Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Presă > RAMONA STRUGARIU: „Ce-au făcut cu ţara pe care ne-am luat-o înapoi? Pe mâinile cui a încăput?”

RAMONA STRUGARIU: „Ce-au făcut cu ţara pe care ne-am luat-o înapoi? Pe mâinile cui a încăput?”

Îmi faceţi dosar penal, domnule Ponta, dacă spun că sunteţi un individ urmărit penal care nu are ce căuta în fruntea guvernului?!

Ramona Strugariu

Acest articol nu va debuta cu: dragă Victor Ponta/ dragă Tăriceanu/dragă Liviu Dragnea/dragă Şova sau oricare altul. Pentru simplul motiv că nu mai are importanţă, în acest moment, cum îi cheamă.

Nu mai are absolut nicio importanţă ce funcţii ocupă sau că noi i-am trimis acolo şi ne-am făcut cel mai mare rău din istoria post-decembristă a României. Oamenilor nu le mai pasă cine îi guvernează. Nu le mai pasă cine îi afundă în beznă, cine îi minte, cine le batjocoreşte copiii, cine le ameninţă libertatea de exprimare.

Nu-i aşa că nu vă mai pasă? Spuneţi că da, ca să nu ne mai pese la toţi. Acest articol începe, de fapt, cu următoarea întrebare: dragi cetăţeni ai României, vă daţi seama că suntem în plină lovitură de stat? Vă daţi seama că în parlament, cu rânjet larg şi bătăi pe umeri triumfătoare, se votează dinamitarea justiţiei? Vă daţi seama că, în timp ce vă uitaţi, liniştiţi, la ştirile despre aceste evenimente, se epurează instituţiile democratice ale statului de drept? Unde sunteţi, dragi cetăţeni ai României? Pentru că există un singur loc în care fiecare om care are o responsabilitate minimă faţă de viitorul copiilor lui ar trebui să fie acum: în stradă!

Ştiu oameni care încă îşi plâng morţii din decembrie 89. Ne este indiferent că ăştia (cărora nu mai pot să le dau niciun nume) calcă în picioare morminte? Demnitate, drepturi fundamentale, conştiinţă naţională, asumare, vă mai spun ceva aceste cuvinte? Sunteţi ameninţaţi cu dosare penale pentru exercitarea dreptului de a vă spune cuvântul şi de a vă apăra libertatea în stradă! Chiar nu vă pasă?

Ce e aia comisie specială pentru evaluarea democraţiei? Ce e România, un lagăr? E mai democratic sau mai puţin democratic să porţi o pancartă atârnată de gât? Ce înseamnă că un procuror nu poate să-şi permită, la cei 27 de ani ai săi, să investigheze marea corupţie, sub pretextul că răstoarnă guverne? Unde e conceptul de justiţie independentă, pentru care am luptat şi în care credem?
Ce-au făcut cu ţara pe care ne-am luat-o înapoi? Pe mâinile cui a încăput, ALE CUI? Nu e nicio metaforă în aceste rânduri, nicio subtilitate, nici măcar cinism, sunt întrebările curate, enunţurile clare, precum carnea vie. Unde sunteţi, români? Nu e retoric, întreb în mod real, dureros, acut, pentru astăzi, pentru votul ruşinii supreme, pentru zilele care vor veni, pentru modificările ticăloase ale codurilor, menite să-i spele pe mâini, pentru furtul din bugetul de stat pe care-l umplem şi care se varsă în buzunarele lor, pentru mizeria din spitale, pentru dezastrul din învăţământ, pentru un sistem economic vandalizat de pomeni electorale şi mită. Chiar nu vă pasă?

Îmi faceţi dosar penal, domnule Ponta? Cât de repede se întocmeşte şi care e termenul – o săptămână? Îmi faceţi dosar penal pentru adevăr, pentru negru pe alb, pentru dreptul de a spune ce cred? Să demitizăm omul din spatele instituţiei pe care o reprezentaţi cu glorie: sunteţi un individ urmărit penal care nu are ce căuta în fruntea guvernului, conduceţi o şleahtă de incompetenţi care îngroapă România în cele mai sumbre ruine, faceţi parte dintr-un partid plin de hoţi şi corupţi condamnaţi definitiv, al cărui cel mai mare merit este de a fi furat România mai mult decât a făcut-o oricine, în toată istoria ei, în afară, poate, de turci, tătari şi alte neamuri invadatoare. V-aţi înconjurat de nume după chipul şi asemănarea dumneavoastră, indiferent din ce formaţiuni politice provin, al căror scop suprem este întoarcerea acestei ţări din drumul către Europa şi către normalitate, decenţă şi echilibru! Ne îngropaţi de vii, domnule Ponta!
Credeţi că manifestările din stradă sunt singurele forme de protest ale unui popor umilit? Protestează copiii care încă învaţă lângă sobe cu lemne pe jumătate înţepenite, în sate. Ăia permanent conectaţi la wifi. Protestează tăcut şi mai intră în câte o grevă permanentă a morţii oamenii care-şi aşteaptă medicamentele compensate şi pensiile cu care nu le pot plăti, bolnavii cronici care trebuie să aleagă între doze la fel de importante, pe care le alternează, cu lunile, pentru că nu au destul pentru un tratament integral. Protestează toţi cei pe care i-aţi fugărit de lângă familiile lor, de acasă, pe care i-aţi trimis sclavi în căutarea unui loc de muncă pe care nu l-au putut găsi într-o ţară în care investiţiile sunt mult mai puţin importante decât pomenile. Şi analfabetismul e o formă de protest – al generaţiilor viitoare pe care le nenorociţi în mod deliberat, cu rânjet cinic şi promisiuni că pot trece prin viaţă la fel de uşor fără să aibă măcar un bacalaureat.

Întocmiţi-mi dosar penal pentru toate aceste adevăruri îndrăzneţe, domnule procuror Ponta! Redactaţi-l cu grijă, pe urmă luaţi-vă turma de hoţi şi plecaţi de la guvernare!

Dacă România mai are un preşedinte, dacă cel pe care l-a votat aşa se numeşte şi este demn de fi în locul pe care i l-am încredinţat noi, acesta este momentul în care trebuie să o arate, mai mult decât oricare alt preşedinte pe care l-am avut. Suspendarea lui Ponta este cel mai mare bine pe care i-l puteţi face acestei ţări, domnule preşedinte Johannis! Dacă ei nu pleacă, puteţi fi glasul nostru care le spune că nu îi mai vrem? Dumneavoastră, de la Cotroceni, noi, toţi, din stradă!

Autor: Ramona STRUGARIU

Sursa: gandul.info

Ramona Strugariu este de profesie jurist, are un master în drept european şi este manager al mai multor proiecte pe justiţie, educaţie şi integrare socială. Autor de poezie. În prezent, lucrează la departamentul lingvistic al Consiliului Britanic de la Bruxelles.

 1. 10 iunie 2015 la 0:14

  Drept să spun, am replică dar, nu am replică!
  … Tare mă tem că în ceasul ăsta, mult prea târziu, piatra nu se mai urnește chiar deloc și poate că este inutil când drumul duce oricum unde vor ĂȘTIA. Prea mulți ani în care s-a dat mână liberă de furat tot ce-a fost piatră-peste piatră și-a avut… cum se zice pe aici… mână și picior și fiecare s-a bucurat că face un fel de CHEAG, privind tacit. AȘA ceva Nu trebuia să aibă voie să se petreacă, dar piatra o fi așteptând să se spargă capul caprei…
  *
  Văd mai clar unele lucruri și încep să fiu convinsă și de foarfecă, dar și că m-am înșelat în ceea ce privește prosperitatea unor straturi sociale și, dacă vrei să știi, găsesc oamenii de pe aici mult mai naturali și modești și în plus, decând s-a lăbărțat scena, balanța s-a înclinat spre acolo. Și totuși, este nemulțumire… Acolo! Am așa niște dubii că unii sânt ținuți de proști… și cei mai prostiți sânt pe aici… iar milioanele / miliardele s-au scurs în gâturile… Nu mai zic ale cui, dar ceva ESTE PUTRED la mijloc și nu doar în viermuiala confuză de acolo!
  *
  Nu mai cred în nimeni, toți au hoții lor și am impresia că unii au reacționat doar pentru că au devenit nervoși, că-s călcați pe moț. Dar, singura cale de luminare ar fi să plece Ponta ca să dovedească ĂȘTIA care și-au luat ȚARA înapoi… DE CE și-au luat-o!?… și atunci să văd ce face piatra…
  *
  Bănuiesc că mă voi trezi mai bine!

  • 11 iunie 2015 la 19:02

   Cu câţiva ani în urmă a fost în România premierul Spaniei.
   România încă nu era în UE… apăruse la nivel de masă un fel de idee că în românia nimic nu se poate schimba. Asta zicea el că a observat în România… o formă de deprimare. În vremea aceea încă mai aveam industrie. Cică şi la ei a fost cam la fel prin anii 70. Nimeni nu credea că Spania se va adapta la Comunitatea Europeană.
   Oamenbii păreau a nu avea tragere de inimă să mai facă ceva … Corupţia atinsese nişte cote care speriu vecinii, singura ocupaţie care îi putea face pe spanioli să spere că pot tri mai bine era să se ducă în străinătate.
   Acolo făceau bani pe care îi băgau în consum.
   La un moment dat a început o perioadă când Justiţia s-a apucat să facă oarece curăţenie. Părea că procurorii înebuniseră … indiferent asupra cărui politician se opreau îi găseau ceva şi îl tremiteau în justiţie.
   Politicienii cârcoteau, s-au încercat şi lovituri de stat. În fine … încet actele de corupţie au început să scadă.
   Agricultura părea lăsată total în paragină.
   Din acel moment marile companii străine au început să facă investiţii serioase şi spania s-a schimbat. De exemplu firme producătoare de maşini au început să nu mai facă doar componente ci au început să roducă maşini se la A la Z …

   S-ar putea ca mulţumită a ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă în Spania să fie motivul pentru care România nu e dată afară.
   A trece de la un regim totalitar la o ţară normală poate fi ceva de durată … problema e că cel mai greu se schimbă mentalităţile.de exemplu rămânii trebuie să conştientizeze că de votul lor depinde modul în care trăiesc.
   Cei mai mulţi când se duc la vot o fac aşa, ca pe ceva ce îi scoate din cotidian, cam cum s-ar duce la un meci de fotbal după care se duc la o bere şi gata totul revine la fel ca înainte.
   Nu îi interesează ce li se propune pentru că sunt convinşi că se minte. Nici nu li se mai prezintă programele electorale pentru că oricum nu par a interesa pe nimenu.
   Când românii vor şti să îi separe ce cei care promit orice cred că vrea să audă cel din turmă şi cei care le oferă soluţii reale pe care chiar vrea să le aplice atunci România se va schimba … Cam la asta se referea Brucan cu cei 20 de ani…
   Problema e de când încep să se numere acei ani … sincer eu nu sunt convins că a venit momentul în care trebuie să numărăm.
   Regimul centralizat comunistoid de la noi a fost înlocuit cu un regim mafiot pentru că între cele două există extrem de multe similitudini.
   Încă Ilescu, Voiculescu, Năstase etc există şi mulţi nu înţelkeg cât de nocivi sunt .. aşa se explică faptul că îi avem pe Ponta, Şova, Dragnea etc…
   Ăştia sunt iada care sare casa în timp ce capra sare doar masa…

   Cred că trăim de fapt o perioadă în care nu se face trecerea de la o societate de comandă la una liberă, concurenţială capitalistă. Capitalismul pare a trebui creat de la zero. Or asta e un proces de durată. În marile ţări capitaliste a fost un proces care a durat secole. La noi a trecut abia un sfert de secol. Extrem de puţin la nivelul Istoriei.
   Dacă te vei uita un pic la anii trecuţi din 89 vei vedea că există elemente de Capitalism, dar acesta nu e un Capitalism modern, reglementat cu unul sălbatic … de început. E un proces tare lung raportat la viaţa omului.

 2. gigi
  10 iunie 2015 la 19:22

  Imbecilul ăsta ar fi în stare de orice

  • 10 iunie 2015 la 21:53

   Ştii care e eroarea lui supremă? Se crede de neînlocuit…
   Ar trebui să îi arate cineva cimitirele. E plin de neînlocuibili … Dacă e cazul uneori se trece şi pe la Târgovişte…

 3. 10 iunie 2015 la 21:25

  Articolul “Potrivit considerentelor, general obligatorii, ale Deciziei Curții Constituționale nr. 1133/2007, nimeni și nimic nu îl poate împiedica pe Președintele României să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmărirea penală a primului-ministru pentru fapte săvârșite în exercițiul funcției, apoi să-l suspende pe acesta din funcție” pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 4. 11 iunie 2015 la 20:00

  Articolul “Se prefigurează o decizie istorică a Curții Constituționale: anularea rezultatului votului de mâine privitor la moțiunea de cenzură” pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 5. adriana ursu
  5 septembrie 2015 la 1:34

  pe mainile cui a incaput?

  • 5 septembrie 2015 la 10:14

   Ei, asta e o mare dilemă, Adriana.
   Sau poate nu… mie mi se pare, şi am mai spus-o, că este o revenire în mâinile celor la care se referea Iliescu atunci când vorbea acum un sfert de veac de „democraţia originală” …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: