Prima pagină > Internaţional > GRECIA: REFERENDUMUL NESIMŢIRII

GRECIA: REFERENDUMUL NESIMŢIRII

– În Grecia s-a întâlnit hoţul cu prostul.

– În Grecia a fi democrat se înţelege a trăi pe banii altora, iar când vin creditorii şi cer banii e un gest de terorism.

– Faptul că grecii  au datorii pe care nu le pot plăti nu înseamnă că trebuie să încerce să le plătească… înseamnă că cei cărora nu le pot returna împrumuturile trebuie să le mai acorde şi alte împrumuturi pentru a-şi păstra bunăstarea dată de veniturile cu mult mai mari decât merită. Mai mari chiar decât a celor care i-au împrumutat …

Grecia

Grecia este de la o vreme un fel de vedetă a ultimelor zile.

Niciodată nu am crezut că pot auzi atât de multe inepţii cât cele care se spun în  zilele acestea legate de situaţia din Grecia.

Ieri a fost în Grecia un referendum care ar trebui să se predea la şcoală când e vorba de manipulare.  

Deşi totul pare extrem de complicat cred că tot ce se întâmplă în Grecia se poate încadra fără teama de a greşi  la capitolul „S-a întâlnit hoţul cu prostul”.

Grecii cu nesimţirea care i-a caracterizat în toată istoria lor, au profitat de dorinţa europenilor de a le trage ţeapă. După ce au intrat în UE au venit peste ei tot felul de investitiţii, dar nu unele care să producă o valoare ce să ridie economic statul elen ci unele care să facă din Grecia o piaţă de desfacere pentru marile companii europene.

Ba, pentru că nu ar fi putut să cumpere ce li se trimitea, grecilor li s-au dat împrumuturi pentru a avea ce aruca în consum. Astfel grecii aveau nişte venituri mai mari decât ale germanilor, de exemplu, venituri care le băgau în traiul peste ceea ce îşi permiteau.

Datoria ţării creştea ca la balamuc şi ra clar că de la un nivel încolo Grecia nu va mai putea returna banii împrumutaţi.

„Nici o problemă”, li s-a spus, „vă dăm alte împrumuturi cu care să le plătiţi pe celelalte”. Grecii au acceptat cu bucurie. Datoria a continuat să crească până când a ajuns la vreo 260 de miliarde de euro.

Europa s-a îngrozit şi a cerut să se treacă la austeritate. E cam greu să devii auster după ce ai huzurit profitând de banii celor care încercaseră să te ţepuiască …

Una peste alta s-a ajuns într-o situaţie paradoxală. Datoria e atât de mare încât Grecia ar putea plăti doar dacă ar trece la măsuri de austeritate fără precedent, or, Guvernul Tsipras  venit la putere în urma unor promisiuni de un populism feroce pur şi simplu nu îşi poate permite să taie din veniturile bugetarilor.

Pe de altă parte, instaurarea unor măsuri de austeritate prea dure face ca ţara să nu producă, astfel încăt ratele curente să fie imposibil de plătit.

Ciudat este modul în care grecul de rând cede toată treaba.

El ştie de la guvern că faptul că europenii îşi cer înapoi banii investiţi e o formă de terorism, că are cineva ceva cu ei neapărat, altfel nu se explică de ce nu le mai dă bani ca să îşi întreţină bunăstarea.

Ciudat cel puţin este faptul că grecii sunt ferm convinşi că ei au inventat democraţia. Ce înţeleg ei prin această democraţie?

S-a văzut când s-a strigat că democraţia a învins după ce referendumul popular a spus NU măsurilor de returnare a datoriei a fost considerat o mare dovadă de democraţie.

În rezumat, grecilor li se pare democratic să ia cu împrumut bani pe care, mulţumită democraţiei nu îi mai dau înapoi.

Cam ca şi cu te duci la un vecin, îi ceri bani cu împrumut, apoi, când vine să îi înapoiezi împrumutul îi spui: „Ştii ce? Eu nu mai vreau să îţi dau banii înapoi pentru că nu vreau, ia bagă mâna în buzunar şi mai dă-mi un împrumut.”

Oare cum se numeşte asta? Din câte ştiu, nesimţire …

 1. Mihail
  6 iulie 2015 la 22:49

  Ai o parere pur subiectiva si total eronata asupra situatiei pe care nu o cunosti. Mai bine te-ai ocupa serios de propria ta evolutie spirituala; cel mult, ar putea sa te preocupe acele probleme care sunt de rezolvat in tara ta, nu in tara altora. Asta ar fi de un real bun-simt. Sa-ti dea Dumnezeu intelepciune si bunavointa, ca sa poti vedea Adevarul si nu sa te mai lasi manipulat de mass-media. Grecii sunt Oameni minunati, credinciosi si sufletisti; nu-i judeca, ca sa nu fii judecat si tu pe nedrept!

  • 7 iulie 2015 la 19:43

   1. Evoluţia mea spirituală nu te priveşte.
   2. Când a fost nevoie, deşi în ţara mea veniturile erau ridicol de mici faţă de media europeană nu s-a exitat să se taie din venituri şi să se umble la taxe.
   3. O fi manipulare legat de Grecia, dar există lucruri prea evidente ca să fie vorba de maniulare. De exemplu în orice clasament al producţiei de bunuri, (valoare materială adăugată pe cap de locuitor furajat) Grecia este undeva la coada Europei veniturile sunt în TOP 3 peste cele din Germania de exemplu unde eficienţa este indiscutabil mai mare. Veniturile bugetarilore şi pensiile sunt susţinute din împrumuturi şi nu din ceea ce produce ţara. Aceasta este explicaţia datoriei uriaşe acumulate.
   4. Ţara mea a fost refuzată la intrarea în Spaţiul Schengen pentru că nu ar îndeplini anumite cerinţe. Dacă s-ar compara cu Grecia ar putea fi dată de exemplu.
   5. Ţării mele de care te legi la intrare în UE i s-au impus anumite standarde în relaţiile cu vecinii …Din câte ştiu între Grecia şi Turcia după intrarea în UIE au existat nu odată chiar conflicte armate.
   6. Se dă vina pe politicianii greci… OK … e adevărat, doar că ei sunt la conducere aleşi cu veselie de turmă deoarece le-au promis că bunăstarea lor venită din împrumuturi va continua să existe.
   7. În ţara mea se spune că atunci când iei bani cu împrumut trebuie să îi returnezi, altfel îţi pierzi onoarea de om. Din câte văd, poporul grec a preferat la referendum să accepte în continuare să nu plătească datoriile.
   S-a strigat după referendum că a învins democraţia… Care democraţie? A hoţilor? Pentru că a lua bani cu împrumut şi a refuza să îi mai dai înapoi se numeşte furt …
   8. Grecia în toată istoria ei a urmărit întotdeauna doar să îşi înşele şi adversarii şi prietenii …

   Că veni vorba de democraţie … Păi în democraţia geacă nu avea nimeni nimic de comentat când era vorba de cetăţenii second hand, iloţii … asta e democraţie?
   P.S. Nu trebuie să îmi spună nimeni cum sunt grecii … ştiu şi eu vreo doi … n-am văzut oameni mai leneşi şi care să îşi respecte mai puţin cuvântul dat …
   E drept, sunt tipi simpatici de felul lor, dar asta e altă poveste …

   P.S.2 Contează faptul că grecii sunt oameni credincioşi şi sufletişti dacă sunt mincinoşi, puturoşi, rău platinici a datoriilor, rău platnici a taxelor …? Trebuie ca ţara lor să fie susţinută din banii nemţilor, francezilor, olandezilor etc deoarece ei nu fac efortul de a.şi plăti măcar taxele?

   P.S.3 Se spune că fiecare popor îşi are conducătorii pe care îi merită. Cum o fi deci un popor care are un conducător mincinos, făţarnic, nesimţit cum e Tsipras? Avem şi noi unul .. acum a fugit în Turcia să se opereze la genunchi .. premierul Ponta … E identic cu premierul grec …

 2. 7 iulie 2015 la 14:19

  Eu am vorbit cu grecii, si personal si oficial. Problema reala care vad ca nu (mai)apare in public e ca situatia asta s-a creeat din cauza mentalitatii criminale (intamplator pare o mentalitate multimilenara) a grecilor, de a frauda statul si propriul popor prin a frauda orice si oricum numai sa nu plateasca taxe/impozit la stat pe nimic, poporul impuscandu-se astfel in picior, prea pristi si prea criminali ca sa realizeze asta, bucurosi continuu ca fraudand la taxe se imbogatesc incontinuu, in timp ce tara/statul saraceste, fenomen care se va intoarce si ii va lovii in cur de nu se vad, fenomen explodat acum recent.
  Acum 1 an inca mai arata la CNN cu grecii pe strada explicau toate astea si cum ca ei personal sunt bogati (cu exeptia unei minoritati, care include emigrantii) numai statul e sarac, din cauza ca nu incaseaza taxe, explicand si ca guvernul grecesc e extrem de corupt si fura si ei, avand motto-ul „Dupa mine Potopul!”, cetatenii spunand atunci ca „va fi teroare cand situatia nu va mai putea continua si totul le va exploda in fata”.
  Azi se evita motivul real al situatiei, si toti vorbesc de rezultate/efecte si aspecte de suprafata, in loc de cauze.
  Fara a rezolva cauza.. degeaba combatem sau criticam efectele ei.

  • 7 iulie 2015 la 19:58

   Salut Dinule … bun venit la „Românica blues”.
   Aminteşte-ţi de largheţea cu care Guvernul Tăriceanu mituia electoratul şi ierta de datorii (multe milioane de euro) firme prietene, de felul în care la moţiunea de cenzură care a căzut Guv MRU prin aruncarea cu bani către locurile de unde veneau cei care au trecut la USL şi au votat pentru demitere, de cadourile făcute de guverele Ponta fără acoperire la buget a găurilor produse, la luarea pur şi simplu de bani de la investiţii şi deturnarea lor spre locuri unde erau folosiţi pentru a şpăgui electoral, de micii berea şi Evanghelioanele care păreau a fi devenit tradiţie, de miliardele de euro furate de cei care acum înfundă puşcăriile, înmulţeşte cu 100 şi vei găsi ce se întâmplă în Grecia…
   Ălora li se închide gura cu venituri peste multe din ţările de mare eficienţă şi sunt şantajaţi că riscă să îşi piardă bunăstarea.
   Un escroc ca Tsipras era demult arestat în orice ţară civilizată.

   Aia cu „Dupa mine Potopul!” … bine spus… Am avut şi noi episoade de acel tip, doar că România e o ţară cu resurse incomparabile şi a reuşit să înghită şi astfel de chestii nu o adunătură de insule sterpe pline cu nisip şi măslini …

  • 7 iulie 2015 la 19:59

   Ceea ce s-a făcut totuşi în ţara aceea se datorează nemţilor, olandezilor etc… Grecii sunt blocaţi în autoadmiraţia bolovanilor care amintesc de un trecut extrem de frumos coafat şi parfumat…
   Legat de democraţia cu care se tot laudă .. da, o duceau bine unii lociotori aoraşelor stat.. pulimea era o turmă de fomişti care nu contau nici măcar la statistică.

 3. fullloveinfected
  7 iulie 2015 la 15:00

  o simpla intrebare: au vreo vina cetatenii pentru ceea ce au creear cei cu decizii de stat? Oare nu este o dovada de democratie adevarata sa intrebi si parerea poporului? Poporul spune nu austeritatii, ci nu rambursarii.
  Dai dovada de partinire la niste ideologii dubioase afirmand
  La fel si america, spune asa: va ajutam noi, si ne platiti cu dobanda, sau daca nu vreti sa va ajutam noi, punem embargo.
  Pe scurt, vorbesti numai prostii!

  • 7 iulie 2015 la 20:15

   Dam poporul spune nu austerităţii… De ce e necesară această austeritate? Oare nu pentru că acelaşi popor a trăit mult peste standardele de bunsimţ le permiteau cf a ceea ce produceau.
   Poporul grec ştie foarte bine că Grecia are un aparat administratic care este cel mai stufos d şi unde salariile sunt cele mai mari din Europa. Grecia are nişte „venituri speciale” absilut ridicole…
   Zilele trecute aflam de exemplu că un ofiţer (inferior) de armată are o pensie cu cinci cifre în euro deşi a frecat menta pe la vreo popotă. Şi mai ştie poporul grec că aceste venituri pot fi susţinute doar 30-50% din venit naţional, restul, împrumturi.

   Ştii ce i se pare cel mai ridicol grecului de rând care la referendul striga că democraţia a învins când de fapt era vorba de datul cu tifla celor care i-au împrumutat? Să îşi plătească taxele…
   Pentru comparaţie, deşi România e la coada europeiîn acest sens, faţă de Grecia România e o adevărată performeră …

   Un lucru pare bun. Se pare că nemţii s-au săturat să le mai plătească salarii şi pensii şi să le achite notele de plată …
   Dacă acum nu se tratează la modul serios Grecia, UE o pune.
   Nici o ţară nu îşi va mai plăti datoriile .

 4. 7 iulie 2015 la 20:22

  Ce este Grecia?
  Amintiţi-vă Legendele Olimpului … un lung şir de minciuni şi intrigi …
  Amintiţi-vă de Calul Troian… cum se reuşeşte victoria? Prin înşelătorie …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: