Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > Creşterea salariilor demnitarilor … un nou mod arătare a dispreţului faţă de „turmă”

Creşterea salariilor demnitarilor … un nou mod arătare a dispreţului faţă de „turmă”

bani-falsi-depistati-in-judetul-ialomita-27536-1Trăim vremuri tare ciudate.

Deși demnitarii sunt în fond niște bugetari care primesc 1000-1500 de euro pe lună îi vedem cu afişează o prosperitate demnă de oamenii de afaceri, asta deşi nu au voie să deţină, să administreze afaceri să facă parte din consilii de administraţie.

Extrem de interesant este că majoritatea spun că  bunăstarea le vine din nişte resurse pe care le au de dinainte de a ddeveni demnitari.

Ciudat e că acele rsurse nu se prea fac vizibile decât după ce demnitarii au devenit demnitari, şi nu imediat după ce-şi aşează bucile în fotoliul de demnitar  ci după ce trece o vreme. Cam cât să poată să înţeleagă cam ce pot să facă după înscăunare.

Puţini sunt cei de care se ştie că sunt gata bogaţi la ajungerea în funcţie. Nu e ceva rău să fii bogat pentru că ai o afacere de succes. În fond a avea o astfel de afacere înseamnă a munci din greu dacă vrei să ai succes, să depui o muncă tenace, să reuşeşti să treci peste piedicile birocratice şi peste cele induse de infrastructura proastă de la noi.

Se spune că ochiul stăpânului îngraşă vita. La fel şi o afacere, pentru a deveni una de succes are nevoie de mare atenţie din partea propietarului ei, e greu de crezut că o afacere merge brici fără a fi urmărită cu atenţie de patron.

Se prea poate ca unii să fie un fel de genii în domeniu şi să pună la punct un sistem care să le asigure succesul fără implicarea lor directă. Dacă ne uităm la fauna demnitarilor, cred că este cam greu de imaginat că au încap  în aceeaşi frază cu termenul „geniu”. Pur şi simplu nu se potrivesc.

Dacă era aşa România nu arăta aşa ci cam cum arată Germania, Suedia şi alte ale la care ne gândim când vorbim de o „ţară ca afară”.  

Interesant de aflat cu se poate că, dacă dumnealor, demnitarii, au timp să îşi facă afacerile atât de profitabile, când mai au timp să lucreze pentru ţară astfel încât să binemerite să li se crească de trei ori salariile denumite indemnizaţii ca să nu se mire prostimea de faptul că au pretenţia ca acestea să fie „ca afară” deşi „turma” are venituri „ca la noi”. Când au aceşti oameni să facă bani adevăraţi?

De fapt ce sunt demnitarii ăştia?

Sunt  în esenţă nişte angajaţi, nişte funcţionari plătiţi ca să ne reprezinte interesele angajatorilor şi să acţioneze pentru bunăstarea acestora. Cine sunt angajatorii care le plătesc salariile? Noi, turma pe care o dispreţuiesc şi o umilesc prin atitudinea autosuficientă de nababi pe care o afişează.

Îşi măresc salariile după cum vrea muşchiul lor, fără a întreba angajatorii cam ce părere au despre asta.

Cred că ar fi de neimaginat ca angajaţii unei brutării, să zicem, ar avea măcar îndrăzneala să se gândescă la mărirea salariului peste capul patronului.

Cine le sunt de fapt patronii? Noi, turma pe care o dispreţuiesc cu atâta graţie, noi cei care plătim taxe.

Absolut halucinant şi dispreţuitor este modul în care se hotărăşte ca salarizarea membrilor Guvernului, ai Parlamentului şi a altor demnitari.

Această chestiune  este prea serioasă pentru a fi lăsată doar pe mîna politicienilor şi moderatorilor TV populişti. Nu că doar în România se întâmplă aşa ceva. În toată Europa şi nu numai, „turma” nu prea e întrebată, Pur şi simplu politicienii hotărăsc în numele ei. Din păcate.

Cică e mai uşor de lucrat aşa. O fi, dar este a dracului de incorect ca cei care produc plusvaloarea să nu aibă nimic de spus. Din câte ştiu, în Constituţie se vorbeşte de suveranitatea poporului… Se vorbeşte aşa cu  se vorbeşte şi de egalitatea în faţa legii. Decizia însă este ceva asupra căreia, aşazisul popor suveran nu prea are acces, sau, dacă are este a dracului de greu de ajuns la ea.

Cam peste tot birocraţia este ceva ce provoacă multă aversiune deoarece este o piedică în rezolvarea problemelor. Cu toate acestea prezentă cam peste tot, este exploatată în mod cinic şi şmecher de liderii populişti.

 Asta nu înseamnă că ei nu profită de binefacerile sistemului. Antieuropenii din Parlamentul European s-au zbătut din greu să-şi constituie un grup politic. Şi se pare că, pînă la urmă, au cam  reuşit,  înseamnând că vor primi mai multe fonduri pentru a-şi desfăşura activitatea. Adică vor lupta mai vîrtos contra „birocraţiei europene“, pe banii acesteia. Mişto, nu? 

În România, politicieni care afişează o bunăstare cu mult peste nivelul veniturile pe care recunosc că le realizează oficial şi îşi permit să refuze nonşalant măririle de salarii, fie donîndu-le în văzul lumii, fie sacrificîndu-se cu lacrimi de crocodil pe altarul ţării sărăcite,  furate, umilite.

Tot mai mulţi spun că e mare nevoie de  schimbarea clasei politice şi unul dintre sensurile votului din noiembrie 2014 cam acesta pare a fi fost.

Pentru o schimbare reală însă  trebuie atraşi către viaţa politică specialiştii din mediul privat,oamenii oneşti din viaţa reală, oameni care se pricep.

E o naivitate să crezi că oameni care au succes real în activitatea lor lasă rorul baltă pentru a se dedica bunăstării ţării.

Viaţa politică nu este simplă. Puterea poate corupe pe oricine.

Se spune că o creştere semnificativă a veniturilor demnitarilor îi protejează împotriva corupţiei. Să fi  serioşi, singura chestie pe care o face este să crească nivelul şpăgilor ce vor fi cerute. Pentru cineva care are 4500 de euro e jignitor să primească şpagă la fel cu unul care ia de trei ori mai puţin.

E drept că demnitarii trebuie salarizaţi corespunzător … nu văd ce e mai corespunzător decât salariu de 1500 de euro dacă salariul minim e de 250 de euro. Acest salariu minim e aşa pentru că avem demnitari care nu îşi fac treaba. 

Acum câteva zile , o moderatoare TV se indigna la gîndul că parlamentarii ar urma să cîştige cît magistraţii. Ciudat, dar nu e nimic rău în asta, rău este decalajul faţă de salariile medii şi mici.

Dacă salariul mini  ar fi de 1000 sau 2000 de euro nu s-ar enerva nimeni dacă demnitarii ar încasa nu 4.500 cu chiar 10.000 lunar …

O revizuire corectă a veniturilor bugetarilor trebuie să ducă la o grilă unică de salarizare. Să se ia salariul minim, apoi să pună un coeficient pentru fiecare post, până la cel de Preşedinte al Republicii…

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: