RAMONA STRUGARIU: „Nu moare PSD…”

Ramona Strugariu

Nu moare PSD, nu vă mai grăbiţi să-i cântaţi prohodul 

Ba aş îndrăzni să spun că învie, e în plină resurecţie, îşi scutură oasele, ca după o lungă beţie şi se pregăteşte cu toate motoarele pentru drumul cel nou. Care e tot croit prin porumb şi bătut de roata de căruţă din amestec de glod şi prundiş, aşa cum le-au păstrat primarii timp de douăzeci şi, dar acest aspect nu este câtuşi de puţin relevant pentru interesele de partid.

Interesele de partid spun în mod răspicat, în acest moment, că fără un mecanism solid de reciclare, pus în funcţiune cât mai repede şi extins până la firul ierbii, până la ultimele comune din fundul ţării, PSD pierde, într-o manieră inacceptabilă şi dezonorantă  pentru ce poate această structură politică, următoarele alegeri. Mai grav decât atât, eject în opoziţie s-ar putea să însemne o vecinătate acidă cu M10 şi alte structuri politice care se ridică suficient de mult între timp încât să intre în Parlament. O perspectivă mai mult decât sumbră pentru finanţiştii din spatele cortinelor populist-demagogice, care până nu demult se ştiau stăpânii inelelor.

Astfel că măsuri radicale s-au impus:

Pe Ponta nu noi l-am dat jos, oricât de tare ne-om fi învolburat şi străduit. Tot ei l-au vidanjat. El este unul dintre puţinele exemplare care nu prezintă conţinut reciclabil;  trist până şi pentru standardele PSD.

Primarii care au priză la public, adică, în comunicatele oficiale, „stau bine în sondaje”, pot candida la locale fără niciun fel de probleme, chiar dacă au dosare penale sau orice alte neînţelegeri „minore” cu legea (generate, fără îndoială, de lipsa de comunicare intra şi inter-instituţională).

Dragnea este o stea în plină ascensiune, omul a cărui capacitate de comunicare telepatică dincolo de limitările existenţei lumeşti a reuşit până la urmă să-l aducă acolo unde se cuvine să fie, pe locul strămoşilor săi votanţi. Fie. Dacă face mai bine decât Ponta ce face, până la urmă nici nu mai are importanţă dacă e de pe vii sau de pe morţi, vorba bunicului meu, Dumnezeu să-l ierte.

Dar nu asta e problema. Greu de crezut, dar adevărat, nu aceasta e cea mai mare problemă cu care se confruntă România în momentul de faţă, oricât de dureros şi de descurajant ar suna. După 25 de ani de pseudo-post-comunism, vă vine să credeţi, sau nu, lucrurile stau, de fapt, în felul acesta: oameni ca Oprea şi Tăriceanu sunt în prime-time. Partidele lor au a ajuns, într-un interval de timp incredibil de scurt, speranţa de guvernare; forţa motrice capabilă să redreseze coaliţii care vor continua în aceeaşi logică a PSD, asigurându-i posteritatea: blatul, furtul, lipsa de transparenţă, minciuna. Şi mai tragic, toate aceste lucruri se întâmplă sub oblăduirea PNL, o structură scindată, frecvent contradictorie în declaraţii şi luări de poziţie, care în ultima vreme pare curtată de Antena 3 şi alţi campioni ai libertăţii de exprimare. Ce înseamnă noul PNL? Cine sunt oamenii noi? Unde au început legăturile între ceea ce se doreşte o alternativă puternică şi transparentă la guvernare şi ceea ce a reprezentat, în mod constant, o placă turnantă a dezinformării, manipulării mediatice şi lipsei de profesionalism?

Legea cu privire la alegerile locale în care primarii vor fi votaţi din primul tur este un exemplu. Lipsa totală de interes cu care a fost tratată în Parlament problema votului prin corespondenţă este un alt exemplu. Blatul penibil pentru salariile demnitarilor şi pensiile speciale, în condiţiile în care fantoma grexitului pluteşte, încă, prin Europa, nu mai are nevoie de nici un comentariu. Piesele de rezistenţă fac rocade sinistre – a se vedea Ilie Sarbu, din Senat direct la Curtea de Conturi.

Delegările şi nominalizările se fac pe aceleaşi criterii. Să luăm un caz recent: Eugen Lucan, reprezentant din partea ONG-urilor din România la Comitetul Economic şi Social, susţine că pe locurile societăţii civile la CESE, Guvernul a comis cel puţin trei ilegalităţi: nu a respectat procesul de delegare a membrilor din CES România pentru CESE; a numit doi reprezentanţi de la patronate, care nu au nici în clin, nici în mânecă, de a face cu societatea civilă – pe Marius  Opran, preşedinte UGIR, al cărui trecut în materie de business şi schimburi comerciale merită atent investigat, şi pe Mihai Ivaşcu, secretar general COMPIROM, director al unui patronat din construcţii, cu funcţie în Camera de Comerţ; se pare că nici documentele de nominalizare nu sunt de găsit. Aceştia sunt oameni care ajung la Bruxelles. Acestea par a fi procedurile prin care sunt selecţionaţi. Situaţia a fost semnalată Comisiei Europene şi a ajuns chiar zilele trecute pe masa lui Catherine Day. Despre aceste lucruri nu am văzut şi nu am auzit însă niciun cuvânt de la purtătorii de stindard şi liderii de audienţă ai canalelor de informare.

Nu, nu vă minţiţi şi nu vă pregătiţi pentru marşuri triste, cu iz funerar, pentru că PSD nu moare. Felul în care continuă să se întâmple lucrurile nu poate însemna decât că cearşafurile lor zdrenţuite vor flutura la nesfârşit peste culpa comună de a-i fi votat, pe ei şi pe cei asemenea lor, la un moment dat. Peste indiferenţa cu care i-am tolerat. Peste ce ne pregătim să alegem, pentru că nu avem nici acum de unde, după 25 de ani de pseudo-democraţie. Pentru că nu se poate alege între un nasture fără palton şi un hoit reciclat. Dacă vrem oameni noi, ce-i de îngropat chiar trebuie să meargă la groapă, iar paltonul trebuie tricotat, de la zero, bucată cu bucată.

Autor: Ramona Strugariu

Sursa: gandul.info

 1. july
  29 august 2015 la 16:32

  Nu moare, ba chiar ne va canta el noua prohodul: economic, social.

  • 1 septembrie 2015 la 12:40

   Mare dreptate cred că ai, Ilinca.
   În orice țară sănătoasă la cap acest partid nu ar fi existat.
   În Germania lui Hitler partidul pe care îl știm ca „nasist” nume care vine de la „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei” într-o traducete foarte liberă, Partidul Naţional-Socialist Muncitoresc German… Un fel de varză între naţionalism, socialism şi comunism. Deşi avem socialist şi popular, din cauza lui „naţional” partidul se aşează în extrema dreaptă …
   Oare îşi poate imagina cineva ca, după război, liderii să fi fost beliţi şi să rămână liderii de linia a doua iar partidul să se transforme de exemplu în Deutsche Sozialistischearbeiter Partei (Partidul Soicialist Muncitoresc German?) .. Cred că le dădeau americanii cu el în cap.
   La noi cam aşa s-a întâmplat.
   Când a apărut prima dată Iliescu rostind vestitul lui discurs cu în care zicea că Ceaşcă a trădat idealurile comunismului, cineva care în cunoscuse pe Iliescu în anii în care încă era în graţiile lui Ceauşescu mi-a spus că am pus-o.. Ăsta va fi preşedintele României ceea ce înseamnă că PCR nu a va dispărea, se va coafa, se va farda şi va renaşte cu linia a doua. Practic la nivel de PCR urma să se petreacă o schimbare cam cum a fost atrunci câng garnitura lui Ceauşescu a pus mâna pe partid. Diferenţa esenţială era că trebuiau „palmaţi” prin partide securiştii …
   Astfel a apărut Voiculescu şi partidul lui…. De aceea întotdeauna partidul lui Viuculescu părea o anexă a PSD (Sau PDSR, cum s-a numit înainte). Toată gaşca asta avea cunoştiinţele necesare, ştia despre ce e vorba în propoziţie şi avea informaţii … Astfel a început sactualul PSD să se transforme în ceva mai sinistru decât Coza Nostra deoarece avea componenta politică.
   Trebuia ca nivelui de trai să fie menţinut jos pentru ca mita dată către electorat să fie mai eficientă şi electoratul să se gucure de orice rahat primit.
   Din păcate, infecţia trecută peste pragul lui 89 s-a extins şi a infectat cele trei partide tradiţionale… PSD Cunescu (partid înghiţit de PDSR-ul lui Năstase), PNŢ-cd şi PNL în care liderii bătrâni care făceau legătura cu perioada antebelică au devenit un fel de maimuţoi în spatele cărora se aliniau securiştii şi comuniştii care, de fapt, trăgeau şi sforile…
   PSD trebuie să existe, social democraţia există peste tot, dar nu ocupă întreg arcul politic de la centru stânga şi până la stânga extremă.
   Paradoxal, acum se vede utilitatea partidului lui Dan Diaconescu, un partid comunistoid, de stânga extremă, Partidul Social Democrat ar trebu să fie doar un partide de 15-20%, dacă depşeşte această valoare se întâmplă exact ceea ce se vede.
   Un partid social democrat e cumva un partid de elite, cam ca şi partidele de orientare liberală reală.
   Prostimea săracă şi needucată ar fi tras spre populiştii de stânga.

   PE dreapta e întâmplă cam acelaşi lucru… PNL a intrat cu bocancii în zona de dreapta (liberalii fiind o doctrină de centru), ocupând locul tradiţional ocupau de partidele creştin democrate. Asta de asemenea e o aberaţie, Creşin democraţia şi liberalismul sunt doctrine incompatibile.
   Ce a făcut nou PNL? Pentru a atrage electorat de dreapta pur a ieşit din ALDE şi a intrat în Partidul Popular European … chestie artificială, plină de falsitate şi populism, menită să blocheze ascensiunea partidelor de dreapta (PMP şi M10 al Monicăi Macovei)
   Paradoxul este că abia aum PNL sevine compatibil cu adevărat cu PSD, abia acum fosta USL poate reforma Constituţia după bunul plac …
   La evaluarea rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare trebuie socotit rezultatul PNL+PSD …
   Nu este o aberaţie, după crearea noului PNL se poate vedea că oricât de mult mimează că se bălăcăresc, în momentele esenţiale se adună şi votează la unison…

   Semnalul care m-a convins că este aşa a fost acela că după ce a fost aleasă şefă la PNL Alina Gorhiu s-a dus la Antena 3 şi faptul că Ludovic Orban are probabil mai multe ore la Antena 3 decât în Parlament …

   Asemănarea mai vine din ceva… în ambele partide avem la vârf, tot mai bine înfipţi, oameni certaţi cu legea care contează partidele de fapt, făcând ca mecanismele de integritate să nu funcţioneze…

   Dacă românii nu se trezesc, începând de după următoarele alegeri parlamentare vor avea mari surprize, între altele pierderea oricărei şanse de integrare în Sp Schengen eventual chiar şi eliminarea din UE.. şi asta pentru că a rămâne afară este singurul mod ca cei cărora le plac apele tulburi unde să pescuiască să sew simtă în largul lor.
   Evident, prin noua constituţie (refăcută de la zeronu reformată) se for urări ca obiective introducerea de noi imunităţi pentru categoriile selecte şi îndepărtarea de electorat a deciziei.

   Pentru locale se va merge pe uninominal într-un tur, cel mai prost sistem de vot imaginabil, asrfel partidelor mari li se oferă pe tavă alegerile parlamentare…
   Practic e vorba de acel: „La vremuri noi tot noi” …

   De unde vin toate astea? Din „democraţia originală a lui Iliescu, practic vorbim în ultimul sfert de veac de trecerea de la un stat comunist, de comandă, la un stat mafiot… unde legea există doar pentru căţei …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: