Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > De ce în Europa civilizată se poate ?

De ce în Europa civilizată se poate ?

Interesant e că la unii se poate, la alţii ba…

De ce dincolo de graniţa de vest a Ungariei refugiaţii sunt respectaţi şi dincoace nu? Să fie vorba de faptul că de acolo începe Europa Civilizată?

Simona Stupar

CRIZA REFUGIAŢILOR. Merkel: „Politica în vigoare în Europa cu privire la azil nu funcţionează”. Ungaria promite că nu va mai închiria autobuze pentru transferul refugiaților

Angela Merkel

Angela Merkel

Imigranții au ajuns sâmbătă în Austria, după ce, într-un gest, surprinzător, Ungaria le-a pus la dispoziție autobuze, scrie BBC News. Timp de mai multe zile, autoritățile din Ungaria i-au oprit pe imigranții ilegali – majoritatea din Siria, Afganistan, Irak – să călătorească, cu trenul, în Vestul Europei, spunând că sunt obligați să-i înregistreze, ceea ce a condus la proteste și ciocniri cu polițiștii. Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a ameninţat cu proceduri judiciare statele membre UE care încalcă acordurile cu privire la refugiaţi.

Angela Merkel a ameninţat cu proceduri judiciare statele membre UE care încalcă acordurile cu privire la refugiaţi, într-o conferinţă de presă, la Essen, o comună din landul Saxonia Inferioară (nord-vest), la finalul căreia mai mulţi imigranţi sirieni i-au mulţumit, relatează DW online.

Cancelarul german a anunţat că va continua să poarte negocieri „intense” cu omologii săi europeni pe tema crizei refugiaţilor din Europa, aflată în plină desfăşurare. Ea a subliniat că toate sarcinile şi responsabilităţile aferente afluxului de imigranţi este necesar să fie distribuite corect între statele membre UE, pentru a asigura o „distribuire corectă a poverii”.

„Politica în vigoare în Euroa cu privire la azil nu funcţionează”, a declarat ea pentru Funke Mediengruppe, o organizaţie media din Essen. „Acest întreg sistem va avea nevoie să fie revizuit”, a avertizat cancelarul.

Ungaria nu va mai pune la dispoziția imigranților autobuze

Șeful poliției ungare, Karoly Papp, a declarat sâmbătă că Ungaria nu va mai închiria autobuze pentru a transfera imigranți la frontiera cu Austria, subliniind că transportarea a mii de imigranți ce a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost ”o inițiativă unică”, relatează Agerpres, citând AFP.

Merkel şi Orban au discutat la telefon despre criza imigranţilor, a anunţat sâmbătă seara, la Berlin, adjunctul purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Georg Streiter. Ei au convenit că transferul imigranţilor din Ungaria în Austria şi Germania a avut loc în urma unei „urgenţe” la frontiera ungară şi că a fost un caz excepţional, potrivit MTI, citat de Mediafax.

Sute de migranți, la gara din Munchen

Sute de imigranți veniți din Ungaria prin Austria soseau sâmbătă dimineața în gara din Munchen, în sudul Germaniei, care așteaptă încă circa douăsprezece trenuri după-amiază, potrivit poliției germane.

Aproape 400 de persoane au ajuns în capitala Bavariei în cursul dimineții cu mai multe trenuri, înainte de un ”tren special plecat din Austria cu 400-500 de persoane la bord”, așteptat la începutul după-amiezii, urmat de o serie de trenuri regulate, a indicat un purtător de cuvânt al poliției din Munchen.  Potrivit AFP, citată de Agerpres, până la 7.000 de imigranți sunt așteptați să sosească în Germania în cursul acestei zile. 

Pe jos până la Viena

Noi sute de imigranţi au părăsit sâmbătă gara Keleti din Budapesta şi intenţionează să meargă pe jos până la Viena, la o zi după ce alţi 1.000 de imigranţi au pornit într-o călătorie similară, relatează Reuters.

Primul tren cu imigranţi, la bordul căruia se aflau 167 de persoane provenind din Austria, a ajuns sâmbătă la Munchen, în Germania, relatează AP.

Trenul a sosit la ora locală 10.25 (11.25, ora României). Imigranţii fac parte dintr-un grup mai mare, care a fost adus cu autobuzul din Ungaria la frontiera cu Austria.

10.000 de refugiați, într-o zi

Numărul total de imigranți care ajung în Austria după ce au fost transportați cu autobuze de către Ungaria la frontiera comună ar urma să ajungă sâmbătă la 10.000, a anunțat Ministerul de Interne austriac, relatează AFP și Reuters.

Până în prezent, aproximativ 4.000 de imigranți au traversat frontiera în cursul nopții și în dimineața zilei de sâmbătă, după ce au fost conduși de autoritățile ungare la frontiera cu Austria, potrivit ministerului. 

Și poliția germană a anunțat că autoritățile de la Berlin se așteaptă să primească până la 10.000 de imigranți în cursul zilei de sâmbătă după ce Austria și Germania au căzut de acord cu Ungaria să le permită imigranților să treacă liber granițele dintre ele.

„Nu avem încă date sigure, dar ne așteptăm la 5.000 până la 10.000 de refugiați astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției germane, Stefan Sonntag. 

Cerere de azi în Austria

Efectuat prin ploaie, traseul de circa 5 km duce de la postul de frontieră Nickelsdorf până la gara cu același nume, unde un tren special al companiei naționale OBB urmează a-i transporta până la Salzburg, în apropiere de frontiera germană, pe imigranții care vor să-și continue drumul spre Germania, scrie AFP, citată de Agerpres. 

Puținii imigranți care vor să înregistreze o cerere de azil în Austria sunt invitați să intre într-o sală de concert uriașă, unde trebuie să completeze formulare, după care sunt duși în centre de primire. 

Escortați de polițiști, imigranții sunt de asemenea luați în grijă și de Crucea Roșie. Autostrada și șoseaua de acces spre Nickelsdorf au fost închise circulației pe timpul tranzitului, a anunțat poliția austriacă. Potrivit poliției austriece, circa 2.000 de imigranți au ajuns deja la graniță, iar acest număr ar putea crește de peste două ori în cursul zilei, 

Ieșirea din Ungaria

Austria s-a declarat de acord cu Germania și îi va lăsa să treacă frontiera. 

Statele UE se luptă să cadă de acord asupra unor măsuri comune, pentru a face față unui val de migrație fără precedent în ultimele decenii. 

Autocarele au început să ajungă la gara Keleti, din centrul Budapestei, vineri seara, în locul care devenise tabără pentru refugiați. Autobuze au fost, de asemenea, trimise să ia de pe traseu sute de imigranți, care au pornit, pe jos, pe autostrada spre Austria. 

Când autocarele au venit să-i preia pe imigranți de pe drum, unii dintre ei s-au certat cu forțele de ordine, de teamă că ar putea fi arestați și nu trimiși în Germania, scrie jurnalistul BBC.

Dar ulterior, grupuri mici au început să treacă granița, unde îi așteptau grupuri mici de austrieci, cu pancarte pe care scria „bine ați venit!”

Angajați ai Crucii Roșii Austriece, de la un centru pentru refugiați, i-au întâmpinat cu pături și ceai. Poliția austriacă a spus că până la 3.000 de imigranți sunt așteptați să sosească în următoarele ore.

„Mă simt ca acasă aici”, spune Ayaz Morad, unul dintre primii sosiți în Austria. „Este o țară minunată, are oameni draguți și un guvern de treabă”, a explicat el. Mohammad, un refugiat sirian, a spus că se bucură că a plecat din țară, dar i-a avertizat pe ceilalți sirieni să nu meargă prin Ungaria, pentru că situația era „urâtă”. 

Imigranții au trecut frontiera pe jos, autocarele ungurești oprind înainte de a ajunge la graniță și oamenii au mers pe jos o scurtă distanță.

Erau mulți copii și cel puțin o persoană într-un scaun cu rotile. Toți erau epuizați. Unii dintre ei șchiopătau, dar majoritatea zâmbeau, bucuroși că au ajuns, în sfârșit, să iasă din Ungaria, relatează sursa citată. 

„Unde suntem?”, a strigat un bărbat. „Austria”, i-am răspuns. „Bravo”, a spus el” – povestește corespondentul BBC. Mulți dintre acești imigranți speră să ajungă în Germania, care se așteaptă să primească 800.000 de oameni anul acesta. 

Guvernul maghiar a declarat că a pus la dispoziție autocare, astfel încât rețeaua de transport a țării să nu fie „paralizată”

Cancelarul austriac, Werner Faymann, a delcarat după discuții cu omologul său german, Angela Merkel, cele două state le vor permite imigranților să intre, din cauza situației de urgență din Ungaria. Dar a adăugat că se așteaptă ca Ungaria să respecte cotele UE pentru imigranți și solicitanții de azil, ceea ce Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia tocmai au anunțat, vineri seara, că nu vor face.

Autori:  Simona StuparCamelia CîrsteaSilvana Chiujdea

Sursa: http://www.evz.ro

Un premier își pune CASA la dispoziția IMIGRANȚILOR

Premierul finlandez Juha Sipila

Premierul finlandez Juha Sipila

Premierul finlandez, Juha Sipila, a anunțat, azi, la televiziunea națională că se oferă să găzduiască refugiați în casa sa din nordul țării, unde ajunge rar din cauza atribuțiilor din capitala Helsinki.

Situată la Kempele, la peste 500 de km nord de capitală, casa este rar folosită în prezent, a spus Sipila, un politician de centru care a lansat numeroase apeluri către finlandezi să dea dovadă de solidaritate cu refugiații ce se îndreaptă spre Europa fugind de război și de sărăcie, scriu agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres. 

„Sper că aceasta va deveni un fel de mișcare populară care îi va determina pe mulți să-și asume partea lor de responsabilitate în această criză a cazării refugiaților. Vreau să pun propria cărămidă la acest edificiu pentru a arăta că Finlanda este o țară multiculturală”, a declarat el. 

Solicitanții de azil ar putea fi găzduiți în locuința premierului de la începutul anului viitor. Sipila își desfășoară activitatea în mod obișnuit la Helsinki. 

Capacitatea Finlandei de găzduire a solicitanților de azil este în prezent saturată, această țară primind un aflux neobișnuit de refugiați, pe care nu l-a anticipat. 

Vineri, guvernul finlandez a estimat la 25.000-30.000 numărul de solicitări de azil în 2015, de șapte ori mai multe decât în 2014. 

Sipila a mai declarat că planul UE de redistribuire a 120.000 de solicitanți de azil care ajung în Grecia, Italia și Ungaria ar trebui să fie pus în aplicare pe bază voluntară și și-a exprimat speranța că Finlanda va fi un exemplu în acest sens. 

El conduce un guvern format dintr-o coaliție din care face parte și partidul eurosceptic și anti-imigrație Adevărații Finlandezi, care vrea să mențină numărul solicitărilor de azil acceptate la nivelurile recente, adică între 750 și 1.050 pe an. 

Autor: Simona Stupar

Sursa: www.evz.ro

 1. Dana
  9 septembrie 2015 la 20:19

  Acestea sunt cunscute, avem nevoie de solutii viabile pentru a intretine 1 milion de musulmani in Europa .

  • 10 septembrie 2015 la 14:51

   Cred că modul acesta de abordare este marea problemă de fapt.
   La un moment dat aşa de întrenau germanii când turcii au început să emigreze în Germania.
   Au existat tot felul de momente până turci au înţeles că pot şi ei trăi ca nemţii dacă fac ca namţii .. să muncească.
   S-a vorbuit atunci şi de faptul după ce populaţia turcă va atinge un anumit prag diferenţele culturale vor face ca Germania să intre în haos.. era vremea când minoritatea turcă se apropia de un milion de oameni.
   S-a văzut că nu a fost deloc aşa. Oamenii s-au adaptat, trăiesc cât se poate de normal şi nici prin cap nu le trece să fie nişte întreţinuţi. Muncesc. Din punct de vedere religios au existat tot felul de temeri… încet oamenii au învăţat să se tolereze apoi să se accepte.
   Cine se gândeştecu teamă la o miniritate mare, musulmană, ar trebui să se gândescă şi la faptul că acei oameni au venit pe de o parte ca să
   profite de bunăstarea Vestului, pe de altă parte să figă de ceea ce e la ei…
   Unii vor rămâne alţii se vor întoace.
   Dacă sunt primiţi cu agresivitate, asta vor duce cu ei acasă…
   De asemenea, cei care se tem ar trebui să se gândesc la faptul că unii au venit cu copii… De ce? Ca să îi înveţe să pună bombe sau să le arate că există şi o lume normală? Ce forţă poate avea o minoritate musulmană la nivelul Europei? 1,2,3 sau mai multe milioane de musulmani crezi că se vor putea impune în faţa a sute de milioane de autohtoni?
   Ia un exemplu…dacă într-un sat sunt 500 de români ortodocşi există 20 de unguri catolici … cam care ar putea fi influenţa?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: