Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Dezvăluiri, Presă > TVR – TELEVIZIUNEA RUŞINII NAŢIONALE

TVR – TELEVIZIUNEA RUŞINII NAŢIONALE

TVR

TVR – Televiziunea Română sau, poate, mai corect spus, TVR -Televiziunea Ruşinii Naţionale, excelează în două domenii: nesimţire şi absorbţie de fonduri.

Deşi concurează direct pe scena media din România bucurându-se de o infrastructură pe care nu o merită și de o finanţare la care alte televiziuni nu pot nici măcar visa ( deh, zice că e televiziune naţională), are finanare şi de la bugetşi din abonamentele obligatorii dar şi din publicitate şi aşte surse (oops) îi lipseşte profesionalismul şi respectul faţă de telespectator.

De fapt de ce s-ar chinui să-l aibă? TVR îşi primeşte banii chiar dacă cei care nu se mai uită nici familiile celor care apar acolo. Poate soţii şi soţiiloe celor care au emisiuni live ca să ştie când să îşi trimită acasă amanţii şi amantele pentru a nu fi prinşi asupra faptului.

De ce şi-ar bate capul cu profesionismul? Oricum banii curg, TVR plătind oricum nişte salarii care, la nivelul României face din angajaţii ei nişte privilegiaţi ai sorţii, sumele încasate de … „vedetele” cam uzate şi neinteresante pentru telespectatori,  sunt atât de mari încât par neverosimile deşi ratingurile multora din emisiuni tind spre zero deşi este o televiziune cu acoperire naţională pe mai multe canale.

Când au căzut primele bombe la Bagdad, TVR nu a catadisit să prezinte imagini deşi toate celelalte au început să preia CNN sau EuroNews.

La TVR era „zâna” surprizelor cu zâmbetul ei inept şi emisiunea ei lacrimogen diareică, „Surprize, surprize” şi nu se făcea să i-o întrerupă cineva. S-ar fi, nervat probabil mai rău  decât când a constatat că şi zânelor încep să le apară riduri de la o vârstă sau când Bănică Juniorul a început să „parcheze” prin alte budoare şi dacă se răţoia se trezea cu câte un dos de palmă.

Nu, în contract nu existau referiri la eventuale breaking-news-uri.

Cum vedeta trebuia plătită indiferent dacă pe ecran era ea cu fandoselile personale sau exploziile din Bagdad TVR a preferat-o pe Andreea Marin … doar războiul nu se termina până îşi terminea ea prestaţia lacrimogen unsuroasă şi emisiunea aducea bani grămadă din publicitate.

Dacă atunci unii au înţeles, lumea a cam fost uimită când la după izbucnirea incendiului de la Clubul „Colectiv” o singură televiziune mai cu pretenţii nu era acolo. Da, TVR… Motivul? Oricât de surprinzător, tot legat de bani este.

Dacă alte televiziuni sunt mult mai flexibile şi pot să se deplaseze rapid la locul faptei, TVR, prin structura sa nu poate. Trebuie să deplaseze unul sau mai multe care de reportaj, nişte autospeciale extrem de scumpe, cât autobuzele, tixite cu tehnică, o întreagă armată de angajaţi, evident fiecare din ei plătiţi suplimentar pentru „teren”, producători,  editori, prezentatori, reporteri, tehnicieni, operatori, electricieni, evident, şoferii, mecanici auto etc indiferent dacă realizează un maraton de câteva ore sau o transmisie de câteva secune. Da, chiar şi dacă vor să transmită în direct o băşină a „zânei” musai să îi trimită pe toţi acolo să tragă binecuvântarea pe nară şi să ne-o transmită prin eter.

În plus, pentru a se prezenta de la locul faptei trebuie să apară o ştiristă, atât de profesionistă încât şi ora exactă o citeşte de pe prompter.

Ei, dar prompterul ăla induferent cât de jmeker este el şi camera care transmite are nevoie de cineva care să scrie ştirea după ce un altcineva a conceput-o… că deh, trebuie să iasă lucru de referinţă.

Astfel că, vineri, după terminarea Telejurnalului (îîî, oare de ce aminteşte de un Telejurnalul care începea şi se termina cu aventurile lui Ceauşescu?) intră eimisiunea fără telespectatori  „O dată-n viață”  și filmul „Teroare în L.A.” un film pe a cărui perioadă de difuzare poţi stinge televizorul ca să mai faci economie de curent că tot nu e nimic de văzut.

Aşa că, în seara respectivă, mulţimea de angajaţi care trebuie să asigure directul se ia şi se duce frumuşel acasă rămânând un reporter de serviciu (era să zic „pedepsit”), care urma să ia cu el un operator cu care să facă o filmare la caz de ceva.

Zis şi făcut, Clubul „Colectiv” ia foc, se duc oamenii fac şi ei ce  pot, echipa pentru direct neputând fi deranjată, că deh, dacă se ‘nervezi sindicatul nici apa Dâmboviţei nu te mai spală.

Aşa că,  se face filmarea, se trimite la sediu de unde se emite frumos, dimineaţa ca mare noutate când telespectatorii din toată ţara ştiau tot ce ce se întâmplă acolo. Treaba putea rămâne aşa doar că, TVR fiind ditamai monstrul media se găsesc şi voci care au curajul de a nu tăcea.

VAL VÂLCU PROPUNE DESFIINŢAREA TVR

Val ValcuDin motive cam cum ar fi „hai să mă bag în seamă”,  Val Vâlcu a venit cu o propunere interesantă (zic eu): Televiziunea Română să se închidă. „Cred că e momentul să cerem în stradă plecarea TVR”, spunea Val Vâlcu într-un editorial scris sâmbătă după tragedia de la Clubul Colectiv, ceea ce, între noi fie vorba, nici nu ar fi ceva prea rău dacă ne gândim că lumea, de vreme ce tot nu urmăreşte TVR, nu ar simţi diferenţa. Singura chestie ar fi că salarii absolut neruşinate şi-ar ptea găsi alte destinaţii. De exemplu, (de ce nu?) chiar spre ajutarea victimelor pe care  TVR nu le consideră destul de importante pentru a se deranja.

Valentin Jucan  a comentat pentru DC News :

„Ceea ce a propus domnul Val Vâlcu este cât se poate de justificat. Ce se întâmplă dacă mâine, Doamne ferește, se prăbușește o aeronavă tot într-un weekend? Să înțeleg că TVR nu este public și Valentin-Alexandru Jucannu este post de televiziune în weekend?” a spus Jucan pentru a mai adăuga că: „Într-un astfel de moment de tragedie, când vezi că la ora 23,30, celelalte posturi de televiziune se îngălbenesc de breaking news, iar trotuarele de sânge, iar tu nu reușești să acoperi un astfel de moment, înseamnă că nu îți îndeplinești menirea de post public de televiziune și nu meriți să te mai numești așa”. Ce poţi să zici? Are dreptate  Jucan…

Întrebat ce părere are despre faptul că TVR nu a catadixit să facă un breaking-news în noaptea incendiului de la Clubul Colectiv, Valentin Jucan a mai  declarat: „Pot să înțeleg faptul că Televiziunea Română este într-o situație dificilă. Ceea ce nu pot să înțeleg este de ce TVR, post plătit din bani publici, post care are o misiune specială în fața românilor, de ce nu are, nici până în acest moment, o procedură care să se aplice în astfel de acțiuni. Consider că este inadmisibil ca TVR să nu poate să-și mobilizeze jurnaliștii așa cum au făcut majoritatea televiziunilor private într-un astfel de moment. Aici nu discutăm despre mișcări politice, nu discutăm despre acțiuni mai mult sau mai puțin importante. Discutăm despre o tragedie națională care s-a finalizat cu declararea doliului național. Dacă într-un astfel de moment, postul public de televiziune nu reușește să își aducă jurnaliștii de acasă – chiar dacă ei nu sunt plătiți în weekend – înseamnă că ar trebui să demisioneze cu toții și să rămână acasă…

Medicii de la spitalele unde au fost internate victimele acestei tragedii au venit din weekend-ul lor liber să lucreze. Jurnalismul este totuși una dintre cele mai nobile meserii. Consider că este inadmisibil că TVR nu a reușit să acopere evenimentul exact din momentul în care a avut loc, cu atât mai mult cu cât era ora 23.30 și nu era noaptea” – a mai spus Jucan.

DRAGOŞ PĂTRARU S-A ‘NERVAT LA CREIERE ŞI UMBLĂ CU … DEZVĂLUIRI DIN BUCĂTĂRIA TVR

 (de parcă ar fi ceva ce nu ştiam)

Dragoş PătraruGură mare de felul lui, nici Dragoş Pătraru (38 de ani împliniţi duminică) nu s-a ăutut abţine să nu comenteze faptul că TVR, post public, nu s-a deranjat să realizeze un „direct” până dimineaţă.

Pătraru, a constatat o constatare pe care o cam bănuiam toţi dar care ar trebui să pună, la modul serios, pe gânduri atât TVR cât şi pe cei care o controlează din Parlament.

”Sunt foarte supărat, a declarat pentru DCNews. Pe lângă tragedia națională, a venit și tragedia profesională din TVR. Sunt cătrănit din cauza lipsei de reacție a televiziunii publice și mă simt foarte rău în legătură cu asta. De două zile mă gândesc la ce s-a întâmplat în TVR în noaptea de vineri. Probabil a fost singurul serviciu public care nu a funcționat. Ambulanța, SMURD-ul, ISU, spitalele sunt toate servicii publice…la fel este TVR, care n-a funcționat deloc. Dacă aș avea puterea asta, aș pune în discuție în acest moment utilitatea TVR și i-aș da afară pe toți cei vinovați”.

Întrebat ce se întâmplă de fapt cu TVR Dragoş Pătraru a spus pentru DC News:

”Primul lucru asupra căruia m-am interesat a fost ce s-a petrecut în noaptea de vineri. Eu am un statut diferit, nu sunt angajat, dar am sunat să mă interesez. Nu am emisiune luni, în zi de doliu, dar o să merg acolo să încerc să înțeleg. Din ce am aflat, nu există nicio procedură pentru breaking news. A existat o discuție despre o astfel de procedură, în timpul lui Stelian Tănase. S-au certat, că asta făceau în ședințe și nu s-a hotărât nimic. Nu s-a votat. În acest moment televiziunea publică nu are o procedură pentru intrat în breaking news. Ori, asta ar trebui să fie principala misiune a TVR. În caz de cutremur, război, probleme de siguranță națională, televiziunea publică trebuie să spună oamenilor ce să facă. Pentru asta există, pentru asta se plătește taxă. Iar procedura nici măcar pe hârtie nu există! Nu mai vorbesc că ar trebui să existe o carte, ca la BBC, cu ce mesaje să transmiți, ce să dai pe post, cum spui, ce faci în astfel de cazuri. Despre asta e vorba!”. Wow, în sfârşit a dezvăluit şi Pătraru ceva după ce a spus atât de multe prostii încât până şi Mircea Badea e invidios rău de tot

P.S. În final aş dori să fac o precizare pentru a nu se interpreta greşit

Deşi nu am avut niciodată impresia că Val Vâlcu şi Dragoş Pătraru ar putea fi bănuiţi de calităţi intelectuale remarcabile sau de cine ştie ce înclinaţie spre calitatea de jurnalist, consider că aceste declaraţii sunt totuşi, demne de reţinut.

La fel orice alte declaraţii care arată găunoşenia monstrului media TVR care înghite extrem de mulţi bani fără a mai reuşi să îşi îndeplinească menirea de televiziune publică fiind cea mai puternică armă media a oricărui guvern.

Cel puţin pentru faptul că imediat ce se instalează un guvern, TVR , ca o curvă care e mai mult obedientă decât pricepută, cu nciloţii în vine se aşează frumos în poziţia „capră” este un motiv suficient să dispară ca un factor de manipulare extrem de  nociv şi peste măsură de costisitor.

Pentru conformitate,

Sursa declaraţiilor lui Val Vâlcu şi  Valentin Jucan, articolul:

Propunere șoc legată de TVR după tragedia de la Club Colectiv  

publicat de DC News

Sursa declaraţiilor  lui   Dragoş Pătraru, articolul:

Cutremur în TVR. Dragoș Pătraru: Este un caz de siguranță națională 

publicat:  DC News

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: