Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > Klaus Iohannis are o singură soluţie bună pe termen lung: ALEGERI ANTICIPATE

Klaus Iohannis are o singură soluţie bună pe termen lung: ALEGERI ANTICIPATE

Mandatul de premier a ajuns la Președinte.

Îl poate da PSD pentru a crea un guvern care să facă să nu se schimbe nimic, îl poate da PNL sau unui neangajat politic pentru a se crea un guvern impotent, fără suficientă susținere parlamentară.

Dar îl poate da celui căruia îi aparține de fapt: Poporului prin provocarea de alegeri anticipate…

Aceasta este soluția cea mai bună pentru Iohannis, poporul l-a făcut preşedinte, poporul îl poate salva dacă îl suspendă politicianii, poporul îi poate oferi un nou mandat.

Alegerile anticipate sunt pentru Preşedinte cea mai bună soluţie pe termen lung.

Orice altă soluţia va arăta că atunci când l-a ales poporul a greşit…

***

E cazul să ne amintim: Poporul a optat într-un referendum validat pentru un parlament unicameral cu 300 de membrii.

Ar fi cazul ca politicienii să îşi amintească asta…

Klaus Iohannis

Gata, cel mai bun guvern mioritic a dat colţul.

Ponta şi-a depus mandatul, deci guvernul se consideră demisionar şi el. Şi-a depus demisia şi primarul Piedone… Asta e bine, şi totuşi, chiar dacă a picat Guvernul cu Ponta cu tot şi la Sectorul 4 bucureştean Piedone nu mai e primar lucrurile nu s-au schimbat în ceea ce priveşte Parlamentul.

Raportul de forţe dintre partide e acelaşi, o mulţime de parlamentari ştiu că dacă acum îşi pierd mandatul altul nu mai pupă.

Pe asta miza şi Ponta după ce a renunţat la funcţia de lider al PSD… El ştie că PSD-iştii se tem ca de dracu de pierderea accesului la caşcaval. Pierzând guvenarea PSD pierde controlul asupra Bugetului, deci asupra sursei de bani care au urma sîă îi asugure sumele necesare pentru a câştiga alegerile ce urmează în 2016.

Mandatul de Premier este în mâna Preşedintelui, acesta putând să dea mandatul respectiv oricuidoreşte cu excepţia cazului în care un partid, nu o alianţă, deţine cel puţin 50% din mandatele din Parlament.

 Zice Constituţia aşa:

ARTICOLUL 85 Numirea Guvernului     

( 1 ) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

ARTICOLUL 103  Investitura

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Deci, indiferent ce se spune, în conformitate cu aliniatul (1) al ART 103 Preşedintele ar fi obligat să desemneze un candidat dorit de un partid doar dacă acest partid ar fi deţinătorul a jumătate plus unu din mandatele perlamentare.

În orice alte condiţii singura sa obligaţie fiind aceea de a CONSULTA partidele parlamentare apoi să hătărască după cum consideră de cuviinţă NEFIIND OBLIGAT ÎN VREUN FEL SĂ ŢINĂ CONT DE CE DORESC PARTIDELE.

Cum suntem în situaţia ca nici un partid să nu deţină majoritatea mandatelor din Parlament hotărârea îi revine exclusiv preşedintelui indiferent de ce spun alţii.

Dumnealui are la dispoziţie, cel puţin la modul teoretic, mai multe variante.

Varianta 1. Status qvo ante.

Să desemneze pentru alcătuirea guvernului un premier  care provine din  coaliţia de guvernare actuală. Este varianta care îi convine cel mai mult Parlamentului, guvernul ar avea exact aceeaşi configuraţie a susţinerii politice. Ar fi situaţia în care se conservă puterea existentă.

Varianta 2. Guvern minoritar cu premier din opoziţie

Să desemneze un premier de la un partid din opoziţie care să alcătuiască un guvern din partidele din opoziţie. Situaţie care ar duce la un guvern legat la mâini şi la picioare din toste punctele de vedere, Parlamentul urmând a bloca aproape tot din ce face Guvernul.

Varianta 3. Guvern de uniune naţională…

Aceasta este o soluţie extrem de străvezie, respectivul guvern ar trebui să fie format conform unui algoritm dat de raportul de reprezentare din Parlament. Guvern aflat la cheremul Puterii actuale. Ar însemna de fapt perpetuarea situaţiei de acum, miniştrii Opoziţiei fiind fie marginalizaţi, fie am vedea reînviat guvernul USL-ului.

Varianta 4. Guvern format din tehnocraţi apolitici condus de un tehnocrat apolitic.

Ar fi un guvern fără nici un fel de susţinere din Parlament, deci ca şi varianta guvernului minoritar,am avea un guvern total ineficient, putând doiar să organizeze viitoarele alegeri.

Oricum o dai pare că Iohannis este fie în situaţia de a face un guvern care să nu fie decât reîncarnarea guvernelor Ponta, fie a unuia total impotent.

Mai are totuşi o posibilitate, aceea de a-şi pune în cap parlamentul şi partidele Puterii de acum. Acela de a desemna un candidat de premier absolut incceptabil pentru majoritatea Parlamentului, dar cu care să poată colabora foarte bine.

Parlamentul s-ar vedea fie în situaţia de a-l accepta împreună cu guvernul pe care îl propune, fie de a-l respinge mergând spre dizolvarea sa urmată de alegeri anticipate.

Pornind de la faptul că mulţi din parlamentarii actualei majorităţi nu doresc să îşi piardă actualele mandate deoarece e greu de crezut că mulţi din ei mai prin un alt mandat, cred că putem considera că anticipatele îndepărtate decât bănuim.

Indiscutabil pentru Iohannis este o situaţie destul de complicat de gestionat.

Văd că nimeni nu îşi aminteşte de promisiunea lui Iohannis de a-l desemna pe Cătălin Predoiu… Deşi liberalii probabil vor încerca să propună un alt candidat provenind din vechiul PNL nedesemnarea lui Predoiu ar accentua disensiunile dintre foştii membrii ai PSD şi foştii membrii ai PDL. Acestora li s-ar accentua senzaţia că au luat o ţeapă la absorbţia PDL în PNL, iar partide ca M10 şi mişcarea Populară aşteaptă cu drag noi membrii…

Probabil Predoiu ar fi acceptat de PSD care ar puncta enorm până la viitoarele alegeri prin blocarea sistematică a orice doreşte să facă un eventual guvern al lui.

Legat de eventualele anticipate, cred că PNL-ului îi place ideea. Nu ştiu dacă însă le-ar plăcea calea spre ele.

*** IOHANNIS ÎN FAŢA UNEI ALEGERI DE CARE DEPINDE VIITORUL SĂU ***

Un lucru e clar. Pentru Iohannis dolcele farniente în care s-a complăcut în primul lui an de mandat pare a se fi încheiat deoarece trebuie să decidă. Are câteva alternative, dar…

Dacă dă mandatul de premier PSD face o mare greşală deoarece pierde susţinerea celor care l-au făcut preşedinte. Dacă îl dă PNL îşi pune în cap PSD cu care, de bine de rău, pare a o fi scos la capăt până acum iar, dacă ne uităm la Parlament vedem că PSD încă are puterea de a provoca o eventuală suspendare căreia nu prea cred că i-ar face faţă având în vedere că la referendumuri e nevoie de un minim de 30% prezenţă.

Ce şi-ar dori de fapt românii?

Vedem că la alegeri aceştia nu prea se prezintă deoarece se simt nereprezentaţi. Deşi se fac sondaje frumos colorate şi se mimează o luptă pe viaţă şi pe moarte, oamenii nu percel PSD şi PNL ca pe nişte entităţi ce luptă între ele ci ca pe părţi unite prin  fire indestructibile ale USL-ului nedesfiinţat d.p.v. legal.

Cred că trebuie să precizez ceva… cu cât televiziunile sunt mai obesiente unuia sau alteia din partide prezintă mai abitir  această bipolarizare cu atât sunt mai necredibile…

În momentele esenţiale membrii celor două partride s-au comportat ca membrii ai aceleiaşi entităţi. Ce dacă cineva este roşu sau galben la vfaţă dacă votează pentru protejarea penalilor unuia sau altuia din partide…

Cine sint de fapt cei care se simt nereprezentaţi de cele două partide?

O parte di ei pot fi văzuţi iar în stradă… Ei spun  că nu vor nici cu PSD nici cu PNL … Cu o ipocrizie demnă de o cauză mai bună unii se întreabă ce doresc de fapt acei oameni … împotriva cui manifestă. „Păi altă vaziantă reală nu este” zicea acum câteva minute un .. cineva care se consideră mare analist… „Cele două partide au 80%”, mai zicea el.

Da, aşa este dar numai în sondajele făcute la comandă unde nu sunt luaţi în seamă.

În realitate cele două partide nu au decât cel mult 40-45% la nivelul întregului electorat.

Cine sunt ceilalţi?

Cei care au alergie faţă de PSD, cei care nu au înghiţit găluşca halirii PDL de către PNL şi declararea ca în filmele cu proşti a Partidului Naţional Liberal ca fiind partid popular chestie subliniată de ieşirea dinrândul liberalilor europeni şi intrarea în rândul PPE …

Şi totuşi, cum poate determina Iohannis respingerea propunerii de premier? Propunând un candidat atât de inaceptabil încât să fie respins cu bucurie inaceptabil. Cine s-ar încadra?

Oricât de şocant, cred că avem clar două variante, cineva cunoscut ca fiind „om al lui Băsescu” situaţie îngrozitoare pentru foştii USL-işti fie ei liberali sau social democraţi fie pe Monica Macovei al cărei nume bagă la coşmaruri şi crize de nervi atât pe foştii uselişti cât şi televiziunile obediente actualei majorităţi.

Ce ar câştiga Iohannis prin alegerea uneia din  aceste variante?

Un lucru extrem de util pe termen lung. Ar demonstra că doreşte să se desprindă de stâga roşie, pesedistă şi de cea vopsită în galben.

Ar recâştiga astflel ceea ce contează. Pe cei care au crezut în el la alegerea ca preşedinte cât şi pe cei care, având convingeri clare, de dreapta, fie s-au dus la vot şi au votat împotriva lui Ponta, fie nu s-au dus deloc.

Iohannis e în faţa unei alegeri care va arăta, la un an de cât e preşedinte, dacă este doar un oportunist care profită de situaţiile favorabile sau un politician adevărat, cu demnitate şi personalitate remarcabile.  

În turul unu la prezidenţiale a pierdut, a câştigat în schimb turul doi pentru că s-au mobilizat cei care nu se prezentaseră la primul.  Şi mai existau oameni care nici atunci nu s-au dus la alegeri… sunt cei care au preferat să stea acasă pentru că nu considerau că Dreapta reală participă la alegeri.

O provocare de anticipate acum prin demonstrarea faptului că este un om de dreapta îi poate aduce de partea lui forţa care contează în realitate, forţa care poate mătura orice fel de putere într-o ţară: poporul.

Poporul fiind cel care îi poate oferi un nou mandat, poporul fiind cel care îl poate salva atunci când politicienii se vor înhăita şi vor încerca să îl înlăture… poporul este cel care îi poate oferi un nou mandat.

Un preşedinte este ales direct de popor, la el trebuie să se raporteze… Cred că asta este lecţia pe care ar trebui să o înveţe de la Băsescu.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: