Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Declaraţii > ÎNTREBARE: Ce este mai negru decât prostia din capul lui Miron Cozma? … RĂSPUNS: Nimic …

ÎNTREBARE: Ce este mai negru decât prostia din capul lui Miron Cozma? … RĂSPUNS: Nimic …

MOTTO

„Două lucruri sunt infinite: universul şi prostia omenească, şi încă nu sunt sigur de primul.”

Albert Einstein 

Credeaţi că oxigenul întreţine arderea şi dioxidul de carbon „ucide” un foc? Şi eu … Miron Cozma zice că „bioxidul de carbon” explodează… 

Ei, nu e chiar aşa, Geniul Întunericului, Luceafărul Huilei, subinginerul miner Miron Cozma, specialist (Doamne fereşte) în salvare de mineri rămaşi în subsol zice că bioxidul de carbon are propietăţi explosive, rezultatul acestei năbădioase arderi fiind ceva ce îţi arde maţele mai abitir decât arderea gazului metan, moartea prin inhalare a metanului fiind de fapt un fel de dolce farniente, o fericire.

Adică eşti trist, îţi bagi capul în cuptor, dai drumul la gaz şi devii mai întâi fericit, apoi te ia dracu, dar măcar te ia fericit.

Mă întreb la modul serios câte ceva.

De ce oare sunt atât de cinici jurnaliştii şi îl tot întreabă de una, de alta de parcă fără ei nu ar putea să se facă şi singur de râs?

De ce oare nu are cineva milă de planeta aceasta şi nu îl împuşcă pentru ca dioxidul de carbon expirat de el să nu mai contribuie la încălzirea planetei prin efectul de seră?

Miron Cozma

  Trebuie să recunosc că din toate limbile pe care niște domni, doamne și domnișoare, au încercat cu mare tenacitate să mi le vâre în cap, engleză, franceză, germană, latină, chimie, tentative la care am reușit să rezist cu mare succes dealtfel, cea mai străină mi-a rămas chimia.

  Dacă poţi mima în orice limbă din lume să zicem „mi-e foame”, nu văd cum poţi mima benzenul, acidul cianhidric sau hipocloritul ori bicarbonatul de sodiu.

  Ei, oricât de străin mi se pare accentul celor care vorbesc această limbă, tot era să cad de pe scaun când am citit pe libertatea.ro  declaraţia lui Miron Cozma referitoare la pentru tragedia care s-a petrecut în clubul Colectiv, în urmă cu două săptămâni. Cozma susţine că la baza teoriei lui stă experienţa de miner „salvator”.

Dioxid de carbon„Eu am fost salvator minier şi am să vă spun un lucru despre care nu vorbeşte nimeni. Aţi observat că marea majoritate a celor arşi în acel club sunt arşi pe interior, pe căile respiratorii? În afară de ce au spus până acum, despre acid cianhidric şi aşa mai departe, nu vorbeşte nimeni despre ceva care este foarte logic. Ia gândiţi-vă câţi au fost acolo… 400 de oameni într-un spaţiu închis. Iar toţi aceşti oameni au respirat în acel spaţiu închis. Şi ce au eliminat prin respiraţie? Bioxid de carbon. Iar eu vreau să vă spun că bioxidul de carbon a provocat arsurile interioare. Explozia de bioxid de carbon provoacă arsuri pe căile respiratorii, vă spune Miron Cozma. Să vă zic din minerit: în cazul metanului, ai o moarte foarte faină, pentru că ai senzaţie de somn şi te-ai dus, dar metanul combinat cu praful de cărbune face grizum, care e atât de puternic încât îţi face covrig şina de cale ferată, vă daţi seama. Dar şi metanul singur explodează. Acolo, în schimb, în clubul Colectiv, nu era metan, erau alte gaze. În primul rând, trebuie ţinut cont de faptul că acei 400 de oameni respirau şi eliminau bioxid de carbon. Iar arsurile interne sunt datorate, după părerea mea, exploziei bioxidului de carbon. Pentru că au respirat 400 de oameni într-un spaţiu închis şi au eliminat bioxid de carbon. Vă spun eu, Cozma minerul, că sunt salvator minier şi inginer şef de producţie. În mină explozia de bioxid de carbon ştiţi ce face? Pe exterior nu ai nimic, dar în interior toate căile sunt arse”, a declarat Miron Cozma.

„Acum a luat foc buretele de pe stâlp şi punga de gaz (n.r. – bioxidul de carbon) din tavan a făcut explozie. A luat foc stâlpul prima dată. De la stâlp, focul s-a dus în tavan şi când a ajuns la acumularea de gaz de sus, din tavan, a făcut explozie” – a mai spus Cozma …

Să mă ierte Dumnezeu, dar, cu toată puţinătatea cumoştiinţelor despre chimie care au reuşit să mi se strecoare în cap împotriva voinţei mele, tot ştiu că dacă într-o incintă arde un foc şi inunzi inchinta cu dioxid de carbon (nu bioxid de carbon)  sau în laşi să ardă până oxigenul se consumă şi rămâne dioxid de carbon şi încă ceva plus energie, iar focul se stinge.

De exemplu îmi amintesc de o reacţie care m-a salvat de o corigenţă, arderea glucozei în mediu de oxigen.

Arderea glucozei

În reacţie intră glucoza şi oxigenul şi rezultă apă, dioxid de carbon şi căldură lucru care face această reacţie să se numească exotermă, cu degajare de căldură deci.

Asta dacă există destul oxigen, dacă nu, mai rămâne şi glucoza care nu a avut parte săraca de oxigenul necesar să întreţină arderea.

Arderea fiind de obicei o reacţie exotermă, în care ceva se combină cu oxigenul, se opreşte atunci când acesta e înlocuit cu dioxid de carbon.

Dacă ne uităm la declaraţia lui Cozma constatăm că ăsta era lemn în ceea ce priveşte mineritul la cărbune deoarece atunci când vorbeai de „pungi de gaxe” nu vorbeai de dioxid de carbon ci de un gaz cu potenţial explosiv, de obicei metan are există în depozitele subterane de cărbune ca rezultat al unor reacţii chimice care în timp au dus şi la formarea zăcămintelor de ţiţei.

Adică el, mare specialist într-ale salvării minerilor deşi ştia că „bioxidul de carbon” e ucigaş când explodează, în duceau cu ei la salvările la care a participat cică.

Te şi întrebi de ce n-o fi dus şi nişte canistre cu benzină sau, de ce nu, neofalină.

Dumnezeule mare … de ce dracu nu-l împuşcă oare cineva? Măcar nu mai produce prin respiraţie „bioxid de carbon” ca să  mai scadă un picuţ efectul de seră, deci să nu se mai încălzească amărâta asta de planetă …

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: