Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > Oare de ce am impresia că ar fi corect să numim guvernul propus de premierul desemnat: GUVERNUL CIOLOŞ-PSD?

Oare de ce am impresia că ar fi corect să numim guvernul propus de premierul desemnat: GUVERNUL CIOLOŞ-PSD?

Dacian Cioloș

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, 15.11.2015, lista Cabinetului său, format din 21 de membri.

LISTA NOILOR MINIŞTRI:

Costin Grigore Borc – vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Vasile Dîncu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe

Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naţionale

Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanţelor Publice

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj – ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene

Cristina Guseth – ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informaţională

Andrei Baciu – ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei Primului ministru

DECLARAŢIILE PREMIERULUI DESEMNAT:

 

”Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi experienţă (…) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management”, a spus premierul desemnat, precizând că a urmărit să fie un ”echilibru” între oameni tineri, cu formare profesională solidă, şi oameni cu vastă experienţă.

Dânsul a ţinut să precizeze că  o treime din membri sunt femei.

”Am urmărit să fie profesionişti, integri, deschişi spre dialog şi cu ei voi merge în faţa Parlamentului mâine şi poimâine, pentru audieri”, a afirmat Cioloş, care a făcut o scurtă prezentare pentru fiecare persoană propusă ca ministru în Cabinetul său.

Întrebat de ce l-a ales pe Vasile Dâncu, membru PSD, premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat că aceste „este fost” membru PSD şi l-a ales  pentru că are o mare experienţă profesională.

„Este fost membru al PSD, dar nu pentru această calitate l-am ales, cât pentru experienţa şi viziunea pe care le are dânsul pe domeniul pe care l-am propus, în domeniul administraţiei publice, al dezvoltării regionale. Mai ales pe domeniul administraţiei publice vreau să venim cu un proiect de îmbunătăţire a activităţii acolo, pentru mai multă transparenţă, eficienţă. Pe de altă parte, dânsul, prin activitatea profesională pe care o are, cunoaşte bine societatea românească, iar legătura dintre guvern şi societatea românească mi se pare importantă. Deci, cred că va avea un aport semnificativ din acest punct de vedere în Guverm”, a spus premierul desemnat Cioloş.

Dacian Cioloş a mai spus că nu are intenţia să taie din buget diferitele propuneri de majorare a salariilor sau deciziile deja luate de Parlament.

„Nu pot să spun acum, până când nu am o analiză a situaţiei bugetului. Ceea ce pot să spun – am spus-o şi partidelor – nu am intenţia să vin şi să tai din buget sau diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistenţă şi soliditate. Deci, în măsura în care construcţia bugetului o va permite, vreau să mergem cu acele măsuri care au fost decise de Parlament care au rolul de a îmbunătăţi atât mediul economic, cât şi nivelul de trai al salariaţilor”.

 

Premierul desemnat Dacian Cioloş a mai spus că nu ştie dacă va prelua proiectul Legii salarizării elaborat de Guvernul Ponta până nu va face o analiză, dar a precizat că e dispus să preia toate iniţiativele bune ale fostului Executiv.

„Nu ştiu, urmează să vedem. Tot ce-i bun o să preluăm, tot ceea ce credem că trebuie adaptat, trebuie modificat, o să facem, dar toate adaptările, modificările, propunerile pe care le vom face vor fi rezultatul unor consultări şi al unor dezbateri. Bineînţeles, cu Parlamentul în primul rând, pentru că Parlamentul va trebui să decidă, dar vreau să luăm şi experienţa care vine din afara structurilor administrative, din societatea civilă (…) şi aş vrea să începem acest proces pentru că probabil într-un an n-o să-l finalizăm”, a spus Cioloş.

Dacian Cioloş a fost întrebat la Parlament, de jurnalişti, cum comentează afirmaţiile apărute în mass-media potrivit cărora el ar fi fost desemnat premier „de la Bruxelles”, iar prim-ministrul desemnat a negat. Nu şttiu dacă exită cineva care ar fi confirmat aşa ceva.

„Ei, s-au spus şi alte lucruri în presă. Nu văd cum să fii anunţat şi desemnat de Bruxelles. Eu am avut cu domnul preşedinte Iohannis discuţii legate de implicarea mea într-un proiect guvernamental, dar nu în poziţia de premier. N-am discutat despre acest lucru decât, cred, cu o zi sau două înainte de a face propunerea formală”, a spus Cioloş.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a mai anunţat că se va întâlni cu Victor Ponta după ce va prelua formal responsabilitatea Guvernului, dar a precizat că până în prezent a avut deja „un schimb de mesaje” cu fostul prim-ministru.

„Nu am avut încă, pentru că sunt doar prim-ministru desemnat. Am avut un schimb de mesaje cu dânsul şi o să am o întâlnire cu dânsul imediat ce o să preiau în mod formal responsabilitatea Guvernului”, a spus Cioloş.

Cel puţin uimtoare este însă atitudinea mai mult decât favorabilă a PSD:

Liviu Dragnea a precizat că, în urma votului, 68 de lideri PSD s-au exprimat în favoarea susţinerii Guvernului, fiind înregistrate doar două abţineri şi un vot împotrivă. Preşedintele PSD a precizat însă că această decizie se aplică doar pentru votul din Parlament pentru formarea Guvernului, în funcţie de prestaţia miniştrilor din timpul audierilor.

 

„Orice derapaj de la angajamentele prezentate în programul de guvernare şi discuţiilor avute chiar astăzi va fi sancţionat”, a subliniat Dragnea cu emfază.

Astfel,  CExN al PSD a decis un „sprijin punctul în cazul fiecărui proiect de lege”, a mai spus Dragnea.

Întrebat despre lista de miniştri propusă de Dacian Cioloş, Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze, spunând că nu îi cunoaşte, cu excepţia vicepremierului Vasile Dâncu. „Timpul va decide”, a spus Dragnea.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai afirmat că social-democraţii nu l-au propus pe Vasile Dâncu în Guvernul Cioloş, însă se bucură de prezenţa acestuia într-un minister important, iar nominalizarea fostului lider PSD nu a „contat prea mult” .

„PSD nu a făcut nicio propunere domnului Dacian Cioloş. Nici pentru ministru, nici pentru altă funcţie administrativă. În schimb, pentru noi, nominalizarea domnului Vasile Dâncu (…) este un lucru bun, care ne dă încredere că pe acea zonă de activitate destul de vastă programele începute până acum vor continua într-un mod cinstit şi corect, fără să aibă influenţă politică”, a spus Dragnea. „Nu s-a vorbit despre Vasile Dâncu decât în trecere”, a declarat  Dragnea, cu privire la discuţiile dintre social-democraţi şi premierul desemnat Dacian Cioloş.

În viitorul guvern, Vasile Dâncu a fost propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

P.S. Oare de ce am impresia că ar fi corect să numim acest guvern Cioloş-PSD?

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: