Prima pagină > Aroganţă, Nesimţire, Politicăraie - Partide - Politicieni > Anul 2016 – un nou an electoral în care clasa politică penală batjocoreşte iar electoratul …

Anul 2016 – un nou an electoral în care clasa politică penală batjocoreşte iar electoratul …

Prin continuarea votului uninominal într-un singur tur, prin alegerea indirectă a şefilor de CJ şi prin existenţa în continuare a votului zis uninominal cu compensare, clasa politică îi  mai trage electoratului o flegmă direct în obraz…

Se vor mai găsi destui tâmpiţi care să se ducă la vot pentru a legitima o clasă politică penală?

marș la vot

Anul 2016 este un an în care se vor organiza două tururi de alegeri care se vor organiza după nişte reguli noi.

Vom avea primari aleşi dintr-un singur tur, şefi de CJ aleşi indirect şi un Parlament mai mic, dar ales pe liste de partid.

Hai să nu ocolim cuvintele … este vorba de o altă flegmă pe care politicienii i-o trag electoratului prin faptul că, deşi se vorbeşte de necesitatea înnoirii  în politica românească vedem o reţetă clară pentru conservarea acesteia.

Alegerile locale şi cele parlamentare, ambele scrutine fiind organizate după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie.

În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, aşa cum s-a întâmplat şi în 2012, când legislaţia a fost modificată în timpul guvernării Boc.

Ce să zici? Şi-au luat ţara înapoi, nu?

 În schimb, noua lege prevede că preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, din toamna acestui an, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012.

Diaspora va fi reprezentată în continuare de 4 deputaţi şi 2 senatori, o premieră constând însă în introducerea votului prin corespondenţă pentru acest tip de alegeri. Renunţarea la votul uninominal cu sistem de compensare va duce la diminuarea numărului de parlamentari, cu toate acestea propunerea validată de referendumul naţional din 2009 legat de Parlamentul unicameral şi reducerea numărului aleşilor la 300 rămâne pe hârtie.

De fapt, care e problema…

Alegerile locale favorizează primarul în funcţie,în cele mai multe locuri, un tur doi aduce  coalizarea celor de pe locurile doi şi trei.

Legat de alegerea şefului CJ indirect şi revenirea la votul pe liste la parlamentare vedem  clar cum se încearcă să se crească puterea Centrului şi îndepărtarea electoratului de decizie.

Culmea nesimţirii face ca foarte mulţi politicieni şi sicofanţii lor mediatici să spună că s-a dovedit că uninominalul nu e o soluţie bună…

Să ne înţelegem, NOI NU AM AVUT UNINOMIMAL ADEVĂRAT  DECÂT LA ALEGEREA PREŞEDINTELUI.  E vorba de sistemul numit  Vot uninominal în două tururi. Acesta permite existenţa pragului electoral care conservă clasa politică nepermiţând apariţia de nopi formaţiuni politice.

Cel folosit la noi, aşa zisul Sistem de vot uninominal cu compensare este un sistem de vot inept, o şarlatanie în care Centrul îi dă electoratului impresia că decizia e ceva mai aproape de el decât la sistemul cu liste.

Păi acea sintagmă exact asta implică. Liste de partid.

Legat de alegerea indirectă a şefilor CJ … ce e aceasta? Practic înseamnă luarea dreptului electoratului de a se exprima direct pe principul: „Lăsaţi bă, noi şim mai bine ce vreţi”.

Una peste alta, cred că, încă odată, întrebarea care se pune este:

Mai există destui imbecili care să se prezinte la vot în condiţiile acestea?

 1. columbeanu marin
  6 Ianuarie 2016 la 15:32

  Fiecaruia ce merita. Daca sunt dement – in azil, daca sunt nebun – în balamuc, daca sunt bolnav- în spital,. iar daca sunt tâmpit, prost si idiot în România.

  • 7 Ianuarie 2016 la 15:09

   Dreptate ai monşer …
   N-am să te fac inconştient, dement etc, cum am fost făcut eu când, după ce Turcescu zicea că doar nesimţiţii nu se duc la vot, am zis că doar tâmpiţii se mai duc la vot în România …
   Dimpotrivă, am să zic că mă bucur că mai e cel puţin unu … 🙂
   Mai e cineva tâmpit… (aici sunt şi eu) .. cel care îşi mai plăteşte în România taxele şi impozitele.

 2. moshu49
  7 Ianuarie 2016 la 5:40

  io știu răspunsul: DA, există!
  pen’ că mancurți au fost, mancurți sînt încă… 😦

  • 7 Ianuarie 2016 la 15:12

   Da, există, şi sunt mult mai mulţi decât suportă o ţară sănătoasă la cap …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: