Prima pagină > Republica Moldova > CHIŞINĂU – Vot în regim de Formula 1

CHIŞINĂU – Vot în regim de Formula 1

Filip

Guvernul Filip, văzut, auzit, votat în 30 de minute. Zeci de mii de oameni au încercuit clădirea Parlamentului în semn de protest

VALENTIN BUDA

VALENTIN BUDA

Anunțată „la botul calului”, cu doar câteva ore înainte de deschidere, ședința Parlamentului dedicată votului pentru Guvernul Filip, care trebuia să pună capăt unei perioade extrem de lungi în care Republica Moldova a plutit în derivă, fără a avea un Executiv legitim, a stârnit valuri în societate. Pe site-urile de socializare au curs, efectiv, mesajele de mobilizare „totală” la proteste pentru a împiedica aleșii să consfințească decesul oficial al visului de „anticipate” al unui important segment de populație. Lista membrilor Cabinetului, la rândul ei, a fost răsucită pe toate părțile de opinia publică, numele aspiranților la portofoliile guvernamentale fiind scanate, criticate și lăudate, în funcție de afectele personale ale comentatorilor. 

Proteste afară, proteste în Parlament

„Anunţarea şedinţei de învestire a guvernului cu câteva ore înainte, demonstrează adevărată faţă a acestei majorităţi – tacită, sumbră, în contradicţie morală cu cetăţenii ţării. Aceste fapte demonstrează că ei se pot numi oricum, dar nu pro-europeni. Cu acelaşi succes se puteau întruni liniştit într-o cafenea, la miez de noapte. De regulament, timp pentru prezentarea şi studierea candidaţilor nici nu mai zic… ce vei semăna, aceea vei culege”, a decretat pe pagina sa de Facebook deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc

Mii de oameni, reprezentând tridentul protestatar deja tradițional al capitalei, Platforma Civică DA, PSRM și Partidul Nostru, s-au adunat în fața clădirii Legislativului pentru a protesta împotriva votului pentru guvern, în timp ce speakerul Andrian Candu deschidea lucrările anunțând ordinea de zi a lucrărilor și anunța prezența, la limita cvorumului și respingea propunerea socialistului Vlad Bătrâncea de a acorda o pauză de  ore pentru ca toți deputații din partidul său să ajungă la lucrări.

În semn de protest față de refuzul președintelui Parlamentului, câțiva deputați sociliști au flancat masa prezidiului cu inscripții prin care cereau alegeri anticipate, în timp ce candidatul Pavel Filip sintetiza programul de guvernare. Ulterior, premierul desemnat a fost nevoit să își schimbe locul, microfonul de la tribună fiind obstrucționat de protestatarii din sală. Simultan, la intrarea în Parlament, protestatarii ccereau deputaților să iasă la discuții cu omenii adunați în fața clădirii.

Vot în regim de Formula 1

Procedura de învestitură a fost una în regim de mare viteză, la mai puțin de 30 de minute de la deschiderea ședinței, Andrian Candu solicitând exprimarea votului de încredere pentru Guvernul Filip, sărind peste obișnuitele sesiuni de luări de poziții și întrebări obișnuite în asemenea situații. Cu 57 de voturi guvernul Filip a fost învestit de către parlament. În cuvântul său de mulțumire, Pavel Filip și-a exprimat gratitudinea pentru votul care împiedică alegerile anticipate. Vestea că guvernul  fost votat în aceste condiții, i-a luat prin  surprindere și pe liderii manifestațiilor de protest, cărora nu le-a mai rămas decât să iasă din clădire și să anunțe mulțimea de cele întâmplate, cerând încercuirea forului Legislativ.

Sursa: evzmd.md

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: