Prima pagină > Dezvăluiri > Clerul Bisericii Ortodoxe in Ardeal s-a opus Marii Uniri îndemnând fervent la loialitate faţă de Coroana Ungară

Clerul Bisericii Ortodoxe in Ardeal s-a opus Marii Uniri îndemnând fervent la loialitate faţă de Coroana Ungară

Acum de când s-a recunoscut că  fostul Rege Mihai nu mai are mult şi dă colţul o grămadă de ipocriţi nu mai pot de jale…

Patrioţi cum nu ne puteam imagina.

Legat de patriotismul acesta, pentru a fi patriot e musai să fii românşi ortodox. Alminteri nu … Dacă eşti greco-catolic automan eşti vândut Papei, masonilor şi dracu mai ştie cui. 

Când se sărbătoteşte Marea Unire, la Alba iulia, în faţa catedralei zisă a Unirii, o catedrală ortodoxă, se rup în figuri o mulţime de membri ai clerului ortodox de parcă o cunoscută zicere ar suna nu „Unirea naţiunea a făcut-o” ci „Unirea Ortodocşii au făcut-o”. Fals … Biserica Ortodoxă din Ardeal îndemna la loialitate faţă de Coroana Maghiară.

Nimic despre  faptul Şcoala Ardeleană, Şcolile Blajului care au făcut ca în Ardeal să se vorbească în continuare româneşte, şi care nu ar fi fost posibile fără obloguirea Bisericii Grecocatolice. Nimic despre faptul că  Vasile Lucaciu, preot greco-catolic, supranumit „Leul de la Sisesti”, a citit proclamatia de unire, nu Vasile Goldis, asa cum se încearcă a se acredita ideea.

Poate din lipsă de lecitină suficientă lumea pare a fi uitat (dacă a ştiut vreodată) că înalţi membrii  ai clerului Bisericii Ortodoxe Romând din Ardeal s-a opus unirii cu România şi că Greco-Catolicii au facut de fapt Marea Unire ?

Mitropolitul Miron Românul

Mitropolitul Miron Românul

Da, Biserica Ortodoxă din Ardeal s-a opus unirii cu România, ba mai mult a afurisit Armata Română care a trecut Carpaţii, lucru care a dus la sinuciderea într-un hotel budapestan (Hotel Bristol) a mitropolitului ortodox de la Sibiu, Vasile Mangra, care se temea că va trebui să dea socoteală poporului român. Nici azi nu este pomenit în Caterrala Mitropolitană din Sibiu.

În 1881, Miron Românul, mitropolitul ortodox de la Sibiu condamna cu toată puterea lui revendicările românilor transilvăneni şi îndemna la supunere şi loialitate faţă de Coroana Ungară într-o circulară publicată în Telegraful Român, oficiosul mitropoliri în discuţie. Gazeta Transilvaniei scria că mitropoloitul  ”si-a uitat complect de demnitatea sa de cap biseriesc român, având tendinte contrarii demnităţii noastre naţionale”.

Acelaşi Miron Românul publica o altă circulară în care cerea alegătorilor români să sprijine „partida guvernamentală”.  Într-alta se declara indignat de faptul lipsa de loialitate a românilor faţă de Coroana Ungară.

În epocă s-a ajuns ca el să fie considerat a se fi pus în slujba guvernului ungar,ale cărui interese părea a le susţine vehement, interese opuse intereselor româneşti. S-a ajuns chiar la proteste violente împotriva iniţiativei mitropolitului.

Pr. Gr-cat. Vasile Lucaciu

Pr. Gr-cat. Vasile Lucaciu

Miron Românul şi-a făcut un partid, Partidul Moderat Român Constituţional care milita pentru (atenţie)  “credinţa neînfranta către Monarh, Patrie şi Constituţie, respect, supunere şi ascultare faţă de legile sancşionate, adica faţă de  anexarea Transilvaniei de catre Ungaria de fapt“.

Acest partid a fost creat ca o contrapondere faţă de Partidul Naţional Român care, mai târziu, prin fuziune cu Partidul Tărănesc Român au creat Partidul naţional ţărănesc. PNR milita deschis pentru unirea cu România.

Partidul lui Miron Românul nereuşind totuşi să distrugă unitatea naţională a românilor.

Tot în Telegraful Român, episcopul Clujului şi apoi mitropolitul Ardealului, Nicolae Ivan, în 21 iulie 1916, îl  pune la stâlpul infamiei pe poetul Octavian Goga şi pe luptatorul, numit “Leul de la Sisesti”, preotul greco-catolic Vasile Lucaciu, într-un articol infect care parcă era scris de un iredentist ungur. Citez:

Nicolae Ivan

Mitropolitul Miron Românul

“ La Bucuresti continua campania de a cons-trange guvernul sa iasa din neutralitate si sa intre in razboi alaturi de Rusia, pentru a lua Ardealul ….Fugarii nostri platiti de legatiunea ruseasca, nu pot lipsi de la asemenea intruniri. Marele demagog, Vasile Lucaci, le prezideaza si rosteste vorbiri, exprimandu-si dorinta de a putea prezida o intrunire la Alba-Iulia. Ei au o credinta falsa, ca Monarhia Austro-Ungara se va prabusi, dar ea va exista pentru ca existenta ei e o necesi-tate pentru Europa si pentru ca, daca n-ar exista ar trebui sa fie creata!.”

Acelaşi Nicolae Ivan mai scria în în 1915:

“Din ziua prima a mobilizarii, noi romanii unguri,ne-am facut datorinta fata de patrie…..Suntem mandri ca am putut dovedi din nou dinastiei si monarhiei profunda credinta româna ……avem incredere ca guvernul ungar va fi gata sa indeplineasca dorintele romanimii loiale in cadrele ideii de stat maghiar.Ce binecuvantare ar fi aceasta pentru noi”.

În 8 septembrie 1916 după ce România declarase război Austro-Ungariei, publica „Cercularul intregului cor episcopesc ortodox din Transilvania” în care spunea:

Mitropolitul Vasile Mangra

Mitropolitul Vasile Mangra

“Romania, careia fiinta i-a dat patria noastre Ungaria, caci Radu Negru de la Fagaras a intemeiat principatul Tării Romanesti, Dragoş din Maramureş a intemeiat principatul Moldovei si cu sprijinul Monarhiei Habsburgice s-a ridicat si s-a intarit Romania moderna…..

Romania in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noastre…

Unde va este si in ce se arata patriotismul vostru, romani ucigatori de frati…

Voi intindeti granitele voastre in hotarele noastre, voi cresteti puterea voastra, venitele voastre dezbracand pe alte natiuni…

Acela care cu vorbele vicleniei pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman…

Fata de noul dusman care ravneste in chip atat de pacatos la stirbirea si la stricarea hotarelor noastre, vom lupta cu vitejie si credinta.…..”

Semneaza: Mitropolitul Vasile Mangra, Episcopii, Miron Cristea de Caransebes, si Ioan Papp de Arad.

  La rândul său, Episcopul Miron Cristea a trimis şi el o circulară catre preoţii militari, cerând ostasilor să-şi indeplineasca cu sfintenie jurămantul depus!

Miron Cristea

Episcopul Miron Cristea

Episcopul Miron Cristea, se refugiază la Budapesta, de unde trimetea tot timpul pastorale în care îndemna soldaţii români:

“să nu se clatine în credinţa si alipirea catre Tron”.

Tot el este cel care declara la începutul războiului:

“Va zdrobi personal cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean, care va indrazni sa treaca Carpatii si sa pasasca pe pamantul Transilvaniei cu numele de Erdely”. (Dr. Serban Milcoveanu).

Pentru a-l potoli, lui Miron Cristea i s-a promis Scaunul Patriarhal de la Bucureşti. A devenit şi ministru.

Mitropolitul ortodox Vasile Mangra a fost unul din cele mai abjecte personaje din istoria acestei ţări, începând din anul  1910, a devenit un fervent adept al premierului Tisza Istvan, fiind chiar ales deputat de Ceica-Bihor pe lista guvernului, la concurenta cu candidatul Partidului National Roman,(Partid greco-catolic, a carui presedinte a fost av. Ion Ratiu, care a fost condamnat de unguri la inchisoare pentru ca cerea unire Transilvaniei cu România).

Fiind membru al Academiei Romane, in urma acestui fapt, Academia l-a sters dintre membri ei. Pe langa faptul ca, a initiat circulara data cu corul episcopesc ortodox a mai facut si o declaratie denigratoare la adresa natiunii romane, in care se opune desprinderii Ardealului de Ungaria.

Citez:

 Universul, 1 August 1916 : “Presa romana din jurul meu, a scris ca, numai acolo se pot face cuceriri, unde un popor cu o cultra mai superioara vrea sa stapaneasca pe unul cu o cultura inferioara. Si tocmai aici e cazul sa spunem ca, cultura magheara e mult superioara celei romanesti. Daca romanii au pofta sa cucereasca,sa pofteasca, au acolo -Basarabia ”.

Telegraful roman, 3 Ian. 1917 “Existenta de o mie de ani a statului maghiar, zace tocmai asa la inima cetatenilor de limba romanea-sca, ca si cetatenilor neaosi maghieri fiecare constiincios cetatean roman al acestui stat este gata a-si jertfi bunurile si sangele sau pentru a apara integritatea teritoriala a Monarhiei. Atacul ascuns al Romaniei impotriva Ungariei a provocat in inimile tuturor romanilor din Ungaria o durere adanca”.

Mangra fuge si el la Budapesta, unde se sinucide  în hotelul Bristol în Oct. 1918.

 În 1917 Nicolae Bălan viitor mitropolit la Sibiu, semneaza o declaratie, publicata la Budapesta, în care se pronunta ferm  împotriva unirii cu ţara.

În perioada luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, când trupele german încercau să şi ultima parte a ţării sa supuna si ultima parte a ţării rămasă liberă, Moldova, Mitropolitul Primat al Romaniei si alti episcopi, au adresat o “chemare” tuturor romanilor si ostaşilor armatei române ca aceştiasă “NU” lupte impotriva ocupantului, zicand:

„Domnul Dumnezeu s-a îndurat de ţara aceasta. El a îmblanzit inima biruitorului catre noi si a făcut dintrânsul tovarăşul nostru de munca pentru mantuirea Romaniei.

Ţărani, târgoveti, slujbaşi şi orice aţi fi, aveţi buna incredintare că biruitorul care intră în Moldova, nu este setos de razbunare, nu ucide, nu jefueşte, nu dă foc, nu pustieşte …

Staţi si ramaneti pe loc cu toţi.  Nu puneţi bratul vostru în slujba unei cauze străine.”

“Stati pe loc fratilor“ In doua randuri acest îndemn, a fost aruncat de  avioanele germane, asupra transeelor Armatei Române.

 1. 5 martie 2016 la 10:14

  Adica…
  Moldoveni, stati sa o luati in dos
  Ca noi il lingem frumos!

  Nu ca in loc de blide la care se vad multi
  Pe-acolo tot ling romanasii nostri desculti?
  *
  **
  … Atunci, daca adevarul si asa este o gargara
  De ce Istoria Tarii ar mai fi predata, macar asa, ca-ntr-o gara?
  *
  **
  Nici eu nu-i inteleg pe monarhisti!
  … Am zis ca daca nu santem spalati pe creier, de fapt astia sant hotii cei mai mari. Numai ca nu si-au murdarit nici macar manutele cand li s-a albit dosu’.

  Pe de alta parte, poate ca romanu’ chiar ca este prost, incapabil sa-si ia soarta in mana…
  Dupa cum toate le inghite si le amana…

 2. Nitescu Olivia
  18 februarie 2018 la 15:38

  Cum ramane cu atitudine lui Miron Cristea? In cele din urma el s condus delegatie catre Alba Iulia si a tinut un discurs acolo la 1 decembrie 1918 !!!!!

  • 18 februarie 2018 la 17:14

   Vezi Olivia ce înseamnă să comentezi dar să nu citești articolul?
   M. Cristea este unul din semnatarii la data de 8 septembrie 1916 circularei către episcopii ortodocși. („Cercularul intregului cor episcopesc ortodox din Transilvania”). În acesta, legat de intrarea în război contra Austro-Ungariei se spune sf presei vremii (citez .. vezi circulara respectivă în articol):
   “Romania,careia fiinta i-a dat patria noastre Ungaria, caci Radu Negru de la Fagaras a intemeiat principatul Tării Romanesti, Dragoş din Maramureş a intemeiat principatul Moldovei si cu sprijinul Monarhiei Habsburgice s-a ridicat si s-a intarit Romania moderna…..
   Romania in mod perfid a ridicat arma asupra patriei noastre…
   Unde va este si in ce se arata patriotismul vostru, romani ucigatori de frati…
   Voi intindeti granitele voastre in hotarele noastre, voi cresteti puterea voastra, venitele voastre dezbracand pe alte natiuni…
   Acela care cu vorbele vicleniei pe buze, cu dorul de jaf in suflet, vine in hotarele noastre, nu-i frate, ci cel mai pagan dusman…
   Fata de noul dusman care ravneste in chip atat de pacatos la stirbirea si la stricarea hotarelor noastre, vom lupta cu vitejie si credinta …”

   Legat de faptul că a condus delegația … deja tratativele au fost încheiate, lui M.Cristea i s-a promis ca în schimbul trecerii în tabăra unionistă va fi urcat pe Scaunul Patriarhal și un loc de ministru… Cam cum e și azi.

   Daniel, actualul patriarh are și el bube în cap, mai precis pe umăr, de la epoleții de Securitate. Cum a ajuns în funție? Simplu, promițând că cei din Sinod care au un trecut legat de Securitate nu vor avea probleme, De aceea când CNSAS intră pe acest domeneniu BOR se dă lovită de ”lupta împotriva Bisericii. Citește articolul și apoi vorbim dacă vrei. Sunt acolo lucruri interesante care nu prea se spun deoarece atunci când un membru al BOR apare cu însemna tricolore pare un ipocrit,

  • Alexandru
   30 martie 2018 la 11:27

   Nu Miron Cristea ci cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu a citit proclamația de unire de la Alba Iulia. Imaginile fotografiate atunci și acolo indica foarte clar acest lucru. Evident azi biserică ortodoxă încearcă să construiască o istorie care sa o arate biruitoare și unificatoare. Însă adevărata istorie este exact inversă.

   • 30 martie 2018 la 19:02

    Așa este, Miron Cristea s-a refugiat la Budapesta de de unde făcea repetate apeluri la loialitate față de Tron. Atașamentul lui față de AustroUngaria (care îi garanta statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe transilvănene) reducându-se de fapt la setea de putere satisfăcută prin atașamentul față de Coroană a fost destul de ușor demolat prin propunerea de a deveni Patriarh și Ministru în noul stat.

    • Nicolici Florian
     9 decembrie 2018 la 15:53

     Salut! Am nevoie de documente de dovezi la ceea ce zici pentru a vedea dacă îi adevărat.
     Sunt curios de ceea ce zici pentru că pare credibil

     • 9 decembrie 2018 la 21:25

      Dacă ești cu adevărat interesat vei găsi dovezile de care zici căutând lucrările istorice cu referire la Școala Ardeleană, la faptul că aceasta a fost posibilă doar datorită Bisericii Greco-Catolice și a faptului că prin ea Școala Ardeleană a avut protecția papalității.
      Vei putea consulta colecțiile ziarelor vremii, Telegraful Român. respectiv, Universul – (1915-1918) … De asemenea poți consulta ”Cercularul intregului corp episcopesc ortodox din Transilvania” (8 septembrie 1916). Istoria nu e exact așa cum am învățat-o noi la școală… Dar asta e un pic altfel…
      Vrei să știi de ce chiar dovezi aflate în arhivele BOR sunt ascunse? Din același motiv din care se distruge structura de rezistebță a unor biserici pentru a li se face tot felul de aripi și turnulețe pentru a părea ortodoxe … un lucru se pare că nu îl știu ci cvare fac asta. La o biserică ortodoxă nava este pătrată iar la una catolică, dreptunghiulară.
      Este vorba de încercarea de a legaliza un furt istoric… Chiar un celebru Mitropolit, Anania de la Cluj a cerut să i se pună în mormânt pământ de la Mănăstirea Nicula, mănăstire greco-catolică, faptul că aceasta nu a fost retrocedată considerând-o opera vieții sale.
      Pentru că nici măcar el nu a îndrăznit să demoleze vechea biserică a mănăstirii a construit una nouă. mai mare să o masdcheze…
      Dacă vrei cu adevărat dovezi, le vei găsi dacă le cauți.

   • Aka
    15 ianuarie 2021 la 18:59

    Alexandru
    Te surprinde ca bor manipuleaza?! Pai asta a facut si bor si chiar toata biserica crestina inca de la inceputurile ei: au manipulat credulii, au confiscat toate sarbatorile pagane si le-au crestinat incepand cu craciunul si pastele, au falsificat grosolan istoria nesufland nici macar o vorbulita despre atrocitatile comise in numele crestinismului dar umfland pana la penibil maltratarea crestinlor, incat cand citesti textele pe aceasta tema pe care ei le promoveaza pana la voma, ai senzatia vie ca este vorba despre povestea Scufitei Rosii si a lupului cel rau….
    Manipularea pare singurul mod de perpetuare al povestii in cauza. Cum altfel ai putea sa sustii multe fapte care sunt in vadita contradictie cu realitatea istorica decat daca ai accente de psihopat???

 3. Corona
  29 noiembrie 2018 la 16:55

  Din pacate ,aceste cozi de topor au existat si exista ,bine-ar fi daca ar disparea in viitor …dar ma indoiesc.Pentru unii preoti,rangul e mai presus de Dumnezeu.

  • 29 noiembrie 2018 la 18:17

   Din păcate așa este. In fond și Isus a fost răstignit tot la insistența unor preoți (fariseii) care erau conștienți că vor avea probleme.

 1. 2 mai 2016 la 22:10
 2. 2 mai 2016 la 22:10
 3. 11 septembrie 2016 la 20:06
 4. 11 septembrie 2016 la 20:06
 5. 16 septembrie 2018 la 15:09

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: