Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > MELANIA CINCEA: ” … aflăm dintr-un sondaj IRES, românii sunt dezamăgiţi şi sastisiţi de toate partidele, stări duse până la stadiul la care, mâine, ar fi dispuşi să renunţe la democraţie.”

MELANIA CINCEA: ” … aflăm dintr-un sondaj IRES, românii sunt dezamăgiţi şi sastisiţi de toate partidele, stări duse până la stadiul la care, mâine, ar fi dispuşi să renunţe la democraţie.”

A noastră  clasă politică într-un fel de dispreţ suveran, nu face absolut nimic pentru o creştere reală a nivelului de trai al celor care au generat-o şi o finanţează în timp ce face tot ce poate pentru a se proteja în faţa legii şi pentru a-şi mări veniturile prezente şi viitoare.

Astfel că nu e de mirare că încrederea în politicieni este pe topogan.

De asemenea, nu e de mirare că un partid, Partidul Naţional Liberal, scade în sondaje ca la balamuc. De ce? Pentru că românii încep să observe ipocrizia de-a dreptul scârboasă.

Se pretinde a fi singurul reprezentant al dreptei când liberalismul e o doctrină de centru stânga, iasă din rândurile liberalilor europeni şi se înscrie în rândul PPE, partid de sorginte conservatoare, adversar natural al liberalismului. Iasă şi critică o lege electorală LA CARE A CONTRIBUIT CÂND ERA PARTE A USL. Critică la PSD lucruri carei se păreau normle când era în USL. După ce a halit cu fulgi cu tot PDL de nu a mai rămas  din acesta nici rahat pentru experienţe pretindea că de fapt s-a aliat cu el…

A dat un preşedinte prezentat drept un fel de Sfântul Klaus care avea un proces de incompatibilitate (proces pierdut  de toţi ceilalţi şi amânat cum făcea Voiculescu până în momentul în care judecătorul care ar fi dat soluţia „vinovat” ar fi fost declarat nebun. Un preşedinte căruia i-a fost confiscată în primul an de mandat o casă pe motiv că a fost obţinută cu fals în acte oficiale, chestie penală în cel mai înalt grad…

Nu e de mirare că PNL scade extrem de rapid în detrimentul PSD… 

Scrie Melania Cincea pe 1 martie 2016:

Eşec al democraţiei sau demobilizare a electoratului de dreapta?

Melania Cincea

Melania Cincea

Cu câteva luni înainte de alegeri, aflăm dintr-un sondaj IRES, românii sunt dezamăgiţi şi sastisiţi de toate partidele, stări duse până la stadiul la care, mâine, ar fi dispuşi să renunţe la democraţie. Şi, deşi teoretic sunt deschişi spre un partid nou, de fapt, sunt total ignoranţi. Aşa că merg, şi la viitoarele alegeri, pe mâna unuia dintre partidele pe care s-au mobilizat cu sutele de mii să-l alunge de la putere. Ceva pare că nu se leagă.

Cu patru luni înaintea alegerilor locale (care, nu se ştie încă dacă vor fi într-un tur – favorizând astfel PSD, care are cei mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene în funcţie şi care, la o eventuală candidatură, ar câştiga mai uşor decât un actor politic nou –, sau în două tururi), în care confruntarea se va da practic între PSD şi PNL, IRES lansează un sondaj de opinie ale cărui idei principale buimăcesc.

Încredere scăzută în partide

Principala idee desprinsă din sondajul „Partidele politice din România – percepţii şi reprezentări” este neîncrederea, ca dominantă atitudinală a românilor faţă de partide. Atât de scăzută încât mai mult de jumătate ar prefera PCR-ul în locul lor. La întrebarea Ce părere aveţi despre partidele din România?, aproximativ 75% au răspuns că o părere proastă și foarte proastă. Și, în timp ce nouă din zece respondenți afirmă că acestea ar trebui să le reprezinte interesele, doar șase la sută sunt de părere că formațiunile politice actuale îndeplinesc acest criteriu.

O idee care vine să o întărească pe prima este că „partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate, cu termeni negativi”. Întrebați fiind care e primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele politice, cuvintele hoți, furt, escroc au fost indicate de către cei mai mulți dintre ei, adică de 12%, fiind urmate de corupție, mită, egoism, interes propriu, dezgust, scârbă, dezastru.

O tușă groasă pe acest tablou în culori gri îl dă răspunsul la întrebarea – căreia nu îi găsești sensul aducerii în context – Cum credeți că a fost PCR în raport cu partidele actuale? Mai mult de jumătate, 52 la sută dintre respondenți, îl cataloghează ca fiind mai bun. Cu alte cuvinte, dacă mâine PCR ar fi pe lista electorală, majoritatea românilor ar fi dispuși să renunțe la partidele democratice în favoarea celui care a închis România într-un regim totalitar timp de aproape jumătate de veac. Inserarea într-un sondaj de opinie, în an electoral, a acestei teme este neinspirată. Sau s-a avut în vedere o tatonare a terenului pentru a vedea cum ar fi primită, în viitor, intrarea în scenă, în rol mesianic, a unui nou partid. Poate, de sorginte socialistă, populist, demagogic, întemeiat pe euroscepticism şi anti-americanism.

Partidele noi, o necunoscută

O altă idee  a sondajului IRES este că 41% dintre respondenţi se declară dispuși să voteze un nou partid, dar 38% sunt convinși că partidele noi nu vor avea nicio șansă în fața celor tradiționale. Iar când vine vorba să nominalizeze un partid nou, 77% nu știu să indice vreunul. Ceea ce înseamnă că probabilitatea de a vota un astfel de partid scade spre zero.

PSD, în topul preferinţelor

Tot din sondajul IRES se desprinde că, în ciuda acestei crize traversate de partidele veterane, PSD e în topul preferinţelor. Acesta e văzut ca fiind cel mai bun partid de către 30% dintre respondenți (urmat, la distanţă, de PNL, cu 17%, apoi de ALDE, MP, UDMR, PRM și UNPR, sub 5%) şi cel care reprezintă cel mai bine interesele străzii, de către 35% dintre cei chestionați (urmat fiind de PNL – 17%, apoi de ALDE, MP, UNPR şi UDMR, sub 5%).

O poziționare greu de înţeles dacă luăm în calcul câteva aspecte: 1. Recentul val masiv de proteste inițiat pe rețelele de socializare, continuat în stradă – unde zeci de mii de oameni au cerut, în noiembrie 2015, înlăturarea Guvernului social-democrat – și finalizat prin căderea Cabinetului Ponta. 2. Implicarea într-un şir de acţiuni premeditate ce au avut ca scop major fuga de Justiţie, încălecarea acesteia şi protejarea marilor corupţi. 3. Probleme cu legea la vârful partidului. Punerea sub acuzare, pentru fapte de corupție, a președintelui PSD, Victor Ponta, a liderului onorific, Ion Iliescu, pentru infracţiuni împotriva umanităţii. Condamnarea definitivă a secretarului general, Marian Neacșu, într-un dosar de corupție, și condamnarea în primă instanță a actualului președinte, Liviu Dragnea, pentru fraudă la referendumul din 2012. 4. Trimiterea în judecată și condamnarea, pentru acte de corupție, a numeroși președinți de Consilii Județene, primari, parlamentari, miniştri.

Ce concluzie finală se poate trage din acest studiu al IRES, institutul înfiinţat de Vasile Dâncu, fost membru PSD, actual ministru al Dezvoltării şi Administraţiei? Fie că suntem pe punctul de a constata eşecul democraţiei. Totuşi, la cum s-au mişcat lucrurile, în ultimul an, atât pe reţelele de socializare, cât şi în stradă, nu s-ar spune. Fie că se speră că unele informaţii din acest sondaj să influenţeze realitatea, prin demobilizarea electoratului de dreapta, aşteptându-se ca PSD să confirme la urne ceea ce se spune în sondaj. Şi să-şi impună cât mai mulţi primari, chiar și cu 30% sau mai puţin din voturi.

Autor:

Sursa:  Articol publicat pe:

putereaacincea.ro,

revista22.ro

timpolis.ro

 1. Ana Vladu
  9 Martie 2016 la 7:47

  Vreau sa stiu ce inseamna sastisiti si in ce limba e acest cuvint si de ce il foloseste, nefiind un cuvint romanesc.Nu am auzit in viata mea acest cuvint.

  • 9 Martie 2016 la 19:59

   Faptul că nu l-ai auzit nu înseamnă că nu este un cuvânt trecut în dicționarul limbii române. Este un cuvânt care săcea cândva mare vogă, acum putând să fie trecut la categoria arhisme deşi cândva era considerat un fel de nelogisme.
   Una din specificităţile limbii române este că tot timpul a importat cuvinte care erau folosite până erau acceptate în limba considerată cultă la un moment dat.
   De exemplu importând în gastronomie sarmalele, a fost importată şi denumirea. „Sarma” fiind un cuvând 100% turcesc. Poate părea mirabil de vreme ce considerăm sarmalele drept reprezentatie pentru gastronomia mioritică.
   E drept că sensul a fost un picuţ schimbat. Turcii nu fac sarmale cu carne de porc, şi nici măcar cu carne tocatăcu maşina de tocat. Ei folosesc carne de oaie ori de vită tocată pe tocător, dar fac şi sarmale fără carne. Una din reţele ne arată nişte sarmale de-a dreptul păroase. În frunze păroase, semănând cu cele de brusture se pune un amestec format din orez, morcov, ardei, boia, piper, mirodenii. (Dealtfel şi la noi există aşazisele sarmale de post unde carnea se înlocuieşte cu ciupercile.

   Cuvântul în discuţie „SASTISÍTI” (SASTISÍT, SASTISÍTĂ, SASTISÍTI, SASTISÍTE) în cazul nostru este un adjectiv cu două sensuri de bază: 1. Tulburat, zăpăcit, 2. Plictisit, sătul. (Cu pluralurile aferente). Este un grecism învechit ce poate fi considerat arhaism.
   Cuvântul poate fi întâlnit şi ca şi verb… A SASTISÍTI – 1. a tulbura, a zăpăci; 2. a se plictisi, a se sătura.

   Îl putem găsi îl literatura românească. „Salutînd în toate părțile sastisiți, neștiind ce să facă cu mîinile” – Al.VLAHUȚĂ; „Nu acum, că-s prea sastisită… Altă dată…” – V. ALECSANDRI; ” Adela complectează textul, luîndu-și o figură sastisită și făcîndu-și o cruce mare, cu o grăbită aplecare a bustului înainte” V.IBRĂILEANU; „Erau doi dobrogeni sastisiți, care se uitau pe păreți.” – SADOVEANU; „Ia mai lăsați, nene, ciubu­cele astea, ne întrerupea sastisit Pirgu.” – M.I. CARAGIALE.

   Mulţumită? 🙂

   Sper că nu te-am sastisít prea tare cu aceste expicaţii. 😀

 2. 11 Martie 2016 la 10:57

  Congo est european, asta este România.

  • 11 Martie 2016 la 19:46

   Români e cum e din cauza conducătorilor, iar conducătorii sunt cum sunt exact cum îi merită poporul. Un popor care ,după un sfert de veac în care a putut să îşi aleagă liber conducătorii, nu a reuşit să înţeleagă importanţa votului său, să-mi fie cu iertare… are o densitate de tâmpiţi mult mai mare decât este normal (asta ca să mă exprim elegant)

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: