Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Sabina Fati despre Klaus Iohannis, un preşedinte dezinteresat de România

Sabina Fati despre Klaus Iohannis, un preşedinte dezinteresat de România

E-coli sau despre dimensiunea umană a soților Iohannis 

Sabina Fati

Sabina Fati

Președintele nu are nicio inițiativă pentru a opri tragedia care continuă să ducă la moartea copiilor în bătălia neconvingătoare pe care o duce sistemul de sănătate cu diversele complicații derivate din E.coli. Urmărește “cu atenție” și “cu un pic de îngrijorare” evoluția lucrurilor, dar el nu are niciun motiv să se implice. Nici măcar emoțional. Nu e în fișa postului de președinte, cel puțin până în momentul în care ar afecta siguranța națională, dar nu e cazul. Ar trebui să fie mai multe victime pentru ca subiectul să fie luat cu adevărat în serios.
 
Între timp, Klaus Iohannis încearcă să-și refacă popularitatea alături de Florin Piersic și Stela Popescu, pe care îi decorează și lângă care se fotografiază pentru a demonstra că are aceleași gusturi cu majoritatea. Zâmbește și râde la glumele lor, iar mai târziu aceste fotografii vor fi bune pentru o nouă campanie electorală în care el joacă rolul omului obișnuit. Numai că omul obișnuit se gândește când vede nenorocirea altuia că ar putea fi el în locul lui și îi pare rău pentru copiii aflați în suferință, pentru părinții lor în lacrimi, care aleargă de la un medic la altul, de la un spital la altul, strângând bani cu împrumut de la rude și de la prieteni pentru a putea trece peste încercarea nefericită la care îi supune destinul.
 
Klaus Iohannis joacă simplitatea omului obișnuit, a profesorului de provincie care prin forțe proprii ajunge primarul urbei lăudate și apoi președinte. Dar Iohannis nu e doar unul dintre noi, el e descurcăreț, viclean și norocos. Știe cum să se urce pe scara de incendiu pentru a ajunge la locul potrivit în momentul cel mai bun. Înțelege, deși, poate, nu acceptă, că nu este un animal politic pursânge, că-i lipsesc spontaneitatea și strălucirea liderului charismatic. De aceea preferă să ne arate fața sa de provincial cu bun-simț, să mizeze pe onestitatea celui care a reușit prin el însuși: a dat meditații și a investit în case, pentru a avea destui bani pentru un trai decent. E omul gospodar, care se gândește la ziua de mâine și nu le răspunde celor care ar vrea să-i demoleze imaginea cu care s-a identificat până acum. Ce dacă nu vrea să renunțe la una dintre cele 6 case, pe care a pierdut-o prin hotărâre irevocabilă în urmă cu patru luni, iar statul nu face nimic pentru a intra în posesia acestui imobil? Mizează pe faptul că percepția e mai puternică decât realitatea și că va avea mereu de partea lui omul de pe stradă, cel care se dă în vânt după Stela Popescu și Florin Piersic, care îi admiră tăcerile și nu-i observă absențele din momentele importante.
 
Viața lor “anterioară”, a lui și a soției sale, se prelungește într-un fel natural cu cea de la Cotroceni, ca și cum visul le-a devenit realitate. Ei fac totul ca în familie, merg împreună peste tot, se sfătuiesc în toate cele, iar ea, la fel ca el, rămâne neschimbată. Nimic nu le poate perturba liniștea idilică, în afară de ambiția de a părea perfecți și de a deveni modele de fericire și bunăstare pentru popor. De aceea nimic nu trebuie explicat prea mult, nimic nu trebuie arătat prea mult, totul se conservă în spatele scenei, acolo unde puterea se acumulează fără să fie văzută.
 
Dimensiunea umană a cuplului Iohannis trebuie percepută doar prin aparițiile lor de soți îndrăgostiți. Mizeria vieții celorlalți nu-i mișcă și nu-i afectează. Pentru a demonstra că îl interesează ce se întâmplă, președintele nu trebuie neapărat să meargă în spitalele de provincie, unde copiii se înghesuie uneori în saloane insalubre, și nici să facă escale la secțiile ultramoderne din București unde sindromul hemolitic face ravagii. Ar fi suficient să constate că sănătatea e un domeniu care pe termen nu prea lung chiar ar putea afecta siguranța națională dacă nimic nu se schimbă.

Autor: Sabina Fati

Sursa: romanialibera.ro

Data publicării: 16 martie 2016

 1. 18 martie 2016 la 23:28

  Esti uritaaa.. dar gindesti…si asta este importantttt

  • 19 martie 2016 la 19:49

   Poate de aceea s-o fi făcut jurnalistă și nu fotomodel, Vasile … 🙂

 2. 19 martie 2016 la 10:25

  Si Stela Popescu, dar mai ales Florin Piersic, pe care-l crezui ca a lasat o lacrima-doua pentru tara asta tarata in toate partile de maidanezi, ar fi putut sa scuipe pe distinctiile lui si macar asa sa puna un semn, chiar daca nu de intrebare pentru bidoanele unora.

  • 19 martie 2016 la 20:40

   Stela Popescu şi Florin Piersic au avut o perioadă când aveau lumea la picioare. Sunt nişte oameni care au fost binecuvântaţi cu un talent remarcabil, evident, fiecare în felul său.
   Fiind oameni, oricând talent ar avea, ajung la un moment dat pe o pantă descendentă. Aşa e viaţa. Dacă un învăţător, un strungar, un brutar etc acceptă asta şi se duc frumuşel la pensie, actorii, cântăreţii etc mai beneficiază de ceva, de faptul că oamenii îşi amintesc de clipele frumoase trăite cândva.
   Dacă la un cântăreţ panta aceea descendentă se vede prin schimbarea vocii, aceasta pierzându-şi din frumuseţea de altădată, la un actor există roluri pentru toate vârstele.
   Greşala este când actorii nu îşi acceptă vârsta şi încearcă să facă roluri care nu se încadrează aici.
   La cei doi de care e vorba aici verva naturală pe care o aveau cândva a cam dispărut dar ei continuă să o mimeze.
   Ambii au memorii destul de bine păstrate, pot juca sau recita, dar, cum e normal le lpseşte acea sclipire care te face să consideri că actorul e o persoană specială.
   Dacă Stela Popescu are ghinionul de a nu-i spune nimeni să nu se lase invitată la discuţii in domeniul politicului şi că la emisiunile pe care le face (ca şi Corina Chiriac) pentru că se face de râs acceptând doar acele emisiuni unde ar trebui să vorbească de cariera pe care a făcut-o, cu Florin Piersic se pare că viaţa a fost un pic mai generoasă.
   Se pare că el face împreună cu Medeea Marinescu o piesă care se bucură succes „Străini în noapte”.

   Poate o fi vorba de faptul că Piersic a fost întotdeauna un bărbat puternic, cam … „bagabont” dar cumpătat, sau poate pur şi simplu aşa a vrut viaţa.
   E drept că o actriţă de talia Medeei Marinescu îl poate ajuta pe scenă în anumite situaţii, pentru că l-a admirat o viaţă întreagă şiacum îi întoarce ajutorul primit cândva, deh, ea finuţă, el năşic, între ei există o relaţie de când s-a născut.
   Ce nu pot să înţeleg la aceşti oameni şi la colegii lor este faptul că, delicat, li s-a atras atenţia că dacă mai primesc câte un rol nu este pentru că SUNT ci pentru că AU FOST ei nu înţeleg că a venit vremea să îşi mănânce pensia.
   Când primeşti premii „pentru întreaga carieră” este ca şi cum ai participa la parastasul propiei cariere. O carieră care deja e construită şi la care nu mai poţi adăuga ceva decât poate anumite lucruri care să o urâţească un pic.
   De la o vreme li se dau nişte stele ca cele de la Holywood … undeva pe un trotuar. Asta mi se pare cea mai sinistră chestie posibilă.
   Stelele care li se dau vedetelor din America sunt pentru atingerea apogeului crierei unde mai pot rămâne o vreme, la noi se dau tot peca un fel de recunoaştere a unei întregi cariere ajunsă la final.. practic cea de acolo e ca un fel de afiş, cea de la noi o piatră care spune gata.
   În vanitatea lor, actorii noştrii nu pot accepta că până şi pentu ei cade la un moment dat cortiba şi lumina se stinge …
   Păcat …
   Legat de faptul că acum Iohannis le-a dat acele distincţii, din puntul lor de vedere e un fel de recunoaştere, din poctul de vedere al Preşedintelui însă e o mare porcărie. Nemaiavând în mânecă nici un atu se leagă de tot felul de chestii încercând să mai câştige la popularitate.
   Asta a făcut de când a ajuns preşedinte. S-a văzut că gesturile lui populiste nu au consistenţă. Fie că a fost prezent la manifestaţia aceea începută ca un protest legat de Colectiv (unde s-a prezentat, a organizat circul cu acea negociere cu manifestanţii antisistem cu oameni care nu aveau legătură cu asta, reuşind să comită un guvern care nu avea nici o legătură cu ce au discutat), fie că e vorba de dezinteresul manifest faţă de problemele reale, sau cu ieşirile cărora le faci un mare compliment numindu-le penibile, în realitate el şi coana primă doamnă îşi duc viaţa de adolescenţi nababi pe banii supuşilor fără nici un fel de răspunderi arată o lipsă de interes care frizează nesimţirea.

   Nu ştiu dacă au sesizat un detaliula iohannis încă din campania electorală pentru Preşedinţie.
   Când se adresa mulţimii din faţa lui nu folosea niciodată pronume de politeţe (dumneavoastră). Li se adresa cu „voi” superior, cum un suveran li se adresează supuşilor …

 3. 27 septembrie 2017 la 10:21

  A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: