Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > O poveste aiuristică despre studiile Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele

O poveste aiuristică despre studiile Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele

O admirabilă poveste publicată de Cristina Tunegaru pe contributors.ro desprinsă parcă din fimele cu şi pentru proşti, cu un doctorat ciudat, cu studii post universitare economice făcute de o absolventă de Litere … Gabriela Vrânceanu Firea Pandele.

Doctoratul strict secret

Magda Cristina TunegaruAsociația IMEDU a inițiat un program de analizare a tezelor de doctorat ale persoane publice. Încă din primul moment când am încercat să obținem tezele de doctorat, ne-am lovit de un zid uriaș creat în jurul acestor lucrări care, prin lege, au statutul de documente publice. Pentru că fraudele academice scoase la iveală anterior au lezat presupusa onoare a unor universități, în acest moment, mai multe instituții publice par să fi ridicat gardul care ține înăuntru leopardul. Secrete nu sunt doar doctoratele aparținând Academiei de Științe ale Securității Naționale.

Doamna senator Gabriela Firea a frecventat școala doctorală la La Academia de Studii Economice din București. În cv-urile anterioare doamna Firea notează că a urmat cursurile doctorale de la ASE, dar nu avem informații dacă a finalizat aceste studii sau nu. Așa că am trimis o scrisoare la ASE să aflăm dacă doamna este și absolventă. Surprinză însă! ASE refuză să ne ofere orice informație sub pretextul protejării datelor cu caracter personal și ne trimite să căutăm lucrarea la bibliotecă.

Apoi am trimis mai multe cereri – pe hârtie și pe mail – pentru obținerea titlurilor tuturor lucrărilor de doctorat din ultimii ani. Nu ne-au parvenit nici informațiile acestea, pe motiv că numele doctorilor sunt informații cu caracter personal și am fost direcționați, iarăși, la biblioteca universității pentru a consulta tezele. Refuzul este însă nejustificat legal, programul susținerii tezelor de doctorat este public.

Odată ajunși la bibliotecă, am avut altă surpriză când am constatat că tezele de doctorat nu pot fi văzute de oricine, oricând, ele au un statut special. Procedura este complicată și anevoioasă: trebuie scrisă o cerere adresată rectorului, în care se precizează și motivul consultării tezei. Dacă această cerere este aprobată – într-o perioadă nedefinită de timp – atunci teza poate fi consultată. Cu alte cuvinte, trebuie cerută o aprobare de la rector, ASE considerând că tezele de doctorat sunt documente speciale și numai cu știința mai marelui universității un străin poate atinge prețioasele teze.

Mai mult decât atât, nici când te afli în sfârșit în fața tezei dorite, tot nu poți să faci o verificare exhaustivă folosind tehnică digitală. Printr-un regulament intern, biblioteca ASE nu permite nimănui să obțină o copie a tezelor în niciun fel de format: pur și simplu este interzisă fotocopierea sau fotografierea tezelor. Nu poți decât să le observi, să le citești, dar nu poți pleca acasă cu vreun citat mai amplu din teză. În niciuna din bibliotecile universitare pe care le-am vizitat nu există această regulă. Interdicția fotocopierii lucrărilor publice este o găselniță de secretizare a bibliotecii ASE.

Prin toate aceste forme de obstrucționare a accesului la tezele de doctorat, ASE își protejează interesele, profesorii și mai ales numeroșii doctorii care lâncezesc în structurile de putere ale statului. Țin să amintesc că nu puține persoane publice s-au specializat în economie prin doctorate la ASE.

ASE a pus ziduri înalte pe care nu le-am putut trece, așa că ne-am orientat spre Biblioteca Națională, acolo unde, în depozitul legal, se găseau unele teze de doctorat. Dar caracatița acesta care ascunde tezele de doctorat stă cu o tentaculă viguroasă și pe Biblioteca Națională. Nu o dată, ci de cinci ori în ultimele luni, am fost la Biblioteca Națională și de fiecare dată ni s-a spus cu nonșalanță că tezele de doctorat nu pot fi consultate pentru că doamnele care se ocupă cu gestiunea lor sunt în concediu medical. Lună după lună am revenit cu speranța că ele se vor însănătoși, dar de fiecare dată concediul lor urma să se prelungească cu două săptamâni, o lună, două.

În urma unei solicitări scrise și a vizitelor care au impacientat bibliotecarele și șefele lor, doamna Director interimar a bibliotecii ne-a răspuns cu același ton de nevinovăție că deocamdată nu există soluție la această problemă și ne-a precizat că bibliotecarele în cauză sunt în concediu medical pe o perioadă nedefinită.  Este important de precizat că poziția directorului Claudia Șerbănuţă este la fel de șubredă ca și castelele din cărți pe care le construiește. Interimatul doamnei se prelungește lună de lună, după ce un alt manager interimar anterior a fost destituit pentru că s-a opus preluării de către Ministerul Culturii a unor spații din clădirea nou construită a bibliotecii. Elena Târziman, fostul director interimar nu a obținut punctajul de trecere la consursul organizat pentru ocuparea postului de manager. La 1 august 2014 Claudia Șerbănuță a fost numită director interimar pe o perioadă necunoscută. În mod evident, există grave probleme de management la biblioteca națională, așa că ne-am adresat și ministrului culturii pentru un punct de vedere în această privință. Cererea noastră a fost ignorată de ministrul Vlad Alexandrescu.

Să așteptăm deci, dar până când? Poate până trec alegerile sau se schimbă legea și statutul de document public al tezelor de doctorat. Numai atunci, marile instituții care scot doctori pe bani publici vor putea răsufla ușurate și se vor reîntoarce la metehnele lor de odinioară care le-au asigurat atâta pace, bogăție și idenpendență. După grenada care a aruncat în aer o insignifiantă parte a școlilor doctorale românești, s-a născut rezistența, o conjurație a doctorilor și a conducătorilor de doctorate care se apară prin orice mijloace și respinge cu vehemență orice încercare de a pătrunde pe terenul lor.

În acest context pare ridicolă afirmația ministrului Adrian Curaj care vrea ca acordarea și retragerea titlurilor doctorale să intre în atribuția și responsabilitatea instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, a universităților și a Academiei Române. La începutul acestui an a avut loc o tentativă de modificare a legii educației – realizată desigur de oamenii din sistem – care propunea modificarea statutului de document public al tezelor de doctorat. Totul pentru a îngreuna accesul pulicului larg la tezele de doctorat. Din fericire, la presiunea societății civile, s-a renunțat la acestă modificare legislativă care ar fi secretizat rezultatele școlii doctorale românești.

În loc de concluzii

Solicităm ca tezele de licență, dizertațiile și lucrările de doctorat să fie documente publice și să fie accesibile oricui, oricând. Mai mult, solicităm sancționarea automată a școlilor de doctorat și a conducătorilor de doctorate. Autonomia pe bani publici trebuie să fie dublată de responsabilitate.

Universitătile realizează programe de doctorat pe bani publici, bani luați de la copiii care ar putea beneficia de condiții mai bune în școlile lor – care le-ar îmbunătăți viața pe termen lung –  alocații mai mari, bani luați de la profesorii din mediul preuniversitar care au salarii foarte mici. Asistăm nu numai la o risipă incredibilă de resurse, dar și la autonomia totală a universităților care acționează asemenea unor unitați de sine stătătoare dar legate ombilical la banii publici, făcând și desfăcând reguli după propriul plac.

Autor: Cristina Tunegaru

Sursa: contributors.ro

Pentru curioşi, o parte din bigrafia Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele… cea legată de studii, publicată probabil prin 2015 adusă de pe siteul ei personal :

La Bacau am urmat cursurile scolii generale nr. 8 din cartierul Letea si apoi ale Liceului de aviaţie Henri Coanda, de unde am m-am ales cu pasiunea pentru cuvantul scris, gratie minunatului profesor de Limba Romana Gheorghe Iorga.
Studiile mi le-am continuat la Bucuresti, unde am urmat cursurile Facultatii de Litere, specializarea Stiintele Comunicarii, pe care am absolvit-o in 1994. Apoi, am dorit şi o specializare în economie, urmând cursuri postuniversitare şi academice la Academia de Studii Economice : Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale, Management bancar şi bursier, precum şi un curs de brokeraj.

Hehehe, deci, pe scurt, a absolvit, după şcoala generală şi Liceului de aviaţie Henri Coandă (Poate secţia „Paraşute” – n.a.) , apoi Facultatii de Litere, specializarea Stiintele Comunicarii (1994) apoi a urmat „cursuri postuniversitare şi academice la Academia de Studii Economice : Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale, Management bancar şi bursier”… (Scuze, dar nu pot comenta asta deoarece n-am mai auzit pe nimeni să facă studii postuniversitare la ASE fără să fi absolvit această facultate…)

Restul biografie năbădăioase de DNA îngrozite, pe siteul ei: gabriela-firea.ro (Da, e vorba de nevasta lui Pandele, primarul care încă nu a fost călcat de DNA)… 

O fi de râs, sau o fi de plâns felul în care  vede ţoapa asta inteligenţa electoratului care speră să o voteze?

 1. m marin
  26 martie 2016 la 20:12

  poate o fi si dna senator Elena Ceausescu ii . si ea era doctor in *polimeri si poliperi* dar habar nu avea despre ce este vorba. ea de abia putea lega doua vorbe. . in ziua de azi cine are bani este *doctor* si nu ma refer la medic.

  • 26 martie 2016 la 20:40

   Aşa-i .. e cool să fii doftor …
   Recunosc că nu am reuşit să aflu despre studiile post universitare că dacă plăteşti e ok.
   În context cineva îmi spunea de un stomatolog care a făcut un doctorat în ginecologie (… sau invers).
   Mie mi se pare halucinant să faci studii postuniversitare într-un domeniu în care nu ai făcut o facultate.
   Prima chestie la care m-am gândit a fost ca cineva care habar nu are cum e cu materialele termoizolatoare folosite în construcţii să pretindă măcar a face un doctorat în eficienţa termică a imobilelor …

   • Tinke
    28 mai 2016 la 23:05

    Se fac studii postuniversitare si daca ai alta facultate terminata , tin 1-2 luni (dar nu zilnic 1-2 zile pe sapt).Culmea eu am vazut-o pe asta la ASE in 1999, (nu stiam ce cauta acolo), pe atunci frecventam si eu postuniv Burse si Banci (eu avand ASE-ul la baza terminat in 1990).Doream sa vad noutati .Firutza nu mergea la cursuri il astepta la usa pe profesorul de Moneda si Credit Basno Cezar , care se stia era securist.Cred ca a murit, era babalic atunci. Aceste cursuri erau frectie la picior de lemn erau o formalitate, cred costau cam ctrval a 150 dolari (atunci).Iti dadeau o diploma si gata, doar nu compari cu MBA. Pe diploma mi-au scris gresit numele de familie.Si Gheorghe de la tara poate face postuniversitare.Agatamentul cu raposatul Firea a impins-o.

    • 29 mai 2016 la 17:55

     Mie mi se pare complet aiurea…
     Dacă faci niște cursuri post universitare se chiamă că te supraspecializezi într-un anumit domeniu, or, pentru te putea supra specialiya, trebuie să fii deja specialist în acel domeniu, practic aprofundezi niște studii pe care deja le-ai făcut.
     Cineva care a terminat indiferent ce secţie la o facultate cu profil litere filologie, chiar dacă, să zicem că a fost de zece, din punct de vedeere al unei facultăţi cu profil economic nu are studii.
     Chiar dacă Firea ar fi un geniu în comunicare într-un domeniu ca „Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale, Management bancar şi bursier” e zero barat pentru simplul motiv că nu a studiat niciodată asta. Pur şi simplu nu poţi fi supraspecializat în ceva unde nu ai studiat noţiunile de bază.
     Cred că nu ar fi rău ca o comisie a Ministerului Învăţământului împreună cu DNA nu ar fi rău să îşi bage un pic coada acolo.
     Se întâmplă multe minunăţii în învăţământul nostru.
     Asta e supraspecializată în ceea ce zice cam cum e ponta doctor…

 2. ogarulcenusiu
  29 mai 2016 la 9:38

  acum va legati de toate kkturile…

  • 29 mai 2016 la 18:21

   Ogarule, sacă tu crezi că e logic să faci cursuri postunivesitare într-un domeniu pe care nu l-ai absolvit .. asta e.
   Să faci „cursuri postuniversitare şi academice la Academia de Studii Economice : Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale, Management bancar şi bursier”… după ce ai absolvit „Facultatea de Litere, specializarea Stiintele Comunicarii” e ca şi cum au face cursuri post universitare în Fizică Nucleară după ce ai absolvit Şcoala Populară de Artă, secţiunea Manele dacă o fi existând aşa ceva …

  • eugen
   30 mai 2016 la 0:11

   ogarul cenusiu , nu cumva esti kkniu , sau mai sigur , roscaliu ! …reati ai dracu cu melcii vostri !!!

 3. Mihaela-Carmen
  8 iunie 2017 la 13:35

  Nu merita sa scriu ceva la adresa ei,ar fi foarte urat din partea mea sa scriu ce vreau sa scriu,nici nu sunt cuvinte pe care vreau sa le folosesc la adresa ei,nu exista decat in vocabularul de balta-n jargoul popular,o mincinoasa care si-a modificat cv-ul,a indus in eroare electoratul…

  • 8 iunie 2017 la 13:45

   Hehehe … Cum ar veni, tare mustește în tine o dorință greu stăpânită de a0i trage o flegmă în freză și de a o băga în pizda mă-sii … :

 1. 28 mai 2016 la 11:16

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: