Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > SORINA MATEI – Întrebări şi dezvăluiri despre HEXI FARMA

SORINA MATEI – Întrebări şi dezvăluiri despre HEXI FARMA

Sorina Matei pune întrebări şi face dezvăluiri pe contul său de Facebook despre scandalul HEXI PHARMA. Simplul fapt că asta îl irită pe Sebastian Ghiţă arată că loveşte exact unde trebuie. 

Ce legătură o avea Sebastian Ghiţă cu acst scandal? Dumnezeu ştie, dar având în vedere reacţia lui … ceva, ceva o fi.

„Într-o primă postare jurnalista pune două întrebări:

Sorina Matei

” 1. De ce credeţi că, deşi au trecut aproape trei săptămâni de la scandal, nici până acum SRI nu a fost audiat în comisia parlamentară de control să spună ce ştia exact şi pe cine precis a informat în legătură cu Hexi Pharma, firmă care a avut contracte directe fără licitaţie, pe bani publici, inclusiv cu SRI?

Vorbim totuşi despre dreptul fundamental al oricărui cetăţean la sănătate, despre sistemul public de sănătate şi responsabilitatea instituţiilor statului plătite din bani publici.

2. De ce credeţi că până acum SRI nu a declasificat cele „circa 100 de informări către beneficiarii legali” pe cazul Hexi Pharma, dacă acestea au existat?

Potrivit legii 182 din 12 aprilie 2002(*actualizată*) privind protecţia informaţiilor clasificate, declasificarea nu poate fi făcută decât de emitent. Adică numai de către SRI care este coordonatorul general al activităţii de clasificare şi efectuează şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor.”

A doua postare: 

„Nu este nici prima, nici ultima oară probabil când inculpatul, trimisul în judecată şi cercetatul penal pentru 12 infracţiuni de corupţie în patru dosare penale, Ghiţă Sebastian Aurelian, în acelaşi timp şi membru al comisiei parlamentare de control asupra SRI mă atacă public.

În ultimii trei ani o face în mod constant, deranjat de investigaţiile jurnalistice pe care le realizez.

Ceea ce mi se pare mai grav este faptul că inculpatul, trimisul în judecată şi cercetatul penal în patru dosare penale, Ghiţă Sebastian Aurelian, pare a fi întotdeauna profund răvăşit dacă cineva pune întrebări legitime despre SRI, cum este acum, în cazul Hexi Pharma, transformându-se într-un purtător de cuvânt neoficial în ultimii ani şi un iute apărător din oficiu, deşi chiar inculpatul se află printre cei care controlează parlamentar SRI.
Ca exemplificare, redau chiar din reacţia rapidă oferită de incuplatul pentru fapte de corupţie al comisiei SRI, Ghiţă Sebastian Aurelian pentru ştiripesurse.ro: “Ofiţerii din SRI îşi fac datoria şi informează despre diverse situaţii grave din societate. Informările SRI au mai multe sau mai puţine informaţii dar nu poţi să ceri SRI să se substituie celorlalte instituţii.”

Observ că deşi au trecut aproape trei săptămâni de la acest scandal, care vizează dreptul fundamental şi constituţional al oricărui cetăţean la sănătate, siguranţa sistemului public de sănătate şi responsabilitatea instituţiilor statului plătite din bani publici, comisia parlamentară de control asupra SRI, din care face parte şi inculpatul Ghiţă, nu a considerat necesar să audieze SRI, astfel încât cetăţenii să ştie exact şi pe cine precis a informat SRI prin “circa 100 de informări către beneficiarii legali” în legătură cu Hexi Pharma, firmă care a avut contracte directe fără licitaţie, pe bani publici, inclusiv cu SRI, tot instituţie a statului, plătită tot din bani publici.

Şi tot comisia parlamentară de control asupra SRI, din care face parte acelaşi incuplat pentru fapte de corupţie Ghiţă, nu a considerat necesar să întrebe SRI de ce nu declasifică cele „circa 100 de informări către beneficiarii legali” pe cazul Hexi Pharma, dacă acestea au existat, mai ales că potrivit legii 182 din 12 aprilie 2002 declasificarea nu poate fi făcută decât de emitent. Adică numai de către SRI care este coordonatorul general al activităţii de clasificare şi efectuează şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor.

Cum eu, în calitate de cetăţean şi jurnalist, nu pot crede pe cuvânt un inculpat, trimis în judecată şi cercetat penal pentru 12 infracţiuni de corupţie în patru dosare penale, chiar membru al comsiei parlamentare care controlează SRI, în condiţiile în care nimeni nu a fost audiat pe această temă şi când SRI a avut contracte directe din bani publici chiar cu Hexi Pharma, îmi susţin aceste întrebări pe care le consider legitime, fundamentate şi îndreptăţile.

Pentru că asta trebuie să facă jurnaliştii în singura datorie pe care o au faţă de public: să pună întrebări, chiar şi când acestea, aşa cum se vede, nu convin absolut deloc lui Ghiţă Aurelian Sebastian, incuplat pentru fapte de corupţie şi membru al comisiei care controlează SRI”

A treia postare:

„Deşi cele două întrebări ale mele postate pe facebook se refereau la Hexi Pharma, contractele directe încheiate de SRI cu SC Hexi Pharma Co SRL, cele “circa 100 de informări” ale SRI către “beneficiarii legali”, dreptul fundamental al oricărui cetăţean la sănătate, sistemul public de sănătate şi responsabilitatea instituţiilor statului plătite din bani publici, Ghiţă Sebastian Aurelian, inculpat, trimis în judecată şi cercetat penal pentru 12 infracţiuni de corupţie în patru dosare penale, în acelaşi timp şi membru al comisiei parlamentare de control asupra SRI, aşa cum spuneam, are o apetenţă de a mă ataca public şi jigni.

Observ că acum, în agresivitatea caracteristică, invocă prieteni de-ai săi, alţi inculpaţi iar această atitudine a dânsului este binecunoscută în mediul presei, tocmai de aceea este invocat des şi în rapoartele Departamentului de Stat.

Investigaţiile mele stau mărturie oricând şi continuă, inclusiv despre inculpatul membru al comisiei SRI, Ghiţă Sebastian Aurelian, şi oricât ar ataca şi jigni nu se vor opri sub nicio formă pentru că pe mine niciodată agresivitatea nu m-a impresionat oricât de puternică ar fi fost.

În acelaşi timp, constat că preşedintele comisiei de control parlamentar asupra SRI, Georgian Pop, a declarat oficial şi asumat că nu va fi nicio audiere a SRI la comisia de control, ci doar un răspuns scris de la SRI pe care îl vor primi şi citi membrii comisiei “mâine sau în zilele următoare”. Preşedintele comisiei spune că “în momentul în care se declanşează o anchetă penală de către procuratură pe un subiect pe acea speţă de tip penal o comisie parlamentară îşi încetează activitatea pe acel subiect”.

Ce uită să zică preşedintele comisiei de control parlamentar asupra SRI este că ancheta penală a Parchetului General vizează SC Hexi Pharma Co SRL, care este inculpată penal pentru participaţie impropie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. şi ped. de art. 52 alin. 3 raportat la art. 352 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, nicidecum la cele “circa 100 de informări” pe care SRI susţine că le-a trimis “beneficiarilor legali”.

Şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat astăzi plenului CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica şi comunica public, modul în care parchetele au valorificat „datele și informațiile” primite în de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.

Având în vedere toate acestea, revin cu cele două întrebări de interes public, legitime şi fundamentate, ce deranjează atât de mult chiar pe inculpatul membru al comisiei SRI care ar trebui să controleaze SRI, dar devenit purtător de cuvânt neoficial şi apărător din oficiu al SRI, culmea, chiar şi atunci când nu-l invocă nimeni:

1. De ce credeţi că, deşi au trecut aproape trei săptămâni de la scandal, nici până acum SRI nu a fost audiat în comisia parlamentară de control- şi vedem că acest lucru nici nu se va întâmpla- ca publicul să ştie exact despre ce anume şi pe cine precis a informat în legătură cu Hexi Pharma, firmă care a avut contracte directe fără licitaţie, pe bani publici, inclusiv cu SRI?

2. De ce credeţi că până acum SRI nu a declasificat cele „circa 100 de informări către beneficiarii legali” pe cazul Hexi Pharma, dacă acestea au existat? Potrivit legii 182 din 12 aprilie 2002, declasificarea nu poate fi făcută decât de SRI care este coordonatorul general al activităţii de clasificare şi efectuează şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor.”

A patra postare:

Dezastrul. Cine răspunde?

164 spitale de stat din Romania, practic toată ţara, însemnând aici nu numai spitale, ci şi centre de îngrijire, institute, universităţi, unităţi militare şi penitenciare au cumpărat direct, fără licitaţie, pe bani publici, tot felul de produse de la Hexi Pharma, aşa cum arată portalul public de licitaţie. Şi asta numai în perioada 1 ianuarie- 28 aprilie 2016. Sunt, repet, doar cele fără licitaţie.

Lista, în premieră, o vedeţi mai jos

1. Centrul NationalClinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii Dr. Nicolae Robanescu
2. SPITALUL MUNICIPAL „DR.POP MIRCEA” MARGHITA
3. SPITALUL MUNICIPAL FALTICENI SPITALUL CLINIC OBSTETRICA GINECOLOGIE CUZA-VODA
4. SPITALUL ORASENESC „SF. IERARH NICOLAE”BICAZ
5. Spital Orasenesc Pucioasa
6. SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE BISERICANI
7. Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Elena Doamna Iasi
8. SPITALUL OBSTETRICA GINECOLOGIE PLOIESTI
9. Spital Pneumoftiziologie Izvoru
10. SPITALUL CLINIC DE URGENTA „AVRAM IANCU” ORADEA
11. SPITAL MUNICIPAL RAMNICU SARAT
12. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BACAU
13. SPITALUL DE PSIHIATRIE „DR. GH. PREDA” SIBIU
14. Spitalul de Boli Cronice Siret
15. SPITALUL ORASENESC BOLINTIN VALE
16. Spitalul Clinic Nr. 1 C.F. Witting
17. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi
18. SERVICIUL DE AMBULANTA JUDETEAN COVASNA
19. SPITALUL MUNICIPAL MANGALIA
20. Spitalul Municipal de Urgenta Roman
21. Spitalul Municipal Costache Nicolescu Dragasani
22. SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII ,,Maria Skolodovska Curie”
23. Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui
24. SPITALUL ORASENESC DETA
25. SPITALUL MUNICIPAL DE URGENTA MOINESTI
26. SPITALUL CLINIC SFANTA MARIA
27. SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE BUNA VESTIRE GALATI
28. SPITALUL ORASANESC REGELE CAROL I COSTESTI
29. Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
30. SPITALUL ORASENESC HUEDIN
31. SPITALUL CLINIC DE URGENTA SF.IOAN
32. SPITALUL CLINIC FILANTROPIA
33. Spitalul Clinic de Copii Brasov
34. Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru Persoane Adulte cu Handicap Urlati
35. SPITAL MUNICIPAL GHEORGHENI
36. Spital General CF Sibiu
37. SPITALUL ORASENESC SIMLEU SILVANIEI
38. INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF DR ALEXANDRU TRESTIOREANU
39. SPITALUL DE PSIHIATRIE SI PENTRU MASURI DE SIGURANTA JEBEL
40. SPITALUL GENERAL CAI FERATE DROBETA TURNU SEVERIN
41. SPITALUL MUNICIPAL TURNU MAGURELE
42. SPITALUL MUNICIPAL VATRA DORNEI
43. SPITALUL CLINIC DE URGENTE OFTALMOLOGICE
44. SPITALUL CLINIC DE PEDIATRIE SIBIU
45. Spitalul orasenesc Buhusi
46. Spitalul Orasenesc „dr. George Trifon” Nasaud
47. SPITALUL GENERAL C.F. PLOIESTI
48. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
49. SPITALUL CLINIC DE CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA PROF. DR. DAN THEODORESCU
50. Spital Orasenesc Gura Humorului
51. SPITALUL ORASENESC VALENII DE MUNTE
52. SPITALUL ORASENESC NEGRESTI OAS
53. SPITALUL DE ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE AZUGA
54. Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare
55. Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.Dr.C.C. Iliescu”
56. SPITALUL MUNICIPAL SIGHISOARA
57. SPITALUL MUNICIPAL CARACAL
58. Spitalul Municipal ” DR. AUREL TULBURE” Fagaras
59. SPITALUL CLINIC DE NEUROPSIHIATRIE CRAIOVA
60. Spitalul Municipal Dej
61. SPITALUL ORASENESC SF.SPIRIDON MIOVENI
62. Spitalul Clinic „Prof.Dr.Th.Burghele”
63. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA DEVA
64. SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE CLUJ
65. SERVICIUL JUDETEAN DE AMBULANTA CALARASI
66. SPITALUL MUNICIPAL ONESTI
67. INSTITUTUL DE PSIHIATRIE „SOCOLA” IASI
68. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf.Maria” Iasi
69. SPITALUL CLINIC DE NEFROLOGIE „DR. CAROL DAVILA”
70. SERVICIUL DE AMBULANTA OLT
71. SPITALUL ORASENESC STEI
72. SPITALUL DE PSIHIATRIE „SF. PANTELIMON” BRAILA
73. INSTITUTUL NATIONAL DE ENDOCRINOLOGIE C.I. PARHON
74. SPITALUL DE PSIHIATRIE CRONICI DUMBRAVENI
75. Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc
76. SPITALUL JUDETEAN SALAJ
77. Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau
78. SPITALUL CLINIC PANAIT SIRBU
79. Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
80. Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau
81. SPITALUL MUNICIPAL OLTENITA
82. Spitalul de Psihiatrie Nucet
83. Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala – O.R.L. Prof. Dr. D. Hociota
84. SERVICIUL JUDETEAN DE AMBULANTA ARGES
85. SPITALUL MUNICIPAL FALTICENI
86. Spitalul Clinic Colentina
87. SPITALUL MUNICIPAL MEDIAS
88. DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA JUDETEANA SUCEAVA
89. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA”SFANTUL IOAN CEL NOU”SUCEAVA
90. SPITALUL ORASENESC FILISANI (FILIASI)
91. SPITALUL DE BOLI PULMONARE BREAZA
92. SPITALUL ORASENESC „Sfantul Dimitrie” Targu Neamt
93. SPITALUL JUDETEAN TG-JIU
94. SPITALUL MUNICIPAL DR. ALEXANDRU SIMIONESCU HUNEDOARA
95. Spital Orasenesc Urlati
96. SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE BUFTEA
97. Spitalul Orasenesc Sinaia
98. Spitalul Clinic de Copii Dr.Victor Gomoiu
99. SPITALUL CLINIC DE URGENTA CHIRURGIE PLASTICA REPARATORIE SI ARSURI BUCURESTI
100. SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA ELIAS
101. Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Stefan
102. SPITALUL DE PSIHIATRIE TITAN DR.CONSTANTIN GORGOS
103. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu
104. SPITAL ORASENESC LEHLIU GARA
105. SPITALUL ORASENESC BALS
106. SCOALA GIMNAZIALA „VIRGIL CALOTESCU” BASCOV
107. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA TARGOVISTE
108. SPITAL MUNICIPAL MOTRU
109. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Victor Babes Craiova
110. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
111. Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia
112. Spitalul Orasenesc Alesd
113. Universitatea de Medicina si Farmacie
114. SPITALUL MUNICIPAL LUPENI
115. SPITALUL DE BOLI CRONICE CRASNA
116. SPITALUL JUDETEAN ARGES
117. SPITALUL ORASENESC HOREZU
118. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Ioan” Galati
119. SPITALUL DE PSIHIATRIE POROSCHIA
120. SPITAL CLINIC CAI FERATE CONSTANTA
121. SPITALUL MUNICIPAL CURTEA DE ARGES
122. CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA VRANCEA
123. Spital Dr.C.T.Sparchez
124. Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci
125. Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc
126. SPITALUL ORASENESC OTELU ROSU
127. SPITALUL CLINIC C.F. TIMISOARA
128. SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE FLORESTI – PRAHOVA
129. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca
130. SPITALUL ORASENESC ZIMNICEA
131. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI
132. SPITAL ORASENESC ROVINARI
133. SPITALUL DE PEDIATRIE PLOIESTI
134. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA VALCEA
135. SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI
136. SPITALUL MUNICIPAL DE URGENTA CARANSEBES
137. SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SF.ANDREI VALEA IASULUI
138. Spitalul de Pediatrie Pitesti
139. SPITALUL MUNICIPAL SFINTII DOCTORI COSMA SI DAMIAN’ RADAUTI
140. SPITALUL DE URGENTA TG-CARBUNESTI
141. SPITALUL GENERAL C.F GALATI
142. Spital Clinic Municipal „Filantropia” Craiova
143. Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni
144. SPITALUL JUDETEAN – TR. SEVERIN
145. Spitalul Municipal Salonta
146. Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului „Alessandrescu-Rusescu Bucuresti”
147. SPITAL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE Dr. Nicolae Rusdea Baia Mare
148. SPITALUL MUNICIPAL ADJUD
149. SPITALUL CLINIC MUNICIPAL CLUJ-NAPOCA
150. Centrul de Asistenta Medico-Sociala Bacesti
151. SPITALUL CLINIC C.F. CLUJ
152. SPITAL ORASENESC TG LAPUS
153. Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Husi
154. MINISTERUL APARARII UM 02534 IASI
155. MINISTERUL APARARII – U.M 02460
156. UNITATEA MILITARA 0521 BUCURESTI – SRI
157. U.M. 02548 Bucuresti (Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare „Academician Vasile Candea”
158. UNITATEA MILITARA 02590(SPITALUL CLINIC DE URGENTA MILITAR DR.STEFAN ODOBLEJA CRAIOVA)
159. Ministerul Apararii – Unitatea Militara nr. 02558 Timisoara
160. MINISTERUL APARARII UM 02534 IASI
161. Ministerul Apararii – Institutul Medico-Militar- U.M. 02122
162. ministerul Apararii – Unitatea Militara 02474 -Spitalul Militar de Urgenta Regina Maria
163. PENITENCIARUL CU REGIM SEMIDESCHIS PELENDAVA
164. Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva”

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: