Se taie veniturile înalţilor demnitari acordate de Ponta?

Mai ţineţi minte toată tecatura aceea de la vreme de austeritate când mureau unii de indignare că la vreme de austeritate se încerca tăierea de salarii, pensii sporuri etc, deoarece se încălca principiul căruia un drept câştigat nu poate fi luat?

Unii şi-au recâştigat veniturile în justiţie folosindu-se de acest principiu. 

Ei bine, nu se mai pune…

Bani

A apărut o ştire conform căreia salariile unor înalţi demnitari (preşedintele statului, şefii camerelor Parlamentului,  miniştri,  etc) ar putea să scadă consistent. Se pare că ar fi fost „aruncată” pe piaţă de  hotnews.ro sau digi24.ro.

În prezent, salariile (unii le spun indemnizaţii din motive pe care nu le comentăm acum), ar fi prea mari şi nu s-ar încadrea în grila propusă de noua lege a salarizării, sau cum o fi să se numească.

În prezent Preşedintele României şi Premierul, aflaţi în vârful piramidei salariilor de bugetari câştigă pe lună 21.500 RON (adică 215 milioane de lei vechi).

La vârful acestei piramide avem  salariile brute (sau, „indemnizaţiile brute” dacă preferaţi) în lei noi:

 •     Presedintele Romaniei – 21,540
 •     Presedintele Senatului, presedintle Camerei Deputatilor – 21,540
 •     Vicepresedintii Senatului si Camerei Deputatilor – 19,055
 •     Secretarii si Chestorii Senatului si Camerei – 19,055
 •     Prim-ministru – 21,540
 •     Viceprim-ministru – 20,000
 •     Ministru – 19,055
 •     Ministru delegat – 19,055
 •     Consilier prezidential – 19,055
 •     Secretar general al Guvernului – 19,055
 •     Sef Cancelarie – 19,055
 •     Avocatul Poporului – 19,055
 •     Presedintele Consiliului Legislativ – 19,055
 •     Presedinte Curte de Conturi – 19,055

Tot la  19,055 RON se încadrează şi şefii serviciilor secrete, directorii de la SRI, SIE, SPP, STS.

 1. moshu49
  13 iunie 2016 la 4:03

  păi nu cu binecuvîntare de la Cotroceni (acțiune ce ar veni în sprijinul luptei cu corupția!) a purces la acest „dezmăț salarial” binomul Ponta – Oprea (laș cum este, monomul Ponta s-a refugiat la Stanbul, lăsîndu-l pe Oprea să scoată castanele)?
  asta e mituire, corupție legiferată la demnitari 😦
  să le taie, foarte bine, să-i aducă și pe ei într-o grilă alături de bobor
  cineva trebuie să o facă, altfel se va amplifica haosul
  la fel și la pensii, pentru că mîine-poimîine mi se va spune că nu mai are balta pește și voi primi pensia trimestrial. Doamne, feri!

  • 13 iunie 2016 la 13:31

   Atunci când Ponta a mărit veniturile (salarii, pensii) s-a pus tocmai problema asta cu „dreptul câştidat nu mai poate fi luat”. În paralel, ca din întâmplare câte cineva aducea vorba despre faptul că la noi veniturile aleşilor sunt mult mai mici decât ale celor din Vest. Se mai spunea şi că unele taxe sunt mult mai mici decât cele din Vest. Niciodată nu se spunea că salariul mediu e şi el mic, raportat la salariile medii din ţările cu care comparau veniturile demnitarilor, diferenţa la salariile medii era de trei patru ori mai mare decât diferenţa la salariile demnitarilor. La salariul şi pensia minime pur şi simlu ţi-e jenă să faci comparaţii.
   Asta nu o spunea nimeni.
   Atunci Ponta a băgat tot felul de taxe, mici în prima fază care urmai să fie mărite în cazul în care era nevoie.
   S-au mărit nişte categorii de salarii (la înanlţii demnitari acestea au fost mărite de 3 ori). De ce? Pentru că atunci când s-ar fi făcut grila acele venituri ar fi fost prinse, în virtutea, acelui drept câştigat aşa cum erau.
   Astfel, când se dădea o mărire să zicem de 5% cel cu salariul minim de zece milioane ar fi primit 500 de mii. S-ar fi făcut mare tapaj pe efortul formidabil la care era supus Bugetul. Şi asta era adevărat. Oricine s-ar fi scandalizat şi ar fi spus că între salariul minim de zece milioane şi cel maxim diferenţa este de 21 de ori când în Suedia este de şapte ori iar în alte ţări şi mai mică i s-ar fi reproşat că e populist deoarece e vorba de doar 60 de astfel de salarii, „uitându-se că trapta imediat următoare care cuprinde câteva sute de salarii, miniştri, parlamentari etc şi acolo coeficientul ar fi fost de 19.6 ori (19,6 milioane de lei vechi, ca să nu mai vorbim de cele de 150 de milioane care erau de fapt ponderea în greutarea pusă pe Buget).
   Cam ca şi cum ai avea zece pâini pe care să le împarţi la zece oameni, un unuia să i se dea nouă pâini celorlalţi nouă să le fie împărţită o singură pâine. În medie, statistic vorbine, fiecare ar fdi primit o pâine.
   Pe lângă şmecheriile astea, tot pe Buget s-a mai început să se pună alte greutăţi.
   Veniturile speciale. parlşamentarii nu trebuia să fie îngrijuraţi de viitorul lor, aşa că le mai dăm o pensie specială mai mare decât cea pe caare o încasau în mod normal. E scandal? Bun, le dăm şi medicilor, dar numai celor care fac performanţă, de fapt celor care îşi pupă în cur şefii şi aceia le fac rapoarte bune…
   Apăruse la un moment dat intenţia de a se da fostelor cadre ilitare pensii speciale. Suntem ţară NATO, deci musai să ne aliniem, nu? Doar că, atunci când ăia erau ofiţeri România era duşmanul NATO. S-a venit cu un exemplu, cineva care a fost subofiţer şi la trecerea în rezervă i se dădea gradul de locotenent. Aşa, drept mulţumire. Numai că la acel salt în grad din rândul subofiţerilor în rândul ofiţerilor intrii pe grila respectivă.
   Şi acolo, orice mărire la cineva ieşit cu grad mic era nesemnificativă, la ofiţerii superiori (colonei, generali) fie ei şi rezervişti saltul era considerabil.

   Întreb şi eu… De ce să mă mai duc la vot în ţara asta? Doar că să aleg cine să îşi bată joc de mine?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: