Prima pagină > Geneza, Picătura de cerneală, Uncategorized > Şi a fost seară şi a fost dimineaţă

Şi a fost seară şi a fost dimineaţă


amazing-stones-minerals-1__700

Apusul e mereu un spectacol, mereu altfel, în toate ipostazele imaginabile. E misterul fascinant al unui început. Splendoarea care se topeşte în bolta înstelată şi lasă oraşul într-un amestec de culori şi joc de lumini. Există un moment de acalmie, de linişte aproape ireală. Lipsa oricărei adieri de vânt. O clipă, totul e încremenit.

Apoi, o magie a sunetelor. Maşini, glasuri care par aproape dar sunt neaşteptat de departe, şoapte, chiar şi câte un greiere, frânturi de melodii ce par să vină din altă galaxie sau îţi intră în vene şi-ţi devin puls. Sunetele rezonează cu structura fină a fiecăruia dintre noi şi ne amestecă, ne completează şi ne desăvârşesc .

În adîncul nopţii, devii întreg, cu toate simţurile armonizate. E apogeul tău, când eşti capabil să simţi o privire, un zâmbet, un gând. Devii un avatar. Ideile au vitalitate, sevă colectivă, intuiţia e un fior cald care trece simultan prin toţi, comunicarea se animă, informaţiile îşi găsesc firesc conexiuni şi creativitatea vigoare. E momentul în care crezi în ceea ce eşti.

Suntem dezbrăcaţi de mituri, obiceiuri şi tradiţii. Fără dogme, norme, constrângeri şi etichete. Imateriali. Suntem pasiunile noastre, bucuria revelării lor, raţiunea şi idealismul se ţin de mână. E momentul zero în care nu există ură şi luptă, nu există diferende ci doar conversaţie, puncte de vedere, înţelegere, concluzia logică, soluţia. E clipa de pace.

Încet, magia dispare, se topeşte în prospeţimea dimineţii. Sunetele devin stridenţe, apoi stridenţe care încearcă să acopere alte stridenţe. Logica are alt set de argumente şi analize. Punctele de vedere nasc dezacorduri, luptă, ură, pasiuni. Raţiunea devine materialism, constrângeri şi etichete. Norme, dogme. Le amestecăm cu morală şi etică. Le îmbrăcăm în tradiţii şi obiceiuri. Le acoperim cu mituri. Vrei ceva, dar nu înţelegi ce.

Profesionismul devine rutină, blazare şi sobrietate. Informaţiile, modalităţi de ocolire a legilor şi conexiunilor. Comunicarea e plată, mesajul e subliminal, intuiţia reaşează ierarhii. În miezul zilei, decizi sec să te redefineşti. Orgoliile şi individualismul devin personalitate, disputele devin redute, conştiinţa se estompează. E competiţie. Trebuie să distrugi concurenţa. Să fii primul. E momentul în care vrei şi crezi în ceea ce vrei.

Până în momentul neverosimil de acalmie dinaintea spectacolului despre tine. Apusul.

sursa micdavinci.wordpress.com


 1. 14 Septembrie 2016 la 17:42

  „Suntem dezbrăcaţi de mituri, obiceiuri şi tradiţii.” … Așa-i doar nu e pe de-a-ntregul adevărat. Ne dispar de exemplu tradițiile legate de sărbători, asta e rău, și mai rău e că alte tradiții le păstrăm cu sfințenie … „articulatul” copiilor , ”altoirea” nevestei (Știe ea de ce, sau preventiv, că după ce o comite „degeaba o mai bați” etc) …tradiția șpăgii, a furatului, a caprei vecinului etc…

 2. micdavinci
  14 Septembrie 2016 la 18:07

  E puţin forţat. Am facut analogia cu actul creaţiei din geneză şi la momentul din zi in care noi avem maximumul:
  „Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.
  Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.”, Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua. etc. Fără tradiţii, stăpăni peste creaţie (iar hrana omului şi a tuturor animalelor era iarba pamantului si tot ce face samanta). Am insisat pe repetitivitatea „Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a n-a”. In mintea mea, noaptea oamenii sunt liberi si ei insisi. Ziua e aia in care elaboram toate cacaturile cu care ne aruncam in cap unii altora.

  • 14 Septembrie 2016 la 19:07

   Am citit Biblia .. de două ori, știu de unde e citatul (Facerea)

 3. micdavinci
  14 Septembrie 2016 la 18:12

  so, a iesit ceva ciclic, care se repeta zi de zi de cand oamenii-s pe aici.

 4. micdavinci
  14 Septembrie 2016 la 18:48

  nu e un punct de vedere religios, nu-s o persoană religioasa. E doar o interpretare.

  • 14 Septembrie 2016 la 19:07

   Am observat și asta, de aceea am și răspuns așa cum se vede .. 🙂

   • 14 Septembrie 2016 la 19:11

    m-am jucat un pic şi i-am facut sase paragrafe, ca cele sase zile din facere, iar in a saptea e odihna. plus ca ziua, daca o sa fii atent, e fix inversul noptii, aceleasi cuvinte, alta perspectiva.

    • micdavinci
     14 Septembrie 2016 la 19:19

     nu m-apuc sa fac o analiza pe text, dar ai observat tu bine cândva că am obiceiul să despic firul în patru

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: