Prima pagină > Dezvăluiri, Ilegal - Imoral - Indecent > Cum speli o RECToriță plagiatoare…

Cum speli o RECToriță plagiatoare…

Cum speli o RECToriță plagiatoare și o faci Albă ca Zăpada?

O duci la  „Curățătoria” Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad …

Ramona Lile

Cooperativa de plagiat Lile

Operațiunea „albirea rectoriței-plagiatoare Ramona Lile“, la care s-a înrolat „Curățătoria” Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, va fi sortită eșecului. Asta nu din cauză că soldații nu ar fi suficient de slugarnici și dispuși să cadă la datorie, ci dintr-un motiv mult mai simplu: nu pot ei curăța cât poate Lile plagia. Pur și simplu, nu vor putea ține pasul cu producția de plagiate marca Lile. Într-o bună zi, care se apropie pas cu pas sau, mai bine zis, carte cu carte și articol cu articol copiate, curățătoria se va bloca.

Prostie sau neglijenţă? Copy-paste via Oradea

Seria de plagiate despre care a scris deja Revista 22 se îmbogățește văzând cu ochii cu noi și noi „opere“. Ultimele producții descoperite aparțin Cooperativei Lile & soțul, care, pe lângă cartea Managementul calității, plagiată și autoplagiată succesiv, publică în 2008 la aceeași Editură Mirton, din Timişoara, două articole în volumul Theoretical Developments in Contemporary Economics, volum apărut sub egida Universității „Aurel Vlaicu”, din Arad (cod ISBN 978-973-52-0489). Ambele articole sunt, cum altfel!, copiate din două surse: 1) cartea profesorului John Bessant, High-Involvement Innovation – Building and sustaining competitive advantage through continuous change, și 2) cartea lui John S. Oakland, Total Quality Management – Text with cases.

Ne întrebăm dacă și de data aceasta Ramona Lile va susține, așa cum a făcut în cazul unuia dintre multele articole plagiate împreună cu Sergiu Bălan, că „n-a știut nimic”. Ar fi hazliu. Dar și mai hazliu e că rectorița cu lipici la munca și ideile altora s-a „inspirat“ inclusiv în propria Teză de Abilitare pentru conducător de doctorat.

Cu o așa operă la activ, Ramona Lile s-a simțit perfect îndreptătiță să devină conducător de doctorat la Universitatea „Aurel Vlaicu”, din Arad. Așa că în 2015 își depune Teza de abilitare la Universitatea Tehnică din Cluj. Lucrarea are 90 de pagini și un titlu pe măsură: Ingineria sistemelor complexe (mari) – opționalitatea și flexibilitatea ca soluție proactivă de management a incertitudinii. Debutează cu un Rezumat al cărui final (pagina 8-10) ne aruncă de-a dreptul în neagra vâltoare a incertitudinii. O ciudată metamorfoză se produce acolo, încât nu se mai înțelege dacă e vorba de mărețele planuri ale Ramonei Lile pentru Universitatea din Arad sau pentru cea din… Oradea. „Astfel pe plan profesional îmi propun conducerea de teze de doctorat în domeniul Inginerie şi Management, implicarea şi participarea la acreditarea şi consolidarea acestui domeniu de doctorat la Universitatea din Oradea”, scrie profesor universitar Ramona Lile. Teribilă încurcătură!

Ce să fie, ce să fie? Să-și fi dorit cumva Lile să-și mute mărețele competențe la Oradea? Nici vorbă. Răspunsul e mult mai simplu și în logica protagonistei: blestematul de copy-paste. Sursa de „inspirație“ este teza de abilitare din 2014 a profesorului Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea (un cuibușor de nebunii etice și penale, vezi AICI), care spune exact, dar exact același lucru. Normal, din moment ce Bungău era rectorul de la Oradea.

poza-1-comparatie-lile-11Fragment din rezumatul tezei de abilitare a profesorului Constantin Bungău copiat de Ramona Lile

poza-2-comparatie-lile-12Fragment din rezumatul tezei de abilitare a Ramonei Lile copiat de la profesorul Constantin Bungău

Ca și Bungău, Lile își propune mai departe „Direcţionarea către cercetarea inteligentă este o prioritate generată şi de programul «Orizont 2020». Obligatoriu, cercetarea aplicativă va fi direcţionată către beneficiarii din mediul socio-economic din regiune şi pe plan naţional”. Cum marile spirite și idei se întâlnesc (Bungău este trimis în judecată sub control judiciar pentru luare de mită în forma continuată), Ramona Lile continuă să copieze ad litteram pasaje din rezumatul tezei de abilitare a profesorului din Oradea. „Implicarea directă în activităţi de management universitar (şef catedră, rector) îmi oferă posibilitatea să promovez activitatea ştiinţifică şi în acest domeniu prin studii şi cercetări publicate dar şi susţinerea şi coordonarea la nivel instituţional a multor proiecte educaţionale şi de cercetare”.

Nu știm dacă Ramona Lile chiar va ajunge să fie conducător de doctorate, se pare că și-a retras teza de abilitare, descoperind confuziile de orașe și faptul că articolele și cărțile plagiate figurează în lista operelor cu care se laudă.

Hazliu e că, după ce am întrebat la UT Cluj de soarta tezei, aceasta a dispărut de pe Intranet în următoarele minute. Ghinion! Prevăzători şi obişnuiţi cu astfel de practici, făcusem print-screen în prealabil. ( Vezi AICI ) – http://revista22.ro/files/news/manset/default/lile-abilitare-print-sceen.jpg

Soţii Lile, despărţiţi de profesorul Oakland de 21 de cuvinte şi un desen

În volumul Theoretical Developments in Contemporary Economics, publicat în 2008, de Editura Mirton Publishing, din Timișoara, apare sub semnătura soților Lile, Ramona şi Adrian, un articol copiat din cartea lui John S. Oakland, Total Quality Management – Text with cases, aflată în 2003 la a treia ediție după un succes internațional care a făcut-o să circule în întreaga lume timp de opt ani. Este publicată de Buttenworth – Heinemann, cod ISBN 0 7506 5740

poza-3-comparatie-lile-21Fragment din volumul lui John S. Oakland copiat de soţii Lile

poza-4-comparatie-lile-22Fragment din articolul soţilor Lile copiat din volumul lui John S. Oakland

Atacul soților Lile asupra cărții lui Oakland a fost dat începând cu pagina 278, de unde cei doi demarează temeinica operațiune de extragere a textului lui Oakland pe care-l transformă în propriul articol intitulat Organization for quality. Din cele cinci pagini copiate din profesorul Oakland doar 21 de cuvinte – 6 sintagme, o frază – și un singur desen nu sunt identice. (Vezi aici articolul integral copiat)

John Oakland este președinte executiv al Oakland Consulting, profesor emerit de Calitate și Excelență în Afaceri laUniversitatea din Leeds Business School, membru al Chartered Institute Quality (CQI) și al Societății Americane de Calitate.

Profesorul Bessant, hoţomănit fără ruşine

În același volum, familia Ramona și Adrian Lile publică, la pagina 66, lucrarea intitulată Managing the innovation. Un furt grosolan din cartea de autor High-Involvement Innovation – Building and sustaining competitive advantage through continuous change a profesorului John Bessant, publicată în 2003 de John Wiley & Sons Ltd, The Atrium, Southern Gate, Chichester, West Sussex PO198SQ, England.

poza-5-ilie-1Fragment din volumul lui John Bessant copiat de soţii Lile

poze-6-ilie-2 Fragment din articolul soţilor Lile copiat din volumul lui John Bessant

Cei doi hoțomani sfidează curajoși avertismentul drastic al editorilor cu privire la eventuale preluări de text neautorizate. Așa că își încep propriul articol copiind chiar primul paragraf al cărții profesorului Bessant, după care fură literă cu literă de la subcapitolele 1.4 până la 1.6. Crezându-se probabil isteți, umblă la tabelele din textul profesorului Bessant convertindu-le, la preluare, în text. Numai că șmecheria, neglijența sau doar lenea de a edita tabele le joacă feste. La pagina 74 trec o referire la un tabel: 1.2, inexistent însă în articolul lor, dar care apare exact cu același indicativ în textul profesorului Bessant. (Vezi aici articolul copiat integral)

Profesorul John Bessant este membru ales al Academiei Britanice de Management, al Institutului Sunningdale și al Institutului de Cercetare Avansată în Management.

Curățătoria de Etică

Întrunită în iulie, ca urmare a unei cereri a profesorului Florin Duma, Comisia de etică a Universității a demonstrat că legea e doar pentru căței. Adică, pentru Sergiu Bălan, cel care i-a furnizat rectoriței Lile o declarație că își asumă în totalitate responsabilitatea pentru plagierea articolului Total Quality Management and The Development of The Competing Values Framework, doamna fiind trecută coautor fără să știe. Bălan a fost pedepsit exemplar: un avertisment și o reducere din salariu. Cum țapul ispășitor nu a mai vrut să-i furnizeze șefei alibiuri și pentru celelalte articole și cărți plagiate în tandem, acestea nu au mai intrat în discuția Consiliului.

Albirea lui Lile s-a desăvârșit în 25 iulie, când raportul Curățătoriei de Etică a ajuns la Senatul UAV, condus de preşedintele Radu Ioan, care s-a limitat să ia act de concluzii.

Și uite așa Ramona Lile își imaginează că a scăpat. Vestea proastă e că plagiatele ei au ajuns și la CNATDCU, și la Consiliul Național de Etică, instituții nou înființate și reformate, la sesizarea Revistei 22.

 

Articol semnat Andreea Pora şi Dora Vulcan, publicat în Puterea a Cincea şi în Revista 22.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: