Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > CLAUDIA POSTELNICESCU: „O patologie care domină România post-comunistă şi din care părem prea fragili să putem ieşi.”

CLAUDIA POSTELNICESCU: „O patologie care domină România post-comunistă şi din care părem prea fragili să putem ieşi.”

Claudia Postelnicescu

Cazul Oprea – o patologie

Tentaculele reţelei lui Gabriel Oprea, un om care a accesat, la un moment dat, a treia funcţie importantă în stat şi, fără dezvăluirile unor jurnaliste curajoase, Emilia Şercan şi Sidonia Bogdan, avea toate oportunităţile create pentru a prelua puterea aproape totală, ne-au dezvăluit tuturor mecanismul prin care se construieşte o structură de putere nevăzută şi cum aceasta poate acapara un stat democratic, în lipsa atenţiei sau interesului din partea noastră, ca cetăţeni şi a câinilor de pază ai democraţiei –jurnaliştii.

Toată operaţiunea Academia de Ştiinţe ale Securităţii, precum şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) s-au dovedit mecanisme perfect legale prin care s-au derulat şi acoperit ilegalităţi şi corupţie la nivel înalt. Corupţie care nu ar fi fost posibilă fără complicitatea unei întregi reţele de oameni cu o anumită tipologie: parvenitul sferto-doct, dornic de înavuţire şi statut social, beneficii şi putere dobândite prin scurtături. De îndată ce aceşti oameni au accesat pârghii de putere în aparatul administrativ al statului şi şi-au amanetat contracte din bani publici, dobândind ilicit şi pe căi oculte averi fabuloase şi nemeritate, şi-au dorit mai mult: să fie intelectuali. Întrebarea lor auto-suficientă, izvorâtă din grandomania declanşată de succesul financiar facil şi de statut public, a fost pesemne următoarea: de ce noi nu putem fi (şi) intelectuali?! Adică numai Pleşu, Liiceanu şi Patapievici?! Numai ăştia au voie? Dar nouă ce ne lipseşte? Ah! Un doctorat! Zis şi făcut. Aşa se înfiinţă Academia Ştiinţelor Oculte ale Securităţii, în care numai oameni unul şi unul puteau păşi şi absolvi fabuloasele cursuri, cu teze de doctorat plagiate şi titluri de doctori date seara la o ieşire de praznic la restaurantul Pescăruşul sau alt local îndrăgit de noua nomenclatură.

Mai departe, nimic nu a fost suficient: case, maşini, terenuri, fonduri, structuri, doctorate, cărţi scrise, putere şi beneficii colaterale asociate puterii. O patologie care domină România post-comunistă şi din care părem prea fragili să putem ieşi. Este un simptom foarte bizar că jurnaliştii nu şi-au făcut treaba lor de câini de pază ai democraţiei atâţia ani, adică să latre public şi tare până trezeau tot s(t)atul, iar cetăţeanul obişnuit, neimplicat politic sau civic află detalii cutremurătoare despre şirul de generali de carton, HexiPharma, Colectiv şi altele, abia în urma unor devastatoare tragedii sau anchetelor DNA.

Avem o patologie, cum o eradicăm? Ce vaccin sau operaţie chirurgicală putem administra unui corp putred, în descompunere?! Aşteptăm să moară sau îi dăm morfină, să scăpăm mai repede? Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem acum, fără întârziere şi fără amorţire, să cerem mai mult şi mai mult de la noi şi de la cei care au obligaţia de a face ceva în numele nostru.

Este un semn bun că Administraţia Prezidenţială a confirmat că Gabriel Oprea şi-a obţinut până şi titlul de general în mod ilegal (vezi aici) . Nimic de mirare. El şi oamenii lui ar fi obţinut orice ar fi putut fi obţinut uşor, gratis sau cu minim de efort: prin corupţie, presiune sau abuz, prin condiţionarea altora, prin exploatarea cinică a unor vulnerabilităţi. Preşedintele Klaus Iohannis, dacă are toate datele necesare, trebuie fără întârziere să anuleze decretul prin care Ion Iliescu l-a înălţat pe acest om mic, impostorul desăvârşit, un personaj care reflectă perfect patologia despre care vorbeam mai sus. Patologia unui sistem care a recompensat întotdeauna şmecheraşul cu tupeu, lacom şi prost, căci e un semn de prostie infinită să nu ştii când să te opreşti, să nu îţi cunoşti limitele şi să nu înţelegi nimic din lumea care se schimbă în jurul tău.

Dacă noi ne-am schimbat ca societate, cu adevărat, şi apar oameni şi mişcări care au curaj să anunţe, deconspire şi să acţioneze pentru binele public, atunci această patologie şi această cangrenă a societăţii noastre post-comuniste trebuie eradicată fără milă şi fără scrupule; toţi impostorii acestui sistem paralel de căpuşare şi afiliere a Statului unor interese private, de grup mafiot, trebuie expuşi şi eliminaţi din orice funcţie publică sau administrativă, trebuie şterşi cu vopsea invizibilă astfel încât sistemul să fie complet depopulat de această tipologie umană. Ne aflăm, la nivel global, într-un moment istoric fără precedent în istoria umanităţii, cu transformări enorme de configuraţii geo-politice, de populaţii şi tehnologice. Oamenii puşi să ia decizii pentru noi în astfel de momente trebuie, cu adevărat, să fie cei mai buni dintre cei buni, cei mai capabili şi cei mai pregătiţi să o facă. Dacă nu putem schimba patologia imposturii cu un model al meritocraţiei, competenţei şi asumării interioare a nevoii de bine public atunci schimbările majore care vor veni şi peste România ne vor confirma sau infirma dacă profilul moral şi modul de operare Gabriel Oprea sunt o excepţie, un accident sau ne reprezintă ca naţie, caz în care e bine să ne uităm cu atenţie în jur, prin instituţii publice, ONG-uri, think tank-uri, presă, zone de influenţă diverse şi să observăm câţi Oprea au mai rămas, cum şi unde operează ei. Măcar atât. Dacă nu înţelegem boala de care suferim, simptomele ei şi efectele secundare şansele să o eradicăm sunt minime.

Autor: Claudia Postelnicescu

Sursa: contributors.ro

 1. 30 septembrie 2016 la 12:56

  Eu i-aș vopsi fosforescent că altfel le uită românu’
  De-atâta timp cvasiprezent, habar n-având cine-i stăpânu’.

  Ca să nu zic iar despre vaca pe coadă adormită
  Cum tot așteaptă să-l ridice cineva cu ranga, de parc-ar fi o vită.

  ( A înțeles ceva din oportunitatea care a trebuit să-nsemne DEMNITATEA? ).

  • 30 septembrie 2016 la 18:44

   Eu nu contenesc să fiu uimit cum, la vârful partidelor se adună penalii cum deasupra apei se alege uleiul. Mi se pare absolut demențial faptul că unu a fost dat afară de la ALDE (partidul lui Tăriceanu) care a îndrăznit să ceară niște criterii de integritate. Nici măcar nu au mai încercat să se ascund, aplicarea unor astfel de criterii ar fi însemnat eliminarea fondatorului partidului.
   Nu înțeleg cum poporul ăsta e atât de cretin încât se mai duce la vot unde nu trebuie să aleagă de fapt cine îl conduce ci pe cine îl fură și îl ține în sărăcie … este peste puterea mea de înțelegere …

   • moshu49
    2 octombrie 2016 la 3:20

    🙂 nu cerceta aceste legi… 😀 )))
    că să ne uităm doar la ultimul dosar „beton”, așa îl văd eu, Blaga. și?
    toată lumea bună a politikiei românești se dă crăcănată de uimire despre cum s-a putut întîmpla așa ceva cu cel mai mare organizator de alegeri românești.
    drept urmare, informal, tot el va coordona lupta liberalilor pentru izbînda din decembrie (nu cred să ia mai mult de 20%).
    cretini am fost, cretini rămînem încă… sau cam așa ceva 😦

    • 2 octombrie 2016 la 17:21

     Salut Moșule
     Legat de povestea cu Blaga. Avem ceea ce se numește nesimțire și manipulare extrem de profundă, pe mai multe nivele. Să în ferească Sfântul pe Blaga să se apropie cu atenție de ceea ce se întâmplă la Universitatea de Vest unde prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul „dalmaţian” al Universităţii de Vest din Timişoara şi nepot al lui Vasile Blaga, se plânge de „vânătoare de vrăjitoare”. (Vezi aici
     1. Se vorbește de o demisie de onoare în cazul lui Blaga. ABSOLUT ȘOCANT. PNL spune că are criterii de integritate care vorbesc despre faptul că cei cu probleme în justiție TREBUIE DEMIȘI, ca o formă de penitență pentru încălcarea anumite criterii de integritate … Demisia este altceva, un act unidirecțional făcut LA INIȚIATIVA CELUI CE ÎȘI DEPUNE DEMISIA.
     Știi cu ce e similar? Cu a te prinde un polițai cu beat muci cu foarte puțin sânge în alcool. Nu te amendează dar tu, din proprie inițiativă donezi niște bani pentru fondul poliției și pentru vreo două beri domnului polițai. Avantajul fiind acela că îți rămâne curat cazierul.
     Demisie de onoare? Onoare de hoți?
     2. Am tot cerut să îmi spună cineva un singur nume de politician care poate justifica fiecare leu folosit în campanie și care nu a manipulat pe nimeni.
     Condamnarea cu suspendare a lui Dragnea mi se pare un act mai grav decât fapta în sine. Încălcările la legea electorală sunt pentru o democrație ca un fel de cancer de care e bolnavă acea democrație, tratarea lor cu superficialitate înseamnă un atac devastator la fundamentul democrației.
     Și problema maximă nu se reduce doar la asta … nici Dragnea și nici Blaga nu puteau să facă nimic singuri. La Blaga banii veneau de la organizațiile locale. Acolo se adunau ca ”donații informale” șpagă, cum ar veni. Oameni de afaceri ”donau” fără a cere chitanță, fiind doar trecuți în niște registre de unde reapăreau în momentul în care se câștigau alegerile și începeau să se împartă contractele cu statul.
     Cam asta e schema de bază. După 89 s-a observat că uneori banii erau pierduți deoarece partidul căruia i se făcea donația pierdea. Astfel intra planul B. Cei care au primit șpaga, pe canale ascunse publicului făceau lobby pe lângă cei care au câștigat. Fie se făcea un troc, dând ceva la schimb, fie cel care mituise mituia și adversarul.
     Acest Plan B total acoperitor a fost pus în fapt de Dinu Patriciu care finanța și PNL și PSD (Fost PDSR). Mizeria e că dacă DNA-ul ar lua fiecare politician în parte ar trebui arestată clasa politică in integrum. Și nu doar la vârf ci începând de la membrii organizațiilor locale de la lipitori de afișe în sus. Toți politicienii de după 89 au folosit sume de cel puțin zece ori mai mari decât vele declarate …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: