Prima pagină > Abureală - Manipulare, Uncategorized > Tehnicile manipulării (cu copy-paste)

Tehnicile manipulării (cu copy-paste)


images


Pun asta aici ca să-mi fie mai ușor să fac trimiteri. O să fie interesant de identificat care sunt metodele uzitate de aleșii neamului. Și nu numai, unii dintre voi au specimene din astea alături, acasă sau la serviciu. Nu trebuie să mai pomenesc despre media, de câte ori deschidem televizorul, devenim, fără voie, niște păpuși manipulate după bunul plac de către indivizi cărora altminteri le suntem total indiferenți.

Simon, George K (1996) (In Sheep’s Clothing: Understanding and Dealing with Manipulative People) a identificat următoarele tehnici manipulative:

  1. Minciuna: Pe moment e greu de spus dacă cineva minte, deși deseori adevărul iese la iveală după un timp, când deja e prea târziu. Un mod de a reduce șansele de a fi mințit este de a înțelege că indivizii cu unele tipuri de personalitate (în special psihopații) sunt experți în arta minciunii și a trișatului, făcând frecvent aceste lucruri, deseori cu subtilitate.
  2. Minciuna prin omisiune: Aceasta este o formă subtilă de minciună, comisă prin omiterea unei părți semnificative din adevăr. Această tehnică se mai utilizează în propagandă.
  3. Negarea: Manipulatorul refuză să admită că el sau ea a făcut ceva rău.
  4. Raționalizarea: O scuză prezentată de manipulator pentru comportamentul neadecvat. Raționalizarea este strâns legată de spin. În principiu, tehnica spin constă în arta de a pune întrebări (e utilizată fără excepție în vânzări, de exemplu).
  5. Minimizarea: Un tip de negare cuplată cu raționalizare. Manipulatorul spune  despre comportamentul lui/ei că nu este atât de dăunător sau iresponsabil precum sugerează altcineva, de exemplu spunând că o insultă a fost doar o glumă.
  6. Atenția sau neatenția selectivă: Manipulatorul refuză să acorde atenție oricărui lucru care l-ar abate de la agenda sa, spunând lucruri cum ar fi „Nu vreau să aud”.
  7. Diversiunea: Manipulatorul nu acordă un răspuns direct unei întrebări directe, ci face o diversiune, direcționând conversația către un alt subiect.
  8. Evaziunea: Similară cu diversiunea, dar aici se oferă răspunsuri vagi, irelevante, divagații sau expresii ambigui.
  9. Intimidarea mascată: Manipulatorul își pune victima în defensivă folosind amenințări voalate (subtile, indirecte sau subînțelese).
  10. Culpabilizarea: Un tip aparte de tactică de intimidare. Un manipulator se adresează conștiinței victimei și sugerează că acesteia nu îi pasă îndeajuns, că e prea egoistă sau că o duce prea ușor. De obicei, asta face ca victima să se simtă prost, punând-o într-o poziție inferioară, provocându-i anxietate și îndoială de sine.
  11. Rușinarea: Manipulatorul folosește sarcasmul și ocara pentru a amplifica frica și îndoiala de sine în victimă. Manipulatorii folosesc această tactică pentru a-i face pe ceilalți să se simtă nevrednici și prin urmare, să li se supună. Tacticile de rușinare pot fi foarte subtile, de exemplu o privire aprigă, un ton al vocii neplăcut, comentarii retorice sau sarcasm subtil. Manipulatorii te pot face să te simți rușinat pentru simplul fapt că ai îndrăznit să li te opui. Este o modalitate efectivă de a crea un sentiment de inadecvare în victimă.
  12. Jucarea rolului de victimă („sărmanul/a de mine”): Manipulatorul se portretizează ca fiind o victimă a circumstanțelor sau a comportamentului altcuiva pentru a provoca milă, simpatie sau compasiune. Oamenii care se ghidează în funcție de conștiință și cărora le pasă nu suportă să vadă pe nimeni suferind și manipulatorului îi este ușor să se folosescă de simpatie pentru a obține cooperare.
  13. Învinovățirea victimei: Aceasta este o tactică eficientă de a pune victima în defensivă, mascând totodată intenția agresivă a manipulatorului.
  14. Jucarea rolului de servitor: Agenda personală este mascată de pretextul servirii unei cauze nobile, de exemplu spunând că se comportă într-un anumit fel din „supunere” sau pentru că se află „în slujba lui Dumnezeu” sau a unei figuri autoritare similare.
  15. Seducția: Manipulatorii folosesc șarmul superficial, lauda, măgulirea sau sprijinul fățiș al altora pentru a le câștiga încrederea și loialitatea.
  16. Proiectarea vinii (datul vinii pe alții): Manipulatorul găsește un țap ispășitor, deseori în moduri subtile, greu de detectat.
  17. Simularea inocenței: Manipulatorul încearcă să sugereze că răul făcut nu a fost intenționat sau că nu a făcut lucrul de care este acuzat. Manipulatorul se poate preface surprins sau indignat. Această tactică face ca victima să se îndoiască de propria judecată sau chiar de sănătatea ei mintală.
  18. Simularea confuziei: Manipulatorul face pe neștiutorul, pretinzând că nu știe despre ce vorbești sau că e confuz cu privire la o problemă importantă care i-a fost adusă la cunoștință.
  19. Afișarea furiei: Manipulatorul exprimă furie pentru a afișa suficientă intensitate emoțională și mânie pentru a șoca victima și a o face să se supună. De fapt, manipulatorul nu este nervos, ci se preface. El vrea ceva și „se enervează” dacă nu obține lucrul respectiv.
  20. Persuasiunea este o formă de influențare. Este modalitatea de argumentare prin intermediul căreia o persoană încearcă să convingă o altă persoană sau un grup de persoane să creadă sau să facă un anumit lucru. Persuasiunea este un proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau acțiuni (raționale sau mai puțin raționale). Persuasiunea se bazează pe discuții și „atractivitatea prezentării” în locul folosirii mijloacelor de forță.
    Persuasiunea este o formă extremă a convingerii.

Manipulatorii exploatează următoarele vulnerabilități pe care le pot avea victimele:

  • naivitateavictimei îi este greu să accepte ideea că unii oameni sunt șireți, necinstiți și nemiloși sau e în negare când e victimizată;
  • conștiinciozitate exageratăvictima este înclinată să acorde manipulatorului beneficiul îndoielii și să privească lucrurile din perspectiva acestuia, în care dă vina pe victimă;
  • încredere în sine scăzutăvictima se îndoiește de sine, lipsindu-i încrederea și hotărârea, existând o probabilitate mare de a intra în defensivă foarte repede;
  • intelectualizarevictima încearcă din greu să înțeleagă manipulatorul și crede că acesta are un motiv întemeiat pentru care se comportă așa;
  • dependență emoționalăvictima are o personalitate dependentă sau docilă. Cu cât victima este mai dependentă emoțional, cu atât este mai vulnerabilă în fața manipulării sau exploatării.

sursa  micdavinci.wordpress.com


 

  1. 2 octombrie 2016 la 18:05

    Legat de manipulare … Hai să facem un puiuț de sofism …
    Se spune că primul manipulator a fost Șarpele care a lămurit-o pe Eva să guste fructul oprit, făcând-o să vadă că e în curu gol.
    Oare așa să fie? Dacă Șarpele nu o lămurea pe Eva să guste fructul oprit ce se întâmpla? Totul rămânea așa cum a fost.
    Adam și Eva erau și acum în Grădina Edenului, fiind nemuritori bântuiau și azi pe acolo, probabil deveniți paranoici de la plictiseală. Practic lumea nu ar fi existat, sau, mai precis, ar fi fost nepopulată.
    Ca și în cazul cu Iuda (dacă nu ar fi trădat el, nu ar fi existat arestarea lui Isus, Răstignirea și, implicit, Învierea, deci nu ar fi existat Creștinismul) dacă trădarea acestuia sau manipularea Evei nu ar fi existat NU AR FI PUTUT SĂ SE ÎNDEPLINEASCĂ SCRIPTURILE.
    Avem manipulare în toată istoria. Dacă nu ar fi existat atacul de la Pearl Harbour, America nu avea motiv să intre în război, câștigau nemții și după înfrângerea aliaților SUA ar fi fost o pradă ușoară. Dacă nu ar fi existat bătaia de la Tg. Mureș SRI nu se putea înființa, dacă nu exista 9.11 … și nu erau demolați Gemenii, nu exista motiv ca armata americană să cheltuie pe zi bugetul militar al României, Ungariei, Bulgariei pe 100 de ani pentru a zdrobi Al Qaieda și a-l asasina pe Bin Laden, idem, dacă nu existau acele arme chimice nedescoperite niciodată, ale lui Saddam Husein acesta nu putea fi înlăturat, iar armata americană nu își putea testa în teatru real de război noile tehnologi …
    Totul a fost manipulare … nici nu stiu dacă fără manipulare lumea ar fi fost mai bună sau măcar dacă ar fi existat …

    Manipularea cea mai mare care se derulează acum este inducerea fricii față de migranții arabi.
    Dacă NATO ar trimite trupele terestre în două săptămâni nimeni nu și-ar mai aminti de Statul Islamic. Ăia sunt pur și simplu rudimentari, niște cretini care nu pricep că ucigând 5, 50, 500 de persoane nu pot câștiga acest război.

    Statul Islamic are ca tehnologie de vârf armament deja scos din uz de occident, arme de tip AKM, bune prin anii 70, lansatoare de rachete, de fapt AG-uri (Aruncătoare de grenade ineficiente împotriva tancurilor moderne dacă nu lovesc de dedesubt sau de deasupra (racheta AG lovește în lateral, NU ARE O TRAIECTORIE BALISTICĂ)și încă vreo câteva chestii artizanale.
    În Războiul din Irak, irakienii foloseau niște tancuri extrem de vechi. două trei tancuri americane puteau distruge fără a primi vreo zgârietură divizii întregi …
    De ce se tem să atace la sol ISIS: Nu se tem … Dacă ar zdrobi ISIS ar mai exista vre-un motiv să se desfășoare războiul care face la Lumea Islamică să fie ținută tehnologic la nivel de jumătatea secolului XX? Ar mai putea fi ea controlată dacă ISIS ar pune mâna pe resursele de petrol ale Orientului Mijlociu?
    Și aș putea continua …
    Anumite forme de manipulare sunt absolut necesare …

    • 2 octombrie 2016 la 21:22

      Dintr-un anumit punct de vedere, comunicarea este manipulare. În lipsa unei abordări raţionale, care admite existenţa mai multor puncte de vedere corecte, asupra aceluiaşi fapt, în condiţiile amestecului ambiguu dintre emoţional şi raţional, comunicarea poate fi un bun instrument de manipulare. Mecanismele manipulării sunt mai degrabă de natură emoţională decât raţională.
      Indivizii care consideră justificată manipularea altora în scopul satisfacerii doar a intereselor personale, n-au nevoie de nici o pregătire profesională și folosesc preponderent persuasiunea. Pare bizar, dar cunoașterea metodelor și tehnicilor de influențare este cea mai corectă metodă de prevenire a manipulării. Cea mai eficientă tehnică de prevenire a abuzului provocat de o manipulare iresponsabilă este cunoașterea procedeelor de influențare folosite în acest scop. Dacă nu ajuti oamenii să conștientizeze asta, dacă nu le exemplifici tehnicile manipularii cu ceea ce sorb cu nesaț de la tv, nu poti obtine niciodată o societate capabilă să își aleagă cu discernământ liderii sau reprezentanții, de exemplu. Calitatea vieții rămâne o sintagmă fără înțeles pentru ei.
      Manipularea este aplicată cu succes în comerț, politică, religie, familie prin influenţare, negociere, convingere sau persuasiune, cuvinte sinonime cu manipularea, dar pronunțarea acestui cuvânt este evitată. Din motive evidente. Așa se închide bucla și ajungem ceea ce am spus la începutul mesajului, adică faptul că avem de-a face cu indivizi care consideră justificată manipularea altora în scopul satisfacerii doar a intereselor personale.

  2. 2 octombrie 2016 la 20:19

    Reblogged this on Dictatura justitiei and commented:
    Analizam altă dată.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu