Prima pagină > Halucinant, Inconștiență - Ipocrizie - Nesimţire, Politicăraie - Partide - Politicieni > Penalii juriști din Senat au votat grațierea penalilor de la bulău …

Penalii juriști din Senat au votat grațierea penalilor de la bulău …

3 Mai 2017… o dată de ținut minte.

Astăzi, juriștii din gașca de la Senat a Grupului Penal Organizat numit Parlamentul României,  a reușit să își dea arama pe față. Au votat un amendament care grațiază penalii condamnați pentru luare și dare de mită, trafic de influență. Da … cum ar veni, ”Free șpăgarii” .

Interesant e că, sub lumina lui ”Free Nuți” Traian Băsescu, fost comandant, fost președinte, actualmente devenit  luptător pentru cauza penalilor s-a implicat și a cerut (de parcă ar  considera cineva că mai reprezintă oarece în politica mioritică) să fie grațiată luarea de mită, susținând absolut aiuritor că mulți oameni politici sunt acuzați atât de această infracțiune, cât și de cea de abuz în serviciu pentru fapte săvârșite în campanii electorale, „când toate partidele s-au finanțat ilegal”- vorba lui.

E drept că omul are o vârstă și la câte flegme a luat în șuviță (era să zic ”freză” dar părea nerealist) s-o fi senilizat dacă a ajuns să spună ceva similar cu ”dacă fură toți nu e nimeni vinovat”.

„Luarea de mită – a susținut Băsescu, la dezbaterea în Comisia juridică a Senatului pe marginea legii grațierii – am propus-o pentru grațiere având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având în vedere că nu discutăm de recidiviști. (…) Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni, și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiți cei care au dus banii acasă. Și trebuie pedepsiți. Banii ăștia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că așa au funcționat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit fecioarele Maria, neprihănite, și Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice, dacă observați. Toți oamenii politici care au trecut prin campanii, cu excepția ultimei campanii, din 2016, pe noua lege — și aici mă refer și la oamenii politici și la partidele care au trecut prin alegerile din 2014, au aceste probleme”. 

Și cum, când cineva care iasă în arătură, niciodată nu înțelege că trebuie să se oprească, Băsescu a continuat:

„Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ținem așa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. Este părerea mea. Comisia face ce vrea, dar să avem curaj să ne asumăm ce a fost. Sigur, dacă vrem să ne menținem rezervorul de viitori penali, care încă n-au fost denunțați de oamenii de afaceri, nu facem nimic. (…) Insist pentru grațierea acestor fapte, care unele sunt considerate acte de corupție, altele sunt considerate infracțiuni de serviciu. (…) Știu toate instituțiile că partidele s-au finanțat ilegal. (…) Cred că e momentul să punem capăt și numai printr-o grațiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanțare a partidelor politice” – a explicat Băsescu, având senzația că dacă spune că toate partidele fură spune cineștie ce noutate.

Nu credeam că voi trăi destul să pun că sunt de acord cu ce spune senatorul PNL Daniel Fenechiu, dar nu am cum să nu spun că mi se pare OK   că liberalii nu vor susține „un amendament privind grațierea niciunei fapte de corupție”.

De asemenea, nu am cum să nu remarc declarația reprezentantului USR, senatorul George Dircă:

„Nici USR nu susține sub nicio formă grațierea niciunei fapte de corupție. Trebuie să transmitem, avem obligația să transmitem un mesaj foarte important, ca faptele de corupție, chiar dacă sunt la prima faptă sau nu, nu trebuie grațiate sub nicio formă. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că odată ce ai ajuns într-o funcție publică nu trebuie să faci abuz de acea funcție, nu trebuie să iei mită, nu trebuie să soliciți mită pentru a îndeplini sau nu un act și trebuie să înțelegem că societatea românească trebuie să devină mai responsabilă, iar cineva care ajunge într-o funcție publică trebuie să-și exercite acele atribuții cu bună credință, nu în interesul de a acumula averi personale” – a spus George Dircă.

Decizia de grațiere a acestor fapte a fost luată în comisie cu cinci voturi ”pentru” și trei ”împotrivă”.

Nu bag mâna în foc, dar, prin această decizie se pare că penalii juriști de la Senat tocmai și-au băgat picioare (asta ca să mă exprim academic) în ceea ce se numește separația puterilor în stat. Practic prin votarea acestui amendament, respectivii fac praf niște decizii (sentințe) ale Puterii Judecătorești.

Dacă mai punem aici și intenția parlamentarilor de a crea acel rahat de comisie de anchetă, Parlamentul României devine un fel de superputere care calcă în picioare Puterea Judecătorească, pe cea executivă putând oricum să o controleze cât se poate de legal … o moțiune de cenzură și Guvernul devine istorie.

P.S. Cum era aia? Că Parlamentul este reprezentantul voinței electoratului? Când mama dracului o fi spus electoratul că vrea să fie scoși din pușcării megapenalii condamnați pentru luare și dare de mită și pentru trafic de influență? Stau și mă întreb …ce sens mai au  în țara asta justiția și organele de anchetă dacă Parlamentarii fac anchete și anulează prin grațiere sentințele judecătorești? 

 1. moshu49
  4 mai 2017 la 6:57

  să fie întîmplătoare absența a doi liberali (una chiar A.Gorghiu!)?
  ar fi ieșit 5 la 5 și mergeau la rejucare…
  mi s-a luat de atîta curvăsăreală politică! 😦
  ps: mi-e teamă ca „reprezentanții voinței electoratului” să nu-mi impună pînă și culoarea hîrtiei igienice (roșie, bănuiesc) 😉

  • 4 mai 2017 la 19:46

   Moșule, de o liberală am înțeles că avea probleme de sănătate … o fi mâncat rahat și a apucat-o cufureala. Uneori poate fi și rahatul mai vechi…
   Cândva un matematician, nu mai știu cum se numea, spunea că orice se întâmplă în Univers se încadrează într-un anumit model care poate fi discurs de un anumit algoritm.
   Avem niște șabloane pe care unii încearcă să le refolosească.
   Chestia asta cu scăparea penalilor, prima, cea cu OUG 13 nu a venit așa, din senin. PSD a mărit veniturile, și felul în care se achită impozitele. Oamenii vor primi salariul di care vor trebui să își apoi dă își facă declarația de venit, după care calculeze singuri impozitul pe care să se ducă singuri să plătească, asta e absolut haios, imaginează-ți cam cum își calculează impozitul cei din filmulețul acesta …

   Deci, au mărit salariile și în paralel a ieșit Ghiță cu rahaturile acelea, se spera că lumea va fi atentă acolo, astfel că vor putea trece OUG 13…

   Acum, Andonic, de câteva zile dezvăluiește tot felul de petarde pe care le publică în ziarul unde e un mic Dumnezeu… ce face Băsescu? Iasă cu acel amendament… Am zis că e pentru Udrea .. e și nu e, dacă nu ajunge să fie condamnată definitiv până la intrarea în vigoare o sare, îi folosește în schimb lui Mircea Băsescu.

   Oricum, cu ieșirea de ieri cred că Băsescu e terminat politic, și așa i s-au împuținat susținătorii … cu chestia de ieri, cariera care deja era pe perfuzii ia decedat.
   Credeam că va înțelege că pentru el sigura chestie care îl mai poate ajuta e să nu se mai bage.. să stea cuminte în banca lui… Asta e s-a senilizat …
   Diferența dintre un om politic cu adevărat de marcă și unul mânat de interese meschine e că omul politic știe când a venit vremea să se retragă. Băsescu trebuia să o facă la finalul ultimului mandat .. putea rămâne un fel de consultant, ca și președinții americani…
   Păcat …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: