Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Căderea Guvernului Grindeanu ar putea fi generată de ruși ca replică la intenția de a reloca Baza NATO de la Incirlik în România?

Căderea Guvernului Grindeanu ar putea fi generată de ruși ca replică la intenția de a reloca Baza NATO de la Incirlik în România?

Baza NATO de la Incirlik

Cumva, foarte ciudat, parcă se profilează încă o ipoteză legată de retragerea sprijinului acordat de PSD Guvernului Grindeanu, o posibilă explicație … Una rusească.

Pe Facebook au început să apară postări simple, dintr-o singură întrebare. ”Ce câștigă România dacă RĂMÂNE în NATO?” ”Ce pierde România dacă pleacă din NATO?”. Cumva în subtext se sugerează că deja ideea ca în România deja ar exista ideea ca țara să părăsească Alianța Nord Atlantică.

Pe de altă parte a apărut știrea că înainte de întâlnirea lui Iohannis cu Trump, surse importante ar fi confirmat faptul că unul din subiectele abordate urma să fie legat de viitorul bazei NATO de la Incrilik din Turcia. Recent Germania a anunțat că își retrage militarii de la Incirlik, americanii luând în considerate posibilitea relocării întregii baze în România. Ce puteau face rușii? Să creeze instabilitate în România … 

Nu pun eu mare preț pe ce scrie DCNews, dar asta pare a se înșuruba la fix. Scrie DC News așa: 

Cu câteva minute înainte de începerea întâlnirii oficiale dintre președintele Donald Trump și președintele Klasu Iohannis, surse autorizate au confirmat pentru DCNews că un posibil subiect de discuție între cei doi șefi de stat va fi legat de viitorul bazei NATO de la Incrilik.

În luna august a anului trecut, DCNews informase că rachetele nucleare de la baza militară din Incirlik ar putea fi mutate  pe teritoriul României, din cauza instabilității din Turcia. Recent, Germania a anunțat că își retrage militarii de la Incirlik.

În acest context, este posibil ca militarii americani și echipamentele lor să fie relocate pe teritoriul României. 

Autor: Bogdan Chirieac

Sursa: dcnews.ro  

 1. moshu49
  16 iunie 2017 la 13:29

  foarte plauzibil, vine chiar din istorie
  să nu uităm că ne are la index cu refuzul categoric din 1963 la „Planul Valev” lansat de Hruşciov
  îmi amintesc foarte bine că am văzut harta și am citit comentariile în „Lumea” prin ’64
  acum cu apartenența la NATO și UE… nu te joci!

  • 16 iunie 2017 la 20:46

   Întotdeauna România a fost un fel de ciudățenie.
   În jurul nostru, la nivel macro al istoriei, au evoluat cu fluxuri și refluxuri date de context, trei lumi incompatibile care atunci când au intrat în contact au scos scântei. Fiecare din ele încercând să câștige teren în detrimentul celorlalți.
   Extrem a est a fost o lume care a încercat să se extindă după o logică ghidată de ( sau ”folosind”) Panslavismul (vei putea observa, indiferent de context, o afinitate între bulgari și ruși, sau sârbi și ruși de exemplu, având un fel de liant în Ortodoxia centrată pe Moscova. La Sud e o lume musulmană care încearcă să se grupeze sub flamura Califatului, acel imperiu islamic suprastatal, de data aceasta Turcia lui Erdogan încercând să fie lider și să reînvie valorile Sultanatului puse la colț, dar nu suprimate, de revoluția generalului Mustafa Kemal Atatürk. La vest (prin asta înțelegând și americile) vedem o altă lume, cea occidentală, de influență catolică provenită din Imperiul Roman. Toți cei care au încercat să refacă imperiul, fie proiectul german în diferite forme, Imperiul Romano-German, sau imperialismul German pur al Kaiserilor, a lui Hitler, chiar și cel austriac pliindu-se oarecum, fie tentativa franceză a lui Napoleon au încercat impunerea lumii romane și a valorilor sale. Mai există o lume care încearcă să se insinueze printre acestea, lumea de cultură asiatică, o lume controlată de budism și hinduism, extrem de versatilă care deja a importat valorile economice occidentale (concurența, profitul, planificarea pe termen lung). Această lume are un mare avantaj, produce bunuri co costuri minimaliste, strictura mentală a componenților săi făcându-i să gândească subordonând ”eu” lui ”noi”. Practic e lumea care nu are scrupule să sacrifice indivizi pentru prosperitatea grupului (dacă te gândești bine, mentalitatea care a dus la conceptul Kamikaze e cam de aici).Faptul că această lume n-a prea jucat la masa geostrategică se datorează lipsei de resurse date de economie.
   Acum vedem ceva care acum 50 de ani părea de neconceput. O Chină cu valorile ei aflată economic umor la umăr cu SUA. Militar încă e departe, dar asta se poate rezolva, se pare că asiaticii vor să ardă etape și să își facă o armată flexibilă, de înaltă tehnologie în care robotica va fi la ea acasă. China cucerește lumea cumpărând-o prin investiții. Mai e pe acolo o Japonie cu tradiții imperiale intacte pe care le putem ca nuvel de concepție vedea în expansiunea economică a Chinei.
   Revenind la România .. unde ne încadrăm noi? Niciunde…
   Ne place să ne credem occidentali. Oare suntem? Istoria nu susține asta. Am fost cu Europa doar pentru a nu fi singuri împotriva Panslavismului sau a Califatului islamic.
   Ce făceam noi când Europenii descopereau și cucereau America? Ne băteam ca bezmeticii cu turcii… Ce făceam noi când occidentul se reforma sub influența revoluției industriale? .. practic, agenda noastră a fost întotdeauna alta. Nici măcar ortodoxia slavă nu ne-a prea coafat, domnitorii noștrii făceau mănăstiri pe la Athos. De Califatul islamic, ce să zic? Îi plăteam tribut când se putea, îi îneca în mlastini când încercau să ne tragă în interiorul lor.
   Ce se întâmplă acum? Încearcă să vezi evenimentele din aceste zile don punctul de vedere al Moscovei, al Ankarei ori a Washighton-ului. Totul pare ilogic…
   De fapt, cred că este singurul mod în care poți rezista la nivel de istorie în fața unor asemenea forțe. Să nu te pliezi total pe niciuna.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: