Prima pagină > Declaraţii, Parfum de România > Status qvo ante: diaspora continuă să fie disprețuită de statul român

Status qvo ante: diaspora continuă să fie disprețuită de statul român

Dintr-un articol scris de Cristina Scutaru și publicat la  12 August 2017 pe dcnews.ro aflăm că FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) solicită ministrului Carmen Dan să rezolve de urgență situația creată la ghișeele de eliberare a pașapoartelor. De la începutul lunii august, în fața ghișeelor pentru eliberarea pașapoartelor, s-au format cozi uriașe din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din străinătate în vacanță și doresc să își schimbe și documentele.

FADERE a transmis că dacă ministrul Carmen Dan nu va rezolva cu maximă urgență această problemă va face plângere penală împotriva ei.

„Este inadmisibil ca după zece ani să spui că încă ești luat prin surprindere de românii care, în luna august, vin în număr mare în țară și doresc să își înnoiască documentele. Statul român încă nu s-a obișnuit cu ideea că 25% dintre cetățenii săi sunt plecați în afara țării. Este revoltător ca un cetățean român, care vrea să își petreacă două săptămâni de concediu împreună cu familia, să își piardă jumătate din timp pe la ghișee”, a transmis FADERE.

Daniel Tecu, președintle FADERE, a declarat: „I-am văzut pe politicieni întrebându-se, de multe ori, de ce românii din diaspora nu se întorc acasă. Situația de față poate fi un exemplu. După ce ai locuit câțiva ani într-o țară occidentală, îți vine greu să mai accepți bătaia de joc dâmbovițeană a statului față de cetățean”.

Țâțâțî … i-auzi frate ce tupeu și pe ăștia. Adică dacă vin acasă și stau la coadă ce are? Mor? Să stea în crâșmă cu amicii lăsați acasă să își bea banii și să se laude cât de bine o duc pe acolo pe unde au plecat? Cine se cred ei să o deranjeze pe ditamai Blonda de la MI cu asemenea prostii? Au votat cumva cu PSD ca să aibă pretenții dinastea absurde cum ar fi aceea de a fi tratați cu respect, sau, măcar să nu se simtă disprețuiți?

P.S. Serios vorbind, probabil blonda se va mira la alegeri de ce nu votează românii din străinătate cu PSD … hehehe … 

 1. moshu49
  13 august 2017 la 10:45

  hai că o primă soluție au găsit-o cu acel proiect de lege care să-i convingă pe românii din diaspora să investească în țară
  iacătă cum la eliberarea pașapoartelor se vor înghesui tot mai puțini 😉
  se așteaptă fo 2-3 milioane de rumânași diasporeni care să facă minuni și ANAF-ul să prospere
  ANAFura mamii lor de bampiri! 😦

 2. 13 august 2017 la 13:12

  De multe ori m-am întrebat de ce sunt tratați în felul ăsta cei plecați din țară. Pare a exista un fel de automatism în a-i considera semiromâni deși, fiind cetățeni români 100%, ar trebui să se bucure de aceleași drepturi ca unu care trăiește la București, Cluj sau Timișoara.
  Chiar faptul că aveau la un moment dat ca reprezentanți un număr cu o cifră, 6 dacă nu mă înșel, mi se pare a fi o bătaie de joc. La un moment dat liberalii au reușit să crească numărul lor cu 50% .. 9 adică ….absolut ridicol. Acei reprezentanți când se vota ceva aveau puterea unui singur vot deși aveau în spate mult mai mulți români pe care îi reprezentau. Sunt apoi șicanele alea de a trebui să facă uneori sute de kilometri până la secția de votare când eu am până la una cam 100 de metri și alta la mai puțin de un kilometru.
  Ar trebui ca toți românii să fie reprezentați în mod cât mai egal. să se fixeze un număr, de exemplu, dau și eu o cifră un senator să aibă în spate 10.000 de voturi iar un deputat 20.000.
  Chiar cuvântul ”diaspora” înseamnă ”Grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine.” acel grup poate fi folosit ca un fel de reprezentant al țării de origine care să îi facă acesteia servicii de reprezentare serioase.
  M-am tot întrebat de unde acest dispreț și mai ales ce sens poate avea..
  Făcând armata la grăniceri la Orșova am avut tangență (când făceam gardă în unitate) cu cei prinși pe frontieră sau cu cei dați de sârbi înapoi. Erau aduși la Orșova peste baraj și a doua zi erau trimiși la Severin la Brigadă. Erau oameni incredibil de speriați mai ales după ce îi vizita ofițerul de CI (contrainformații). Erau tratați ca niște gunoaie, umiliți prin gesturi mici.
  Acei oameni erau considerați pur și simplu dușmani. Chestia era inteligent întreținută de Securitate (soldatul când pleca în pază avea la el 60 sau 120 de cartușe și un pistol cu rachete de semnalizare cu care putea chema ajutoare care puteau veni, mai ales noaptea în minimum 15 minute, ziua veneau mai repede. Era singur pe un sector de 4-800m, până la bază avea uneori kilometri. Pleca în pază știind că ”infratorii” îl pot pândi de după fiecare tufiș și nu ezitau să îi ucidă. Asupra psihicului unor copii de 18-20 de ani asta era devastator. Nu știu nici un caz de soldat atacat, decât din legende, știu însă zeci de cazuri în care soldații trăgeau. Uneori ucideau … Odată ajunși afară ”infractorii” erau dușmani care nu urmăreau decât să facă rău țării …
  Asta s-a perpetuat .. probabil aici e cheia întregului dispreț. Dacă mai punem și faptul că puterea nu îi poate manipula ca pe cei de acasă cred că avem imaginea destul de completă.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: