IOANA PETRESCU – Sfaturi la vreme de criză

Lumea s-a oprit … COVID 19, a reușit să facă ce nu au reușit războaie .. a oprit sportul, a oprit spectacole, a oprit economii, a închis oamenii în case.

Acum 100 de ani, o altă epidemie de coronavirus însoțea finalul Primului Război Mondial și colapsul imperiilor europene. Gripa Spaniolă … (virusul gripal este tot un coronavirus). Se pare că este responsabil și de decimarea populației mayașe, conqistadorii spanioli duceau cu ei, fără să știe, acest ”cadou”, băștinașii de dincolo de Atlantic au fost secerați de faptul că nu aveau imunitate.

Treaba este că, oricât de horror este pandemia care ne-a invadat existența, în spatele ei pândește o criză greu de imaginat. Mai ales dacă pandemia se va prelungi, lumea va fi greu de repornit, resursele din care putem trăi o vreme se vor împuțina, banii se vor devaloriza și vom avea parte de o criză devastatoare care va schimba multe în lume.

Mulți încearcă să dea sfaturi despre ce ar trebui să facă oamenii, dar informațiile, nesistematizate fac ca după ce auzim un licurici cu pretenții de mare specialist, livrate într-un limbaj tehnic trec pe lângă oameni fără ca aceștia să tragă vreo concluzie.

IOANA PETRESCU – Sfaturi pentru sănătate financiară la vreme de criză

Ioana Petrescu

O face și Ioana Petrescu, fosta șefă a banilor de pe vremea lui Ponta …

Despre Ioana Petrescu mulți știu doar că a rămas năucă atunci când Băsescu a întrebat-o ce este MTO … și cam atât.

Despre drăguța domnișoară (mai mult drăguță decât domișoară), născută la 1 Iulie 1980 la București ( 39 de anișori cu bătaie), ea însăși spune că a absolvit Universitatea Harvard (Enciclopedia Wikipedia spunând că a absolvit, summa cum laude în 2003, Colegiul Wellesley din Boston. A fost elevă la București la liceul  la Liceul Mihai Viteazul, dacă a absolvit și grădiniță, scoală primară sau gimnaziu nu știm.

Petrescu a fost cadru universitar la Universitatea Maryland (din Statele Unite), înainte de a accepta în septembrie 2013 funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru. În martie 2014 a fost numită în funcția de ministru de finanțe în Guvernul Victor Ponta 3 din care a fost schimbată în decembrie 2014.

Putem spune despre Ioana că este o fată educată, nu există dovezi cum că înjură în public, scuipă pe stradă, nu fluieră după gagici, e și cumințică, nu fost văzută beată prin cluburi și nici consumând droguri.

Ei bine, Ioana Petrescu, într-un articol publicat pe siteul ei,  apărut și în presa online în care dă niște sfaturi folositoare pentru sănătatea financiară la vreme de criză.

Ea spune că trebuie avut în vedere faptul că această criză medicală poate dura 18 luni, fapt care va determina o criză economică de mari proporții care ne va afecta pe mulți ani de acum înainte.

”Știu că domnul Cîțu spune că efectele economice ale COVID-19 vor fi minime, în timp ce domnul Iohannis declară că până la finalul anului economia își va reveni. Părerea mea e ca habar nu au ce spun și populația ar trebui să fie prevăzătoare” – spune Ioana Petrescu în text.

Ministrul de Finanțe, Cîțu, spune că efectele economice vor dispărea până la sfârșitul anului, lucru care pare cel puțin exagerat de optimist.

Ioana consideră că indiferent dacă e vorba de o criză scurtă cum zice Câțu sau de una de lungă durată cum zice ea,  sfaturile pe care ea le dă nu pot fi decât folositoare.

Primul sfat este acela ca cei care pot să continue să plătească ratele la bănci, ordonanța de urgență care poate amâna plata ratelor până în decembrie nu va ajuta prea mult, nu este o soluție reală pe termen lung, ci duce la îngroparea în datorii și mai mari.

Prevederea de amânare a ratelor la credite din această ordonanță de urgență nu trebuie interpretată ca o iertare de la plată. Și mai important de reținut e că pe această perioadă de „păsuire”, continuă să se calculeze dobânda, care se va plăti ulterior băncii. Criza economică va dura mult mai mult decât perioada de păsuire și dacă amânați, veți ajunge să plătiți rate mai mari la bănci, exact când poate nu veți avea de lucru, veți rămâne fără economii și criza va fi în toi.” – scrie Ioana Petrescu precizând că pentru cei care au rate în euro, ideal ar fi ca să acopere cât mai mult din împrumuturile la bănci. Ratele în euro devin din ce în ce mai costisitoare din cauza deprecierii leului în perioada următoare.

Sfatul al doilea recomandă economisirea în valută. Leul se va deprecia, economiile în lei se vor devaloriza. Pentru siguranță, e bine ca economiile să nu fie ținute în aceeași valută. În nici un  caz banii nu trebuie ținuți acasă la saltea, banii de la bancă sunt mai siguri deoarece toate depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în limita de 100.000 euro per deponent per bancă.

Al treilea sfat este acela de a nu se face achiziții mari. Prețurile se vor prăbuși, investițiile se vor devaloriza. Singurele prețuri care vor crește sunt cele la alimente și la medicamente. La imobiliare, automobile și produse electronice va scădea dramatic deoarece oamenii nu vor avea bani de cheltuit.

Al patrulea sfat este acela ca fiecare să își îmbunătățească aptitudinile digitale. În zona IT va fi mai ușor de găsit un loc de muncă salarizat civilizat

Al cincilea sfat este acela de a căuta o ocupație care să se poată face și în stare de izolare la domiciliu.

Ca încheiere Ioana mai dă un sfat care cred că, de fapt, e cel mai important: Fiți cumpătați și păstrați distanța și față de problemele financiare!

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: