Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Justiţie, Politicăraie - Partide - Politicieni > Ana Maria Pătru, fosta șefă a AEP a câștigat 110.000 de euro după arestarea din 2016

Ana Maria Pătru, fosta șefă a AEP a câștigat 110.000 de euro după arestarea din 2016

Cu trei săptămâni înainte de alegerile din 2016, Ana Maria Pătru, șefa AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) era reținută fiind acuzată de două infracțiuni  de spălare de bani și trei infracțiuni de trafic de influență.

Ana Maria Pătru

Ana Maria Pătru

Anchetatorii susțineau că Pătru și-a cumpărat din acețti bani un imobil și o mașină de lux.

În 2020, Ana Maria Pătru era eliberată de Curtea de Apel București după ce judecătorii de la Tribunalul București au luat aceeași decizie.

După arestarea sa preventivă din 2016, Pătru și-a dat demisia din funcția de președinte a AEP, pentru ca, la cinci ani după aceea să dea în judecată instituția pe care a condus-o și a cerut drepturile bănești pe care le-ar fi obținut ca președintă a Autorității pentru perioada noiembrie 2016 – mai 2020, dar și pe cele în calitate de consilier parlamentar, tot în cadrul AEP, pentru intervalul mai 2020 – octombrie 2020.

Ana Maria Pătru a solicitat în instanță pentru perioada 16.11.2016 – 13.05.2020:

  • Drepturile bănești în calitate de președinte al AEP, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală aferentă de la scadență și până la plata integrală;
  • Drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor;
  • Indemnizațiile în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte;
  • Indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă;
  • Contravaloarea tichetelor de vacanță.

Pentru perioada 14.05.2020 – 07.10.2020, Pătru a solicitat drepturile bănești în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud Vest Oltenia:

  • Drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor;
  • Indemnizațiile care i se cuveneau în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte;
  • Indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă;
  • Contravaloarea tichetelor de vacanță.

Ana Maria Pătru a transmis instanței că, după reținerea sa de procurorii DNA, nu a mai avut o altă sursă de venit, iar ea și copilul său s-au aflat „în întregime în întreținerea mamei și bunicii”.

După reținerea sa de către procurorii DNA, Ana Maria Pătru a transmis instanței nu are nici o sursă de venit, ea și fiul ei s-au aflat în întreținerea mamei și bunicii.

Pătru susține că demisia sa este lovită de nulitate, fiind obținută fără consimțământul său, actul fiind impus prin abuz de putere de către procurorul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea.
Judecătorii au decis că Anei Maria Pătru i se cuvin în calitate de consilier parlamentar suma de 546.900 de lei (aproximativ 110.000 de euro), bani pe care trebuie să ii plătească Autoritatea Electorală Permanentă. Dacă la prima instanță, fosta șefă AEP a câștigat drepturile și pentru calitatea de președinte al instituției, la recurs, acest capăt al acțiunii a fost respins.

AEP a stabilit ca plățile către Ana Maria Pătru se se facă într0un interval de cinci ani, fosta șefă a instituției dorește să încaseze întreaga sumă într-o singură tranșă și cere executarea silită.

„Referitor la sumele care mi se cuvin legal din partea instituției pe care am condus-o aproximativ zece ani și pe care am adus-o la cele mai înalte standarde profesionale și internaționale, îmi sunt reținute ilegal de către funcționarii AEP care constat că nu au nicio pregătire juridică. Aceștia sunt într-o confuzie totală, argumentându-mi că ceea ce îmi datorează AEP sunt drepturi salariale și nu despăgubiri, așa cum în mod corect a constatat Curtea de Apel București” – a declarat Ana Maria Pătru pentru presă.

Ea îl acuză pe actualul șef al AEP că folosește tot felul de tertipuri pentru a nu-i plăti despăgubirile care i se cuvin.

„Am început procesul de executare silită asupra instituției și, probabil, voi intenta un alt proces de abuz împotriva funcționarilor care au refuzat să-mi pună în executare sumele câștigate de drept în instanță. Voi executa silit AEP, deși mă doare acest lucru, pentru că vor avea de suferit colegi care au pus umărul la profesionalizarea instituției, însă nu am să permit nimănui să mai facă vreun abuz asupra subsemnatei”  susține fosta președintă AEP.

Ana Maria Pătru precizează că mai are în desfășurare un proces cu statul român pentru a obține „în integralitate toate despăgubirile cerute”, cele în calitate de președinte AEP.
„Este suficient că am fost anchetată de niște procurori abuzivi, care mi-au pus în cârcă fapte pe care nu le săvârșisem, așa încât nu am să mai închid ochii și la alte ilegalități, mai ales venite din partea unor personaje care nu fac cinste instituției” a declarat Pătru pentru presă.

În luna mai 2022, a virat către Ana Maria Pătru doar 5% din suma pe care ar trebui să o primească drept despăgubire, surse din instituție susțin că AEP are dreptul, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, să eșaloneze drepturile salariale.

Curtea de Apel București a decis ca AEP să plătească drepturile salariale pentru perioada 16.12.2016 – 13.05.2020, cuvenite în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud – Vest Oltenia, actualizate în funcție de rata inflației și cu dobânda legală, de la scadență și până la plata integrală, constând în salariul de bază și sporurile aferente funcției, indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă și contravaloarea tichetelor de vacanță.

„Respinge ca neîntemeiate pretențiile reclamantei (n.r. – Ana Maria Pătru) de obligare a pârâtei la plata drepturilor bănești pentru perioada 16.12.2016 – 13.05.2020, în calitate de președinte al AEP” se arată în sentința afișată pe site-ul instanțelor de judecată. Decizia a rămas definitivă.

Ana Maria Pătru a declarat că va continua procesul pentru recuperarea sumelor ca președinte AEP de la statul român.

În 2021, Ana Maria Pătru a lucrat șase luni la AEP, sediul central. După aceea a cerut suspendarea pentru studii, conform legii funcționarului public parlamentar, timp de doi ani, a contractului de consilier parlamentar cu filiala Sud – Vest Oltenia. Conducerea AEP nu a fost de acord și consideră că Ana Maria Pătru nu s-a prezentat la locul de muncă. Pentru această problemă, există un alt proces.
Ana Maria Pătru s-a angajat la AEP în septembrie 2005, exact în filiala din care a cerut suspendarea pentru studii. În 2007, ea a fost vicepreședinte AEP, funcție pe care a deținut-o până în 2012.
În martie 2012, Parlamentul a decis numirea Anei Maria Pătru în calitate de președinte AEP pentru un mandat de opt ani, între 13 mai 2012 – 13 mai 2020.
Mandatul său a fost întrerupt după arestarea preventivă din 16 noiembrie 2016.

  1. v3b0y
    28 iulie 2022 la 22:32

    Ce tupeu jegos are escroaca. Vrea să fie plătită in timp ce era arestată. Au arestato pt că ii mirosea gura ? Se pare că are spate alt jeg mafiot. La pușcărie cu ei 30 de ani. Definitiv.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: