Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Declaraţii, Justiţie, Politicăraie - Partide - Politicieni, Republica Moldova > VERONICA MIHAILOV – MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA, NU ÎNȚELEGE DE CE JUDECĂTORII CSJ ÎȘI DAU DEMISIA IN CORPORE

VERONICA MIHAILOV – MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA, NU ÎNȚELEGE DE CE JUDECĂTORII CSJ ÎȘI DAU DEMISIA IN CORPORE

Pentru europeni Republica Moldova pare o ciudățenie.

Este o țară, care, deși mimează democrația, nu poate fi schimbată. La o privire mai atentă se văd structuri care blochează schimbările, structuri formate din oameni puși acolo de entități tributare Moscovei, menite tocmai să blocheze ieșirea țării din marasmul sovietoid.

VERONICA MIHAILOV – MORARU
Ministrul Justiției din Republica Moldova

Unul din cele mai blocate în timp, mai nereformabile, pare sistemul de justiție. Fățiș, magistrații se opun  schimbărilor, probabil din recunoștință pentru cei care i-au pus acolo, interesați ca R. Moldova să rămână obedientă față de Kremlin.

Conform site-ului UNIMEDIA, ministrul moldovean al Justiției,  Veronica Mihailov-Moraru,  susține că nu își poate explica plecarea in corpore a judecătorilor de la CSJ.  „Până la urmă și-au depus un anumit jurământ. De când un judecător se teme atât de ușor să-și lase angajamentul asumat public doar pentru faptul că a fost criticat public?”.

„Eu nu pot să-mi explic, totuși, această plecare in corpore, într-un mod atât de nepăsător. Până la urmă, judecătorii și-au depus un anumit jurământ și atunci când am zis să discutăm, să se ia în calcul interesul public și asigurarea funcționalității instituției, cel puțin până la începerea exercițiului de evaluare, cred că asta este cumva un pic de neînțeles, fiindcă se putea cel puțin la nivel de președinte, la nivel de CSM, să se organizeze într-un mod etapizat, ca să nu punem în pericol examinarea dosarelor.

De când un judecător se teme atât de ușor să-și lase angajamentul asumat public doar pentru faptul că a fost criticat public? Aceste riscuri sunt față de orice profesie valabile, dar este o anumită responsabilitate, care trebuie asumată. Da, eu le-am comunicat și lor, eu împărtășesc anumite îngrijorări, pot să vin în întâmpinare, pentru a găsi acele soluții de compromis, mai mult ca atât, am fost de acord să mai facem o rundă de consultări și poate să mai îmbunătățim anumite aspecte critice în legea evaluării cu privire la Curtea Supremă de Justiție. Dar, cu siguranță, reforma justiției trebuie să meargă înainte și am fost de acord cumva ca noi să echilibrăm anumite accente, ca să fie un mecanism cât mai acceptabil, pentru că acest exercițiu nu este făcut împotriva lor. Este făcut pentru societate și pentru a promova judecătorii onești” a declarat  Veronica Mihailov-Moraru.

În contextul reformei justiției și evaluării extraordinare a judecătorilor, dar și a demisiilor mai multor magistrați din cadrul Curții Supreme de Justiție, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a întâlnit cu judecătorii CSJ și au participat atât unii dintre cei care și-au depus demisia, cât și cei care nu au renunțat la mandat.

„Salariile judecătorilor vor fi majorate substanțial. Responsabilitatea în îmbunătățirea imaginii și încrederii în sistemul judecătoresc stă pe umerii fiecărui judecător, inclusiv de a participa la reforma justiției, la acest exercițiu de evaluare necesar de verificare și de încurajare a judecătorilor onești și profesioniști” se mai menționează în comunicatul Veronicăi Mihailov-Moraru,  Ministerului Justiției.
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu