Cozmin Guşă a plecat…Ui pup iu, daragaia!

A plecat, lăsând în urmă o vilă pustie la Cornu şi o Lavinie singură pe centură, cu PIN-ul în braţe, să se lupte cu Spânu’ de la Cotroceni. Şi pentru că nu l-am meritat, Cozmin şi-a luat şi afacerile trecând dincolo. Dincolo de Prut, în Republica Moldova, greu încercată de Voronin şi prompt invadată de Nuş, Felix şi Patriciu, mogulii mamii ei, România. Moldova l-a primit cu braţele deschise pe Cozmin şi nu oricum, ci prin oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care are monopol pe toată economia, fost asociat tradiţional al beizadelei lui Voronin până la căderea acestuia. Dar Cozmin nu şi-a luat doar afacerile la Chişinău, ci şi reputaţia de “impresar de politicieni”, conexiunile cu Moscova, experienţa în combinaţii politice subterane şi obrazul gros şi rezistent. Cu asemenea încărcătură, Guşă fu angajat imediat de Plahotniuc pentru consultanţă, implicarea politică a miliardarului alături de PD (o fracţiune din Partidul Comunist), fiind confirmată de Marian Lupu, liderul acesteia. Iată de ce, ni s-a părut firesc să-i vedem pe amândoi, Guşă şi Plohotniuc, acum vreo zece zile, în restaurantul miliardarului din Parcul Central al Chişinăului. Toată conversaţia a fost în ruseşte ca să nu înţeleagă măslina minoră din farfurie despre ce e vorba, că poate vorbeau de femei. Fiind vorba de o colaborare armonioasă, cei doi au lungi discuţii şi la biroul miliardarului de la etajul 7 al Hotelului Nobil din Chişinău, una din perlele averii lui Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc a fost mâna dreaptă a lui Oleg, fiul preşedintelui comunist Voronin, al cărui regim s-a caracterizat prin acapararea puterii de către familia preşedintelui, prin aservirea totală a instituţiilor statului şi prin controlul brutal al mediului de afaceri. Împreună cu Plahotniuc, Oleg Voronin deţinea monopolul asupra întregii economii: acaparase industria zahărului, mai toate afacerile cu cereale şi panificaţie, controla domeniul bancar şi de asigurări, domeniul imobiliar şi de construcţii, serviciile pe Internet. Prin presiuni ale Puterii, exercitată de taica Voronin, toţi marii agenţi economici alături de multe instituţii ale statului, au fost obligaţi să-şi deruleze tranzacţiile prin banca “FinComBanc”, deţinută de Oleg. Aşa şi-a clădit averea Vladimir Plahotniuc, supranumit şi “mitul marilor afaceri” mânărite în subsolul Puterii.

Fostul consilier prezidenţial, unul din liderii revoltei de anul trecut, Sergiu Mocanu, arată pârghiile prin care miliardarul controlează puterea în stat: „Plahotniuc controlează puterea prin astfel de instituții ca CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice), Procuratura Generală și Banca Națională. La CCCEC prin Zumbreanu, cel care a stat la baza acțiunilor de „raider” la Victoriabank”. „CCCEC a fos fondat de Voronin ca instrument de acțiune asupra businessului. Acest Centru a fost făcut ca o bâtă politică împotriva businessmanilor. Prin CCCEC, Plahotniuc acapara businessul altora, până la Alianța pentru Integrare Europeană, dar o face și după venirea acesteia”.

Acesta este personajul în serviciul căruia este, acum, Cozmin Guşă.

Ca şi România, Republica Moldova se confruntă cu acelaşi pericol(mai ameninţător poate dincolo de Prut):acapararea şi aservirea unui stat slab de către un grup de indivizi ce deţin putere economică acumulată treptat şi netransparent.

Am văzut cu toţii cum slăbiciunea statului permite scurgerea resurselor naţionale în mari averi ilicite. Republica Moldova oferă cadrul ideal pentru tunurile de afaceri cu un stat aflat în pragul disoluţiei. Şi cum mirosul sângelui atrage rechinii, iată-i deja instalaţi la Chişinău pe cei trei răpitori dâmboviţeni de talie mare: Nuş, Felix şi Patriciu.

Primul mogul intrat pe piaţa media în Chişinău a fost Felix, în 2008, când Trustul Intact a făcut o alianţă cu trustul de presă a lui Plahotniuc, dând Antena 1 în franciză, canalului 2Plus. Alianţa s-a consolidat recent şi prin preluarea ştirilor de la Antena 3 de către agenţia de presă OmegaPress.

Vântu a pătruns în Republica Moldova la sfârşitul anului 2004, prin două firme IMOLA SA şi GELSOR ASSETS MANAGEMENT SA (Gelsor AM) al căror administrator în acte este un puşcăriaş de 22 de ani cu doar opt clase, Vladislav Derevenco.

http://www.crji.org/news.php?id=159&l=1

În toamna lui 2009, Vântu a achiziţionat agenţia Unimedia şi recent, a deschis canalului de televiziune Publika Tv, cu ajutorul omniprezentului Plahotniuc.

Patriciu a intrat cu presa scrisă, prin ediţii locale „Adevărul”, „Click” şi „Blick”.

  1. 4 august 2010 la 20:12

    1..Îmi place articolul, ai muncit ceva la el.
    2..În Republica Moldova încă apele sunt ţinute tulburei, ţara e la o răspântie, interimatul prezidenţial e pe sfârşite poporul trebuie să aleagă o cale care le va fi drum pentru multă vreme. Teamă mi-e că cei care au hotârât vum vor să arate Europa, au hotărât ca aceasta să se termine la Prut. Un fel de stus qvo ante.
    Dincolo de Prut interesele se manifestă mai la vedere decât la noi, sunt mai puternice, firele care o leagă de Moscova uneori sunt a dracului de vizibile.
    Prezenţa acolo a celor trei moguli, ne arată de unde îş trag ei seva, din smârcurile pline de moasme de la marginea unui gigantc imperiu care acum încească să îşi recâştige gloria, lăsând vecinătatea imediată întrun fel de pâclă unde se întâmplă lururi invizibile marelui public dar perfect inteligibile pentru iniţiaţi.
    Cei trei crai români, sunt acolo pentru că ştiu jocul.
    Guşă, e un fel de Dinu Păturică, parvenitul care încearcă să ciupească şi e ceva stăpânului.
    Încă i se mai vede roşaţa picioarelor în fund pe care le-a primit într-un final, cam pe unde au umblat.
    Temă mi-e că după usturimea loviturilor sub coadă, să nu se treansforme în cancer dat de iradiere sau ca nu cumva un brici folosit la bărbierit să nu i se proptească în carotidă.
    În ape tulburi, doar cei puternici pot vâna. Ceilalţi sfârşesc ca prâz al lor. Aşa e legea firii.
    Cum prim R.Moldova plăceri cum ar fi piciorul în cur nu se practică, eu cred că ar trebui să deschidem nişte pariuri.
    Cum o va sfârşi Guşă? Cu gâtul tăiat, în accident rutier, sau va muri iradiat?
    3..Bine ar fi să mă inşel…

    • deutchebrak
      4 august 2010 la 20:53

      Geliebte Blue,
      Părerea mea este că Guşă nu-i decât unealta ruşilor. Este un slujbaş docil, care acţionează doar la comanda Moscovei. De ce să-l elimine, dacă au investit în el? nu uita că el şi-a început cariera în Trustul Intact, patronat de Felix a cărui firmă Grivco era într-un consorţiu cu Marc Rich, „tatăl” oligarhilor ruşi, apăruţi după privatizarea în „terapia de şoc”. Când ruşii nu l-au mai agreat pe Bombonel şi s-a văzut asta prin refuzul lui Putin de a-l primi în vizită, Guşuliţă s-a orientat către Alianţa DA care l-a primit, el fiind şi depozitarul multor secrete PSD-iste. Când Băse i-a enervat pe muscali, Guşă iar a făcut stânga împrejur şi a făcut PIN-ul că nimeni nu-l mai primea. L-ar fi primit taica Felix, dar nu voia să-i supere pe pesedişti.
      Acum la Chişinău, va oferi consiliere pentru candidatul Marian Lupu, şeful PD, partid rupt din Partidul Comunist al lui Voronin. PD-ul lui Marian Lupu este pro rus şi finanţat de Plahotniuc. Guşă face ce i se spune de la Kremlin.

  2. 4 august 2010 la 22:02

    Dacă ăsta e unealta ruşilor înseamnă că ruşii s-au tâmpit, ceea ce nu cred oricăt de mare e densitatea de vodcari pe acolo.
    Cred că e invers, el vrea să devină o astfel de unealtă şi se bagă ca bâzdâgania în rahat. Face valuri, poate l-o băga cineva în seamă. Dacă au ruşi ceva de luat de la el e fptul că are o uşi deschise încă prin anumite lucruri.
    Tâmpenia e că el considera că o relaţie între PSD şi NKVD e de fapt relaţia dintre România şi Rusia.
    Dacă îl consiliază pe Lupu, eu i-aş sugera ăluia să se uite la Geoană.
    Băsescu probil că îi lua în seamă doar printre picături… Altfel nu pupa preşidenţie.

  3. 2 septembrie 2013 la 20:01

    Geliebte deutchebra … se pare că pozele ie … out …

  1. 7 august 2010 la 0:44
  2. 3 martie 2013 la 22:18
  3. 1 septembrie 2013 la 21:57

Lasă un comentariu