Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Presă > SIMONA IONESCU: „…îl sfătuiesc pe domnul Ponta să nu meargă mai departe cu propunerea de doliu național fiindcă n-ar fi drept față de alte victime.”

SIMONA IONESCU: „…îl sfătuiesc pe domnul Ponta să nu meargă mai departe cu propunerea de doliu național fiindcă n-ar fi drept față de alte victime.”

Indiscutabil accidentul din Muntenegru este o dramă, lucru care nu se poate nega…

Muntenegrenii s-au comportat cum trebuia să se comporte … asta nu trebuie însă să ducă la adevărate aberaţii … În fond ceea ce au făcut ei a fost ceea ce trebuie atâta timp cât doresc să fie consideraţi naţie civilizată şi decentă.

Pe de altă parte asistăm la altă  aberaţie… declararea de Guvernul Ponta a doliului naţional.. păi dacă la fiecare accident mai spectaculos intrăm în doliu naţional. … moare unui în Iraq, doliu naţional, vin inundaţii sau viscol … moare cineva, doliu naţional… başca faptul că vine cutremurul barosanu.. doliu naţional… asta după ce lepădătura din fruntea guvernului, în nesimţirea ce îl caracterizează, nu a catadixit să întrerupă meciul de baschet unde se făcea de râs de penibil ce era …

Simona Ionescu scrie în evz.ro

Premierul Ponta n-are nici un motiv să decreteze zi de doliu național

Simona IonescuAccidentul din Muntenegru, o tragedie politizată la maximum. Dar, în același timp, un grav incident care ne-a demonstrat că angajații Ministerului de Externe sunt aerieni în ceea ce privește comunicarea și reacțiile rapide în astfel de situații.

Nu l-au informat în timp rezonabil pe premier, lăsându-l să joace baschet în vreme ce imagini zguduitoare se derulau pe micile ecrane, expunându-l astfel celor mai diverse critici. Aceiași funcționari MAE sunt reclamați de rudele victimelor că nu le-au dat relații prompt, că nu le-au ajutat cu informații despre starea celor dragi și că nu le-au spus procedurile în astfel de cazuri. Celula de criză n-a știut să gestioneze…criza.

Consecința a fost că bâlbele autorităților au făcut ca asupra premierului Victor Ponta să se reverse o ploaie de critici, tema principală fiind meciul de baschet. O acuzație venită de la sine, din cauza veșnicei nesincerități a reprezentanților instituțiilor atunci când presa caută răspunsuri. Orice buletin de știri sau talk-show tv de ieri îi bătea obrazul primului-ministru, astfel că omul a cedat presiunii și, sfătuit sau nu, s-a angajat să propună cabinetului ca miercuri să fie decretată zi de doliu. Clar o decizie disproporționată! O să și argumentez de ce mi se pare o decizie anapoda, în ciuda compasiunii pe care o am pentru cei care și-au pierdut părinții, bunicii sau copiii în acesta catastrofă din Muntenegru. Ei merită tot ajutorul din partea statului, al premierului și sper să-l capete așa cum se cuvine.
Este, totuși, un accident rutier produs din vina unui șofer, iar astfel de carnagii s-au mai petrecut în România sau în afara granițelor fără să se ajungă la decretarea zilei de doliu național. Dacă în studiourile tv ar fi fost implicați în discuții și alți jurnaliști decât cei ce se ocupă de politică și de politicieni, poate că reporterii de teren și-ar fi amintit de ”microbuzele morții”.

Primul accident de o gravitate asemănătoare celui din Muntenegru de care îmi amintesc ca ziarist s-a petrecut în anul 1992. Atunci, un autocar plin cu români, aparținând unei firme turcești ce-și deschisese afacerea de turism în București, s-a prăbușit într-o prăpastie din apropierea orașului Bila din Bulgaria. Cred că au fost peste 25 de morți, marea majoritate din județele Galați și Brăila. Colegul meu de la ”Tineretul liber”, Sorin Ovidiu Bălan a fost cel care a plecat atunci la fața locului. Impresionant a fost convoiul de sicrie sosit la granița! Nici premierul Stolojan, nici președintele Iliescu n-au decretat doliu național.

14 august 2009. Un microbuz a fost lovit de tren, în localitatea Scânteia, judetul Iași. 14 oameni au murit din cei 16 aflați în mașină! Pozele pe care le-am primit atunci erau de nepublicat. Trupurile celor aruncați prin geam erau și la 200 de metri depărtare. În afară de Poliție, nimeni nu s-a deplasat la fața locului, Guvernul nu a trimis nici măcar coroane la funeralii.

30 octombrie 2011. Tragedia s-a petrecut pe autostrada dinspre Mako către Szeged, din Ungaria. Un microbuz ce aparţine unei familii din Argeş a fost spulberat de un TIR din Arad. În urma impactului au murit 15 oameni care se întorceau de la muncă din Spania. Ancheta a fost condusă, cum e normal și legal, de autoritățile din Ungaria. Nimeni din cabinetul de la București n-a încercat să iasă în față sau să bage România în doliu.

Rememorând aceste carnagii de pe șosele, îl sfătuiesc pe domnul Ponta să nu meargă mai departe cu propunerea de doliu național fiindcă n-ar fi drept față de alte victime. Ar fi mult mai normal să declanșeze o anchetă pentru a afla cine l-a pus în postură jenantă de a nu ști exact ce s-a întâmplat. Dacă l-ar fi sunat premierul din Muntenegru chiar din spitalul unde se dusese să vadă răniții români?

Autor:  Simona Ionescu

Sursa: evz.ro

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu