Prima pagină > Gânduri > Bucuria Fiarei din noi de a-i face pe alții să sufere …

Bucuria Fiarei din noi de a-i face pe alții să sufere …

De la o vreme mă tot bate un fel de gând. Și anume că oamenii sunt mult mai dispuși să reacționeze când e vorba de ceva negativ decât de ceva pozitiv.

De exemplu mi se pare că dacă spui că Guvernul vrea să schimbe Legea Gravitației sunt mai mulți cei care vor reacționa, în general înjurând mai cu sau mai fără perdea deși e evident că e un banc și bancul ar trebui să stârnească măcar un zâmbet, pe când dacă arăți că nu știu ce sportiv a câștigat aur la o competiție importantă.

Subiectul negativ, chiar real și discutat peste tot va stârni dezbateri aprinse, oamenii par a se descărca, ca și cum ar sări la gâtul unora pe care nu îi suportă, sau pur și simplu pentru căe mai ușor să înjuri pe cineva deși nu ai nimic de împărți cu el decât de a admira pe cineva.

De fapt nici nu cred că e vorba de implicare reală, pur și simplu e vorba de un fel de descărcare de umori. Prin intermediul Internetului parcă fiecare arată pofta de a pune pe cineva la zid și de a apăsa pe trăgaci. Dacă se întâmplă ca cineva să manifeste compasiune, asta se face scurt, parcă doar pentru a vedea ceilalți că e acolo și ar avea suflet bun, când e de expriat lucruri negative e un adevărat dezmăț de exprimare.

Treaba e că săritul la jugulară, poate ucide, poate schimba personalități, destine. Orice acuzație care se aduce pare a avea o siguranță căutată, dacă ceri argumente devii automat dușman ori măcar simpatizant al dușmanului.

Toți devin justițiari, toți au în traistă adevărul absolut, țoți ai soluții și sunt cei care vor să facă dreptate. Da… toți…

Oare cum ar fi ca atunci când acuzi pe cineva de ceva măcar să încerci să argumentezi acuzațiile pe care le aduci? Sau dacă spui cea rău și urât despre cineva să fii gata să admiți că poate are și părți bune?

Cu ar fi să nu mai vedem lumea ca o lume formată din bine și rău absolute, din alb și negru, fără nuanțe de gri? Cum ar fi să vedem că lumea e plină de culori mai vii, mai voioase, mai triste, mai sumbre care, la râdul lor au și multe nuanțe? Doar Dumnezeu e bun 100% și Diavolul e rău 100% ..

Oare cum ar fi să nu mai trecem totul prin Patul lui Procust, indiferent dacă e vorba de alegeri electorale, relații amoroase, ori de ciocolată cu alune?

Oare cum ar fi ca imediat ce auzim sau citim ceva despre ceva să nu reacționăm ca bezmeticii ? Să nu mai sărim la jugulară înainte de a căuta să vedem cât e de adevărat acel ceva?

Ne place Internetul pentru că putem crea opinii care se vor rostogoli și fie se vor dezvolta dacă au potențialul ce rezonează în mintea celorlalți cu ceva care există, fie se vor stinge dar nu fără a lăsa urme?

Interesant este că atunci când aruncăm o acuzație, deși ni se pare că e doar ceva de care vom uita mâine, de fapt am pus o cărămidă la eșafodul cuiva despre care știm doar ce vedem la televizor ori citim prin ziare, nu ne interesează ce rezonanță are în sufletul aceluia ceea ce spunem. Ori, poate, dimpotrivă, facem tot ce putem ca acela să afle ce am zis despre el.. așa, să îi tocăm un pic nervii … poate ne dorim chiar ca acela să sufere … așa, pentru că putem.

Poate suntem fericiți când vedem că altora le e rău tocmai pentru că prin comparație, nouă se pare că ne e bine.

Poate e vorba de același mecanism care, cu secole  în urmă oamenii mergeau și făceau reclamații despre vecin la Inchiziție. Nu tu ca reclamant trebuia să demonstrezi că e vinovat ci el că e nevinovat, deși e aberant ca cineva să încerce să demonstreze că nu e păcătos  ori vrăjitor. Cred că satisfacția adevărată nu venea din  faptul că averea vecinului pe care l-ai reclamat îți revenea ci pentru că știai că l-ai făcut să sufere.

Poate că defulările de moment asta sunt … reclamații către o Inchiziție implacabilă …

Poate suntem fericiți când simțim pe bărbie sângele celor în jugulara cărora ne-am înfipt colții … ori, poate e doar vorba de natura umană, de bucuria Fiarei din noi de a-i face pe alții să sufere …

Categorii:Gânduri Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: