Prima pagină > Normal - Paranormal > Dumbrava de Sus – Poveste cu ”Copii soarelui”, Guru-ul ”Adi de la Brad mistere cu garduri electrificate, santinele și vindecări uimitoare

Dumbrava de Sus – Poveste cu ”Copii soarelui”, Guru-ul ”Adi de la Brad mistere cu garduri electrificate, santinele și vindecări uimitoare

 

În vara lui 2006 pe 21 iunie, România Liberă publica un articol care a făcut un pic de vâlvă la vremea aceea. Era scris de Ștefan Ciocan și se numea Meditatie orientala în izolarea Apusenilor.

Se vorbea despre un grup de oameni care trăiește izolat în satul Hunedorean, Dumbrava de Sus. Își spun ”Copii Soarelui” și practică ceea ce se numește meditația ”Vipassna”, o disciplină indiană veche de mii de ani.

Satul Dumbrava de Sus, ascuns în Munții Metaliferi, la vreo 20 de kilometrii de Brad este situate într-o zonă de un pitoresc nebun, crestele cu păduri sălbatice presărate pe ici colo cu stânci golașe te face să te crezi în altă lume.

Accesul spre locația unde trăiesc acei oameni este extrem de anevois, ascuns în peisaj.

Pe culmea unui munte, asociația deține mai multe gospodării și le-a transformat într-un fel de cartier general, terenul aferent face ca membrii acestei asociații să trăiască din ceea ce produc, ba mai și asigură traiul de zi cu zi al celor câteva zeci de cursanți care trec pe acolo annual.

Guru-ul ”Adi de la Brad”

Asociația ”Copii Soarelui” este coordonată de un individ numit Adrian Ardelean Fărcaș, ”Adi de la Brad” cum se autodenumește.

Este un fost miner, chiar el spune că, încă din copilărie, a avut un mare interes față de plante și față de propietățile lor aparent miraculoase, dar pare a avea și niște capacități extrasenzoriale.

Adi de la Brad, spun cei de la România liberă a manifestat o deschidere totală față de ei, reportofonul necreîndu-i emoții. Ce i-a mirat a fost faptul la un moment dat le-a spus celor trimiși de ziar că au problem medicale. „Ai grijă! Tu ai probleme cu inima, tu ai probleme cu stomacul, tu ai probleme cu ficatul„, dignostice confirmate de testele medicale efectuate ulterior de respectivii.

Pe unul din membrii echipei l-a avertizat: „Dumneata ai o minte tare agitata. Dacă nu ai fi atat de nelinistit, ai întelege ce trebuie sa faci mult mai ușor. Dumneata suferi, ai ceva care te neliniștește și, cu toate ca pari foarte calm și optimist, nu e deloc asa. Sper sa nu te superi, dar procedezi greșit. E ca si cum ai merge în pădure și ai încerca să tai copacul cel mai gros de la mijloc, în loc să ai răbdare, să sapi la radacina lui și să-l slăbești pâna când cade singur„. Cel căruia i-a spus asta a confirmat.

Meditația ”Visspana”

Meditatia „Vipassana” este una dintre cele mai vechi tehnici de acest fel din India. Într-o perioadă în care era demult uitată, a fost redescoperită cu secole în urma de catre Gautama Buddha. Vipassana înseamna sa vezi lucrurile asa cum sunt ele în realitate. E un proces de purificare personala prin observare interioara„, spune guru-ul Adi de la Brad.

Guru-ul mai spune că asociatia „Copiii Soarelui” este o organizație non-profit perfect legală și nu are nici un caracter religios.
Organizam patru cursuri de meditatie de cate 10 zile in fiecare vara. Sa fim intelesi: nimeni nu te converteste la nici o religie. Oricine vrea sa invete este binevenit la noi. Cei care au probleme medicale sa nu creada ca vin aici, pune cineva mana pe eisi se vindeca. Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor: dorinta, aversiunea si ignoranta – probleme de natura psihica. Ca purificarea mentala, alaturata unor remedii naturiste, are ca efect secundar si indepartarea unor afectiuni e altceva. Cine crede ca doctorul te vindeca, e un ignorant. Tu singur te vindeci. Trebuie doar sa vrei cu adevarat acest lucru. Nici eu nu vindec pe nimeni. Le spun doar unde au gresit si ce trebuie sa faca pentru ca starea lor sa fie mai buna„, mai adaugă Guru din Apuseni.

Energiile locului

Fărcaș spune că locul unde și-au ales locația nu este unul ales la întâmplare, ci că este un loc, ”unic în lume”. ”Este cel mai puternic generator de energie benefică din tară” spune Guru, mult mai bun decât locurile din Făgăraș unde se adună yoginii.

Pe o culme  din apropiere  se găsește o cruce din piatră. Fărcaș spune că aceasta are mai mult de 100 care emite și ea energii positive,  vânătorii ocolind-o deoaarece le dă dureri de cap deoarece ei au plecat de acsasă că gândul de a ucide.

Prinți arabi tratați la Dumbrava de Sus

Locația ”Copiilor Soarelui a fost vizitată de mulți oameni cu problem de sănătate foarte grafe, certificate de analize în laboratoare sofisticete, cazuri date de medicina obișnuită ca fiin incurabile.  „De exemplu, si cancerul de plamani se poate vindeca, daca persoana respectiva poate ajunge la un echilibru interior. Am avut si un copil bolnav de SIDA caruia i-am aplicat un tratament si, dupa 24 de zile, am reusit sa demonstrez ca maladia a disparut„, spune Adi de la Brad.

La cei de acolo au apelat personane din SUA, Canada, Germania, Australia, Grecia, Cipru și multe alte țări. Remarcabilă este prezența unoui cuplu princiar din Emiratele Arabe Unite, membrii asociației refuzând să dea nume sau alte date referitoare la cei care le-au cerut ajutorul.

Autogospodărire după reguli propii

”Copii soarelui” trăiesc din ceea ce le dă natura, din rezultatele muncii lor. Există firme care îi sponsorizează, dar sumele fiin prea mici pentru a se organiza cursurile, și a-i găzdui pe cursanți, întreaga suprafață a dealului pe care e situat sediul este cultivat cu cartofi, varză, fasole, morcovi sau ceapă.

 Fructele sunt și ele o sursă importantă de supravietuire. Toamna, mari cantitati de mere și cartofi sunt transportate în judetul Arad, unde sunt schimbate pe faina si alte produse agricole ce nu pot fi obținute în Dumbrava de Sus.
„Suntem un fel de haiduci. Trăim izolați pentru ca așa e mai bine pentru noi. Mulți au încercat să ne pună bețe-n roate, dar au incetat atunci cand și-au dat seama ca nu vrem răul nimanui, ci dimpotrivă. Ne trezim dis-de-dimineață și mergem la munca câmpului. Cursurile pe care le organizăm în fiecare an sunt gratuite. Noi asigurăm tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea acestora, inclusiv masa și cazarea”, mai spune, zambind, Ardelean Farcas.

Cazul la Kanal D

De cazul ”Copiilor Soarelui” și al Guru-ului ”Adi de la Brad” s-a ocupat și Kanal D într-un reportaj ralizat la fața locului.

Ce incită în povestea aceasta sunt câteva detalii.

Faptul că izolarea grupului este una ermetizată de garduri electrificate și de prezența unor paznici, ”santinele” cum le spun localnicii, precum, și faptul că înainte de a-i primi, membrii echipei de la Kanal D a fost ținut câteva ore. ”Din cauza energiilor, că dacă te lăsam să intrii te  că**i pe tine” – a spus Fărcaș spre amuzamentul celor prezenți.

Mi-a atras atenția felul în care arătau ”Copii Soarelui”. Fețe care zâmbeau tâmp care aruncau priviri spre Guru din când în când, să vadă dace e serios ori zâmbește, reacțiile urmând modul în care acesta reacționa.

Vorbeau de ”meditație” ca de motivul principlal pentru care erau acolo, precum și un fel de împăcare cu sine, împăcare ce îi făcea să nu își pună întrebări, să nu dorească să interacționeze cu cei din exterior.

Ceva ar mai fi de remarcat. Aspectul de aparență sănătate.

În repotaj, cei de la Kanal D au inserat un caz al unui băiat care a evadat de acolo. (Asta mi se părea, un fel de loc de detenție). Într-un  moment de luciditate băiatul respective a reușit să fugă, prietena lui și un prieten au subliniat un fapt. ”Era complet dezorientat, nu știa nice ce dată e.”

Ce este șocant însă, este ceva care apare ca un fel de pată ce iese în evidență extreme de pregnant: Guru-ul Adi de la Brad.

Șoca prin siguranța celui care controlează totul deoarece cei din jur nu au habar ce metode folosește.

Cineva a înaintat ipoteza că fiind cunoscător al plantelor și a efectelor lor, cumva crea un fel de drog care își lipsea de voință  victimele, deschizându-le astfel mințile laideile ”zeului” lor, Adi.

Aceeași siguranță a celui care este convins de propria superioritate și intangibilitate, mai reiese și din declarațiile absolute șocante.

A recunoscut senin, în fața adepților,  că el cu asta se ocupă: cu maniularea oamenilor. Cu spălarea creierelor lor. Cuvinte spuse chiar de el.

De asemenea, peste poate,  m-a uimit declarația lui legată de spălarea creierelor și de manipularea oamenilor din care încerc să reproduce: ”… eu manipulez oameni. Cu asta mă ocup. Nu o fac doar eu ci și Dan Diaconescu”.

 Ce mi se pare extrem de grav acolo este prezența copiilor, copii care nu se duc la școală  deoarece Gurul personal  consideră că omul, pentru a trăi nu are nevoie de școală, el însuși fiind un om neșcolit.

De asemenea, la fel de grav este și faptul că toate propietățile asociației, sunt de fapt trecute în acte pe numele său omul fiind incredibil de bogat. Averea asociației nereducându-se doar la ce se vede acolo.

La Kanal D au mai spus că oamenii de acolo cultivă și fac comerț cu căpșuni, cătină, atenție, roșii într-un loc unde niciodată nu se cultivau deoarece nu apucau să se coacă…

Cred că autoritățile ar trebui să dea un pic mai multă atenție ”Copiilor Soarelui” și mai ales Gurului până nu avem surpriza să descoperim cineștie ce nenorocire.

P.S. Pe cei care doresc să afle mai mult despre Copii Soarelui și care doresc să își facă singuri o părere documentată, dincolo de spectacularul căutat de presă și de misterul dorit de cei din asociația respectivă, îi invit să ”răsfoiască” siteul lor: ”Centrul de Meditaţie Vipassana Dumbrava de Sus, Hunedoara, România”, accesând acest link http://www.meditatie.ro/

Pentru conformitate, surse folosite la scrierea articolului:

România Liberă

Kanal D

Siteul Centrului  de Meditaţie Vipassana – Dumbrava de Sus, Hunedoara, România

Câteva imagini cu ”Copii Soarelui”, cu viața pe care o duc, cu cel care îi controlează și cu locul unde trăiesc izolați de lume.

 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

  1. Claudio
  2. 23 ianuarie 2012 la 17:41

    Claudio :

    http://ciunpạlacul.wordpress.com/

    Claudio, dacă vei pune lincuri care duc undeva, ai putea deveni interesant. Un link la capătul căruia scrie: ”Oops! Sorry an error has occurred. Please click here to contact us so that we can fix it.
    Please remember that you have to provide the full, complete Blog URL, otherwise we can not fix it”
    … crede-mă, nu interesează pe nimeni. Dacă mai pui unul la fel, crede-mă ți-l șterg fără să te mai anunț…
    Dacă mai pui lincuri doar dedragul de a le pune, fără a și scrie 2-3 cuvinte măcar… postările îți vor apărea goale. Nu discut cu cei care doar arată cu degetul …

  3. gaby
    23 ianuarie 2012 la 21:02

    buna vam vazut reportajul sunteti tari as vrea sa va cunos

    • 23 ianuarie 2012 la 22:15

      Gaby, dacă citeai, observai că e vorba de două reportaje, unul făcut de cei de la România liberă prin 2006, al doilea de cei de la Kanal D.
      Dacă te referi la reportajul României libere, poți intra cu ei în contact intrând pe acest link trimițâțnd un mesaj acolo unde scrie ”contact”:
      http://www.romanialibera.ro/
      Dacă te referi la reportajul Kanal D, poți intra în contact cu ei intrând pe acest link:
      http://www.kanald.ro/
      Dealtfel aceste adrese există la final acolo unde e vorba de surse folosite la scrierea acestui articol, ca blacklink-uri (lincuri ascunse, invizibile) , masca te din motive estetice sub cu denumirile instituțiilor respective. Dealtfel fiecare cuvânt din text care are o altă culoare (albastru deschis) conțșine astfel de lincuri unde fiecare poate găsi lucruri lămuritoare.
      Dacă intenția ta este de a intra în legătură cu ”Copii Soarelui” sau cu guru-ul Adi de la Brad, o poți face, cred, accesând acest link:
      http://www.meditatie.ro/
      Este siteul numit: ”Centrul de Meditaţie Vipassana – Dumbrava de Sus, Hunedoara, România”
      Autorul acestui articol nu are decât meritul sau vina de a pune la un loc toate acestea. intenția este doar de a atrage atenția asupra chestiunii și nu aceea de a acuza sau de a promova pe cineva. Dacă e nevoie și de alte detalii, în măsura în care le voi avea le voi furniza, de asemenea dacă voi putea voi răsunde la întrebări și nelămuriri care vor apărea indiferent din partea cui.
      Personal aș fi de-a dreptul încântat să îi pun câteva întrebări lui Adrian Ardelean Fărcaș, răspunsurile și orice alte materiale pe care dorește le-aș publica fără nici un fel de pretenție, așa cum mi le-ar trimite. Dacă el dorește asta mâ va contacta, siteul lui a primit probabil un avertisment în momentul în care am postat un articol în care am inserat lincurile spre acel loc.
      Repet, singurul motiv ar fi nu de a acuza sau promova ceva sau pe cineva ci de a prezenta adevărul fără împopoțonări mediatice.
      Pentru păstrarea obiectivtății și evitarea oricărui fel de manipulare, menționez din start că orice invitație de întâlnitre față în față cu liderul sau oricare din membrii ”Copiilor Soarelui” nu mă interesează. Spun asta deoarece există un mesaj pe care l-am șters unde mi se cere o astfel de întrevedere… nu știu dacă e cineva din cadrul asociațieir respective sau cineva care vrea să îi dea in gât cu ceva. Dacă cineva are ceva de spus, poate să o facă publicând aici orice la o adresă și sub un psudonim pe care îl dorește. Dacă mesajul e pentru mine personal, acesta nu va fi publicat și va fi ștres dacă expeditorul dorește asta. Întotdeauna un mesaj unde adresa ori pseudonimul folosit este prezent aici pentru prima dată e reținut la moderare și penru a apărea necesită acceptul.

  4. michael
    24 ianuarie 2012 la 19:03

    astia is sclavi la un escroc

  5. Vali
    24 ianuarie 2012 la 21:27

    am citit despre secte de genul acesta in alte tari. niciodata nu s-a terminat cu bine. consider ca e f. grav ca autoritatile nu cerceteaza cazul.

  6. gaby
    24 ianuarie 2012 la 22:21

    as putea sa va vizitez as dori mult sa va cunosc?

  7. cornel
    29 ianuarie 2012 la 16:06

    urmeaza sa fiti dati in judecata voi publicatiile care calomniati si aduceti acuze grave nefonfate ! ESTE FOARTE GRAV SA MNIPULATI SI MINTITI POPULATIA CU TELEVIZORUL !

  8. 29 ianuarie 2012 la 19:18

    cornel :

    urmeaza sa fiti dati in judecata voi publicatiile care calomniati si aduceti acuze grave nefonfate ! ESTE FOARTE GRAV SA MNIPULATI SI MINTITI POPULATIA CU TELEVIZORUL !

    Cornele, dacă prin ”publicații” înțelegi și acest blog, faci o eroare. Nu este o publicație ci un blog personal.

    Mai faci o eroare. A pune întrebări, nu înseamnă a aduce acuze.
    Atât cei de la KanalD cât și cei de la România Liberă, arătau ce au găsit acolo. Ce e calomnie: Faptul că guru-ul manipulează oameni? Că spală creiere? Dacă vei vedea reportajul KanalD vei observa că el însuși folosește acești termeni.
    Să știi că și acuza de calomnie care se dovedește nefondată este la rândul ei tot calomnie și poate atrage consecințe juridice.

    Poate vrei să spui că zice că nu e OK ca niște copii să fie ținuți departe de sistemul de învățământ nu e OK constituia calomnie? Nțțț, conform concepțiilor din prezent nu e deloc greșit să spui că nu e bine să nu lași copii să se ducă la școală. Gestul de a opri copii să se ducă la școală pe principiul că nu folosește la nimic, ESTE un o chestie penală.

    • ion cu vaca.
      12 februarie 2012 la 22:49

      mai copilas. de cand crezi tu ca ai nevoie de scoala pt a trai? amu cu mintea ta putina, si foloseste singurul neuron viu care il mai ai, si gandeste-te la oamenii de la tara care au 80 de ani si nu stiu sa scrie si sa citeasca. viataq nu are nevoie de scoala, dar asa ati fost invatati si asa perpetuati propgramarea societatii. mintiile voastre slabe sunt manipulate de tv, unde vor ei. vreti sa stiti ce se intampla acolo mergeti si vedeti. am vazut oameni care cereau indicatii, si raspunsul era, sunteti libeeri sa faceti ce vreti. nu intelegeau. intrebau iar: ce sa facem acum. deci………………. oamenii aia dau cu parerea si comenteaza reportajele de la tv. daca nu intelegeti, mai bine taceti. sincer in locul lui si eu nu as da interviuri, satul fiind de atatia oameni agitati, cu mintea plina de gunoi, si se comporta ca niste tv-uri ambulante.

      • Angela
        27 ianuarie 2018 la 8:27

        Ai mare dreptate, mulți dintre scolitii astia ar fi mai de folos la muncile campului. Eu imi amintesc de bunicii mei, ei nu aveau școală, nici prea multa avere dar nu le lipsea nimic. Dar ei nu stateau cu ochii in televizor, aveau păsări, grădină de lucrat, erau atat de bine organizati ca de la ei din curte nu ieșea și nu intra nimic, tot ce produceau floseau, de exemplu, ce curatau de la vie, rapca ii ziceau ei, făceau focul, ogrinjii ii dadeau la iepuri, din graunte faceau faina, mălai, dadeau și pasarilor samd. Sau la ce dracu ne trebuie invitații astia savanți care stau ei și cercetează, cercetează ce sa mai inventeze, sa mai creeze te miri ce virus in laborator, grupa porcina sau mai știu eu ce, ca de aici se trage firul, muncim pe branci sa platim doctori, farmaciști, „medicamente ” care sunt o alta otravă și care te aduc înapoi la doctor și așa nu mai iesi o data intrat. Știți voi ca in China antică vraciul era dat afara dacă cineva se imbolnavea, el nu trata, el mentinea omul sănătos!

        • 27 ianuarie 2018 la 20:57

          Îmi amintesc că ceea ce mi-a atras atenția asupra acestei chestii au fost câteva detalii. Aspectul fericit-autist al oamenilor. Cică își lăsaseră de-o parte problemele de acasă. În două săptămâni sau o lună un om nu poate obține acea stare ca aceea. Când am auzit că guru-ul le dă cianuri din plante mi-a fost clar de ce aveam senzația că mai văzuzem asta. E starea la care ajung opiomanii sau consumatorii de cocaină.
          Lor nu li se induce prin meditație starea de fericire și de desprindere ci pur și simplu li se anesteziază tabuurile culturale și sociale.
          Când am auzit însă că acolo e vorba și de copii care sunt scoși din sistemul de învățământ pentru că acesta le-ar dăuna, am zis că e mai grav decât mi se păruse.
          Problema e că acei oameni sunt în stare să jure că starea în care au fost aduși este exact ce își doreau un viață. Pur și simplu nu știu, sau nu fac legătura, starea respectivă era destul de populară în anii în care găștile de hippioți bântuiau lumea și propovăduiau revenirea la o societate primară, netehnologizată, libertariană.
          Această cădere a tabu-urilor sociale și culturale se mai poate vedea undeva.
          Sunt persoane care merg la mănăstiri, pentru a se relaxa, zic ei, pentru a mai uita de problemele care îi apasă. Se încadrează în programul de acolo, asta nu e rău. Subtilitatea e că mirosul de tămâie induce din start o stare de liniște, de siguranță. Problema e că efectele maxime ale rugăciunilor este în perioada în care oamenii se roagă singuri, în niște chilii mobilate sumar iluminate de una-două lumânări. Detaliul este că în acea încăpere, de obicei există candele în care arde fumegând tămâie. Peste o anumită concentrație, fumul emanat de această rășină este psihoactiv halucinogen, starea respectivă fiind și ea acea stare a dogaților, iar căderea tabu-urilor fiind exact acea ”deschidere” a minții de care vorbesc mulți.

  9. 3 februarie 2012 la 10:59

    na hai ca asta ii buna , cica unu sorin da raspunsuri, despre ceva care nici macar nu are habar, ha ha ha, si ca ii neutral…. mai ramane de cercetat.

    da, unu la mana, pt copierea si publicarea pozelor de pe site, la cine sa cerut dreptul….

    doi la cealalta mana, …. raspunzi la intrebari din experienta cui….

    ii comic cazul si blogul tau de a denumi guru si secta propagand ceva ce canal d si alte publicatii cred…

    Munteanul

    • 3 februarie 2012 la 11:37

      Amice, Sorin ăsta, adică eu, este adiministratorul blogului. Textul tău a apărut ca rmare a faptului că am dat eu acceptul de publicare. Răspunsurile le dau celor care scriu aici.
      După cum poți să vezi, articolul este de fapt povestirea unui articol dintr-un ziar (România Liberă) și a unei emisiuni tv prezentată de Kanal D.

      Legat de poze, acestea erau afișate în spațiul accesibil oricui, spațiu considerat public. De asemenea acele poze nu au nimic degradant la adresa cuiva, ba eu spun că arată niște peisaje superbe și niște oameni la mună, lucru de asemenea lăudabil.

      Din punct de vedere legal, din moment ce am precizat de unde sunt pozele punând și lincurile care accesează siteul, nu e nici o problemă.
      Deși în blogosferă preoblema ar fi doar dacă acele poze ar fi denigratoare la adresa cuiva, Legea Audiovizualului, care de fapt nu se referă la cazul nostru, apune că imagini, sunete sau texte pot fi preluate dacă se precizează sursa.
      Din câte poți să vezi, sursa este precizată nu doar odată. De mai multe ori.
      Termenii de guru și ceilalți sunt preluate din articolul și emisiunea sus pomenite.

      Știi cum se numește publicarea unui link spre un site? Promovare. Deci cei care administrază siteul, ar trebui să îmi mulțumească pentru că li-l promovez.
      Muntene, dacă e să vorbim de lege, se pare că nu prea le ai. Acest articol este perfect legal, așa că nu-ți bate capul cu asta, ar trebui să îți bați capul u sitoația copiilor de care se spunea că nu merg la școală. Ăla e caz de pușcărie …
      De asemenea, folosirea unor metode de spălare INDIFERENT PRIN CE MIJLOACE a creierului ( lucru afirmat chiar de Adrian Ardelean Fărcaș ) iar acestea au ca rmare realizarea ORICĂROR FELURI DE VENITURI sau crează subiecților deficiențe de percepere a realității (izolarea, aparent, de bună voie poate fi urmare a acestor practici) este pedepsită de legea penală și este asimilată crimei.

      Dacă poți revezi filmul deat de Kanal D și ascultă ce spune cel care a fugit de acolo și prietenii lui.

  10. 3 februarie 2012 la 13:33

    am vazut filmul dat de canal D, si nu imi spune nimic
    ia si citeste aici nene despre obligativitatea ta

    Tot mai mulţi părinţi din întreaga lume încep să apeleze la homeschooling, adică educaţia copiilor la domiciliu, din dorinţa de a-i instrui individual, de a-i proteja de violenţă şi tentaţiile specifice vârstei sau de a le transmite un anumit set de valori şi credinţe. Peste 1,5 milioane de copii din SUA şi 50.000 din Marea Britanie sunt educaţi acasă, de părinţi sau rude. În România, doar 50 de familii au ales aceasta formă alternativă de învăţământ, însă numărul lor este în continuă creştere.

    • 3 februarie 2012 la 14:45

      Păi atunci să se mute în Marea Britanie sau SUA.
      În cază că nu știi, acei copii participă la forme de învățământ la distanță, dar pentru recunoașterea acestuia se dau examene la instituții autorizate.

    • 3 februarie 2012 la 14:43

      Citez de acolo:
      În România, educaţia acasă era explicit menţionată de lege ca formă alternativă de învă­ţământ înainte de na­ţio­na­lizarea învăţământului, făcută de regimul comunist în 1948. După anii ’90, acest tip de educaţie nu a mai fost men­ţionat de Legea învăţământului. Predarea acasă poate fi totuşi practicată, datorită unei portiţe în lege: un copil român poate fi educat în afara României, într-o şcoală care oferă foaie matricolă şi diplomă. În acest fel, se poate practica home­schooling-ul înscriind copilul la învăţământ la distanţă, în statele care recunosc educaţia acasă. Există şcoli care oferă celor educaţi acasă aşa-numitele programe-umbrelă, emiţând toate actele necesare, recu­noscute de statul român. Copiii se pot transfera în sistemul românesc oricând în timpul şcolii şi pot obţine diploma de absolvire a liceului emisă de autoritatea educaţională a statului respectiv, indiferent ce metodă de învăţare a ales. O asociaţie din România care se luptă pentru legalizarea edu­caţiei la domiciliu este Home Schooling România, fondată în 2002, în Odorheiu Secuiesc. Deşi în 2006 Ministerul Edu­caţiei a inclus home­schooling-ul în noul proiect de lege a învă­ţământului, legea nu a fost încă votată. În prezent, în România aproximativ 50 de familii practică homeschooling-ul, iar numărul lor este în continuă creştere.
      Era posibil înine de război, de atunci nu există o lege în acest sens. Atunci PROFESORI CALIFICAȚI mergeau acasă la elevii care își permiteau, iar la final de an dădeau ezamenele afarente într-o instituție autorizată.
      Dacă ție fraza asta ” Predarea acasă poate fi totuşi practicată, datorită unei portiţe în lege: un copil român poate fi educat în afara României, într-o şcoală care oferă foaie matricolă şi diplomă.” ți se pare coerentă… sau că s-ar putea aplica în acest caz… noi vorbim despre niște copii care SUNT pe teritoriul României.
      ”O asociaţie din România care se luptă pentru legalizarea edu­caţiei la domiciliu este Home Schooling România, fondată în 2002, în Odorheiu Secuiesc.” .. Și eu știu vreo două asociații care luptă de vreo 20 de ani pentru ruperea Ardealului de România. Asta nu înseamnă că Ardealul s-a rupt, sau e va rupe. Chestiunea cu studiul la domiciliu ar avea vaoare doar dacă s-ar adpota o lege în acest sens. Deocamdată învățământul de poate face doar î instituții autorizate.
      Cele 50 de familii sunt pasibile de condamnare penală deoarece nu au suport legal.

      Nu te mai strofoca atâta cu astfel de texte aiurea. Dacă găsești texte din legi în vigoare acum, e altă poveste. Abureli cu ce face unul sau altul, sau că cineștie ce asociații ce prostii cer, nu au nici o valoare.

  11. 3 februarie 2012 la 13:40

    Si ca sa stii la noi Homeschooling-ul se face cu tutori, profesori universitari si doctoranzi

    • 3 februarie 2012 la 14:54

      Și vrei să spui că acolo, la Copii Soarelui mișună universitarii ca muștele ? :))))))))

      • 3 februarie 2012 la 16:53

        Ca si albinele! Sunt universitarii pe aici
        Si asa pentru cultura generala:
        Art. 6. – Invatamantul general obligatoriu este de 8 clase. Frecventarea obligatorie a invatamantului de 8 clase inceteaza la varsta de 16 ani.

        Unu nu avem caz de astfel de copiii, si
        Doi pana sa ajunga sa mearga copiii la scoala, mai ramane de vazut ce si cum! Momentan da se invata Homeschool. Asa ca nu va bateti capul prea mult.
        Cei care trebuie sa mearga la scoala sunt cu parintii lor in societate. Asa ca legal este totul in ordine. Si pentru romania!

  12. 3 februarie 2012 la 13:53

    iar legat de spalarea creierului, se refrea la spalarea convingerilor negative prin eliminarea stresurilor, aceasta realizandu-se prin relaxare si exercitiu pentru o pace interioara- acestea le obtii respectand regulamentul cursului.
    modul de trai acolo dupa un curs este un mod social si ecologic- nu este retinut nimeni cu forta si socializarea este importanta, iar munca care se desfasoara, se desfasoara in echipa si este in folosul nostru, al comunitatii si pentru desfasurarea cursurilor, pentru a asigura o mancare curata oamenilor- fara chimicale, fara substante toxice si produsele sa fie cat mai curate si naturale.
    – precum Marx si Engel ar fi vrut sa fie comunismul cam asa este acolo la noi.

    Politica si partidele nu au reusit pana acum sa indeplineasca acest lucru practic.

    • 3 februarie 2012 la 14:53

      Amice, ceea ce afirmi tu se numește consiliere psihologică și o fac niște oameni cu pregătire in domeniu, nu un semianalfabet miner.
      Vrei să știi părerea mea? Acolo se folosesc amestecuri de plante care, combinate au efecte psihotrope și halucinogene care cumulate cu o anumită tehnică de meditație fac creierul să nu mai funcționeze normal. Așa se explică dezorientarea tânărului și zâmbetul tâmp al celor care ședeau pe lângă ziduri.

      • ion cu vaca.
        13 februarie 2012 la 8:02

        ba, il cunosti de zici la un om semianalfabet miner? daca oamenii sunt fericiti acolo ce te doare pe tine in…………. sau tu ai vreo hartie la mana care te face sa te simti important. totusi isus nu a avut diploma, nici buddha. amice, esti ………… iti amintesti replica din caragiale, piesa caldura mare? daca ai fi fost pe acolo, si vedeai credeai, dar tu faci gargara pe baza unui reportaj …………….. maro. freud nu a avut diploma de psiholog. intelegi? poti sa ma inteelegi? daca nu pot sa iti desenez

        • 13 februarie 2012 la 19:31

          Vai de mine Ioane, nu am cunoștiițe atât de elevate.
          Știu însă că printre mineri desitatea de semnianalfabeți e un pic mai mare det aia de doctori docenți.
          Arată-mi și mie uns spun despre mine că sunt important…
          Nu sunt important deloc, dar nu sunt nici destul de tâmpit ca să cred că disut cu un om educar care scrie numele Mântuitorului, și pe cel al lui Buddha cu literă mică.

          Știi ce văd aici, enervarea unui amețit care sare la mine pentru că aduc în atenție un articol de ziar și un reportaj la o televiziune…

          Așa, ca fapt divers, de ce ai adus vorba de Buddha și de Isus? Crezi cumva că guru-ul ăsta e din aceeași categorie?

          Ioane, legat de această postare a ta, să știi că de aseară, când am dat OK-ul pentru publicare mă tot mir. Nu știu dacă trebuie să mă simt enervat, șocat, uimit sau scârbit.
          Cred că trebuie să îți mulțumesc în numele lui Enstein. (Pentru că pari mai mult dus cu vaca decât la școală, e posibil să nu știi că Einsein ăsta e unu cu școală cam cât tot arborele tău genealogic și era extrem de deștept pe lângă faptul că avea multă școală). Ei bine, Einstein a spus odată că. ”Există două lucruri infinite, Universul și prostia umană. Totuși, despre primul nu sunt 100% convins”. Văzând ce ai scris, sunt convins că avea dreptate Einstein.
          Nu trebuie să te enervezi, simplu fapt că ți-am răspuns e un compliment pe care nu-l meriți.

          • ion cu vaca.
            14 februarie 2012 la 3:43

            no ni la el. cand vei intelege ca toate sunt reguli si tipare sociale induse, impuse si perpetuate, cand intelegi ca si vorbirea si limbajul este un nlp, poate o sa intelegi dincolo de programarea sociala care vorbeste prin tine. cu litere mari sau litere mici, crezi ca la nivelul acela de constiinta aceaa „persoana” se mai identifica cu eticheta sociala? tu ii vezi pe ei prin propriul punct de vedere si perceptie. dar tu te identifici, si te simti jignit ca nu ti se acorda respectul care prin propriul narcisism consideri ca il meriti.
            si faptul ca esti foarte obiectiv in subiectivismul tau spune multe. daca cineva nu are aceiasi atitudine ca tine este tamp? daca nu are aceiasi privire?
            oricum programarea ta social- culturala functioneaza perfect.
            crede-ma ca nu te poti sui atata de sus, pe cat de jos se pot cobori ei. iti desenez? tot ce tu iti urez este sa fi fericit, si sa ai o viata minunata.

          • ion cu vaca.
            14 februarie 2012 la 4:15

            mai nenea. Personalitatea oamenilor este o forma de programare socio-culturala, cu influenta religioase, familiale, bla bla bla. intelegi, directia la care bat, daca nu o dezvolt, dar consider ca intelegi.
            Nu le tin apararea, sa nu ma intelegi gresit. dar inducerea in eroare gresita a milioanelor de oameni care privesc la tv este problema veche.

            Distrugerea discernamantului sub orice forma, subjugarea vointei si depersonalizarea sunt crime, asa este, dar acum spune-mi tu daca asta nu se intampla si la locul de munca, daca nu se intampla in politica, in religie, in legislatie.
            Esti obligat sa urmezi programarile sociale, inertiile culturale legisslative, tabuurile etc etc. deci iti induc o personalitate, iti subjuga vointa, functionezi programat……………te obliga la lucruri care nu te caracterizeaza, plus multe altele.
            Deja ti-am scris material pt o carte.
            No, sa revin. Personalitate vine de la grecescul persona care inseamna masca. deci personalitatea este o masca. |A cui? Dar identificarea cu masca a devenit perfecta,deci tu crezi ca esti masca, care este creata de la nastere prin programare constanta.
            Majoritatea programelor de meditatie, incearca sa te deprogrameze de sistemul socio-cultural, de sistemul de credinte, sa te regasesti, pe tine ceea ce esti in esenta.
            Abaterea de la acest lucru, este manipulare, si oriunde s-ar intampla este gresit. Vezi inchizitie, …… razboaie sfinte etc etc.
            Libertatea este dreptul fundamental al fiecarei fiinte. Oricine incalca asta face o crima. Daca asta se intampla acolo atunci este crima.
            Totusi eu am fost acolo, acum ceva ani, si totul era foarte lejer, fiecare lucra la ce vroia, nu era nici o impunere, nici cat sa lucrezi, nici ce. Nici la ce ora sa te trezesti. impunerile erau: hrama vegetariana, sa nu folosesti intoxicanti.
            te primesc senini, rad, glumesc, fiecare pleaca cand vrea, si vine cand vrea. Era minunat acolo, nu stres, nu sefi, te simteai fericit. au tv, filme, unii au laptopuri, telefoane personale mobile.
            Voi cate comentati nu ati fost, dar vorbiti din auzite. crede-ma ca acolo in creierul muntiilor mai des te viziteaza lupu si ursu decat popa, vecinu, sau doctorul. Va speriati de gardul electric, ca si copii mici de bau bau. O sarma care daca o pui la masa, face scurt si se deconecteaza automata sau diferentialul.

          • ion cu vaca.
            14 februarie 2012 la 4:54

            PS adica Pe Scurt. egoul este importanta de sine. ai inteles? Omul acela care il numesti destept, care eticheta sociala ii zicea einstein cu e mare, a zis multe, dar se pare ca ideile lui sunt depasite, si tu tocmai amu dai citate din el. hahahahaha. Dar sa dau si eu un citat din el. totul e relativ. deci…………… faptul ca te crezi superior, e relativ, totul depinde de masura cu care privesti. sa firai fericit.

          • un frate
            12 iulie 2014 la 18:56

            eu vreau doar sa te intreb daca ai recitit cum ai scris articolul si comentariile, daca tot vorbim de analfabetism de tine ce poti sa spui ??? :)) sunt curios daca postezi ce am spus acum ?

            • 13 iulie 2014 la 11:23

              De postat postezi tu… eu doar aprob publicarea sau nu …
              După cum vezi, subiectul are deja doi ani… De fapt subiectul este comentariul asupra unei emisiuni apărută la tv şi a unui articol din presă.

  13. 3 februarie 2012 la 13:57

    regulamentul cursului a fost facut pe baza experientei de mii de ani, si acest tip de regulament poti sa-l gasesti in comportamentul oricarui adevarat nobil, sau sange albastru ca sa zic asa.

    • 3 februarie 2012 la 14:58

      ”regulamentul cursului a fost facut pe baza experientei de mii de ani, si acest tip de regulament poti sa-l gasesti in comportamentul oricarui adevarat nobil, sau sange albastru ca sa zic asa.” … hehehe, da sunt convins de asta … E plin pe acolo de maeștrii în respectiva meditație …
      Aloo, nu vezi că începi să faci afirmații aiurea? Se supune cumva uni for suprior care poate controla și garanta că acolo totul e în regulă? Miram-aș …
      Dar cu santinelele de pe la garduri ce e? Dar cu prostia de a nu permite televiziunii accesului decât după câteva ore? Ce trebuia ascuns?
      Aia cu energiile nu ține… încearcă altceva.

      • ion cu vaca.
        12 februarie 2012 la 23:05

        Mai nene. Cand ai o gramada de capre care le poate manca usru sau lupii e normal sa faci un gard electric. Doar daca nu vrei sa hranesti ursii din apuseni cu caprele tale. Sincer lasa televiziunea in curtea ta 2 ore si te face cel mai mare monstru, plus inca 2 milioane de televizoare ambulante maine vor vorbii de tine cum ca asa esti.
        Asa se produce manipularea de care toti strigati ca se intampla acolo. Legile sunt facute de noi pt noi, daca privesti in istorie, poate stii ceva de istoaca, dar nu intelegi ca nu ai cu ce. REvin, daca citesti o sa vezi multe feluri de moralitati, de legi, de organizare sociala, deci care e cea mai buna? A ta desigur, pt ca nu intelegi altceva. Nu ai cum. clar ca aai nevoie de o spalare de creier. poate mai iese din mizeria acumulata, si o sa mai poti intelege si dincolo de colivia ta mentala. iti urez sa fi fericit.

        • 13 februarie 2012 la 19:44

          Da, toți cei care au capre au santinele și garduri și dacă îi viziteazăechipa unei televiziuni o țin patru cinci ore la poartă… probabil ca să nu vadă cum se mulg caprele … 😀
          Ioane nu televiziunea fece di ăla un monstru ci zimbetele tâmpe ale victimelor lui și felul în care s-a comportat cel care a evadat. Folosirea unor tehnici de meditație care au ca urmare depersonalizarea și dispariția voinței de asemenea.

          Feluri de moralități? Ce e moralitatea Ioane? Forme de organizare socială? Dracu știe. După mine bune sunt scelea în care personalitea oamenilor se poate manifesta liber. Depersonalizarea, subjugarea voinței, distrugerea discenămăntului sunt inacceptabile. Cei care, sub indiferent ce motiv sau mod o fac sunt vinovați de mai mult decât de crimă deoarece transformă omul în legumă, un fel de zombi dispus să acă orice îi cere guru-ul.
          Faptul că se folosesc tehnici de meditație pentru a subjuga voința cuiva prin anihilarea personalității este mult mai periculos chiar decât ceea ce se întâmplă să zicem în Corea de Nord, unde se folosește pentru distrugerea personalității frica.

          • un frate
            12 iulie 2014 la 19:10

            sorinele, gardul ala de sarma este defapt un singur fir legat din stalp in stalp deci fara nici un gard, doar un animal se poate atinge de el, un om cat de cat normal trece pe sub sau pe langa, oricum nu inconjoara toata proprietatea este pus exact in locul unde stau caprele. Oare de cand n-ai mai fost printr-un sat de munte sa vezi cam cat de des vin diverse animale salbatice si distrug culturile oamenilor si cat de des vine ursul la stana dupa oi sau capre ? ma faci sa rad copios cand vad ce scrii fara sa ai habar !!! sa nu zici ca esti un parinte DISPERAT de copil de 30 de ani care si-a facut un blog in incercarea penibila de a denigra pe nedrept copiii soarelui ???

            • 13 iulie 2014 la 11:52

              Se prea poate, jurnaliştii au altă părere.
              Legat de gardurile electrificate, nu se merge pe poveşti. E nevoie de aprobări speciale. Omul cât de cât normal, poate să nu îl observe. Chiar şi la o tensiune mică descărcarea poate fi puternică şi poate ucide.
              La aceste garduri este nevoie de un dulap de control care să comande decuplarea şi să împiedice o descărcare prea mare …

              Eu nu sunt disperat de nimeni… Acolo am scris ce a rezultat din articolele şi din emisiunea de care vorbeam.
              O problemă care îmbracă aspecte penale este dacă tipului, pe perioada în care a stat acolo nu cumva voinţa i-a fost anihilată cu prostiile ce li se dă să bea. O fi ele chestii naturale, dar drogurile cu efectele cele mai puternice sunt date de plante … există cazuri când poşi mnca anumite plante câte vrei fără să păţeşti nimic. Când le amesteci însă .. ai pus-o… Şi dacă şi-a făcut blog ce relevanţă are? Un blog nu e neapărat să şi-l facă omul singur.
              Eu am făcut bloguri unor oameni pe care nu i-am văzut şi nu o să îi văd probabil niciodată. După ce ăl faci îi dai parola, îi explici cum se foloseşte şi gata. Îi spui şi cum să îşi schimbe parola pentru ca mai târziu să nu te acuze că ţi-ai băgat deştele în zeama lui şi gata..
              Un bărbat de exemplu căruia i-am făcut blog nu ştia nici cum să îşi cureţe erorile apărute la navigare pe internet şi care, dacă nu le cureţi, după o vreme îşi sufocă drăcia.

              Nu e vorba de nici o denigrare, izolările de acest tip a unor oameni cărora le controlezi voinţa nu se întâmplă doar acolo. Can din aceeaşi categorie este şi MISA care face o grămadă de bani din pornografie (evident nu orice membru de rând participă sau ştie ce şi cum). Alte organizaţii de acest tip, când i-au venit păsăricile guru-lui au trecut la sinucidere colectivă. Altele au comis atentate grave …
              Izolarea mai poate duce la un aspect grav … la infracţionalitate.
              De exemplu e foarte posibil ca din astfel se societăţi izolate să se ajungă la tafic de carne vie, la evaziune fiscală etc…
              În plus acele ceaiuri de care e vorba pot fi considerate medicaţie, or România este o ţară în care această activitate trebuie autorizată. Pentru a primi o autorizaţie cei care controlează povestea trebuie să prezinte nişte certificări a faptului că au pregătirea necesară ca să înţeleagă ce fac cu adevărat…
              Există plante care au ca efect o stare imediată de bine , iar ca efect îndelungat fac ravagii.. pot distruge sistemul nervos, pot provoca infarct sau accidente varculare, pot provoca distrugerea ficatului etc… crede-mă, nu e de joacă.
              Poţi garanta de exemplu că acolo nu există plantaţii de mac sau de cânepă indiană?

            • 13 iulie 2014 la 12:08

              Ca fapt divers, în limba română avem cuvinte care se scriu cu majusculă… De exemplu numele proprii (pe cine îmi scrie numele fără majusculă îl bag în mă-sa de imbecil).. tot cu majuscule se scrie şi numele sectei: Copii Soarelui… aşa, ca să nu mori nepriceput.

          • un frate
            12 iulie 2014 la 19:12

            si sorinele la mine unul daca venea televiziunea in veci nu-i primeam pe tarlaua mea ba chiar dadeam cu ceva dupa ei sa plece mai repede .

            • 13 iulie 2014 la 11:56

              Dacă făceai asta ofereai exact motivul necesar ca poliţia să devină foarte interesată să vadă ce ai de ascuns, mai ales că există suspiciuni puternice.
              Atenţie… Ceea ce e acolo nu e similar cu o casă particulară în care locuieşte omul cu muierea copii şi soacra. Sunt şi oameni care s-au rupt de familiile personale şi sunt şi copii care, dacă nu din alt motiv, cel puţin pentru că aşa cere legea TREBUIE SĂ SE DUCĂ LA ŞCOALĂ.

      • cristi
        24 iulie 2012 la 16:16

        bine punctat sorine…”ce trebuia ascuns”:)))))))) P.S:Ca idee si eu vreau sa le fac o vizita meditativa !

    • 3 februarie 2012 la 17:05

      Nu stiu de ce fel de plante vb. voi pe acolo, pentru ca nu se folosesc nici un tip de plante halucinogene sau cu efect psihotrop. Daca sucul de mere cu apa are pt tine culoare rosietica, sau suc de capsuni sau smeura ii interzis de lege- cred ca astia cu asa zisele Etnobotanice or luato rau… la goana…. daca ei- Drogatii- folosesc asa ceva, inseamna ca toti le prepara astfel de lucruri???

      Da, vin tot felul de oameni, si trebuie sa ai grija ca sa protejezi o comunitate ecologica- pentru ca asa tot nepoftitul iti aduce cine stie ce fel de surprize, si astfel de oameni nu au ce cauta aici, sa mearga la ei cu drogurile lor, si sa ne lase pe noi in pace.

  14. 3 februarie 2012 la 15:15

    da, am vazut neutralitatea ta, ce am avut de spus am spus, mi-am dat seama ca esti pe dinafara subiectului, sa fi bucuros si publica legislatie catea vrei pt ca de legislatia in vigoare stiu destule.

    hai, pa

    credeam ca esti om mai cu scoala, dar mai ai de adaugat la studii.

    • 3 februarie 2012 la 15:27

      Deh, dacă tu consideri că un articol de doi lei scris de cineva care nu e în stare să scrie o frază coerentă de la cap la coadă… nu prea avem cum să ne înțelegem.
      Dacă știi cu adevărat despre lege, măcar numele corect al respectivei legi, pune-mi și mie câteva citate. Așa cu titlu, capitol, aliniat etc.

      Nu te prosti, nu există așa ceva care să fie valabil la noi… M-am interesat.

    • 3 februarie 2012 la 15:33

      ATENȚIE!
      Ah, să nu uit. Să știi că mă enervează nefolosirea majusculelor, n-am chef să mă stric la pupilă încercând să înțeleg unde încpi o farză nou.
      Primul text care îți mai apare după ce public această atenționare care nu are majusculele acolo unde trebuie îți va și șters fără alt avertisment și nu vei mai putea posta niciodată aici.

      În caz că te miră cererea mea, află că mai sunt foarte mulți care nu mai pot scrie aici. Adică scriu, dar nu apare pentru că nu le dau OK… După ce te marchez cu spam orice mesaj îți e reținut la moderare.

      • un frate
        12 iulie 2014 la 19:15

        sorinele citeste frate tot ce ai scris sa vezi ca nu intelegi nimic, ai facut si tu macar 8 clase primare ?

        • 13 iulie 2014 la 12:05

          Păi, din câte ştiu, primare sunt doar primele patru …crede-mă că nu le-am repetat pe niciuna.. aşa că primare am doar patru… a venit gimnaziul, s-au făcut opt … ah, să nu uit, am făcut şi grădiniţa …. deci încă trei. Apii, după cele opt, am mai făcut câteva… de toate cam de două ori pe atât. Şi fiind curios, am şi citit cam o basculă de cărţi… (probabil ceva mai multe decât ai văzut tu vreodată expuse prin biblioteci. (Nici nu cred că ar fi greu..sincer nu cred că ştii măcar sensul cuvântului Bibliotecă.. nu e doar mobila aia pe careţii peştii din sticlă şi sticlele cu etichete frumoase pline cu ceai colorat.)

          • un frate
            15 iulie 2014 la 2:00

            eu doar te-am intrebat, sa inteleg ca tu ai acasa sticle frumoase cu ceai colorat ??? eu n-am vazut inca asa ceva in biblioteca, cred ca d-asta ai problema cu ceaiurile. lool

  15. 3 februarie 2012 la 15:43

    si degeaba dezgropati mortii ca legat de comunism tot nu gasiti nimic, ci poate de crimele unui sistem politic gasiti cate ceva, si tot degeaba pt ca politica actuala se dirijeaza dupa alte reguli, mai simplu spus a fondurilor.

    salutare doctorande
    –––––––––––

    3 februarie 2012 la 15:37 | #28 Răspunde | Citat | Editare
    si comunismul, cum e? te deranjeaza? …….
    ceva anti comunism nu ai pe acolo……. sau sa zic mai bine anti socialism ca asta a fost inainte de 89 socialism, la comunism sa tins dar nu a reusit nimeni sa aduca acest lucru in practica, cel putin la nivel politic.
    asa ca-ci campanile anti comunism degeaba sunt facute pentru ca nici nu a existat asa ceva, a fost o tendinta de socialism si atata tot.

    • 4 februarie 2012 la 21:00

      Atenție Domnule Fasolică (Mr. Bean=Dl. Fasole – traducere din engleză)
      Deși am zis că îți voi ștrege textele, îți mai dau un ultim avertisment legat de majuscule. Dacă nu știi cum și unde se folosesc acestea, spune și îți explic.
      De asemenea văd că ți-ai făcut obiceiul să scrii mai multe răspuncuri.
      Dacă m-ar interesa ratinul ți-aș mulțumi. Crede-mă că arată nasol de tot așa.
      Te rog să încerci ca ceea ce scrii să fie băgat în același text.
      Da data asta, îți mut eu ceea ce ai scris în al doilea post (la diferență de patru minute, în primul.
      Dacă nu ai de gând să te confoemezi acestor cerințe minimale ale mele, fă-ți poză cu ce ai scris până acum. Altceva nu îți va mai apărea.

    • 4 februarie 2012 la 21:03

      Mr. Bean :

      si degeaba dezgropati mortii ca legat de comunism tot nu gasiti nimic, ci poate de crimele unui sistem politic gasiti cate ceva, si tot degeaba pt ca politica actuala se dirijeaza dupa alte reguli, mai simplu spus a fondurilor.

      salutare doctorande
      ——————————–

      3 februarie 2012 la 15:37 | #28 Răspunde | Citat | Editare
      si comunismul, cum e? te deranjeaza? …….
      ceva anti comunism nu ai pe acolo……. sau sa zic mai bine anti socialism ca asta a fost inainte de 89 socialism, la comunism sa tins dar nu a reusit nimeni sa aduca acest lucru in practica, cel putin la nivel politic.
      asa ca-ci campanile anti comunism degeaba sunt facute pentru ca nici nu a existat asa ceva, a fost o tendinta de socialism si atata tot.

      M-ai lămurit… ești dus cu pluta … răăăău de tot.
      Eu zic să te muți pe alt Site, cel al OTV http://www.otv.com.ro/ acolo este locul unde retardații sunt foarte bine primiți.

  16. 7 februarie 2012 la 10:59

    Si mai mare rusienea ca te ascunzi in spatele pozei unui Copil. Nici macar nu ai curaj sa-ti ara-ti fata.

  17. 7 februarie 2012 la 11:04

    Bucurestiul, ca-n Evul Mediu; Profiler FBI: “Judecatorii sunt influentati de serialele tv”; Topul mondial al celor mai incredibile pacaleli de 1 aprilie
    Asta ii directa de la:
    Institutul de Cercetare

    • 7 februarie 2012 la 14:24

      bluestile :

      Bucurestiul, ca-n Evul Mediu; Profiler FBI: “Judecatorii sunt influentati de serialele tv”; Topul mondial al celor mai incredibile pacaleli de 1 aprilie
      Asta ii directa de la:
      Institutul de Cercetare

      Asta puteam să ți-o șterg deoarece nu pare a fi la subiect…
      Pentru ceea ce nu am lăsat la publicare, eu zic să faci reclamație. Așa poate nu mai ai timp să ostezi aici… gata PA
      Dacă te apuci de înjurat, SPAM scrie pe tine…

  18. 7 februarie 2012 la 14:21

    bluestile :

    Si mai mare rusienea ca te ascunzi in spatele pozei unui Copil. Nici macar nu ai curaj sa-ti ara-ti fata.

    Și te oftici?

  19. Chloe Vaughan Drasperton
    8 februarie 2012 la 21:55

    Nici macar anchetatorii nu puteau fi siguri ca cei anchetati nu erau de fapt agenti sub acoperire veniti sa le verifice corectitudinea si eficienta.

    • 10 februarie 2012 la 19:36

      Chloe, ți-am șters lincul deoarece e inactiv… e singurul motiv.
      Vrei să reformulezi? Nu sunt convins că înțeleg corect ce ai vrut să spui…

    • ion cu vaca.
      14 februarie 2012 la 5:08

      hahahahaha. bun punct de vedere. frumos spus. multzam fain.

  20. roxanne2222
    9 februarie 2012 la 21:20

    :)) tot o secta ramane,manipulatori si profitori!

  21. 10 februarie 2012 la 19:36

    roxanne2222 :

    :) ) tot o secta ramane,manipulatori si profitori!

    Nu știu de ce tot timpul îmi amintește de MISA …

    • un frate
      12 iulie 2014 la 19:20

      daca pt voi orice tehnica de meditatie inseamna MISA e clar ca n-aveti nimic in cap !!!

      • 13 iulie 2014 la 12:57

        Băi Labă Deşteptu, întâmplător mai ştim şi noi câte ceva despte tehnicile de meditaţie folositepentru a se atinge stări speciale (de ex. samadhi, nirvana şi multe altele).
        Ceea ce se pare că tu şi idiotul ăla cu pretenţii de guru nu ştiţi este că cei care doresc să îi îndrume pe alţii trebuie ca ei înşişi să fie nişte iluminaţi (dacă vrei îţi explic cu e cu iluminarea asta). Oricum trebuie ca ei înşişi să fi trecut printr-un proces complex, extrem de lung (zeci de ani) făcut sub supravegherea şi îndrumarea unui maestru în domeniu… Nu poţi să înveţi de la bunica să alegi plante cu care combinându-le să obţii nişte amestecuri care să ameţească pe cel care bea. Tehnicile de meditaţie NU SE FOLOSESC DE AJUTORUL NICIUNUI FEL DE DROG… E normal ca unuia care a tras pe nas heroină sau a băut anumite ceaiuri să i se pară că a atins anumite stări speciale.. de fapt aceste droguri nu au făcut decât să îi dea jos nişte bariere mentale cu rol în autoconservare. Obţii acelaşi efect şi dacă îi dai unuia să bea două sticle de vodcă sau o fiolă de morfină în fiecare zi.. Dacă îi cei da un pahar la fiecare oră omul nu va observa că după două zile nu mai judecă .. chiar şi lumea i se pare alta… mai stranie şi i se pare că ştie răspunsul la toate, ba mai mult i se pare că descopere sensuri ascunse…

        Mai gândeşte-te înainte de a face afirmaţii anapoda … niciodată nu ştii cu cine ai de-a face.

        • un frate
          15 iulie 2014 la 2:14

          Text şters la editare …

          ATENŢIE! Fie că îţi place fie că ba, pe acest blog eu fac regulile. Dacă voi considera că limbajul tău devine ireverenţios trebuie să dau clic pe pe „butonul” SPAM (pe care îl văd doar eu la postarea ta, tu nu) şi orice vei posta se va duce automat în zona de caractună de unde va putea fi scos şi publicat doar dacă vreau eu.

          Acesta este un blog personal. Ce scrie pe acest blog are dreptul să hotărască fiecare. Ce se publică am doar eu dreptul să hotărăsc. Libertatea de exăprimare funcţionează doar în presă …

          Admin Blue

  22. 11 februarie 2012 la 10:48

    Da! asta ii secta nu gluma, ma mira cum de ortodocsii permit asa ceva la evanghelici si la pocaiti, cred ca astia is pocaiti dintraia, combinati cu musulmani sau arabi sau indieni sau chinezi, Cine stie ce mai fac si ei acolo!!!

    Ma mira cum pot oamenii sa traiasca in natura, asa ceva nu cred ca ii posibil, si auzi tu, cum sa nu mananci carne, si in plus cum sa lucrezi pentru altii, Asa ceva este de necrezut.

    Da! cred ca ii mai bine sa stai in fata calculatorului, si sa nu faci nimic! Ah ce bine e sa fi lenes, Dupa ce sa-i ajuti si pe ceilalti, las ca ii bine daca am numa pt mine, si ce bine ii sa fi zgarcit! Dimineata pornesti televizorul, si stiu cum minte poporul, dar este asa de bine. Ma trezesc si pornesc calculatorul si ma uit pe internet si vad numai prostie. Da este asa de bine!

    Fac proiecte, castig bani, direct de pe calculator. Caldura merge invart doar un buton, Da este asa de bine! Colesterolul creste, si grasimea la fel, oare ce sa fac eu ca sa le ard. Ah e bine, stau la caldura si la calculator, dupa ce sa ma straduiesc sa muncesc sa ard niste calorii. Las ca e bine!

    Prietenii ma cheama sa mergem la un sky, dar nu am chef, mai bine stau la bloc, ca sunt blochist nu sunt taran: Uni zic ca sunt mitic, dar nu ii iau in seama!

    Asta e viata la oras, n-am ce face, trebuie sa fiu ca niste dobitoace, sa stau inchis intre patru ziduri in apartament, si sa aud numai despre parlament.

    Hai Romania, tara subjugata, de patroni si proletari de prost gust.

    Ma bucura sa aud, ca exista si tineri romani care stau si traiesc in libertate precum preinaintasii nostrii taranii romani.

    Ma bucur sa aflu ca exista romani sanatosi, care ard colesterolul si care nu sunt lenesi!

    Ma bucura sa stiu ca exista sate ecologice si asociatii culturale.

    Sunt bucuros sa aflu ca nu mai trebuie sa fiu ingradit. Si va multumesc ca mi-ati dat aceasta informatie despre acesti ecologisti.

    Voi merge si eu si ma voi inscrie la un curs, ca vreau si eu sa traiesc aproape de natura!

    Cu bine si respecte

    Marin Apostol

    • 11 februarie 2012 la 16:04

      Drept să îți spun, nu prea văd ce treabă au ortodoxii aici și de când intră în atribuțiunile BOR să facă ordine în această chestiune…
      Dacă ar fi să extraspolăm, ce ai zice dacă din țările cu majoritate hindusă, musulmană ori budistă ar fi alungați creștinii?
      Dacă e vorba de vreo sectă, atunci e vorba de una cu origini asiatice.
      Faptul că acei oameni au ales să trăiască izolați nu e nimic rău în sine. Rău e dacă fac aceasta după ce discernământul le-a fost anihilat și au devenit niște marionete în mâna cuiva. Au existat tot felul de secte în care adepții erau controlați de un indihid cu porniri paranoide. Unele au trecut la acte de teroris, altele s-au sinucis în masă, culmea e că apucaseră să treacă averile asupra individului și acesta a ratat întâmplător sinuciderea…
      Dacă ar exista transparență, eu spun că ar fi OK.
      Ce fel de proiecte faci Marine?
      Ca fapt divers, IP-ul tău îmi pare a fi unul german …

      • miha
        3 februarie 2013 la 20:31

        Sint curioasa(n/am citit tot de aici, e adevarat)daca ai fost acolo.Vorbesti mult despre acel loc si despre oameni, daca ai fi fost ti/ai fi facut o parere si nu mai intrebai si pe altii.Asta e blogul tau si scrii ceva ce nu stapanesti?Adi isi permite sa spuna ca acolo se spala creiere pt ca nu-i pasa de gura lumii.Face glume si e luat in serios iar cind vorbeste serios se crede ca glumeste.Eu cred ca e un om liber de tot-prejudecati, inchistari umane si de aia isi permita sa joace pe degete pe orice fraier care se crede destept.PS am fost acolo

        • 3 februarie 2013 la 20:59

          Dacă citeai aflai…
          Aflai și de unde am informațiile.
          Adi nu spune că acolo se spală creiere, el spunea în fața camerei de luat vederi că ”spală creiere”… el personal le spală… (Probabil nu are noțiunea destul de bine înșurubată, nici nu e de mirare, dacă mă gândesc acum, aș putea pune pariu că nu a citit în toată viața lui da capo al fine cinci cărți mai groase de 200 de pagini)

          Adi își permite să spună ce spune pentru că având o cultură cam ca Gigi Becali nu are propietatea spuselor lui.
          Uneori oamenii inculți par lipsiți de prejudecăți…
          Să știi că și eu am fost în multe locuri, de exemplu pe la fabrici de bere, am văzut tot procesul de fabricație, ți-l pot chiar descrie, dar dacă mă pui să scriu reacțiile chimice care se întâmplă acolo nu le știu… Uneori adevărul de vede cel mai greu de aproape… La fel ca tablourile… pentru a vedea măestria pictorului trebuie să te îndepărtezi de lucrare … (Înainte de a băga mâna in foc pentru ceva, ai mare grijă să nu te arzi)

    • un frate
      12 iulie 2014 la 19:22

      excelent spus !!!

  23. ivan
    26 februarie 2012 la 21:08

    „Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor: dorinta, aversiunea si ignoranta – probleme de natura psihica.”

    Adi de la Brad permite relatiile sexuale intre cursantii vechi, de incredere. Ar fi interesant de cercetat cate iubite are Adi si cu cate are copii.

    Acolo in varf de munte se traieste in promiscuitate. Meditatiile sunt bune dar sunt folosite de fatada. In spatele lor, multa activitate sexuala, multa mana de lucru ieftina pentru patronul Adi, multi copii prosti care cred in minuni, multi care nu au unde trai, ce manca si fac tot ce li se spune pentru a nu fi dati afara din centru.

    Adi nu e prost, cunoaste meditatia si interpreteata ine semnalele emise de corpul uman. El nu vindeca pe nimeni, doar da indicatii. Are putere mare de sugestie, astfel manipuleaza. Nu-si doreste recunostinta direct, dar adulatorii sunt mereu in preajma lui.

    Adi stie ca daca ar interzice relatiile sexuale intre cursanti si acest centru ar respecta cu adevarat regulile altor centre din lume, nimeni nu ar mai sta in varf de munte doar sa munceasca si sa faca meditatii.

    semnez

    un vechi cursant

    • 26 februarie 2012 la 22:46

      Vechi cursant? Interesant…
      Legat de acele relații sexuale, deși nu știam, bănuiam. Există mult prea multe asemănări cu MISA. Multe feluri de meditație, pentru ca efectele lor să fie maximizate, folosesc sexul și lucruri conexe.
      Despre meditațiile de acest tip, eu știu că, pentru a ajunge să devii practicant, ai nevoie de o îndelungă practică (niște zeci de ani) și de cel puțin un ”maestru” care să te ghideze, altfel se ajunge la forme aberante deoarece există chestii de mare finețe. De obicei cei care încearcă astfel de chestii pe cont propriu, sfârșesc la balamulc. Creierul lor, de fapt modul lor de a percepe lumea este profund afectat și în timp, aparenta invulnerabilitate duce la culisarea spre paranoia.
      Nu am văzut nicăieri unde și-a câștigat experiența necesară si cine l-a ”ghidat”.
      De obicei, aceia care ajung la rândul lor niște ”maeștrii” care îi pot ghida pe ceilalți, sunt oameni în vârstă (peste 70 de ani).
      Faptul vă reușește să spele creiere fără a avea o pregătire specifică, poate releva un lucru: Folosește substanțe care au efecte asemănătoare cu al unor droguri. De exemplu acele amestecuri de plante.

    • un frate
      12 iulie 2014 la 19:27

      fara relatii sexuale nu s-ar mai naste nimeni pe planeta asta mai vechi cursant, acolo din ce stiu eu relatiile sexulale sunt permise in cazul in care se doreste procrearea nu doar pt satisfactie seaca cum ar fi un blowjob sau alte tampenii de pe pornhub mai vechi cursant

  24. michael
    28 februarie 2012 la 7:45

    E CLAR CA MENTORUL ASTA E UN IMPOSTOIR, IAR CURSANTII MANIPULATI, INTR-O ZI O SA DISPARA CU BANII DE LA FRAIERI, EL FOLOSESTE CEAIURI+MEDITATIA, O PROSTIE, , STIU CA E PRIETEN CU BIVOLARU ALA CARE A TURNAT FILME PORNO, POATE CA SI AICI FACE SI I LE TRIMITE IN SUEDIA, PENTRU BANI…

  25. michael
    28 februarie 2012 la 7:49

    il cunosti si pe ovidiu cosbuc de la brad? si el tot de la fraieri ia paralele

  26. 28 februarie 2012 la 20:17

    michael :

    il cunosti si pe ovidiu cosbuc de la brad? si el tot de la fraieri ia paralele

    Nțț, nu am de unde să îl știu … o fi vreo boală prin zona aceea … 😀

  27. 28 februarie 2012 la 20:18

    michael :

    E CLAR CA MENTORUL ASTA E UN IMPOSTOIR, IAR CURSANTII MANIPULATI, INTR-O ZI O SA DISPARA CU BANII DE LA FRAIERI, EL FOLOSESTE CEAIURI+MEDITATIA, O PROSTIE, , STIU CA E PRIETEN CU BIVOLARU ALA CARE A TURNAT FILME PORNO, POATE CA SI AICI FACE SI I LE TRIMITE IN SUEDIA, PENTRU BANI…

    Deh, cine se aseamănă se adună…

  28. Ecologistul din Ecotopia
    6 martie 2012 la 12:56

    Salut Sorine
    uite aici o dedicatie de pe un forum pentru tine

    un frate 24 Ianuarie 2012 | la 00:58 majoritatea care se duc acolo merg pt cursurile de meditatie, unii aleg sa ramana acolo, sa traiasca acolo pt ca se simt bine acolo, si muncesc toti cot la cot si din dragoste cand si orice e de munca, pt ca noi cei care mergem la cursuri gratis sa avem mancare naturala lemne pt sobe, in fine si restul , asta este politica orcarui centru de vipassana sa primesti totul gratis, asa ca nu fuge nimeni cu „bogatiile” adica cu pamantul muncit de acolo, ba chiar le impart si cu noi ! in rest daca nu sti putin si de gluma sau nu vezi sensul ironiei cand e nevoie, n-ai sa intelegi faza cu spalatul creierului sau restul poantelor prea curand !!

    Iar, treaba cu yoginii, si cu sexul nu cred ca ii adevarata iar cel care a spus ca este un vechi cursant, care a trecut si el pe acolo nu cred ca le stie prea bine, cam face confuzii legate de pornografie si alte chestii. Daca unu a patat imaginea meditatiei cu pornografia inseamna ca toti care invata sa mediteze sunt prietenii lui si ca se ocupa cu pornografia???

    Eu unul nu cred aceasta!
    Si apropo, asa zisul guru nici macar nu este prin suedia, cautal pe la Franta pe la capitala, ca poate il gasesti pe acolo.

    In rest nu ma intereseaza, ce spun ceilalti. Si mai stiu ca, ca si mine mai sunt multi, si asa pentru cultura ta generala: Spalarea creierului nu o confunda cu stergerea creierului.

    De ce cei cu probleme psihice sau neurologice nu pot sa mediteze corect? Pentru ca nu pot sa inteleaga cum se fac conexiunile interneuronale si se incurca singuri.

    Totul e simplu, si trebuie doar sa fi atent la gandurile tale, sa incepi sa ai din ce in ce mai putine ganduri negative si sa incepi din ce in ce mai mult sa reanveti sa gandesti pozitiv.

    Asa ca, fiti atenti la propriile voastre ganduri, ca sa fiti proprii vostri stapani.

    Toate cele bune.

    Si legat de sex- de cand este interzis sexul daca am familie si nevasta- adica dupa mentalul vostru nu mai am voie sa ma bucur sa fiu inpreuna cu sotia ca asa vreti voi? si in cazul in care am cumparat pamant si sunt membru a satului ecologic, trebuie sa imi fie interzis acest drept familial dupa voi???

    Asa ca vechi cursant habar nu ai despre ce sa vorbesti, ai dat un pic cu nasul si habar nu ai ca altfel sta treaba.
    Ca sa zic asa mai cititi despre ecologie si sate ecologice.

    Toate cele bune

    Un membru de onoare

    • B.
      24 noiembrie 2012 la 22:24

      Tot un vechi cursant aici. Unul care a fost si la Dumbrava lunga vreme insa care si-a continuat practica REALA Vipassana mergand in locuri in care se practica cu adevarat aceasta tehnica. Ceea ce face Adi la Dumbrava nu este Vipassana deoarece Vipassana nu inseamna doar sa iti tii gura 10 zile si sa rezisti cu fundul pe perna 11 ore/zi la un curs ci se extinde la viata de zi cu zi si se bazeaza in primul rand pe respectarea stricta a celor cinci precepte (despre care banuiesc ca ai stiinta). Faptul ca Adi are copii si cu alte femei de pe acolo in afara de sotia lui (lucru pe care nici macar nu-l neaga sau cel putin acum cativa ani nu-l nega – intreba-l singur!) dovedeste ca el este primul care incarca aceste precepte.

      Cat priveste faptul ca pamantul si totul de pe acolo ii apartine, din punct de vedere legal, lui Adi… asa este. Este proprietar in nume personal, nu asociatia „Copiii Soarelui”. Mai cerceteaza.

      Daca ar fi fost omul onest si cu bune intentii care se prezinta, as fi ramas acolo pentru totdeauna. Renuntasem la munca, la prieteni, la familie, la viata din oras si am stat la Dumbrava sa ma bucur de munca pamantului si traiul liber. Insa tocmai pentru ca libertatea mi-e prea pretioasa, am ales sa ma distantez.

      • 24 noiembrie 2012 la 23:32

        @B.
        Deși sunt un novice în problemă, există ceva ce atrage atenția și spune că acolo nu e nimic OK. Pentru ca cineva să poată îndruma pe altcineva pe calea spre iluminare prin meditație, indiferent care este această cale, trebuie ca el însuși să fie un iluminat în domeniu. Or iluminarea nu se obține citind o carte ori făcând o vizită cu atât mai mult prin folosirea unor substanțe pshihotrope sau a unor plante cu efecte haluciunogene chiar dacă celui implicat îi dau osenzație de liniște și de bine. Pentru a obține adevărata iluminare e nevoie de ani lungi, lungi… prima etapă este una de purificare … o alimentație extrem de sănătoasă și ÎN NICI UN CAZ nu sunt implicate substanțe care afectază psihicul… Liniștea se poate obține și cu Rudotel… Asiaticii consideră că folosirea oricărei substanțe …ciudate mai mult îndepărtează obținerea de rezultate benefice. E adevărat, există organizații care combină tehnici de meditație cu substanțe … ciudate. de exemplu opium. Ce se obține? De exemplu Secta Aum … Membrii ei sunt oricând dispuși să se sinucidă dacă li se cere. Dealtfel, din câte știu eu liderii acestei secte sunt arestați când sunt prinși. Secta Aum e considerată generatoare de terorism…

        • B.
          28 noiembrie 2012 la 20:22

          @ Blue Sorin: Nu stiu daca am inteles bine, chiar mie imi este adresat mesajul cu „substante psihotrope” si alte plăntuţe? 🙂 Intreb asta pentru ca nu am mentionat nimic de genul acesta in mesajul meu anterior…

          Dar ca sa fiu in ton cu spusele tale, as mentiona ca Vipassana nu urmareste obtinerea linistii interioare, relaxarea sau orice alta stare de bine… lucru pe care-l poate spune orice meditator care a stat si a strans din dinti pe la vreun curs. Daca in cele din urma, ca urmare a practicii zilnice, se ajunge la o stare interioara de calm si bine, acela este eventual un efect adiacent ale unei meditatii facute corect si ale unei vieti conduse la fel de corect.

          Nu sunt, insa, de acord ca doar o persoana iluminata poate oferi ghidare pe o cale a spiritului. Oricine a facut mai multi pasi decat mine sau decat tine pe Cale, poate sa ofere inspiratie si ghidare. Vipassana este o cale a libertatii tocmai pentru ca nu este nevoie de un guru, de un intermediar pentru ca tu, novice practicant, sa ajungi la „sfere inalte”. Nu este nimeni altcineva raspunzator de tine decat tu insuti. In functie de cat de mult efort depui si de cat de serios esti in practica ta, vei avea parte si de efecte pe masura. Singurul atribut al profesorului este acela de indrumator, restul este numai si numai munca ta.

          De altfel insusi Goenka, intrebat fiind daca este iluminat, recunoaste ca nu este insa acest lucru nu ii stirbeste din autoritatea pe care i-o confera practica de aproximativ 60 de ani de Vipassana.

          Daca Adi se erijeaza intr-un guru si daca altii ii atribuie asta sau il cred in postura respectiva, este numai si numai treaba lor. Cu ani in urma, cand mergeam la Dumbrava, el afirma adeseori ca nu este un guru insa comportamentul lui contrazicea flagrant vorbele sale… si de aceea multi oameni din preajma lui s-au retras, eu numarandu-ma printre ei. Ce s-a mai intamplat pe acolo in ultimii 7 ani, nu mai cunosc decat eventual din auzite si foarte rar. Si este mai bine asa. Imi pare rau doar de acele locuri, sunt absolut extraordinare iar uneori ma mai loveste dorul de ele…

          • 28 noiembrie 2012 la 21:50

            Din moment ce este acel ”@B” .. probabil că da…
            Te rog uită-te un pic pe blog și vei înțelege că nu am să țin minte exact… subiectul de deja vechi.
            Nu știu dacă ești la curent cu funcționarea unui blog, dar pentru a scăpa cât mai puține lucruri trebuie să dau răspunsurile nu pe această pagină ci pe o pagină de la panoul de moderare (de aceea poți să și vezi imagini, litere bolduite, litere cursive etc. Caseta de scriere de acolo oferă are astfel de chestii).
            Acolo mesajele userilor se afișează în ordinea postării și cu ca un fir de dialog ca aici.

            Legat a fi nevoie sau nu în artele marțiale și în tehnicile de meditație, nu ai cum să ghidezi pe cineva dacă nu ești tu însuți tobă de așa ceva…

            Dacă cel care urmază să îndrepte pașii cuva pe un astfel de drum nu este el însuși ajuns la un nivel destul de ridicat, se întâmplă ca, să zicem, la karate… ”elevul” devine un bun bătăuș, dar nu pătrunde în intimitatea fenomenului, or între veleitățile cele mai importante a unui karateka nu este bătaia cu taman pe dos…

            Eu am văzut cum Adi vorbea de ceaiuri de plante… pur și simplu natural…
            Hehehe … ghici cum e cu etnobotanicele…

            Hai să facem o paralelă. Cu alcoolul… Unul din efectele alcoolului este acela că barierele educaționale sunt varză… omul e mult mi ușor de manipulat…

            E adevărat, e extrem de simplificat, dar cred că oarecum nu e departe.
            Că veni vorba… expresia “în sfere înalte” seamănă a dracului de tare cu acea vestită ”Stare hi” (Stare înaltă) de care vorbeau hipieșii …
            Dacă această stare se atinge doar prin tehnici de meditație, e OK.
            Nu mai știu unde citeam că profeții ardeau tămâie în camerele în care meditau… știi de ce? Tămâia este o rășină a cărei ardere dă un fum cu efecte halucinogene.
            Poate ai auzit de acele ceaiuri din frunze de coca … sau de efectele opiu-lui …
            Avem din câte știu în flora noastră și noi câteva plante cu efecte înteresante… Cineva care se pricepe cât de cât, chiar dacă a ajuns la cunoașterea respectivă pe cale empirică, poate crea niște amestecuri de îți stă mintea în loc…
            Ce poate fi acea stare de înălțare sau stare de bine? Anumite blocaje mentale, sau căderea anumitor bariere de raționare…
            Practic seamănă cumva cu a lua un algocalmin… nu te mai doare măseaua… la fel problemele din viață nu mai produc efectele (teamă, îngrijorare, etc) la care creierul reacționează (uneori reacțiile putând fi destul de semnificative creând depresii îngrozitoare. Treaba e că problemele acelea nu dispar cum nu dispare caria din măsea.
            Soluția nu este să te apuci de prostii undeva într-un loc izolat ci să încerci să rezolvi problema.
            Ce ar fi dacă, fiecare din noi, pentru a nu mai simți problemele de zi cu zi, ne îmbătăm muci? S-ar duce dracului omenirea …

            • B.
              30 noiembrie 2012 la 12:52

              @ Blue Sorin: niciun meditator Vipassana serios nu are cum sa te contrazica pentru ca insasi baza meditatiei o reprezinta cele 5 precepte: sa nu minti, sa nu furi, sa nu ucizi, sa nu ai un comportament sexual neadecvat si SA NU CONSUMI SUBSTANTE INTOXICANTE (alcool, droguri etc). Cu aceste precepte incep primii pasi in Vipassana. Nu este intamplator ca pe fiecare aplicatie pentru un nou curs exista intrebari referitoare la respectarea acestora in viata de zi cu zi; nu din dogmatism ci pentru a puncta seriozitatea si dedicarea meditatorului. Alcoolul si „plantele” sunt incompatibile cu Vipassana insa acest lucru il afla fiecare singur doar daca mediteaza serios. Eu am avut cateva experiente mai… psihotrope (ciuperci, salvie etc) dupa ce am inceput sa practic meditatia insa tocmai pentru ca am continuat sa meditez am aflat pe pielea mea ca astfel de experiente sunt incompatibile cu evolutia. Am aflat asta nu pentru ca mi-a spus cineva, nu pentru ca mi s-ar fi interzis sa le folosesc, nu pentru ca am primit sfaturile cuiva ci pur si simplu pentru ca afli totul singur, fara niciun intermediar, daca iti mentii practica in Vipassana. In asta consta si valoarea practicii: esti propriul stapan, propriul profesor si iti construiesti propria intelepciune… ti se dau niste indicatii dar tine numai de tine daca le urmezi sau nu.

              Cand mergeam la Dumbrava, Adi nu se ocupa cu plante cu efect halucinogen. Stia foarte multe despre plante (practic acesta este domeniul unde as spune ca are cel mai mare talent si cele mai multe cunostinte – chiar este foarte priceput in ale vindecarii cu plante) insa totodata era vehement impotriva folosirii oricaror substante… interzise. Poate in timp s-a schimbat, nu stiu…

            • 30 noiembrie 2012 la 20:12

              @B
              Dacă îmi amintesc bine, am spus că sunt novice în chestiile astea și așa am de gând să rămân.
              Ammai citit și eu ca tot omul câte ceva pe ici și colo, am văzut documentare …
              Întâmplător am dat de câteva ori pesate scrieri care se referă la hippyes ..
              În această subcultură (anticultură ar spune unii) se regăsesc niște lucruri care le putem vedea și în cazul nostru…
              O caracteristică a hippyeșilor era că erau libertari, anarhici și asociali prin definiție.
              Ei se împopoțonau cu tot felul de lozinci, începând de la a fi împotriva sistemelor legislative, deci împotriva societății și mergând până la un … antirăzboism duse la extrem… De fapt atitudinea lor venea din dorința de a se putea droga în voie… Niciodată un hippye nu a vorbit despre faptul că ar fi bine să mai și muncească … să producă valori care pentru societatea umană înseamnă progresul. În inconștiența lor nu realizau că asta însemna un regres pentru Omenire…
              Lozinci ca „flower power” sau „make love, not war” erau aparent OK. Problema este că, de exemplu Războiul din Vietnam a avut drept cauză încercarea SUA de a bloca ascensiunea Comunismului. Or tocmai Comunismul le-ar fi interzis libertatea de a se manifesta anarhic…
              E rău războiul, dar uneori de necesar pentru evoluția pozitivă a Omenirii…
              Cred că ți se va părea interesant un articol pe care îl poți vedea aici:
              http://www.tscarena.ro/tsca/hippie
              După ce îl citești, gândește-te că acești hippyes au avut un rol determinat în aducerea a totr felul de asiaticisme, dar nu în întregul lor ci doar anumite aspecte… Poate vei înțelege care e principalul motiv pentru care am intrat îm povestea cu acești ”Copii ai Soarelui” … În aceste cazuri trebuie să încercăm să vedem în profunzime despre ce e vorba. Să înțelegem de ce vedem un ermetism absolut ciudat în ceea ce privește scăparea unor informații.
              Vedem oameni care trăiesc liniștiți… nu vedem însă faptul că viețile lor sunt complet rupte de societate, or, a te rupe de societate înseamnă a regresa pe scara evolutivă …

            • un frate
              15 iulie 2014 la 2:37

              n-are legatura invatarea unei tehnici de lupta cu invatarea de a medita punct. Un exemplu scurt si simplu sa-ti dai si tu seama ca e greu cu tine sorine. La karate maestrul poate vedea miscarile elevului si-l poate corecta, pe cand in meditatie elevul doar singur se poate corecta si disciplina si avansa in meditatie, altcineva nu are cum sa vada ce-i in capul lui. Plus de asta nu te speria chiar asa ca a medita este defapt f simplu nu sunt multe de spus pt a-i explica cuiva sa mediteze restul depinde de el daca se poate disciplina singur in capsorul lui ! Ai prins-o ? D-asta iti spune toata lumea ca vorbesti in necunostinta de cauza. Dar la droguri vad ca esti campion le stii pe toate asa in amanunt, bravo ce sa zic peace and love !

            • 15 iulie 2014 la 20:58

              E clar acum de ce are succes Adi … vai de capul vostru…
              Amice de cei ca tine mi-a milă .. tu nu ai nici măcar noţiunea de meditaţie.

        • un frate
          12 iulie 2014 la 19:37

          da de unde scoti povestile astea cu substante psihotrope folosite de copiii soarelui ??? inventezi tu asa sau ai si vreo dovada, mai bine sa-l intrebam pe vechiul cursant care e nemultumit daca a vazut vreo substanta psihotropa pe acolo !?

        • un frate
          15 iulie 2014 la 2:45

          ce sa mai sorine esti bun de dus la un psiholog, fratele meu alb de ce tot vorbesti mereu si mereu de droguri, ori tu esti un drogat notoriu ori ai gasit tu pe la Dumbrva ceva kile de droguri sau cineva inafara de tine a vazut vreu drog pe acolo sau pe Copiii Soarelui lesinati pe jos in transa de la vreun drog ??? Esti nebun mane ??? Pe bune acum, esti tacanit sau ceva ca doar tu vb de droguri in fiecare postare realizezi asta ???

    • 24 noiembrie 2012 la 23:20

      ”Iar, treaba cu yoginii, si cu sexul nu cred ca ii adevarata” .. Ecologistule, treaba cu sexul e un când e vorba de exemplu de tantra și ala când se face ca la MISA de exemplu.
      Există site-uri unde sunt postate filme făcute în ashram.. de fapt sunt site-uri pornografice care îi aduc o mulțime de bani administratorului de site…

  29. 6 martie 2012 la 19:43

    1. Legat de spălatul creierului. Fărcaș nu părea deloc ironic ci foarte mândru de treaba asta.

    2. ”Iar, treaba cu yoginii, si cu sexul nu cred ca ii adevarata …șamd” … Aha, deci Tantra Yoga nu există … http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=1592 Probabil nici jocurile cu pipi de la MISA, nu?

    3. Guru în Franța? O fi cum zici. Nu e treaba mea să-l caut.

    4. Ăla e sate ecologic? Hehehe … haios … 😀

  30. 7 martie 2012 la 15:02

    2. ”Iar, treaba cu yoginii, si cu sexul nu cred ca ii adevarata …șamd” … Aha, deci Tantra Yoga nu există … http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=1592 Probabil nici jocurile cu pipi de la MISA, nu?

    raspuns
    Deci dupa cum se vede le incurcati rau de tot, adica tot ce ii meditatie nu are treaba cu misa si cu nu stiu ce yoga, sau alte pipi sau ce stiu eu ce nebunii au mai dat si alti yogini care din greseala au ajuns si ei pe la Comunitatea ecologica „Copiii Soarelui”

    4. Ăla e sate ecologic? Hehehe … haios …

    Se scrie „Sat ecologic”- Da este! si unul foarte puternic de mai bine de peste 15 ani- si denumirea de „Copiii Soarelui” vine de la denumirea Dacilor Liberi- asa se denumeau ei. Iar meditatia naturala- care se invata nu are treaba nici cu religia,nici cu sexul, nici cu yoga, nici cu MISA si nici cu alte bazaconii politice sau religioase sau de Mass Media.

    Da, se traieste ecologic, moral si binenteles ca cei cu probleme de ordin psihic sau neurologic nu au ce cauta acolo. Linistea Nobila este foarte frumoasa, si trebuie protejata.

    Sa poti sa vezi cum te poti bucura din rodul muncii tale si sa poti sa daruiesti aceasta si altora fara sa fie petele capitalismului asupra muncii tale este un dar foarte mare, este o adevarata bogatie.

    Mai cititi si mai aflati si de Ecologie- ca acesta este etapa de trecere de dupa comunism. Studiati si veti vedea cum stau treburile dupa capitalism vine socialismul, dupa socialism comunismul si dupa comunism ecologismul ca ultima etapa a dezvoltarii comunitatii umane.

    Si, nu cred ca puteti spune ca mint, pentru ca stiu 100% ca este adevarat, asa ca puneti mana si cautati mai departe despre ecologie si meditatia naturala.

    Ecologistul!

  31. Nicole Jakman
    30 martie 2012 la 18:48

    oameni fara creier. imi este mila de ei….

  32. Florin
    17 aprilie 2012 la 10:23

    ma abtin de la orice fel de comentariu. As vrea, daca imi permiteti, sa propun unora sau tuturor celor care au spus aici foarte multe, un simplu exercitiu. Rezultatul sa il pastreze doar ptr ei insisi, adica ceea ce vor exeperimenta sa nu il faca public.e ok.
    Exercitiul consta in: asezativa comod, in casa dvs., pe un scaun, fotoliu, sau chiar pe jos in pozitia sezut. Opriti orice sursa de zgomot. Inchideti ochii si incercati sa nu va ganditi la nimic, la ABSOLUT nimic. Linistiti-va respiratia. Daca reusiti, fixati-va atentia numai pe respiratie. Stati asa 10 min. eeeeeeeeeeee???? cum stati cu tornada de ganduri????? Mintea va este limpede???? ati reusit sa nu va ganditi la nimic???? e greu sau usor? este imposibil???? sau posibil?
    Daca am suparat pe cineva imi cer scuze!
    Florin

  33. 17 aprilie 2012 la 20:56

    Salut Florine…
    Ai uitat ceva. În povestea din articol nu e vorba de fapt de meditație adevărată ca cea de care zici …apar și plante… ce efecte au acestea? Probabil ceva similar cu cele ale etnobotanice. Chiar guruul vorbea cu mândrie de spălarea creierului.
    Asta e cheia întregii povești.
    Meditația de care vorbești tu nu depersonalizează individul. Cea care se practică acolo da… Practic oamenii devin legume la cheremul guruului…

    • un frate
      12 iulie 2014 la 19:44

      Adi spune in emisiunea de la kanald ca te invata sa-ti speli singur creierul asta sa fie clar, plante psihotrope nu exista acolo sa fie clar si asta, si exact meditatia cu respiratia se practica acolo si nimic mai mult, mergi sa vezi daca nu crezi sorinele, oare cine te manipuleaza sa spui lucruri neadevarate ???

  34. voicu marius
    1 iulie 2012 la 11:17

    Adi! mult respect pt cea ce faci.Sistemul ne manipuleza ne foloseste energie creativa in interes propriu , ne invata sa ne identificam prin Ego intr-o lume a iluziei din exteriorul nostru, indepartandu-ne astfel de sinele nostru suprem… Bravo pt Adi inca odata si compliment……

    • 2 iulie 2012 la 18:29

      Ce zici Mariuse, să propunem o chetă ca să îi face și statuie guru-ului? :))

      • cristi
        24 iulie 2012 la 16:32

        Sorine ,parerea mea este sa incerci sa mergi la curs ( undercover iti dai seama ca altfel nu te primeste :)) ) si apoi sa iti dai tu cu parerea dak este benefica meditatia sau dak este doar o manipulare.In rest toate cele bune !!

        • 24 iulie 2012 la 21:01

          Cristy, nu sunt masochist. Dacă cineva îmi spune că scap de mătreață dacă mă spăl cu sodă caustică fii sigur că nu am nici cea mai mică intenție să încerc.

          • un frate
            12 iulie 2014 la 19:48

            sorinele sa inteleg ca unii iti spun ca acolo te drogheaza si te violeaza, altii iti spun ca e meditatie corecta ca in orice alt centru de vipassana fara droguri si violuri tu pe cine crezi ??? crezi asa orbeste pe unul sau pe altul ori te duci sa vezi singur cine are dreptate sa-ti demonstrezi ca in matematica rezultatul real ??? pana una alta vad ca ii crezi pe aia care iti zic ca acolo o sa fii drogat si violat !! looool sorinele

  35. nicu
    9 noiembrie 2012 la 2:11
  36. ILDYKO SATMARY
    9 noiembrie 2012 la 23:25

    ESTE O NOUA FORMA DE SCLAVIE. PROSTESTE SI SPALA CREIERE LA PROSI, FIE EI SI DOCTORI, INGINERI, ECONOMIST. CATA LUME NU ESTE BATUTA-N CAP FIIND CHIAR IN FUNCTII CHEIE. EI SI! FOARTE BINE, LASA SA-I PUNA LA MUNCA, MACAR ACOLO SA FIE UMILITI. BAH! IMI ESTE GREATA!

    • 9 noiembrie 2012 la 23:44

      Ai cam pus punctul pe ”I” Ildiko…
      P.S. Bun venit la Românica blues… din acest moment nu ar mai trebui să îți fie oprit ceea ce scrii la moderare … Ar trebui să se publice în momentul postării …

      • un frate
        12 iulie 2014 la 19:51

        echitabil din pareta ta sa postezi fara restrictie doar comentarile contra copiilor soarelui !!! f frumos din partea ta mai ales ca ai spus inca din articol ca nu ti partea nimanui !!! bravo sorinele ce-mi place de tine !

  37. 31 ianuarie 2013 la 17:10

    deci,oamenii nu au dreptiul sa traiasca asa cum vor si nu au dreptul sa aleaga pt ca trebuie sa va intrebe…si numai daca vreti VOI,ei pot accede la o astfel de cale.dar, ce va face sa credeti ca voi aveti dreptul sa dictati asupra alegerilor lor?asa cum VOI votati la alegeri sau acceptati o/un anume sotie/sot in vietile voastre si ei au DREPTUL de a trai cu cine vor, cum vor si unde vor.
    de ce credeti ca aveti dreptul sa le DICTATI VIETILE daca ei vor ca ALTUL sa faca asta?e alegerea lor!
    In fond, daca ei v-ar asculta pe VOI,care sunteti CONTRA ar schimba un guru(Adi din…) cu alt guru (Blue Sorin sau Cutare din….).
    Faptul ca vreti ca voi sa le conduceti vietile va face egali daca nu chiar inferiori acelui Adi.

    • 31 ianuarie 2013 la 19:53

      Cine spune că oamenii nu au dreptul să trăiască așa cum vor? Condiția minimală este să aibă discernământul necesar.
      Dacî în întrebi pe un drogat, va spune că dorește să fie lăsat în pace să se drogheze chiar dacă știe că astfel se autodistruge. Un hoț își va dori să fie lăsat să trăiască furând.
      In cazul nostru, cel putin din punct de vedere legal, e vorba si de copii… acestia nu pot hotara singuri legat de a merge sau nu la scoala. Soaterea lor din sistemul de invatamant nu are dreptul sa il hotarasca nimeni… Exista un numar de clase pe care legea il obliga pe fiecare sa le faca. Cei care incearca sa scoata copii din sistemul de invatamant inaine de acest numar de clase, pe buna dreptate, daca e parinte isi pierde automat dreptul de a hotara in numele copilului deoarece se considera ca e un parinte iresponsabil

    • un frate
      12 iulie 2014 la 19:52

      fffff corect spus !!!!!!!!!!!!

  38. bob
    3 martie 2013 la 15:17

    Am fost acolo la cursul din primavara anului 2011 inainte de Pasti. Sa fiu cat maI scurt,si la subiect, ce se intampla „nu e de prune”adica nu e ceva curat va asigur.Dupa a 3-a zi cand la un moment dat m-am gandit sa mananc cat mai putin(mentionez ca mancarea era gustoasa si nu aveam probleme ca era strict vegetala)sarind peste masa de seara de la ora 17 sau 18 nu mai stiu exact,care continea un fruct si un ceai,”mirificul” ceai care era prezent la fiecare masa si recomandat in asa fel incat sa nu sari peste el.In seara respectiva dupa stingerea programului pe la 22, 23 cand toata lumea punea capul pe perna adormind instant,eu nu aveam somn deloc in timp ce ,colegii din camera in care stateam dormeau si sforaiau pe rupte,nu am dormit toata noaptea si la ora 5 cand era desteptarea si trebuia sa intram in sala de meditatie nu am mai mers ramanad in camera pentru ca ceva m-a facut sa inteleg clar ca acolo nu voi reusi nici vorba sa ajung la o stare pe care meditatia autentica vipassana ti-o poate oferi.Cand a venit baiatul cu clopotelul care vestea iesirea din camera si intrarea in sala(grajd,etc)de meditatie i-am spus ca nu merg si ca raman pana se face de ziua urmand sa parasesc locatia.Dupa ce a insistat de cateva ori gesticuland cu capul in directia salii,spre a merge totusi,i-am spus :omule nu merg si gata!Va spun ca instant,a deschis gura, mi-a spus sa imi iau bagajul si sa parasesc perimetrul,care era la aproximativ 20,30 km de brad,in varf de deal.Am avut asa un soc vazand atitudinea asta(intr-un loc in care teoretic se presupunea ca exista compasiune si blandete),bucurandu-ma de decizia pe care am luat-o si confirmandu-mi ca ceea ce credeam despre ce se intampla acolo nu era doar o simpla parere de-a mea.Mi-am luat bagajul ,am asteptat sa imi dea telefonul,si am ramas in bezna in apropierea perimetrului vreo 40 de minute cand incepea usor sa se lumineze.Pornind la drum pe cum ma indepartam de locul acela ,incepeau sa mi se explice in cap toate ciudateniile care se intampla acolo iar la un moment dat avand intentia sa ma intorc spre a le spune macar celor de la curs care erau vreo 30 ,sa plece de acolo,m-am gandit un pic si clar nu as fi ajuns sa vorbesc cu vreunul dintre ei fiind oprit de „armata” lui Adi (capul rautatilor) pe care cainii ii anunta cand cineva se apropie.Va mai spun ca ,Adi e singurul care stie ce face acolo defapt ,cei din jurul lui fiind foarte bine „spalati pe cap” incat sa priceapa cine e el cu adevarat.Ar fi multe de spus,dar am incercat sa prezint esentialul,fara sa adaug nimic de la mine.Inchei spunandu-va ca acesta a fost cel mai greu test pe care mi l-am dat singur vreodata binenteles incostient de asta,si sa va rog insistent pe cei care aveti cumva intentia de a merge acolo sau aveti cunostinte care au de gand sa faca asta sa NU MERGETI ACOLO !!! nu toata lumea scapa sau se „ilumineaza” in 2 3 zile ,multi au ramas sau erau acolo deja a 4 -a oara (asta m-a mirat foarte tare).Respect celor care ajuta prin acest blog asa macar cat le sta in putiinta.bob

    • 3 martie 2013 la 18:12

      – Eu aș duce acel ceai la analiză
      – Dacă în aceste tehnici cineva spune că ”iluminarea” apare după câteva zile înseamnă că își consideră interlocutorul tâmpit. Iluzia de ”iluminare” de exemplu i se poate crea și cuiva care trage la aurolac…

      chiar și dacă stai cu botul în punga de prenandez ți se poate părea că ești … iluminat …

      • bob
        3 martie 2013 la 21:25

        D-le,motivul pentru care am postat e pentru ca am avut aceasta experienta,nu tocmai placuta,si nu ca sa intru in contradictii cu cineva care urmareste acest blog.Nu despre ”iluminare” pe care am pus-o in ghilimele (sau dumneata la ce crezi ca folosesc semnele de punctuatie ?)era ideea in postul meu ci alta era esenta.Cat despre ceai ,aurolac alte tipuri de droguri ,tari slabe ,albastre ,mov,etc.,fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu ele(ratiunea nu-i o zestre primita aiurea ),oricum ce vreau sa zic e ca una e sa alegi tu sa faci aia,si alta e ca un drog sa ajunga in tine fara ca tu macar sa stii asta.Daca observi diferenta ,foarte bine ,daca nu, alte lamuriri nu iti mai aduc,si nu voi mai posta nimic pe acest subiect,pentru ca nu-s computerist, forumist sau blogger,traiesc realitatea si iubesc natura in schimb.(daca pot ajuta pe cineva,o fac cu mare placere, daca nu,il las in pace).Deci… pace

        • 3 martie 2013 la 22:34

          Daq, are dreptul să facă fiecare ce vrea.
          Te întreb poate fără legătură cu subiectul, În cazul în care cineva este drogat fără să știe, se mai poate considera că ceea ce face este o urmare a voinței sale?

          • un frate
            15 iulie 2014 la 2:53

            ce-ti mai plac drogurile sorine !!! loool !!! Eu te-as duce pe tine la un test antidrog sorine ce zici ai curaj ???

            • 15 iulie 2014 la 20:58

              Adică dacă un farmacist ştie cum e cu medicamentele înseamnă că îi plac?

    • Brigid
      4 martie 2013 la 12:43

      @ BOB: din experienta personala si a muuuultor alti meditatori Vipassana (de la Adi sau de la centrele „oficiale”) iti pot spune ca lipsa de somn noaptea in timpul unui curs este o experienta cat se poate de fireasca. E adevarat ca multe lucruri „put” la Dumbrava de Sus, doream insa sa precizez ca insomniile din timpul cursului nu ar trebui incluse. Parol d’honeur :-).

      In rest, sunt in asentimentul tau si te felicit ca ai decis sa pleci de acolo. Totusi daca vei dori vreodata sa vezi „cu ce se mananca” Vipassana cu adevarat, iti pot spune ca o data pe an se organizeaza un curs undeva pe langa Cluj si ca acolo se ia FOARTE in serios treaba asta.

      • bob
        13 martie 2013 la 10:14

        Inteleg treaba cu insomnia,cum zici si fara aia sunt multe care ”put” acolo , mai multe aspecte decat cele pe care le-am descris.Stiu ca cine cunostea Vipassana din alta parte a doua zi era plecat de acolo dandu-si seama foarte usor ca nu-i ce trebe.Cat despre cj,let me know about that date 🙂

    • un frate
      12 iulie 2014 la 20:00

      din ce ai spus tu am inteles ca tu n-ai putut sa dormi de sforaiturile celor din camera si ca ai fost dat afara, cumva incerci sa dai vina pe ceaiul respectiv, eu te-as ruga sa fii mai explicit sa ne spui mai exact ce rau ti sa facut acolo, oricum sunt multi ca tine care nu pot sta cu ei insisi nici macar 3 zile, totusi ce ai spus tu demontreaza ca nu te tine nimeni ostatec acolo si ca 99% dormeau fara probleme insa tu singur nu puteai !!! voiai o camera doar a ta sa dormi singur cu tv aprins poate asa erai obisnuit acasa la tine sa dormi, nu te inteleg deloc !!!

  39. 16 mai 2013 la 18:27

    mie mi se pare ca tu ataci o treaba despre care ai auzit tu..de la Kanal D (care are o reputatie „nemaipomenita” adica prefer sa vad stirile de la Kanal D decat de la Realitatea tv , ca deh…am mai multa incredere!)HA HA HA mi se pare penibil! Te-ai apucat tu asa sa faci scenarii, daca vroiai cu adevarat sa scoti un adevar la iveala nu te bazai pe ce spun altii mergeai si te documentai la fata locului!! Asa tu vii arunci cu noroi ,crezi ca detii adevarul suprem dar tu vorbesti prin cuvintele altora, daca vroiai sa aduci un adevar in discutie mergeai frumos si vedeai despre ce e vb si apoi incepeai sa povestesti!! Asa stai in fata computerului si lansezi ipoteze! Nu-s vreo fana a „Copiilor Soarelui”, ba chiar am ajuns pe blogul tau pt ca vroiam sa aflu mai multe pareri de la oameni care au fost acolo si sa am o idee cam ce se intampla si ce povesteste lumea despre asta. Insa tu deja ai facut un scenariu lucrurile sunt clare si iti aperi creatia cu dintii. M-a deranjat sa stii ca ai vorbit despre „hippies” ca fiind subcultura doar pentru ca nu stii despre ce e vb! E usor sa stai la calculator si sa transformi stiri in „bombe”, poate o fi vorba de rating? sau ce urmaresti,sa ai mai multe views pe blog? Sau te-ai gandit ca esti tu singurul al mai „iluminat” si ca o sa aduci lumina in cazul asta! Ei bine faptul ca nu te-ai dus la fata locului sa vezi , oricate argumente inteligente vei aduce nu vei convinge! Nu ai simtit experianta pe pielea ta vorbesti si tu ca sa n-adormi… Auzi de ce nu mai poti tu dormi noaptea: ca unii oameni aleg sa fie spalati pe creier sau ca fac sex in varf de munte! Maaaaai dar cat sacrificiu dragule…pt ce?? In locul tau m-as pune sa fac lumina in cazuri de coruptie directa , is destule „stiri fierbinti” la paginile de politica si acolo ai putea face mai mult decat aici.Eu zic sa-ti vezi de mucii tai(cum se zice la Oltenia) si daca chiar vrei sa faci un serviciu cuiva, cauta-ti un subiect despre care chiar ai cat de cat habar sau care chiar e cat de cat important. Vreau sa mentionez ca nu am niciun interes sa merg acolo, doar ca am o cunostiinta despre care nu am mai auzit de 2 ani de cand e acolo si am vrut sa aflu despre ce e vb. Nu inseamna ca am sa merg sa fiu oaie acolo. Un sfat(desi nu cred ca o sa fie bine primit) citeste Osho, asa ai sa afli mai multe despre aceste ashramuri in care se practica sexul si care este ideologia. Prea mult iti limitezi persoana din cauza criteriilor crestine care azi nu mai au aplicabilitate cu adevarat in totalitate in viata reala,daca oamenii aleg s-o ia inspre Asia nu e degeaba, spre exemplu religia Budista este singura care azi este demonstrata prin stiinta.

    • 16 mai 2013 la 19:25

      Dacă după atâta amar de vreme cât e de când am scris acest articol … ţi se pare.. tot e ceva, putea să nu ţi se nimic…
      Faptul că spui că preferi ştirile de la Kanal D .. ce să zic… nici nu bănuiam că poţi mai multe … Eu nu le părefer

      Zică că trebuia să mă fi dus acolo? De ce? … Eu nu am făcut decât să aduc în atenţie un documentar TV, un articol de ziar şi atât. Mă gândeam că în ţara asta mai avem şi poliţişti care se autosesizează. Eu n-am nimic nici cu amărâtul ăla cu pretenţii de Guru, nici nu fraierii ce îi pică în plasă… mi se rupe de ei, fiecare are dreptul să îşi bată joc de fiaţa lui cum doreşte. Mi-a milă doar de acei copii care sunt principalele victime…
      Totuşi, ceva fac… plătesc impozite, iar dina ceste impozite sunt plătiţo şi poliţaii ce ar trebui să intervină încă de când a apărut mizeria… e jobul lor …
      Din câte văd eu e vorba de acelaşi şablon ca oriunde în lume… poate vor interveni când se va ajunge la internări pentru dezintoxicare sau la crime.

      Hippies a fost CEL MULT subcultură … dacă mă gândesc acum a fost cel mult încercarea unora de a se fofila de la prostul obicei al muncii… e mult mai uşor să te droghezi, să te îmbeţi şi să ţi-o tragi cu alţi nespălaţi, ca bezmeticul, decât să te duci la muncă…

      Drăguţă, de la cineva care foloseşte în adresa de mail un ID „vampiriaert” şi un număr nu am cum să iau sfaturi… infantilismul maladiv nu te pune în situaţia de a vedea în tine un sfătuitor … Deci, nu mă interesează…

  40. c
    18 mai 2013 la 16:56

    Draga Sorin,

    cand aduci in atentie un documentar, nu ti s-ar parea normal sa te documentezi tu insusti inainte? au fost probabil si politisti pe acolo, trimisi de parinti panicati ai copiiior ramasi sa traiasca in aceea mica comunitate. Poate e bine acolo, poate nu.. dar daca faci un lucru, de ce nu il faci pana la capat, ca sa vorbesti din convingerile tale. De ce nu mergi la un curs acolo 10 zile din pretioasa ta viata, si o sa economisesti mult timp pierdut pe urma pe blogosfera cu comentarii nefondate. Iti e frica ca o sa te spele pe creier un guru miner semianalfabet cum l-ai numit tu? Fiind o fiinta rationala si bine documentata, cred ca poti sa mergi linistit nu? Desi eu am fost mai deschis la minte decat tine, cand am auzit chestia cu spalatul pe creier am avut o senzatie ciudata, dar in final iti vei da seama ca expresia nu e deplasata. Traim intr-o societate deplasata, care ne murdarete mintea continuu. Legat de copiii care cresc acolo fara scoala, in acest moment nu pot spune ca e bine sau ca e rau, dar ce pot spune in mod sigur e ca cei care fac o scoala in societate nu ajung chiar bine. Probabil ca tu ai terminat cu scoala de mult, ai mai facut vreo vizita sa observi diferentele?

    Hippies nu a fost subculura, a fost o micare care a degenerat. Daca te duci sa stai in Dumbrava n-o sa stai sa fumezi iarba, ascuns la umbra toata ziua. Acolo nu e Gara de Nord, adapostul ti se ofera, dar traiul tre sa ti-l castigi.

    Cu evadarea, in caz ca o sa ajungi acolo, nu trebuie sa-ti faci probleme. E un gard de maxim jumatate de metru inaltime, d-ala electrostatic( care se electrizeaza prin frecare sau ceva de genul asta, nu folosind curent electric), pus pentru animalele lor sa nu treaca dintr-o zona in alta. Dupa ce s-a terminat cursul am reusit sa evadez pe unde am vrut si sa ma plimb pe toate dealurile de acolo.

    In loc sa te documentezi, incearca sa traiesti mai mult, si-o sa vezi ca nu e chiar asa de rea lumea 🙂

    • 18 mai 2013 la 17:28

      Fiind raţional şi documentat cum zici nu mă duc acolo…

      Crezi că cineva raţional şi documentat se apucă să îşi injecteze droguri doar pentru că ştie ce urmează şi nu ajunge la dependenţă? Eu cred că nici măcar nu se atinge de droguri…

      „psyfreak.***” ţîţîţî … unde dracu găseşti astfel de ID-uri?

      P.S. Nu se electrizează prin frecare că nu e baghetă de ebonită … se leagă la o sursă de curent… în mod obişnuit se ţine la tensiuni mici… când e cazul, pentru câteva minute sau secunde, tensiunea poate ajunge la mulţi volţi. Se poate ajunge chiar la tensiuni care încep cu kilo… o descărcare, victima prăjită sau moartă de infarct, gardul revenit la câteva zeci de volţi… comod, nu?

  41. popescu gicu
    14 iunie 2013 la 18:46

    MEDITATIE SUB SOARE Din Brad prin Ribita si Crisan/ Ajungi la Dumbrava de Sus/ Unde ADI tarusul a pus./ Pe plaiuri cu pomi si flori/ Niciodata sa nu mori./ Vai cu dealuri si mult soare/ Aici nimic nu moare./ Satul copiilor,rasare/ In pridvor sub Soare./ Muntii cu stincile din vecie/ Vad ce a fost si ce o sa fie./ Loc energetic purificat/ De la Decebal lasat./ Tacere nobila,disciplina model/ Program dupa clopotel./ Hrana vegetariana aleasa/ Ca la strabunica acasa./ In meditatie Adithana,atent observator esti / Al senzatiilor trupesti./ In meditatie Vipassana / Esti ca in pantece la mama./ Si prin meditatie Meta / Sa se purifice planeta./ Sa fi in rezonanta cu Universul / Atunci iti intelegi sensul./ In meditatie orientala / Pentru trezire spirituala[iluminare si eliberare]/ Las Satul Copiilor Rasare / Undeva mai jos sub Soare/ O priveliste minune / La peste 800m altitudine./Multumim domnului Ardelean ce ne indruma an de an. 19-30 august 2011. Popescu Gicu ,Pades,jud.Gorj

  42. 27 iulie 2013 la 13:07

    Incredible points. Solid arguments. Keep up the amazing work.

  43. florin
    14 octombrie 2013 la 9:17

    Salut la toata lumea,

    Tot ce se discuta aici ,cred ca are un mare sanbure de adevar.Cred ca am o persoana apropiata acolo. Si zic ,cred’ , pentru ca tocmai recent am aflat.
    Mai nou are nevoie urgenta de bani..cat mai multi. Nu stiu la ce ar avea nevoie…!!! dupa cate am citit ,au de toate si nu le trbeuieste nimc,deci sigur este cusuta cu ata alba toata povestea.
    De cat-va timp [aprox. 2 ani], parca e luata de val ,si nu mai stie de nimic, si de nimeni.Din cand in cand, mai telefoneaza si mai da cate un semn de viata, atat.
    O zi buna va doresc si sa fiti cu capul pe umeri.

  44. Ioana David
    2 decembrie 2013 la 21:11

    taranul asta? cu fata asta de escroc vreti sa va salveze? cum? ati citit ce conditii are? ” Este preferabil sa ne contactati inainte de a sosi deoarece va putem astepta in Brad.
    Participantii sunt sfatuiti sa vina cu sac de dormit. De asemenea, va rugam sa aveti la d-voastra OBLIGATORIU un act de identitate si sa NU aveti obiecte religioase (nu avem nimic impotriva lor dar nu sunt pentru ceea ce se face la Centru), aparat foto, tigari, droguri, bauturi alcoolice, produse din carne. La sosirea la Centru veti preda telefonul mobil organizatorilor si il veti primi inapoi in ultima zi. Aceste conditii sunt impuse doar pentru a va ajuta in meditatie!”…actul de identitate daca il dati, nu-l mai vedeti.Fara obiecte religioase? Deci sa renuntati la crestinism. Fara telefoane. Aveti grija telefonul il veti folosi doar atunci cand vi se va permite, in rest il vor folosi altii si voi veti plati. Atentie! Mai rau ca la puscarie, fara telefon, fara mancare, fara tigari, fara aparat foto, fara bauturi alcoolice, doar cu buletinul si sacul de dormit!

    • 2 decembrie 2013 la 22:10

      Ce acord cu o mică precizare. Nu e vorba de un ţăran că ţăranii veritabili au un bun simţ destul de bine aspectat, este un fost miner, actualmente escroc, care pretinde că din copilărie a avut un mare interes față de plante și față de propietățile lor aparent miraculoase, dar pare a avea și niște capacități extrasenzoriale. Mai pretinde probabil că e un fel de geniu, de vreme ce extrem de rapid a deveit un guru în meditația ”Visspana”, calitate la care se ajunge după multe zeci de ani …

      • Ioana David
        2 decembrie 2013 la 22:35

        Ai dreptate si imi cer iertare in fata tuturor taranilor. El este un mitocan, un escroc, un nemernic.

    • Brigid
      4 decembrie 2013 la 18:37

      Oameni buni, n-o luati pe aratura! Nu sunt deloc fan al lui Adi de la Brad, am trecut si eu pe acolo in urma cu niste ani si am stat o vreme la centru., am plecat si nu m-am mai intors niciodata caci am inteles cam „cu ce se mananca” treaba pe acolo. Unele lucruri „miros” si putine sunt cu adevarat asa cum se spune la centru.

      DAR de aici si pana la ce debitati voi mai sus, e cale lunga. Prea va grabiti cu concluziile si asta e in defavoarea voastra.

      In primul rand Adi are un mare talent si, daca exista ceva ce am observat ca face foarte bine, este sa se ocupe de plante si de hrana. Este foarte, foarte bun. Acolo se mananca o hrana mai sanatoasa decat punem in farfurii oricare dintre noi, indiferent de unde ne aprovizionam. Are la dispozitie dealuri intregi de plante si le cunoaste in amanuntime toate proprietatile. Cel mai bun ulei de nuca si cel mai bun ulei de susan (presate la rece) acolo le-am gustat. Cel mai bun sirop de brad si cea mai delicioasa miere, tot acolo le-am gustat. Nu mai dati cu presupusul cand nu stiti. O fi el „pe langa” cu multe, o avea defecte, poate chiar se pretinde guru si se ocupa cu spalatul pe creier al altora, insa fiti de bun simt si nu-i luati si ceea ce are bun si autentic.

      Nu stiu daca a avut vreunul din voi curiozitatea sa vada cum se practica Vipassana in mod traditional, ma refer la centrele din toata lumea. Peste tot, in toate centrele, exista aceleasi reguli, acelasi program, aceleasi principii. Peste tot iti lasi la organizatori telefonul, cartile, laptopul, obiectele religioase, mancarea, tigarile etc etc etc…. tot in afara de imbracaminte, incaltaminte si obiecte de uz personal (cosmetice, obiecte de igiena). Cat timp dureaza un curs (10 zile – sau mai multe daca esti un meditator vechi), nu ai nevoie de ele… timp de 10 zile se mediteaza 11 ore/zi, nu te ocupi cu altceva. Toti sunt egali, toti fac acelasi lucru.

      Daca vrei sa pleci, esti liber sa o faci oricand! dar cat timp esti acolo, urmezi indicatiile. Pentru ca sunt special facute ca sa te ajute sa meditezi si sa obtii rezultate. Daca tu stai cu urechea la telefon sau cu nasul in carti, nu meditezi… cat timp esti acolo, ocupa-te de treaba pentru care ai venit, nu-ti fura singur caciula. Obiectele religioase nu au ce cauta acolo deoarece Vipassana este o tehnica universala, care se adreseaza oamenilor de toate credintele religioase, de toate nationalitatile, culorile etc si deoarece amestecand tehnica cu practicile religioase ale fiecaruia nu rezulta decat confuzie, caci nu se pastreaza puritatea tehnicii si nu se vor obtine rezultate.

      Daca esti un om cu credinta adevarata, credinta ta oricum nu sta in niste obiecte insufletite, ci sta in inima ta. Daca ti-e greu sa renunti pentru cateva zile la cruciulitele si iconitele tale, asta arata ca nu esti pregatit sa te dedici complet meditatiei fara niciun fel de adaos din exterior si de asemenea arata ca nici tu insuti nu ai incredere in propria ta dedicare fata de credinta ta daca ti-e teama ca o poate afecta cumva faptul ca nu poti sa-ti tii cruciulita la capatul patului cateva nopti.

      Mai ganditi un pic si singuri, oameni buni, nu mai dati cu batul la-ntamplare.

      • 8 decembrie 2013 la 22:10

        Alina (sau Brigid, dacă vrei să foloseşti acest pseudonim), pe un site care se numeşte „Despre minuni” (daţi clic, există linc) zici ca reply pe 7 April 2013 (reply postat la ora 01:19, ora siteului) la articolul „Precious”:
        Ana, sunt o viitoare mamica din Timisoara si vreau sa te felicit pentru decizia de a naste acasa.

        „Voi naste in iulie si stiu din prima clipa de cand am aflat de bebe ca NU vreau sa nasc in maternitate sau in clinica, ci acasa….şamd

        Alina ( galadrinell (at) yahoo.co.uk )”
        (Sper că ai născut şi e OK … să-ţi trăiască mititelul …)

        Aş vrea să te văd într-o poză acolo, la „Copii Soarelui” din Dumbrava de sus cu copilul bând ceaiuri de la Adi.
        De asemenea, aş vrea să văd cum îţi ţii copilul departe de grădiniţă şi de şcoală, de sistemul educaţional, să ţi-l educe guru-ul.
        Atunci vei avea ascendentul moral de a-ţi permite să spui: „Mai ganditi un pic si singuri, oameni buni, nu mai dati cu batul la-ntamplare.”
        Altfel, să mă ierţi, dar din ceea ce scrii pari o hăbăucă, victimă sigură a tot felul de escroci … mi-eal dreaq de milă de tine …

        • Brigid
          9 decembrie 2013 la 12:22

          Felicitari, Sorin, tocmai ai trans concluzii eronate pe baza unor presupuneri bazate pe informatii disparate si incomplete! Vorbesti ca si cand m-ai cunoaste si imi oferi sfaturi ca si cand mi-ar fi necesare :).

          Nu stiu daca ai remarcat, dar am scris si mai sus in topicul asta, cu ceva vreme in urma (daca am folosit pseudonime diferite se datoreaza faptului ca am uitat numele cu care am postat inainte si pur si simplu nu aveam timp sa stau sa caut prin amalgamul de raspunsuri sa vad sub ce nume am scris etc). Asta asa, pentru informarea ta corecta.

          Am mai spus pe aici ca am fost la Dumbrava in urma cu niste ani si ca am plecat de acolo fara sa ma uit in urma, nu a fost greu sa-mi dau seama foarte repede ca nu am ce cauta acolo si ca Vipassana este incompatibila cu ceea ce se practica acolo . Am continuat sa practic Vipassana, luni de zile le-am petrecut intr-un centru REAL Vipassana in afara tarii si pot sa spun raspicat ca la Adi nu se practica asa ceva (nu se respecta niste puncte importante nici in teorie, nici in practica). Asadar vorbesc de pe pozitia cuiva care NU este de acord cu ceea ce se intampla la Dumbrava de Sus. (!!!)

          In toata disputa asta, am impresia ca sunt singura persoana care a fost si la Dumbrava de sus, a fost si intr-un centru real de Vipassana si, fara a cauta sa-mi atribui vreun statut special pentru asta, pot spune ca ma gasesc in postura de a putea emite o parere avizata: una care sa nu favorizeze niciuna dintre variante, una care se bazeaza pe EXPERIENTA TRAITA.

          Aceasta experienta personala imi ofera detasarea necesara pentru a sesiza cand se emit pareri partinitoare intr-un sens sau altul pe subiectul acesta. Din acest motiv am dorit mai sus sa va atrag atentia ca mergeti pe o directie gresita si ca sunteti partinitori atunci cand acuzati un om, pe baza unor rationamente incomplete si subiective, de lucruri al caror inteles este evident ca va scapa. Daca vreunul dintre voi ar fi fost vreodata intr-un centru de Vipassana, ar fi stiut deja ca in toate centrele respective, in toata lumea (asadar nu numai in Romania) se intra in cursul de meditatie dupa ce se lasa la organizatori toate obiectele care nu sunt necesare in timpul cursului: telefoane, laptopuri, carti, obiecte religioase, mancare, mp3 playere etc etc. Deoarece cursul se deruleaza in tacere absoluta si se mediteaza in total aproximativ 11 ore pe zi, exista niste reguli stricte si oricare din obiectele mentionate mai sus ar interfera cu buna si corecta desfasurare a cursului. Daca cineva doreste sa renunte la curs si sa paraseasca locatia, este liber sa o faca oricand si isi primeste inapoi toate obiectele predate organizatorilor.

          Este eronat sa vina cineva cu o afirmatie, sa fie preluata si apoi, pe baza ei, sa se traga niste concluzii atat de deplasate pe cat s-a intamplat aici. Ma refer la subiectul pastrarii telefoanelor mobile in timpul cursurilor de la Dumbrava. A fost suficient ca cineva sa aminteasca de subiectul asta si s-au tras repede niste concluzii care pe mine, sincer, m-au facut sa rad.

          Am simtit de datoria mea sa intervin si, fara sa doresc sa-i iau apararea lui Adi (nu este chiar personajul meu preferat din lume dar ii port respectul pe care il port tuturor fiintelor umane), am cautat sa va atrag atentia ca comiteti (scuzati cacofonia) un act de injustete. Nu aveti de unde sa stiti cine este acel om, ce gandeste, care sunt motivele lui pentru a actiona intr-un fel sau altul si asa mai departe si nu ar trebui sa va luati libertatea de a emite niste acuzatii pe baza unor informatii la mana a doua. Cat timp nu ati avut macar curiozitatea de a studia regulamentul din centrele Vipassana (se gaseste online, cautati la dhamma.org), unde scrie clar ca anumite obiecte nu sunt admise la curs, nu aveti de unde sa stiti despre ce este vorba. La Dumbrava chiar daca, in opinia mea, nu se practica Vipassana, se respecta marea majoritate a regulilor din centrele Vipassana, inclusiv acela de a prelua de la cursanti si a tine in custodie pe perioada cursului acele obiecte care nu au ce sa caute la un curs.

          Ca un sfat personal, as sugera ceva mai multa moderatie in a emite pareri si acuzatii – nu numai la adresa lui Adi, ci la modul general. Nu ma pot abtine sa nu zambesc citind ce s-a spus pe-aici… peste niste ani sunt convinsa ca si pe voi va vor face sa zambiti. Ati facut din Adi un manipulator mefistofelic, alchimist duplicitar si intunecat, terorist psy, anticrestin si asa mai departe… caci asta se deduce din ce spuneti pe aici :).

          O-ntrebare asa, pentru sufletul meu: icoana te face crestin? Daca nu tii in portofel poza lui Isus si nu porti crucea la gat esti mai putin crestin? Si daca cineva iti spune ca trebuie sa lasi deoparte pentru cateva zile insemnele, simbolurile si obiectele religioase (atentie: RELIGIOASE, nu crestine), asta il face anticrestin?

          Voi va dati seama cat de absurd ati pus cap la cap informatii disparate pentru a trage concluziile transante de mai sus la adresa unui om pe care nu l-ati intalnit niciodata? Si tocmai v-am explicat mai sus ca ceea ce voi ati tradus a fi gest anticrestin, este de fapt o parte dintr-un regulament general Vipassana. Poate va ajuta sa stiti ca la cursuri Vipassana au mers de-a lungul anilor si continua sa mearga grupuri intregi de calugari si calugarite de tot felul de credinte, oameni din toate sferele, cu pregatire intelectuala sau fara, bogati sau saraci, credinciosi sau atei, oameni de stiinta sau artisti, copii sau batrani. Tocmai pentru a nu da nicio coloratura religioasa practicii Vipassana si pentru a-i pastra caracterul universal, deschis tuturor indiferent de culoarea pielii, sex, pregatire intelectuala, pozitie sociala, religie, se cere ca anumite lucruri sa nu fie amestecate si ca pe timpul unui curs sa respecte toata lumea aceleasi cerinte.

          Ca o concluzie, am speranta ca s-a inteles ca nu am luat apararea cuiva ci am semnalat un defect de rationament. As putea continua mult in felul asta dar cred ca ati prins ideea.

          • Brigid
            9 decembrie 2013 la 12:46

            Cat priveste subiectul nasterii mele, esti din nou in eroare, Sorin. Oricum, interesant cum ai stat tu sa faci cercetari pe internet despre persoana mea :). Nu stii cine sunt, ce fac, unde sunt, de ce am ales sa nasc acasa etc dar ai tras repede concluzii, asa-i? Poate o sa te ajute sa afli ca la Dumbrava am fost cu MULTI ani in urma, cand era inca un loc modest si in crestere, si ca nu am mai calcat pe acolo de foarte mult timp. Nici Adi si nici altcineva nu a avut vreun cuvant de spus cu privire la ceea ce am simtit sa fac cu corpul meu si cu bebelusul care crestea in el. Nici nu sunt convinsa ca el mai stie cine sunt.

            Am ales cum am simtit si am avut parte de cea mai frumoasa nastere din lume, acasa, alaturi de partenerul meu, lipsita de complicatii, in tihna, cu bebe nascut fara violenta, fara ca maini straine sa-l apuce si sa-l aspire, masoare si cantareasca imediat ce a iesit din mediul unde a stat linistit 9 luni de zile, l-am pus imediat la mine pe piept, i-am vorbit bland, am facut cunostinta si a primit sanul meu neconditionat. Au trecut 5 luni de atunci si avem parte de un bebelus sanatos tun, puternic, vesel, linistit, hranit exclusiv cu lapte matern. Mama mea a fost si ea nascuta acasa, bunicile la fel, a fost o alegere fireasca sa aleg sa nasc acasa in conditiile in care am avut o sarcina fara probleme si eram perfect sanatoasa si plina de incredere. Nu reusesc sa-mi dau seama de unde pana unde ai facut legatura cu Adi si ce amestec ar avea el in treaba asta. Sunt convinsa ca el nici nu mai stie cum ma cheama sau cum arat, la cate chipuri au trecut pe acolo, dar e bine ca stii tu ca scriu de pe dealurile de la Dumbrava :).

            In alta ordine de idei, poate o sa te ajute sa privesti cu alti ochi nasterea nemedicalizata daca o sa ai curiozitatea de a citi mai multe pe subiectul asta. Iti sugerez sa cauti numele Dittei Depner si al Anei Maita, si ele au nascut acasa si pledeaza mult pentru nasterile firesti, naturale… si cunosc si alte femei care au facut asta si care povestesc cu luminitze in ochi de experienta lor.

            Cat priveste gradinita si scoala, e si ala un subiect lung pentru dezbatere si nu are sens sa derulam romane pe aici. As dori sa cunosc si eu beneficiile sistemului clasic de invatamant din Romania caci pana acum as avea sa-i aduc numai critici referitoare la rigiditate, la faptul ca nu tine seama de individualitatea si necesitatile sau capacitatile fiecarui copil, la faptul ca nu se incurajeaza curiozitatea naturala a copiilor ci sunt indopati cu informatii cantitative pe care ei trebuie sa le asimileze pentru ca asa spune profesorul iar mesajul subtil pe care il primesc ei este acela ca valoarea lor este data de cat de bine pot sa reproduca ceva ce le-au spus altii, fara sa li se explice de ce si asa mai departe… as putea continua foaaarte mult pe subiectul asta.

            Am avut de-a face cativa ani cu sistemul de invatamant olandez iar diferenta fata de cel romanesc este uriasa, in primul rand deoarece incurajeaza initiativa individuala si dezvoltarea armonioasa a personalitatii fiecaruia, nu incastrarea copiilor in patratele egale asa cum se intampla la noi.

            Asa ca, sincer, nu prea vad de ce mi-as dori sa imi las copilul pe mana unor dascali crescuti intr-un sistem atat de rigid si de limitativ pe cat am crescut si noi, parintii lui. Intentionam sa crestem un copil caruia sa nu-i fie teama sa intrebe „de ce?” si care sa nu fie nevoit sa fie evaluat in functie de cat de bine poate sa reproduca ce a spus profesorul. Din fericire avem alternative in Romania… dar ne punem si problema sa plecam din tara din motivul asta: pentru ca el sa aiba parte de o scoala si de un mediu care sa-i permita dezvoltarea armonioasa. O alternativa ar fi Germania unde, de exemplu, multe scoli isi trimit copiii (clase intregi!) la cursuri de Vipassana pentru copii. Asa-i ca nu stiai asta? 🙂

            Prin Vipassana inveti sa gandesti singur. De aceea nici nu exista guru, ci doar profesori indrumatori care te ghideaza in asa fel incat sa nu bajbai pe cale… dar toata treaba o faci tu, tot ce inveti este propria ta descoperire. Avand in vedere aspectele astea, nu vad cum as putea vreodata sa trimit copilul la o scoala care merge pe principiul „crede si nu cerceta” (=asculta-ma pe mine, profesorul tau, si nu-mi iesi din cuvant).

            Si spunand toate astea, poate va fi si pentru tine mai lesne de inteles de ce la Adi nu se face Vipassana si de ce am simtit destul de repede ca nu am ce cauta acolo.

            … Poate data viitoare o sa fii un picut mai atent si o sa te gandesti mai mult inainte de a categorisi oameni si situatii in functie de niste informatii disparate, incomplete si scoase din context, si poate o sa te grabesti mai putin inainte de a scrie ceva. Nu stiu daca am, asa cum spui tu, ascendentul moral de a scrie ce am scris in postul anterior (“Mai ganditi un pic si singuri, oameni buni, nu mai dati cu batul la-ntamplare.”), dar poate macar ti-ai dat seama ca nu locuiesc la Dumbrava si ca nu am nicio treaba cu oamenii de acolo si ca poate chiar v-am dat un sfat bun: nu ajuta pe nimeni daca luati de bune informatiile subiective ale altora si le asezati in asa fel incat sa cada cum va vine voua mai la-ndemana, adica sa va confirme ceea ce voi deja „stiati”.

            Inca ceva: nu exista numai alb si negru. Nici tu, nici eu, nici Adi nu suntem doar suma erorilor noastre, nici chiar atunci cand tot ce facem este sa gresim fara sa mai facem si vreun lucru bun intre timp. Ar fi foarte usor, de exemplu, sa te acuz de obtuzitate sau rea vointa dar ti-as face un deserviciu si tie, si mie. Tie pentru ca esti mai mult decat ceea ce pari pe un blog si cu siguranta ai partile tale sensibile si sunt multe lucruri frumoase in sufletul tau – asadar SIGUR esti mai mult decat un om care sare cu concluziile si da pe langa, asa cum se desprinde din unele dintre mesajele tale :). Mie – pentru ca ar insemna ca judec oamenii pornind de la o singura particularitate sau de la o situatie scoasa din context (adica exact ceea ce atentionam ca se intampla pe aici) iar asta m-ar face un om mai putin capabil de a semana lucruri frumoase in jur.

            Asadar inainte de a face din Adi tapul ispasitor pentru salariile mici, TVA-ul mare sau gaura in stratul de ozon :), poate ar fi bine sa stati un pic si sa judecati singuri, nu sa-i lasati pe altii s-o faca in locul vostru. E un om cu greseli si atat; daca va simtit indreptatiti, vorbiti de greselile acelea dar nu-i inventati altele. Nu ajuta nimanui.

            As mai dori sa precizez ceva: NU sfatuiesc pe nimeni sa mearga la Dumbrava. Dar sunt constienta ca pentru unii poate fi o experienta folositoare si ca nu sta in puterea noastra sa judecam ce au nevoie altii sau ce li se potriveste. De asemenea nu sfatuiesc pe nimeni sa nasca acasa fara asistentza medicala dar asta nu inseamna ca nu pot sa vorbesc despre experienta mea care, poate, ar incuraja alte femei care si-ar dori sa nasca la fel insa nu stiu ca se poate si in Romania. A propos de nastere, Sorin, stiai ca in Olanda se naste acasa, cu moasa? Statul nu-ti deconteaza spitalizarea la nastere normala fara complicatii deoarece sarcina nu este o boala iar femeile nasc mult mai usor acasa, in mediul lor; poate nu stiai dar o nastere acasa, in liniste, fara lumini orbitoare, fara multi oameni si zgomote in jur, contribuie la secretia de serotonina si de endorfina, hormoni care contribuie la nasteri usoare si la o rata mult mai mica de complicatrii comparativ cu spitalele, unde stresul este insotit de secretia de cortizol, care afecteaza negativ travaliul si raspunsul corpului la procesul nasterii. De aceea in Olanda o sa auzi rareori de complicatii la nasterile acasa pe cand, daca luam exemplul SUA, tara cu maternitatile cele mai dotate si tehnologizate, acolo procentul mortilor infantile si ale complicatiilor la nastere si dupa este cea mai ridicata din lumea occidentala. Ce zici, crezi ca e coincidenta?

            Poate te mai gandesti un pic si poate revezi si mesajele mele anterioare…

            Si acestea fiind spuse, inchei nuvela si va doresc intelepciune maxima!

            • Brigid
              9 decembrie 2013 la 13:29

              P.S. Am revazut mesajele anterioare desi mi-a luat ceva timp (nu stiu de ce-ti merge asa de greu pagina, imbatranesti tinand degetul pe scroll down/up), mi-am identificat user name-ul: sunt „B.” de mai sus, ne-am mai conversat si anul trecut. Poate revezi discutiile si poate le pui cap la cap cu mesajul recent in care pledam pentru mai mult discernamant inainte de a emite niste acuzatii la adresa unui om pe care nu-l cunoastem personal si despre care stim numai din auzite. E nemaipomenit sa ai spirit critic dar uneori excesul de zel te duce in directia opusa.

              P.P.S. Inca ceva si sper din suflet sa nu te superi caci nu doresc sa critic, este doar o sugestie. Esti dragut sa pui si al treilea „i” la „copii”? Adica „Copiii Soarelui” – este substantiv comun, plural, articulat cu articol hotarat „i”; „copii” este doar pluralul de la „copil”. Exemplu: „acei copii” (nearticulat); „copiii mei” (articulat cu articol hotarat).

              Multumesc si sper ca nu te-ai suparat!

              Semnat: Hăbăuca 🙂

            • 11 decembrie 2013 la 22:35

              La mine merge bine. Pagina nu merge greu, poate fi vorba de viteza de transfer a datelor în reţeaua la care eşti conectată. Sau poate fi vorba de computerul tău .. viteză de lucru prea mică. Motive? Ori are capacitate mică de lucru din fabricaţie, ori e încărcat cu mai multe programe decât poate duce, în acelaşi timp ori e plin de erori. Asta din urmă e uşor de rezolvat.

              Windows-ul are din fabricaţie un program de curăţare e erorilor şi a chestiilor inutile. Eu îl curăţ zilnic… ia cinci minute. Îţi recomand ca, în caz că nu ai, să îţi instalezi un program specializat în asta. De exemplu Tune Up …

            • 11 decembrie 2013 la 22:47

              Legat de pusul cap la cap, prefer să nu mă amestec în postările userilor. Cine citeşte, face legătura de care zici oricum .. între alţii există cineva din partea lui Adi care monitorizează acest subiect.. am toate motivele să cred asta.

              Nu mă supăr, dacă mă supăram nu îţi aprobam postările şi nu apăreau (după prima aprobată ar trebui ca toate să apară în momentul postării.. aşa am setat blogul) …
              Legat de greşelile de ortografie, de fapt sunt erori de tastare … fiind autodidact am învăţat singur să utilizez computerul (inclusiv la scris). Niciodată nu recitesc ce am scris. Tot timpul aş schimba câte ceva şi oricum nu stau fb cu timpul liber.

              Dacă vei gărsi greşeli/erori de tastare nu vei găsi greşeli ca, de exemplu, dezacorduri … BĂIEŢII IE JMEKERI … (Apreciez „zâmbetul” de după „Hăbăuca” .. umor nu au decât oamenii inteligenţi)

            • 11 decembrie 2013 la 22:28

              Alina… ai un debit verbal care din punctul meu de vedere te face extrem de interesantă … fără mişto..Soţul tău ori e un om fericit că nu are timp să se plictisească, ori şi-a luat săracul câmpii … 😀

              Legat de eroare. Eventual aceasta vine din postarea de care ziceam.
              Integral aceasta arată aşa:
              „Anonymous7 April 2013 01:19
              Ana, sunt o viitoare mamica din Timisoara si vreau sa te felicit pentru decizia de a naste acasa.

              Voi naste in iulie si stiu din prima clipa de cand am aflat de bebe ca NU vreau sa nasc in maternitate sau in clinica, ci acasa. Din pacate in lunile de zile care au trecut si in care am contactat in stanga si-n dreapta mai multe femei care au nascut acasa in Romania, nu am primit pana acum NICIUN raspuns. As avea cateva intrebari si m-as bucura tare daca am putea intra cumva in legatura directa (email, telefon etc). Cum as putea sa dau de tine? 🙂

              Alina ( galadrinell (at) yahoo.co.uk )” http://nastereacasa.blogspot.ro/2012/11/precious.html

              Uite fotocopia:

              Dacă nu tu ai postat acolo, trebuie să anunţi administratorul siteului deoarece cineva s-a folosit de identitatea ta punând în un spaţiu public adresa ta.

              Legat de faptul că zici:
              „Oricum, interesant cum ai stat tu sa faci cercetari pe internet despre persoana mea :). Nu stii cine sunt, ce fac, unde sunt, de ce am ales sa nasc acasa etc dar ai tras repede concluzii, asa-i? „
              Presupui presupuneri. În caz că nu ştiai, odată cu poostarea ta (toate postările făcute aici şi pe oricare alt site) este însoţită de un întreg alai despre tine, de fapt despre computerul tău şi locul unde este.
              Există ceva care se numeşte IP (Identity Provider) , o identitate pe care ţi-o alocă providerul prin intermediul căruia te conectezi la Intarnet… Arată ca un număr de telefon.
              De exemplu, între datele aduse se spune că nu eşti pe lista neagră (nu ai fost raportată de nimeni) şi că foloseşti pemtru conctare RCS-RDS (ca şi mine) … Există siteuri care, gratuit, îţi furnizează şi o hartă cu locaţia computerului tău (uneori e valabil, alte ori ba), dar şi alte date, de exemplu că în ţara din care te-ai conectat moneda este leul „Leu(L) (RON)” 😀
              Pentru amuzament, poţi intra aici (dând clic pe adresă) http://www.ip-tracker.org/ . Automat ţi se va analiza IP-ul şi se vor afişa câteva date. Nu te speria că nu se înregistrează şi nici nu se transmite undeva. Apoi, dacă iei din eMail-uri IP-ul altora, aflii câte ceva despre ei. Dacă adresa e sau nu sigură, măcar e sigură zona.

              Legat iar de cercetare, uneori pur şi simplu am o curiozitate faţă de unii din cei ce răspund.
              Pun adresa pe Google, şi dacă e pusă undeva cu acces liber, de poate fi văzută de oricine, se dau nişte soluţii.
              Asta e tot… Repet, dacă acea postare nu ei făcut-o tu, trebuie să te adrezi administratorului de acolo să şteargă acea postare şi să blocheze accesul în viitor acolo. E dreptul tău…

              Dacă, în schimb, ai postat tu acolo, atunci avem o problemă. Dacă ai minţit acolo, de unde să ştiu eu că nu minţi şi aici? Pune-te în locul meu…

            • un frate
              12 iulie 2014 la 21:20

              sorine te rog posteaza macar acest mesaj !!! Brigid sunt tare curios sa imi spui te rog de ce spui ca la centrul din dumbrava nu se face vipassana corect si care sunt principiile care le incalca ? Sau care sunt diferentele intre centrul din dumbrava si centrul din India unde spui ca te-ai regasit cu adevarat ? Iti spun cu sinceritate ca am o prietena buna care a fost la un centru vipassana din india fara sa stie ca eu fusesem sa fac un curs la centrul din Dumbrava, bineinteles ca atunci cand am aflat unul de celalat am discutat intens pe subiect eu fiind cel interesat sa aflu daca sunt diferente. Trebuie sa precizez ca eu inainte de a merge la copiii soarelui am citit tot ce am gasit despre vipassana inclusiv cartea Arta de a trai de S.N. Goenka, fiind sceptic si temator sa nu dau de vreo secta sau ceva de genul, insa dupa 10 zile de curs am concluzionat ca cea ce citisem despre vipassana se practica intocmai la centrul copiilor soarelui, la fel cum a reiesit si din discutia ulterioara ce am avut-o cu amica mea care fusese la un centru vipassana din india, asa ca te rog daca cumva vei mai citii aceasta postare sa-mi spui ce diferente ai observat tu si de ce spui ca la dumbrava nu se practica vipassana autentica ?! Mai vreau sa-ti spun ca am simtit o vibratie pozitiva si o atitudine corecta in cuvintele scrise de tine. 🙂 Merci si numai bine !

          • 11 decembrie 2013 la 21:41

            În caz că nu ai observat, acest articol e urmare a unui articol de presă scrisă şi a unui reportaj TV…

            • Brigid
              15 decembrie 2013 la 19:47

              Din nou presupuneri :). Nu stii care este debitul meu verbal si nici ce apreciaza sotul meu sau nu. Poate sunt o persoana destul de timida in viata de zi cu zi si vorbesc putin… de asta ce zici? Intreaba un psiholog, sa vedem… iti confirma? 😉

              Cat priveste nasterea la domiciliu, poate daca ai citit cu atentie ce am postat mai sus, ai vedea ca DA, am nascut acasa! Si NU am spus nicaieri ca nu eu as fi fost acea Alina de care aminteai… asadar nu era nevoie sa demonstrezi din nou ceva in acest sens.

              In rest, buna pace. Este deja evident ca tu cauti ceva anume iar ce nu-ti confirma ceea ce cauti, pur si simplu nu trece de de sistemul tau defensiv.

              Numa’bine!

            • un frate
              12 iulie 2014 la 21:26

              sorin, daca poti si daca vrei trimite-i brigidei pe mail ca am inteles ca-l ai mesajul de mai sus ce l-am scris pentru ea, la urma urmei poate revine cu ceva lamuriri concrete nu baliverne cu droguri si prostii la subiectul dezbatut de noi aici, poate ne spune parerea ei concreta de ce considera ca la dumbrava nu se practica vipassana autentica !!! merci si numai bine

            • 13 iulie 2014 la 12:53

              Da, văd şi adresele cu care vă logaţi şi văd şi IP-urile … Nu trebuie să trimit eu nimănui nici un mesaj.
              Când am făcut blogul am setat ca cei care postează un răspuns să primească pe mail la adresa pe care au pus-o două tipuri de mesaje. Primul este un mesaj în care eşti anunţat când pe blog se publică un articol nou, al doilea să primeşti un mesaj în care ţi se spune când cineva a postat un răspuns la un subiect la care ai răspuns tu însuţi. Evident dacă adresa este corectă.
              Pot verifica dacă aceste adrese sunt corecte şi active, o şi făceam într-o vreme (există siteuri pentru asta). Durează cinci secunde.
              Când scrii un mesaj, cel puţin aşa era când am verificat, sub caseta în care scrii există două pătrăţele pe care trebuie să le bifezi în acest sens. Eu primesc pe mail atenţionări despre faptul că cineva a postat ceva… chiar şi pentru postările pe care tu nu le vezi şi care aşteaptă aprobarea… De asemenea când cineva postează unul sau mai multe lincuri dacă trec mouseul pe deasupra lui văd pagina spre care e lincul…
              Deci, nu-ţi face probleme… În momentul în care ţi-am aprobat comentariile spre toţi cei care au comentat la acest subiect au plecat mailuri… Evident dacă au bifat acele căsuţe în semn că doresc să primească mesaje…

              P.S. Vezi că se scrie „Sindbad” şi nu „simbad” cum scrii tu la ID …

            • un frate
              15 iulie 2014 la 3:04

              stai linistit ca nu e nevoie sa-mi spui cum se scrie sinbad sau simbad pt tine asa ca sa sti ca vad ca-ti place mail-ul cu m_sinbad@yahoo.com este tot al meu ca de, am mai multe unele sunt pentru postari de genul asta altele oficiale etc. loool asa ca o gluma, nu stiu ce faceai tu cand eu citeam povestea cu sinbad marinarul, e posibil sa te fi jucat cumva in tarana !!! lool !!! *********** .

              Text şters parţial la editare.

              ATENŢIE! Regulă pentru tine, fără mişto. Voi considera nefolosirea majusculelor conform gramaticii limbii române drept lipsă de respect. Orice subiect în care nu vei respecta regulile gramaticii limbii române în ceea ce priveşte folosirea majusculelor îl voi şterge fără nici un alt avertisment sau explicaţie. Dacă vei continua fără să ţii cont de acest aspect SPAM scrie pe tine… nimic din ce vei mai posta nu va apărea fără o verificare anterioară.

              Admin BLUE

    • un frate
      12 iulie 2014 la 20:15

      de unde vii ioano, vrei alcool si tigari si sa stai pe whatsapp de pe smartphone in timpul meditatiei loooool maaaaa !!!!

  45. Ioana David
    2 decembrie 2013 la 22:05

    FIIca mea e acolo de 5 ani si 10 luni(din februarie 2008), avea tot ceea ce multi altii si-ar dori: casa, bani, masina, haine de firma, parfumuri, a fost plimbata in Europa, chiar si in Africa, studenta la Universitatea de Arte Bucuresti (fara taxa). A renuntat la tot pentru o viata alaturi de acest taran intr-un loc in care exista numai energii pozitive, care i-a oferit cateva ceaiuri, cateva clisme purificatoare, un loc unde sa munceasca numai pentru ea, deoarece noi ceilalti muncim pentru altii, un sac de dormit pe care sa-l imparta cu pisicile si caprele, o buda in fundul curtii eventual cu hartie de ziar in loc de hartie igienica, un dus de 2 ori pe an si nu la Paste si la Craciun, deoarece nu cred in Dumnezeu atata timp cat nu sunt admise obiecte relgioase. Raiul pe pamant, cu alte cuvinte.

    • 2 decembrie 2013 la 22:18

      Se pare că foloseşte o combinaţie de plante care au ca efect principal depersonalizarea individului, care, cumulată cu anumite tehnici de manipulare care fac ca el, guru, să fie văzut ca un fel de persoană superioară de la care vine şi binele şi rău.

      • Ioana David
        2 decembrie 2013 la 22:38

        O mica precizare, de la el vine doar binele, raul suntem noi cei ce nu ne supunem lui.

        • 3 decembrie 2013 la 19:55

          Cei care i se supun nu sunt „răul” ci victimele …

        • 8 decembrie 2013 la 21:36

          Feilcitări pentru enunţ. Este definiţia profundă a manipulării…

    • stan patitul
      23 februarie 2014 la 12:14

      Doamna Ioana, sa puteti fica Dvs. la psaltire zilnic!! (spuneti si motivul) la mai multe Sf. Manastiri!!! si dvs si ai casei sa va spovediti, impartasiti cum randuieste Parnitele Duhovnic cu ascultare si Mila Lui Dumnezu se va arata datorita staruintei dvs.
      ma bucur mult ca tineti la copilul dvs!!!
      Sa va ajute Dumnezeu!!

      • 23 februarie 2014 la 21:04

        Stane, las-o mai moale cu duhovnicii…
        Se cele mai multe ori sunt nişte indivizi extrem de limitaţi inelectual, care habar n-au de psihologie şi alte alea.
        În Argdeal lumea nu prea pune botul.
        Legat de nocivitatea lor ai dovezi clare câte vrei.
        Încxepând de la uciderea amărâtei ăleia la Tanacu şi până la cazuri cum a fost cel al gagicii căria duhovnicul i-a spus că nu mai are nici o şansă, Iadul o haleşte (fata s-a dus şi s-a spănzurat) dar şi cazul recent cu propasta aia de 15 ani care a plecat să se călugărească.
        Aş fiu de acord să existe dacă ar avea un atestat în psihologie. Pentru cei labil psihic, interpretarea pe care o dă lumii un duhovnic la care tutul e filtrat prin religie (mai precis una fundamentalistă) înseamnă a-i transforma din oameni dezorientaţi în victime.
        Educaţia de tip religios fundamentalist, în forme exacerbate, o poţi vedea la talibani… Ăştia recitau din Coran înainte să îşi scrie numele …

    • un frate
      12 iulie 2014 la 21:29

      Ioana poate ca fiica dvs nu-si dorea masini haine si parfumuri ca multi altii !

      • 13 iulie 2014 la 12:55

        După ce a trecut pe la Adi fii sigur că nu îşi dorea ceea ce îşi doresc oamenii obişnuiţi… şi asta nu pentru că era ea altfel ci pentru că ceilalţi nu au trecut prin ce a trecut ea …

        • un frate
          15 iulie 2014 la 3:29

          Clar ca daca reusesti sa descoperi macar putin din adevarata natura a universului ceea ce se si intampla daca meditezi, nu numai la Adi, e posibil si chiar normal zic eu sa lasi pe ultimul loc sau chiar sa excluzi dorintele oamenilor obisnuiti cum ar fi masini, haine scumpe, parfumuri, stirile de la ora 5, emisiuni kanald si multe altele neinportante sau chiar daunatoare. Acum sorine stii cum e, daca oamenii obisnuiti sunt majoritari asta nu inseamna ca au dreptate si nici nu inseamna ca trebuie sa fim toti ca ei. Oricum apreciez ca mi-ai aprobat 🙂 postarile, sincer nu ma asteptam, m-ai deranjat cu ceva jigniri dar m-am razbunat si eu pe ici colo asa ca suntem chit. Revino-ti la realitate si nu te lasa manipulat de nimeni, nici macar de kanal D, pentru-ca nu este nici o problema cu Copiii Soarelui cel putin nu din cele vehiculate de kanalD sau de tine sau de parintii DISPERATI 🙂 ai copiilor de 30 ani care au decis sa ramana probabil o vreme pe acolo, si iti spun ca si eu am vrut sa raman acolo si nu pt .ca m-a manipulat cineva ci pentru-ca voiam sa aprofundez tehnica de meditatie intr-un mediu favorabil unui incepator, adica liniste, apa curata, aer curat, oameni ok, mancare bio, fara tigari, fara multe tampenii care te pot impiedica sa evoluezi usor in arta meditatiei. Salutare tuturor !

          • 15 iulie 2014 la 21:07

            Crede-mă că, deşi am citit o grămadă despre astea cu meditaţiile, sunt prea ocupat ca să îmi pierd vremea cu astfel de prostii.
            De asemenea, dacă am văzut aea emisiune, nu înseamnă că sunt fan al Kanal D … Mi se pare un canal cam la fel de rahat ca OTV

  46. un frate
    12 iulie 2014 la 20:55

    sorin se pare ca n-ai inteles nimic din ce a spus brigid !!! ce sa-i faci ?

  47. 21 august 2014 la 21:17

    Eu am fost la un curs acolo acu doua saptamani. Cu tot respectul vă spun că nu este nevoie să folositi informaţii de mâna a treia. Inscrieti-vă la un curs şi dacă esti stăpân pe mintea ta da-ţi o opimie după ce aţi încercat practic drumul Vipasana către tine însuţi.

  48. Andra
    22 ianuarie 2015 la 22:13

    Cei de la Kanal D se pricep bine sa minta poporul cu televizorul, Adi este un om simplu, intelept si care munceste pe branci pentu el, pentru oamenii de acolo si pentru ca oamenii care vor sa vina la cursuri sa aiba gratuit, toate conditiile de care au nevoie. Nu exista nicio conspiatie, niciun lucru ascuns in spatele comunitatii din Dumbrava, oamenii sceptici in cautarea unei teme senzationale, privind toate lucrurile astea din exterior,nu au cum sa vada si sa priceapa cu mintile lor inguste, crescute in societatea asta consumerista, lucrurile pure, frumoase si naturale pe care traiul in armonie cu natura, departe de oras si meditatia, le pot aduce in viata unui om. Adi sta acolo din 93 si mi-a spus, singura data cand am avut placerea sa stau de vorba cu el, ca s-a retras acolo din dorinta de a reveni la obiceiurile arhaice, de a trai in natura, de a creste legume, fructe, asa cum faceau si bunicii nostrii. La inceput nu aveau nici apa, mergeau 2 km si iarna pe jos pana la primul izvor, din dealuri cu spini au facut teren arabil, iar acum, dupa ani de munca, au tot ce le trebuie, au construit totul pe forte proprii. Kanal D abereaza, strica reputatia si minte cu nerusinare, despre oameni buni si simplii, mai sanatosi la trup si la minte decat toti bucurestenii la un loc. Rusine! Nu mai credeti toate cacaturile care se vorbesc la TV.

    • 23 ianuarie 2015 la 12:45

      Zici „Adi este un om simplu, intelept si care munceste pe branci pentu el, pentru oamenii de acolo si pentru ca oamenii care vor sa vina la cursuri sa aiba gratuit, toate conditiile de care au nevoie.” …
      Că e un om simplu, sunt de acord. Tocmai aici e problema.
      A te pretinde guru, cu sensul de întrumător în orice fel de meditaţie este nevoie ca tu însuţi să fi parcurs. Zeci de ani sub îndrumarea unor iluminaţi în domeniu.
      Folosirea de orice fel de substanţe, fie ele şi ceaiuri al căror efect îl putea observa empiric, este similar co folosirea unor droguri care înlătură blocajele date de raţiune şi duc la despersonalizarea individului.
      Dacă îi punea să fumeze marihuana obţinea exact aceleaşi efecte…

      Aşa că, întreb şi eu, unde şi în pe perioadă a parcurs stagiul necesar aşazisei iluminări?

  49. 18 februarie 2015 la 10:05

    Nu stiu altii ce probleme au, dar eu in 2 zile merg sa cercetez acest loc si acesti oameni. Intuitiv m-a atras aceasta poveste, voi merge direct si vom vedea daca-s o secta de nebuni sau (cum mi se pare mie deocamdata) oameni de treaba care vor sa se exprime in liniste si pace, sa traiasca simplu si sa nu le duca nimeni grija. Am sa revin cu o parere si dupa curs (peste 2-3 saptamani) daca mi se pare ca acest lucru e necesar si util.

    Numai bine tuturor, si o recomandare pentru cei suparati – daca nu va place, nu veniti, sau si mai bine, faceti-va propriul curs, club, adunare, asociatie, absolut orice va exprima in mod corect si constructiv 🙂

  50. silvia
    15 aprilie 2015 la 19:23

    Nu se ia nici o măsură legala împotriva aberațiilor de acolo?este evident pentru orice persoana cu logica ca nu e bine si nicidecum nu are ca scop meditația,pacea interioara.mi-e mila de bieții naivi care căuta liniștea la un lup.e teribile!

    • 15 aprilie 2015 la 20:42

      Probabil când se va întâmpla ceva atunci autorităţile se vor sesiza şi toată lumea se va întreba cum a apărut aşa ceva …
      Legat de grupări de acest tip, au un anumit şablon…
      Aparent, o vreme, mai lungă sau mai scurtă, totul funcţionează fără a deranja pe cineva…
      Apoi în capul celui care controlează treaba o ia razna şi fie încep să facă prostii tot mai mari, fie ajung la gesturi ireparabile. Pe româneşte fie încearcă să se impună prin comiterea de acte antisociale (asociate terorismului), fie ajung la gesturi cum ar fi sinuciderile în masă.
      Au nrvoie doar de o scânteie. Îţi dai seama cam ce s-ar întâmpla dacă o organizaţie puternică, de exemplu ISIS sau alta care caută căi de intrare în europa ar începe să finanţeze şi să controleze ceea ce e acolo? Ăia se pricep, au oameni care cunosc psihologie până la fieţurile necesare ca cei deja subjugaţi acolo să creadă că ceea ce ar face ar fi exact menirea lor.
      Acele ceaiuri pot fi oricând înlocuite cu substanţe halucinogene cu efecte mult mai puternice.
      Dacă îi sunt cuiva distruse condiţionările mentale educaţionale, câteva doze de haşiş de exemplu puse în ceai pot face minuni …

    • 15 aprilie 2015 la 20:43

      E mult mai important pentru ţara asta ca presa să se ocupe de exemplu de extensiile de păr puse de cântăreaţa Delia câinelui decât de vieţile unor oameni pe cale să fie distruse, nu?

    • 15 aprilie 2015 la 23:39

      Nu prea inteleg ce masuri vrei sa se ia. Uite eu am fost pentru prima data acolo, la cursul lor din Februarie. A fost super fain si util. Nu m-au constrans in nici un fel, nici financiar nici pe alte planuri, deci nu prea e clar ce nereguli ti se pare tie ca ar fi acolo. E un grup asa mai hippie, ei mediteaza, tipu care a pus bazele acolo, pot sa-ti spun ca e foarte OK, unii instructori sunt cam pe dinafara (am avut dezacorduri mari cu 2 dintre ei, nu prea stiau pe ce lume traiesc, din punctu’ meu de vedere), dar per total e o activitate benevola, banii sunt pe baza de donatie (optionala, nici n-au vrut sa-mi zica anume o donatie recomandata sau ceva, au spus da-ne daca vrei cat vrei) iar meditatia a fost si utila si placuta si bine organizata. Camerele in care am stat au fost bine incalzite, camera de meditatie iar foarte OK, mancarea foarte sanatoasa, am venit de pe munte simtindu-ma mult mai bine decat la plecare, si foarte probabil voi mai face cursuri la ei. Tu ce nereguli vezi acolo? Si ai fost sa vezi si sa-i cunosti tu pe pielea ta, ori te dai asa cu parerea, sa te faci interesanta?

  51. silvia
    16 aprilie 2015 la 14:28

    E escrocherie ce face,are șiretenia țărănească si se vede si din vocabularul lui ca folosește termeni negativi dandul-le conotații pozitive,da o turnura de sectă si bieții oameni sunt slabi si incapabili sași organizeze viață si sa aibă decizii proprii,prefera sa renunțe la liberul arbitru,e ca o forma de comunism ( ca experiment psihologic),sunt dintr-o schema mentala si de asta ajung victime ca au nevoie de stăpân,sunt alienați cu sau fara ceaiurile lui,fara sa fie spălare de creier.ăștia de la tv sunt si ei alte exemplare,aduc psihologi incoerenti..Se vede cat a decăzut societatea.distanta intelectuala nu e prea mare intre „guru” si cei din presa de ex.Peste tot se întâmpla chestii de genul..ce face adi asta nu are legătură cu spiritualitatea cu filosofiile indiene sau orice tip de credințe.se folosește de sentimentul de apartenența la o comunitate.asta instinctiv o știe si o aplica si cum a spus Sorin mai sus chestiile pot degenera pentru ca intențiile sunt evidente.sa fim serioși. terapia ocupaționala e foarte buna dar aplicația ei nu are caracterul de a face bine grupului ci unor indivizi care mai mult ca sigur sunt in spatele măscăriciului de Adi. Pestele de la cap se împute.si apropo daca un individ ca ala sfideaza eu de ce nu m-aș da „interesanta” pe un forum?e o obligatie morala si e rusinos sa tăcem si sa lăsam toți semidocții sa facă ce vor.

    • 16 aprilie 2015 la 17:32

      N-ai raspuns la intrebare, ai fost tu personal acolo sau iti dai cu parerea in plina lene, de la distanta, dupa televizor si articolele altora? Eu am fost. Nu traiesc acolo in comunitate, doar am fost la ei zece zile pentru curs si practica. M-a ajutat foarte mult si in cateva luni probabil voi merge din nou. Ce treaba ai tu cu o comunitate care ofera cursuri de meditatie, care (cel putin in cazul meu) ajuta si rezolva chestii? Ce treaba ai cu oameni care isi cresc hrana bio si o impart cu altii?

      Pe cine crezi tu ca „sfideaza” individu respectiv, sau grupul per total? Ei si-au facut alegerea, au mers sa traiasca in modul si contextul pe care-l prefera, si n-au treaba cu tine. Ce treaba ai tu cu ei?

      Te-as mai intreba chestii, daca fumezi, daca bei, daca esti fericita cu viata ta si ai suficienta iubire in ea (ca dupa cum suna posturile tale, eu tind sa cred ca nu 🙂 ) dar sincer sa fiu nu ma intereseaza. Ca tine am mai vazut mii de oameni, de comentatori care stau pe margine si-si dau cu bla-bla-ul, cu parerea.

      Invit cititorii sa-si formeze singuri opinia daca ii intereseaza, mergand la un curs acolo, sau daca nu, sa le dea pace. Genu’ asta romanesc de facut zarva de pe canapea, de la televizor, e pura pierdere de vreme. Interes excesiv fata de capra vecinului 🙂

      • 16 aprilie 2015 la 19:56

        Răspunsul în găseşti în text Căline.
        Tu ai impresia că cei care au scris despre droguri sau despre cianura de potasiu de exemplu şi efectele lor au făcut-o după ce au verificat pe pielea lor? îţi garantez că nu … Există destulă literatură de specialitate …

  52. silvia
    16 aprilie 2015 la 19:20

    Si betivul spune „da ce beau banii tai!”…Cand se ajunge la alegeri de genul in primul rand nu-si gasesc locul nici in familie,care e caramida societatii,ei sunt 100 -200 dar provin dintr-un mediu care nu le da un echilibru ,treaba asta vorbeste despre o societate bolnava si permisiva fara adevarate valori.ceea ce ma șochează pur si simplu si cad pe mâini greșite.nu am nimic cu stilul lor de viață,tocmai am precizat ca sunt si chestii bune dar ca majoritatea sunt victime(si la mănăstiri sunt fenomene de genul).omul are trecut prezent si viitor si evadarea din realitate nu e o solutie.dar se pare ca nu prea ai capacitatea de a înțelege un text .reportajul facut de televizune e facut subiectiv oarecum si cu prudenta ca nu se stie unde poate lovi si sa nu fie efectul bumerang dar doar pe baza afirmatiilor lui nenea guru vezi ridicolul situatiei si obscenitatea .tipul asta cum adi e genul nociv societatii indiferent ca e liderul comunitatii lui flower power sau uneia mai mari si cu traditie,sau ca individ anonim..doar pune-i prostului arma in mana si vezi ce-l duce capul.cred ca istoria si evenimente recente dovedesc destul cat rau se intampla din cauza ignorantei si indobitocirii.cat despre mine personal sunt implicata in acțiuni de voluntariat ,mereu am contact cu oameni din toate mediile sociale,etnice, religioase si culturale,stiu despre ce vorbesc si mai e si o vorba care spune ca nu trebuie sa bagi mana in foc ca sa știi ca te arzi.peace

    • 16 aprilie 2015 la 20:03

      Silvia, poate ar trebui să îi explici cun e cu flower power … omul ar putea crede că e vorba de florărese

    • 17 aprilie 2015 la 1:10

      @Silvia – ma rog, tine-o tu pe a ta, eu iti zic ca am fost acolo, n-am vazut oameni distrusi si spalat pe creier, sau in orice caz nu mai mult ca in oras, prin birouri si cubicles. Dupa mine te invarti in gol, astia-si niste oameni care si-au luat o pauza de la agitatia urbana, si tu faci zgomot aiurea de parca ar fi ceva cult sinucigas. Sunt atatea alte cauze si grupuri care intr-adevar merita atentie si suspiciune, asta eu zic ca nu-i unu dintre ele.

      @Blue Sorin – nu prea stii pe ce lume traiesti. Merg la festivaluri psytrance si calatoresc super mult in afara. Daca io nu stiu ce-i ala flower power apoi e clar. Tu crezi ca doar habotnicii uitatori la TV se duc sa vada ce-i cu acel curs?

      Si daca tot veni vorba, tu ai fost personal acolo, ai investit zilele sa-i vezi direct pe oameni, si mai ales sa vezi ce efect are asupra ta acea tehnica de meditatie, precum si prezenta acolo in natura, la distanta de telefoane, claxoane si monitoare?

      Parca vad ca n-ai nici o legatura, ai dat niste copy/paste si parafrazat articolele altora, si gata. Mega parere fara sa fi fost deloc la fata locului, totu la mana a doua.

      Eu n-am treaba, cititorii isi vor face ei singuri parerile, care cum il duce capu’. Eu doar spun ca am fost curios, am mers acolo sa vad la fata locului, sa le dau sansa sa se arate asa cum sunt, si unii au fost cam dusi cu capu si slabi de inger, insa fondatorul (Adi) a fost foarte OK, si ce-i mai important, practica (meditatia in sine) a functionat chiar peste asteptarile mele. Altceva nu stiu ce mai vreti, ce anume provoaca atata zgomot si indignare.

  53. silvia
    16 aprilie 2015 la 20:46

    ca tot mi-am bătucit buricele degetelor cu impertinenete pana acum citez un cantec valabil si reprezentativ pentru …hai ca devin răutăcioasă:)):

    „E o perioada in viata cand ti se vede pe fata
    Cam cata viata ti-a ramas de aseara pana dimineata
    Cand tacut, pe pilot automat trecut,……………………………………………………………………
    Suntem multi insi impins in acelasi anturaj
    Cu aceeasi fericire scumpa ai de scurt metraj…………………………………………………………………..Cum cauta un drac deghizat in inger pazitor
    Si-o iau incet de pe pamant spre nori
    Incep sa urc pe scari, trec prin diferite stari
    Fara sa-mi pese de urmari…..deliram,deliram deliram”..

  54. Sergiu
    1 ianuarie 2016 la 10:25

    tace-tzi draq mai comentatzi shi de extraterestri shi de plm mai sujetzi…Adi de Brad sub moara-i mama k te-au botezat ashitia ori sughitza omul nencetat ori e ….BINECUVANTAT.Punct shi bara sau linie,virgula…va masturbatzi cerbelele de fac oua de la cernoball mai vomitatzi cate-o idee,vi se ard circuitele shi mai sujetzi mortu cu gust divin din fundu gaini pardon ma scuzatzi gradini…trebe vre-o inteligentza supramentala k atzi mucegait la buci pe scaune de la constipatzie…sa mai tastez ceva plm mi so blocat creierul ma duc la Adi sa mi-l spele …mai continuatzi lume buna sa postatzi k asha ai facetzi reclama STOP publicitate

    • 1 ianuarie 2016 la 13:03

      Salut Sergiule, La mulți ani!
      Ltii ce e interesant legat de acest articol, Sergiule?
      După cum poţi vedea sus, sub titlu, data publicării esre 22 Ianuarie 2012, deci mai sint trei săptămâni şi se împlinesc patru ani. nu am văzut ca presa să mai scrie despre subiecrul „Copii soarelui” sau despre meditaţia Vespana. Şi totuşi, din când în când apar noi comentarii.
      Aparent, de vreme ce nu apar nemulţumiţi, totul pare OK. Teamă mi-e că se merge cam pe aceeaşi logică pe care s-a mers pe toate sectele astea ermetice care sfârşesc în tentative de suicid în grup.
      Au fost câteva cazuri care au sfârşit spectaculor după o lungă perioadă în care nu răsufla nimic. Asemănarea frapantă e că toate aveau un lider cu pretenţii de mare specialist în el ştie ce, era un individ cu ciziune şi viziuni, de obicei individul căpăta o siguranţă incredibilă şi începea să se considere personaj predestinat. Treaba e că acestea de fapt erau primele semne de aşazisă „inflamare de personalitate” o formă de paranoia cu accente schizoide.
      Siguranţa de sine şi în faptul că era un predestinat pe care o căpăta în făcea să o ia rasna şi să se considere un fel de semizeu.
      De aici şi până la idei legate de sfârşitul lumii sau de sacrificiu în grup fac parte din ciorba asta…
      Unii din liderii sectelor devenite sinucigaşe erau ferm convinşi că astfel îşi purifică propia karmă devenind astfel nişte posesori de suflete cu mari şanse de zeificare, deci astfel li se deschide calea spre un nou nivel spiritual … Astfel corpul fizic nefiind decât o piedică pe cala înâlţării …
      Treaba e că depersonalizându-i pe cei din jur cu diferite substanţe, (droguri, ceaiuri sau alte alea cu efecte psihotrope pe termen lung) aceia îi vor da dreptate întărindu-i credinţa că are dreptate în tot ce face.
      Pa mine mă miră faptul că mu am auzit ca autorităţile să se preocupe se faptul că dacă sunt acolo copii aceştia sunt scoşi din sistemul de învăţământ. Pe viitor acei copii, dacă mai există sunt adevărate bombe cu ceas.

  55. Gab
    5 octombrie 2016 la 15:33

    AM FOST LA CURS!! NU VA DUCETI ACOLO!! O SA VA INTOARCETI MAI FERICITI :))

    si acum sincer.. cine in ziua de azi mai vrea fericire? oamenii vor bani si putere.

    vorbiti doar cand stiti ceea ce spuneti. pe zi ce trece sunt mai constient, senin, calm si fericit (si amuzat maxim de toate comentariile rautacioase/ lipsite de sens/ nefondate la adresa subiectului acestui post)). sunt oameni care nu pot sa inteleaga mai mult decat inteleg in momentul respectiv. peste 3 zile esti alt om (din anumite pdv) si s-ar putea sa intelegi. dar daca nu-ti dai sansa asta ..ei bine ce se intampla daca nu-ti dai sansa?

    Blue Sorin de ce nu te-ai dus in toti astia 4 ani sa faci un curs? sa intelegi ce se intampla acolo, sa povestesti si cititorilori tai ceea ce ESTE nu ceea ce CREZI. Ti-e frica de manipulare? Crezi ca ce se intampla acolo e bullshit? Sau 12 zile lipsa din Oras te-ar da peste cap? ar insemna ca frica e mai mare decat curiozitatea. nimic rau aici, nici bun. e bine insa sa fii constient, sa stii unde te aflii

    pace

    • 5 octombrie 2016 la 19:42

      De ce nu m-am dus acolo? Simplu, pentru că nu e în regulă ce se întâmplă acolo. Tu care zici că ai fost, presupunând că spui ceea ce ți se pare că e adevărul ai o problemă, nu faci diferența dintre un guru adevărat și un guru autodeclarat.
      În orice loc unde se practică astfel de meditații există cel puțin o persoană care a ajuns la un nivel superior în domeniu. Asta nu se câștigă în câteva zile ci în ani lungi și grei în care parcurge anumite etape extrem de bine definite, plecând de la nivelul de novice și ajungând la cel de maestru. Pentru a ajunge la nivel de maestru e nevoie să treacă prin diferite teste în care se respectă anumite proceduri bine definite de sute de ani.
      În plus, dacă izolarea este ceva acceptabil, folosirea de orice fel de substanțe, fie ele și sub formă de ceaiuri de plante ne duce nu la practicarea unei meditații ci la altceva … Aparent acele substanțe, ceaiuri în cazul nostru, au un efect extrem de subtil asupra creierului ”setat” să aibă o anumită protecție (capacitatea de a se îndoi, de a se pune în gardă), protecție anihilată de substanțele psihotrope ingerate. Folosirea acelor ceaiuri face ca să nu mai fie vorba de meditație ci de manipulare.
      Dacă zici că așa zisul Guru știe ce face.. o fi știind, doar că ceilalți se pare că nu știu.
      Ieșind din mină (fiind dat afară, de fapt) nu ai cum să devii maestru în meditație fără a trece prin procedura espectivă

      Citește asta: https://buddhism-controversy-blog.com/2014/03/11/the-dangers-of-meditation-advice-for-meditators-an-interview-with-leigh-brasington-by-willoughby-britton/

      Dacă nu știi englezește folosește translatorul Google … aici … https://translate.google.ro/

      • Gab
        5 octombrie 2016 la 23:01

        e ok ce spui mai putin:
        1. partea cu ceaiurile. eu am baut si pot spune ca sunt chiar bune. mno plante si apa fiarta. ‘prafurile manipularii’ din ceai nu pot exista decat intr-o minte fricoasa

        2. si din articolul sugerat de tine zice asa: „there is no danger with meditation, the danger is rather the ignorance that doesn’t know that you might face problems which you are not prepared for or that you cannot resolve on your own”

        3. tu imi vorbesti de omul de acolo ca face ca drege. nu-l cunosti si vorbesti despre el. eu il cunosc si nu simt nevoia sa vb despre el. daca vrei sa ajuti cu ceva cititorii, vorbeste despre practica meditatiei si beneficiile ei ..dupa ce o descoperi.

        o viata fericita!

      • Calin
        6 octombrie 2016 la 17:43

        Uite eu intre timp am mai mers o data, deci de doua ori in total. 20 de zile.

        Pot spune ca de fiecare data am avut probleme, adica mi le-am adus eu de acasa, si am dat acolo peste diversi oameni teleghidati care le-au amplificat, probabil ca sa le vad mai bine.

        Posibil sa mai merg pe viitor, nu e clar, vom vedea.

        Despre ceaiuri, daca ala e motivul pentru care zici tu ca nu te duci sa vezi cursul pe bune, direct, apoi pot spune ca exagerezi la maxim. Se bea ceai de leurda, OPTIONAL pentru cine vrea. In rest e apa cu zeolit (din nou, cine vrea) sau apa curata de izvor pentru cine nu. Daca chiar ar fi ceva mega ceaiuri de spalat pe creier ar fi obligatoriu, ar face cult din asta, n-ar pune 2-3 galeti diferite si libera alegere.

        Despre guru autodeclarat sau real, cred ca te furi singur. Omul (zice el cel putin) ca practica treaba asta de circa 40 de ani, deci si-a depus timpul de curatare, tehnici, etc. Poate nu tehnici formale luate din carti, dar NICI NU TREBUIE din alea. Observa ca nici shamanii nu invata din carti, si nici Buddha, el insusi, n-a invatat din carti, ci s-a dus dupa propria intuitie.

        Esti liber sa mergi la curs sau nu, eu spun ca din cate vad, fricile si rezervele sunt doar la tine, si sunt foarte slab fondate. Frica de ceai de leurda (pe care esti 100% liber sa nu il bei, cei de la bucatarie sunt deosebit de flexibili cu orice necesitati ai avea, mai putin tigari alcool zahar carne) si ma rog, parerea ta personala despre Adi.

        Eu ce pot sa-ti spun e ca tu acolo nu cu el ai treaba, ci CU TINE ai treaba. Mergi acolo, ti se pune la dispozitie timp amplu de reflexie, de autoexplorare si observare. Este dupa mine, de departe dintre cele mai bine organizate cursuri de acest gen de la noi din tara, adica nu ca ar fi instructorii si organizatorii de acolo ceva super calugari mega elevati spiritual, se mai impiedica si ei in chestii interne si externe, dar locul, linistea, faptul ca iti dau acel ritm de 9-10 ore de meditatie pe zi, astea nu cred ca le vei gasi pe aci prin tara in multe alte locuri.

        Am recitit si mesajele mele de mai sus, tre sa zic ca eram un pic cam agresiv, ma rog, pe nivelu ala eram atunci 🙂

        Recomand in continuare celor care pot sa mearga, sa dea un test, si cred ca au MULTE de invatat din asta. Nu va place ceaiu nu-l beti, chiar nu-i musai 🙂

      • Calin
        6 octombrie 2016 la 18:00

        A si despre Adi, eu observ oamenii efectiv dupa cum vad ca respira, cum se exprima, cum ma observa ei pe mine si cum stau cu fricile si problemele interne nerezolvate. Pot sa-ti zic ca cel putin dupa impresia mea, Adi e MULT mai evoluat decat ce gasesti aici in orase, pe strada, in viata de zi cu zi, si desi am vazut fiinte mai evoluate prin calatoriile mele, si nici nu vad toate cum le vede el, mi se pare super de incredere atat el ca persoana, ca nivel de cunostinte si experienta, cat si spatiul pe care il ofera acolo. Altfel nu m-as fi dus de 2 ori si sa ma gandesc sa merg si de altele.

        Repet, treaba ta acolo este cu tine, cu muntele, cu singuratatea, cu aeru vantu si amintirile tale, nici Adi si nici altcineva n-o sa te tina de mana in jocu asta al tau cu tine. Ti se vor da sfaturi, putine dar clare si bune, si apoi vei fi lasat sa te explorezi si intelegi. Procesul merge. E bun. Face treaba. Nu procesul si nici locul si nici Adi nu sunt sub semnul intrebarii aici. Tu si atitudinile tale sunteti.

        Nu zic sa mergi neaparat sau sa mergi la un moment dat anume. Si eu am vrut sa merg in 2012 si am ajuns practic doar in 2015 cand eram gata pentru asta. Zic sa analizezi mai clar datele pe care le ai, ca ai foarte mult negative bias care mie mi se pare nefondat, sau foarte slab fondat, e de la tine nu de la ei.

        Ar fi mult mai bine pentru tine sa admiti ca „ceva” nedefinit nu-ti cade bine la acest grup sau aceasta metoda, si ai fi macar sincer. Ai zice uite, stiu ca astia fac ceva soi de meditatie acolo, dar mie nu imi place asta acuma. Eu hotarasc ca nu, pentru ca motive (interne, de-ale tale) nu ca ar fi ceva aiurea la grup loc sau organizator.

        Creada cititorii cum vor pofti, eu doar zic ca dupa mine se merita. Daca stiti alte locuri unde se mai face asa ceva, ziceti aci si cu mare drag ma duc sa vad ce fac si acolo 🙂

        • 6 octombrie 2016 la 21:05

          Amice, după cum vorbești sunt convins că asta crezi …
          Exact acesta este efectul substanțelor de care ziceam… în fine, fiecare e liber să facă ce vrea cu viața lui. Aceeași dominare mentală o găsești și la acei tineri musulmani dispuși să se sinucidă … Ei nu beau ”ceaiuri liniștitoare” cu Captagon, un drag euforizant şi dezumanizant.
          Repet, meditația adevărată de orice fel nu implică nici un fel de substanțe, sub indiferent ce formă.
          În caz că nu știai, există cazuri de meditație pe la mănăstiri. De obicei asta se întîmplă în camere mici (chiliile) unde arde într-o candelă tămâie, fumul acesteia având efecte asupra psihicului oamenii intrînd într-un fel de transă …
          În fine …

          • Calin
            16 octombrie 2016 la 10:55

            Ok vad ca nu pricepi ce zic, sau nu vrei sa pricepi. Zece zile cat am stat acolo, am baut cateva cani de ceai. Acuma tu spui ca chiar se minte pe fata acolo? Crezi ca Adi zice grupului „avem azi ceai de leurda” (si cam asta e tot timpu, sau musetel, sau menta, si simti ca gustu pusca cu ce se spune ca e) si apoi cum ajunge substanta magica in ceai? Doar cei de la bucatarie gatesc, la comun, si se cam rotesc, se face cu randu.

            Crezi ca daca Adi ar minti intreg grupu nu s-ar sesize cei de la bucatarie, bai hopa ca zicem una facem alta?

            Si crezi ca n-ar fi mai obligatorii ceaiurile daca s-ar pune ceva bizar in ele, pentru spalat pe creier? 🙂

            Zi-mi mai clar ce crezi ca se pune in ceaiuri la centru acolo, sa vorbim clar pe sustante si molecule. Eu n-am detectat absolut nimic. Da hai sa vedem, zi moleculele pe care le suspectezi, sa calculam ce doze ar trebui la cantitatile preparate acolo, si sa vedem ce efecte ar avea.

            Si daca eram spalat pe creier ii idealizam pe toti, inclusiv instructorii, ceea ce nu s-a intamplat. Am vazut vreo doi care dadeau in gropi, m-am si mirat ca stau la meditatie de atatia ani si nu s-au dezmeticit cat sa stie umbla mai putin impiedecati sau sa gandeasca putin inainte de a vorbi 🙂

            La manastiri si chilii aia mai putin mediteaza (respiratie cu ochi inchisi FARA verbalizare interna) si mai mult recita texte. Da-ne aia fa-ne cealalta iarta-ne cealalta. Orice-ar fi, textu si verbalizarea au niste efecte in capsor, care nu pusca cu ce se face la meditatie, cel putin nu cum o inteleg eu. Despre tamaie, daca si aia ti se pare ca are efecte suspecte, mda, amuzant 🙂

            Dar fa bine clarifica ce substante sau chestii crezi ca se pun in ceaiurile de la centru, sa vad macar ca ai o teorie care are sens. Deocamdata am vazut ceaiuri de menta, musetel, leurda, si absolut nici un efect magic de la ele, nimic psihoactiv.

            Judeca putin si partea de CUM anume ajung zilnic substantele in ceaiuri, intr-o oala imensa de 20+ litri, ceai facut de diversi oameni de acolo, in conditiile in care Adi nu trece pe la bucatarie zilnic sa depuna droguri in ceai. Clarifica putin teoria ta. Cei de acolo au o conspiratie de a ne spala pe toti pe creier? Zic una fac alta? Cresc cu grija tot anu mancare organica, legume, bunatati faine, si dupa aia baga in ele prafuri si bazaconii chimice? Zi mai clar sa vezi, ca mie (Dupa ce am mers acolo si explorat 20 de zile, si locu si oamenii, si zona de sala de mese / bucatarie) mi se pare ridicol ce spui 🙂

            Imagineaza-ti un pic cum ar fi schema. Merg la curs. Mi se zice ca-i ceai de leurda. Apoi hotarasc sa ma alatur, sa stau ca voluntar acolo o luna. Ajung si eu sa prepar ceai la bucatarie. Ok cum se face, imi spun atunci ca ioi stai, ca era leurda plus opiu si morfina, si acuma ca faci tu ceaiu te vom invata si pe tine sa pui dozajele corecte la noii cursanti. Nu crezi ca mi-ar sari un pic in ochi faza asta? Nu crezi ca la ceilalti e la fel?

            Judeca un pic, teoria ta nu are sens, CUM anume se intampla sa ajunga zilnic doze de chestii psihoactive in ditamai oala cu ceai de 20L, fara sa trezeasca suspiciuni?

          • Gab
            16 octombrie 2016 la 11:32

            „oamenii intrand intr un fel de transa de la tamaie” ?!?!

            pai boss tu ai luat droguri vreodata? ai habar ce e aia transa? sau scopul tau cu blogu vietii este de a deruta oamenii sa creada tot felul de bazaconii. mai degraba cred ca tu esti cel manipulat sa scrii nonsensuri pe site ul asta.

            dar afla (ceva ce am aflat si eu acum mult timp) de karma. si ca se umple cu rahat cu timpul, daca nu ai o directie pozitiva, si ca o sa se sparga in momentul in care te astepti cel mai putin. iti zic asta ca poate o sa ti amintesti in clipa aia de ce ti am spus.

            lasa rahaturile scoase pe gura, da le afara doar cele pe cur.

  56. Oana
    26 iunie 2020 la 8:43

    Am doi prieteni NENOROCITI de aceasta creatura! Unul era sa moara de curând iar unul este cu un picior in Groapa ! Nu mai sunt oameni ! cel din urma numai despre muntele ala imi vb si când aduc vb despre aceasta creatura repede ii sare in apărare , asa de praf i-a făcut !

    • 26 iunie 2020 la 21:58

      Probabil mulți au pățit la fel…

    • Gab
      27 iunie 2020 la 5:49

      Buna Oana,
      Nenorociti in ce fel? Inainte cum erau? De unde stii tu ca el e faptasul?
      Ai incercat macar sa meditezi, indiferent de practica folosita, sa vezi ce nenorocita poate fi mintea, intr-o singura ora de meditatie?
      De ce era sa moara cel de curand si de ce crezi tu ca n-a murit? Ce inseamna ca este cu un picior in groapa? De ce groapa cu G mare? Faci referire la iad? Daca nu sunt oameni, ce sunt? Daca cel din urma iti vb numa’ de muntele ala inseamna ca nu e asa de neom cum spui, pt ca poate vb. si ca-i place natura. Si mai inseamna ca vorbiti des, asa-i?
      Si mai ales: te rog frumos spune-le prietenilor tai sa intre pe acest blog si sa ne spuna si ei parerea lor personala. Sa intelegem si noi ce si cum din ‘gurile’ lor.

      Ps pentru cei interesati de spiritual cautati Bashar pe net
      Evolutie fericita!

      • 5 iulie 2020 la 11:04

        Gab, legat de meditare. Ți se pare cumva că o persoană căreia îi administrezi ceaiuri halucinogene meditează? Sau că un miner poate deveni, pocnind din degete, guru?

        • Gab
          5 iulie 2020 la 12:04

          Mie nu mi-au dat ceaiuri d’alea 😦 dar daca sti reteta as fi curios sa incerc. Cat despre eticheta ‘miner’ pot sa zic doar ca e un lucru social, o functie. Nu are treaba cu spiritualul asa cum cred eu ca intelegi tu. Din contra, un miner poate medita foarte bine in timp ce-si face treaba.
          Vezi tu, Sorin, sunt lucruri pe care le poti intelege abia dupa ce le incerci. Iar pana atunci sugerez sa nu tragi concluzii pripite. Iti poti distorsiona perceptia fiindu-ti apoi si mai greu sa le intelegi cu adevarat.

          Fericire si pace in Univers!

          • 5 iulie 2020 la 19:18

            Gab, Tu nu ai noțiunea de meditație, de stare specială și tot ce înseamnă asta. Probabil nu faci diferența dintre starea de atenție alterată de droguri sau alcool și cea necesară pentru a putea intra în meditație, o stare la care ajungi după ani lungi de exercițiu.
            Un miner nu poate medita în timpul în care lucrează dintr-un motiv foarte simplu, a medita înseamnă a fi rup de realitatea obiectivă.

    • Nadire Zenith
      23 august 2021 la 14:31

      Oana, poate ai dori sa discuti despre experienta ta cu cea care a scris acest articol foarte pertinent?

      https://www.scena9.ro/article/copiii-soarelui-vipassa-meditatie-apuseni

  57. maria
    8 august 2021 la 16:11

    OAMENI BOLNAVI CARE AU NEVOIE DE AJUTOR SPECIALIZAT.

  58. Nadire Zenith
  59. Dan Dănuț
    27 aprilie 2022 la 18:24

    Lucră cu diavolul categoric fără doar și poate,e un fel de vrăjitor.

  60. 31 mai 2022 la 15:59

    Întradevăr. Sunt zece ani de când am postat acest subiect. Aproape că am uitat de el. Îmi aminteam când răspundea ceva și îmi venea atenționare …

  1. 10 noiembrie 2012 la 21:16
  2. 6 septembrie 2018 la 23:26

Lasă un comentariu