Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > România e pe malul prăpastiei… un vot pentru USL poate însemna piciorul în dos pentru face pasul înainte

România e pe malul prăpastiei… un vot pentru USL poate însemna piciorul în dos pentru face pasul înainte

...................................

Cu arată viitorul României? Habar n-am… în acest moment pare a nu se prea putea găsi o cale stabilă … totul pare făcut de mântuială, provizoratul fiind cuvântul care cred că ar defini cel ai bine ceea ce vedem…  

Să asistăm oare la un fel de sfârșit al lumii în politica românească? La prima vedere nu prea pare că avem mare nevoie de o arcă zburătoare   pentru a traversa prăpastia ce pare  se contura undeva în fața noastră 

ROMÂNIA - ALEGERI

De la o vreme, când se mai rezește din când în când din hibernare, Crin Antonescu, plin de obidă se rățoiește: ”Dacă nu îl numește Băsescu pe Ponta ca Premier îl ia mama dracului… Îl suspendăm de nu se vede”… Apoi trage o doză pe nas și, cu accent de Isaccea spune probabil: ”Ai gău tu șlip… Aim very obosith”

Din păcate pentru el și pentru colegii lui din USL, se zbate cam degeaba… 

Ce vedem noi din prestația actualulului guvern în care se schimbă miniștrii mai abitir decât antrenorii în Liga lu Mitică, este că indiferent ce a încercat Ponta până acum nu reușește decât să accentueze accentul caricatural al Guvernului… cum îl numește pe unul, cum vedem că ori e incompetent, ori e incompatibil, ori e plagiator …

Pe la dezbaterile unde participă un membru al USL vedem circ, vedem acuze de parcă ar fi în continuare membrii ai opoziției și nu taman niște guvernanți cu brișca într-o mână și furculița în ailaltă …  de guvernat…  nimic… nimic despre soluții reale, raționale și aplicate, doar niște expuneri ca niște poezele a unor teoretice dar complet nerealiste … unele de-a dreptul aiuristice …

Nici nu aveau cum… de când au ajuns la guvernare au altă treabă… să pună mâna pe țară, pe justiție ca să scape de pușcărie…ca prim obstacol care la bagă ciroza în ficați, Băsescu… Atât… este singurul liannt care ține unit USL, că în rest în afară de târguială pe posturi și o interminabilă ceartă care se încearcă a fi marcată prin apariția celor doi măscărici, uneori trei care se autodenumesc președinți, sau copreședinți ai USL…

Evitarea a orice dezbatere pe teme economice ar putea să mire dacă nu am ști cam cine formează caricaturalul Guvern Mutzunake…În timp ce candidaţilor PDL li se reproşează în campanie că au tăiat pensiile şi salariile, că nu au luat măsuri pentru atenuarea măsurilor de austeritate, totaă lumea tace mâlc atunci când vine vorba de faptul că nu suflă niciun cuvânt despre faptul că inflaţia a ajuns atât de mare în ultimele luni încât măririle salariale parcă nu ar fi existat,, ba parcă avem o scădere destul de accentuată a nivelului de trai, că  economia se prăbușește liber şi singurul lucru care înflorește vesel fiind  şomajul. Nu, astea par a nu se vedea când uslașii se laudă cu ”Am primis că vom crește salariile, le-am crescut. ”. Din câte știu eu, turma vrea să cumpere ceva cu banii și nu să își tapeteze casa cu ei… cum zice un amic al meu: ”Ce folos dacă am mai mulți bani dacă pot cumpăra mei puțin cu ei?

Din fericire însă, se pare că avem  şi alegători care încep să se trezească și să înțeleagă ce și cum. Chiar dacă nu sunt susținători  ai PDL şi în ultima perioadă ar fi fost  mai tentanţi să voteze cu USL, încep să simtă cum, deși teșchereaua e mai plină, pare mai ușoară …că lucrurile nu stau aşa cum s-ar fi aşteptat când beleau pupila și urechea la ce le  spuneau mercenarii lui Felix  pe la Antena 3.

E drept, acum par relativ puțini, dar am așa, un fel de presentiment că peste o perioadă relativ scurtă (câteva luni ), starea de nemulţumire va  crește, tinzând spre generalizare  generalizată, tocmai  în cazul unei guvernări USL. Românii vor plăti substanţial mai mult pentru orice, de la alimente și medicamente, la vacanțe și chirii. Există economiști extrem de informați și cu o destul de mare putere de sinteză  care estimează că pe la finalul primului trimestru din 2013 economia va intra pe o pantă de prăbușire și mai abruptă, lipsa banilor din buzunarul Guvernului va deveni mai evidentă. ( Importante motive fiind cheltuielile uriașe, mascate, făcute de cu  făcute de USL  în campanile pentru alegerile generale și locale ca și pentru cea de la referendum, lipsa de orizont și strategie reală, rațională și aplicată a Guvernului Ponta, blocarea alocărilor la sectorul Investiții, etc).  Singurele chestii care va crește exponențial fiind  şomajul și deficitul bugetar, lucruri care vor duce probabil la noi tăieri salariale ori la mascarea în inflație galopantă și necontrolabilă a incapacității guvernamentale). 

Cu o clasă politică de operetă mult prea fragmentată și mânată de interese proprii și de grup, ( vom avea mai multe partide în legislatura actuală în comparaţie cu perioada 2008-2012) , şansele de a avea un guvern care să rezite  4 ani  sunt aproape inexistente. Specialiștii afirmă că durata de viaţă a viitorului Guvern nu va fi mai mare de câteva luni.

După ce PSd și PNL  se vor vedea cu slănina în pod, tensiunile interne din USL  se vor accentua putnd duce chiar la apariția de fracturi în această alianță …  Deja  Antonescu a declarat că e necesar ca cele două partide ar trebui să aibă candidaţi separaţi la alegerile  europarlamentar din 2014.

În mintea lui individul mai crede că are un PNL destul de puternic la dispoziție și că fără susținerea PSD are vreo șansă la Prezidențiale… Hehehe … Chiar pare a considera că el este personajul providențial de care România are nevoie… mai e unu de prin Caracal care se crede inevitabil și predestinat, care se face zilnic de râs prin Târgu Jiu pozând în Făt Frumos cel Mov călare pe Rolls Royce…

Antonescu a uitat că , în cazul Alianţei D.A., când PNL şi PD nu erau în acea vreme atât de diferite de PSD şi PNL, armonia  a durat doar câteva luni. Cu un guvern format în decembrie 2004, PD ieşea de la guvernare la 15 luni de la formarea Executivului, în aprilie 2007.

Nu este exclus ca la anul pe vremea asta  să avem un guvern de forma PNL- PDL-UDMR sau PSD- UDMR- PPDD. Un guvern care la rândul său va avea un mandat limitat, având în vedere că în 2014 avem alegeri prezidenţiale şi europarlamentare ceea ce mereu antrenează o nouă schimbare politică … oricum probabil vom avea un PNL fără Antonescu și, posibil un PSD fără Ponta…

Ce par a mai uita Ponta și Antonescu este că avem o Constituție în care scrie negru pe alb că oricât l-ar mușca pe Băsescu de buci, de ouă îl pot strânge doar dacă UN PARTID  nu O ALIANȚĂ  depășește 50% ca să numească premierul … în orice altă situație, chiar cu riscul unor alegeri anticipate, acesta poate desemna pe cine vrea mușchiul lui…

Ce mai uită cei doi papagali? Multe.. de exemplu că avem un UNPR și un UDMR, formațiuni balama care la o adică pot fi folosite la crearea unor majorități indiferent cum se așează în timpul alegerilor, ca să nu mai vorbim de minorități, altele decât cea maghiară, care sunt tot timpul în barca puterii, ori despre straniul PP-DD care, de încă de la formare are un singur rost… Aducerea lui Dan Diaconescu la cașcaval… acesta din urmă, neavând nici un fel de principii poate foarte simplu ca, în orice variantă, să spună că doar fiind la putere va putea să își pună porcăria de promisiuni în aplicare…  cele minim  10% maxim 15% pe care le va obține continuând enorm.

Lui Dan Diaconescu îi țâțâie prea tare celulita ca să nu se ascundă sub  pulpana imunității parlamentare, iar lipsa lui de onoare și nesimțirea caracteristică etniei sale îl face  că găsească oricând o minciună care să îi argumenteze acțiunile…

Dacă mai socotim că pe plan personal pe Dan  Diaconescu, dacă nu prinde un loc în Parlament, sau poate, chiar în Guvern, putem vorbi de o intrare a lu pe un traseu care s-ar putea să se oprească fix cu oiștea în faliment… S-a cam întins mult peste ce îi permite averea sa legală, banii pe care i-a ascuns pe te miri unde ar putea să nu îi mai pută accesa fără riscul de a se trezi iar încătușat și cu un procuror cu pupila belită la el: ”De unde ai banii bă?” … Diaconescu știe clar… dacă nu se alege, pa și pu OTV și DDTV, pa și pu avere, pa și pu libertate…

Acum  se pune aproape de la sine o întrebare: Ce șanse există ca ARD să rămână Unită? 

Drept să spun, sub actuala conducere a PDL, cam puține  şanse.

În mod repetat Vasile Blaga s-a arătat de multe ori nemulţumit  faţă de modul în care funcţionează ARD. A spus t că alianţa a apărut cam târziu… Scorul din sundaje al PDL este peste  cel al alianţei, MRU trebuia să se implicecu  mai multă forță  în campanie şi ar fi trebuit să se înscrie în PDL, în loc să-şi facă propriul partid.

Cred că pentru ca  ARD să reziste  contează enorm  cine se află la conducerea PDL. Oricum  alianţa a avut doar un scop electoral şi nici măcar nu s-a simulat că ar fi vorba despre o reală  alianţă politică. Cu actuala conducere a PDL, cred că  PNŢCD și  Forţa Civică  alege rapid să o ia pa calea proprie independentă.

Probabil la primăvară, sau, cel mult, până pe la mijlocul verii, cred că   PDL va organiza un Congres, aşa cum se întâmplă după alegeri în orice partid. În ceea ce priveşte Forţa Civică, aceasta a fost creată ca să servească drept vehicul electoral lui Mihai Răzvan Ungureanu. Nu prea le-a ieșit….

Poate pentru că mulţi dintre colegii săi de partid provin din din PDL sau aveau un trecut politic tumultos și traseistic, mai degrabă a fost o piedică ce nu i-a permis să crească.

E posibil ca parlamentarii Forţei Civice  treacă la  PDL sau în alte partide imediat după alegeri. Aici va conta decizia lui M.-R.Ungureanu. Fie se va hotărâ  să folosească Forţa Civică pentru a creşte, fie va renunţa la acest proiect pentru PDL sau  poate va putea să aleagă o mutare șoc,  probabil una care ar reașeza profund clasa politică Românească și ar atenua teribila prăpastie ce o rupe… să meargă la un PNL care ar obține sub ceea ce își propune și care ar considera că a continua cu Antonescu și gașca de oportuniști din jurul lui  înseamnă doar biletul spre Muzeul Ciudățeniilor Politice (dacă există) – dacă partidul îşi va schimba conducerea. În schimb, PNŢCD, aripa Pavelescu va reuşi o performanță pe care nu a mai reușit-o demult (de 12 ani): să intre în Parlament, revenind astfel în primplanul politicii românești de unde a fost alungat din cauza autosuficienței și ipocriziei unor politiceini cu privirea   împrăștiată simultan spre stânga și dreapta și care neavând un al treilea ochi să se uite și înainte dau cu botul în peretele din față pe care nu îl văd, lucru care face ca freza să le pară făcută la forjă… De exemplu Victor Ciobea, chiorătania care era să bage Național Tărăniștii la capitolul ”A fost odată…”

Cred că dacă ne uităm la ce spune V.Blaga, cu tot regretul, ARD e pe perfuzii…fiecare declarație a lui Blaga mai adăugând un pic de explosibil la bomba ce pare a se instala tot mai temeinic în ARD…

Culmea e că, impresia mea tot mai clară este că  scânteia va fi pusă la fitil chiar dacă rezultatul ARD la aceste alegeri ar fi unul  acceptabil.

Experiența ne arată că tentativele de a reuni Dreapta sub pulpana unei alianțe, indiferent cum s-ar numi nu are prea multe șanse să fie viabile… 

Cred că pentru a putea contrapune populismului din stânga acrului politic o dreaptă puternică și necesară se poate raliza doar prin existența unui partid de forță în jurul căruia să se satelizeze celelalte… Altfel vom vedea doar niște baloane de săpun care fal ”ploesc” la prima atingere … 

  1. FRANK ZAPA[KING]
    5 decembrie 2012 la 17:35

    SORINACHE-te salut,imi place ca ai ramas fidel unor idei nobile……….
    Cu respect F.Z.K.

    • 5 decembrie 2012 la 17:44

      Ohoooo, ce onoare onorantă … Salut Frank…
      Eu sunt mai consecvent decât cred mulți…

  2. FRANK ZAPA[KING]
    5 decembrie 2012 la 19:10

    Am mai spus,intru foarte des la tine pe blog,te citesc,chiar daca nu am scris nimk in ultima vreme,sper ca si tu te mai impiedici de mine in peregrinarile tale in virtual,si de modestele mele pareri si opinii…………

    • 6 decembrie 2012 la 14:49

      Da uneori se întâmplă să dau peste tine, dar fizic nu am timp să scriu un răspuns peste tot pe unde merg… Am căteva zeci de bloguri, câteva zeci de ziare și reviste salvate la ”favorite”, mai sunt o mulțime de locuri pe Facebook… să nu mai spun de mailuri (între 200 și 600 de titluri pe zi, din care cel puțin 10-15 mesaje ..celelalte sunt anunțuri de pe siteuri de la bloguri și presă pe unde sunt abonat) … Acum în campanie și mai ales că vi sărbători e și mai și…) Uneori ca să scroiu un articol citesc între 5 și 15 articole despre subiect …mai pune și editarea de imagini pe care le folosesc ca ilustrații …

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu