LABA în joc de glezne

Motto:

Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese.

După lupte seculare, L.A.BA (Liga Anti Băsescu) a intrat, se pare, în joc de glezne.

Liderii PSD şi ai Alianţei de Centru-Dreapta PNL-PC să discute în vederea constituirii unei alianţe, zicea Evenimentul Zilei http://www.evz.ro/index.html în numărul de marţi 11 Ianuarie.

La şedinţă au fost prezenţi liderul PSD, Victor Ponta, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, secretarul general PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, secretarul general al liberalilor, Radu Stroe, liderul conservatorilor, Daniel Constantin, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.
Întâlnirea a avut loc la sediul central PSD din şoseaua Kieseleff. Este a treia întâlnire care are loc de la începutul anului între liderii opoziţiei.

Crin Antonescu spunea la finalul discuţiilor că:

„Am convenit asupra elementelor fundamentale ale constituirii unei alianţe majore”.

„La nivelul liderilor partidelor noastre, discuţiile s-au încheiat şi s-au încheiat bine. În limitele unui mandat, ca lideri de partid am găsit, am pus cap la cap şi am convenit asupra elementelor fundamentale, de bază ale constituirii unei alianţe majore. Din acest moment, pe baza celor discutate, încep discuţiile în partidele noastre. Sunt discuţii temeinice care vor culmina cu discuţiile oficiale şi cu forurile care vor analiza propunerile pe care le facem. (…) Şi la noi, şi la PSD forurile partidului vor avea cuvântul decisiv. Ceea ce aveam de parcurs ca drum în acest moment a fost parcurs şi repede şi bine şi sper să fie aşa şi în ceea ce priveşte partidele în ansamblul lor”, a mai spus Antonescu.

La rândul său, Victor Ponta a spus că ”Am stabilit că trebuie să facem cât mai repede ceea ce aşteapă oamenii de la noi, cei cărora, iată, le taie Boc pensiile aşteaptă de la noi soluţii, cei care văd că nu mai au bani de benzină aşteapă de la noi soluţii, cei care se duc la spital cu propriile medicamente aşteaptă de la noi soluţii. Intrăm într-un calendar accelerat, avem, categoric, dorinţa de a semna o alianţă înregistrată la tribunal şi care să se încadreze în art. 103 din Constituţie, deci să îşi propună şi să câştige o majoritate absolută în Parlament.”

Se pare că una din marile probleme, aparent o problemă care pare insolvabilă este cea a listelor commune. Reglementarea accesului la caşcaval cum ar veni. Oare de ce nu mă mir?

Se pare că PNL are pretenţii de paritate la împărţirea funcţiilor, PSD nici nu vrea să audă de astfel de prostii. Dacă te uiţi la dimensiunile şi la numărul de parlamentari pe care îi eu cele două formaţiuni politice este evident că dreptatea e de partea PSD.

Foarte tare în povestea asta mi s-a părut poziţia PNL : candidatul la preşedinţie de la PNL, premierul de la PSD, iar poziţia de preşedintele Senatului să revină PC, pentru Dan Voiculescu.

PSD, legat de aceste funcţii se pare că ar dori ceva oarecum asemănător în esenţă, dar diferit ca nuanţă. Dacă preşedintele e dat de unul din partide, celălalt partid să de-a premierul.

Extrem de interesant e faptul că lui Flix numeni nu îi contestă funcţia de preşedinte al senatului, în present ocupat de Mircea Geoană. La vârf se pare că e singura funcţie care ar primi-o PC-ul. Resul doar firmituri. E normal atâta timp cât PC, ca partid, e un vel de zero barat. Felix ar primi acea funcţie doar datorită ca plată pentru prestaţia mediatică pe care o face INTACT-ul.

În fine …

Dar, cum se întâmplă atunci când se forţează treaba, aceste negocierei au cam dat-o-n gard.

Negocierile s-au blocat (temporar cică).

Oficial, PSD are nevoie de confitrmări din teritoriu. Are nevoie de confirmări din partea baronilor locali. Spun gurile rele că de fapt PSD-ului i se cam pare că Alianţa PNL-PC s-a cam obrăznicit (semn că acei opt ani cât ar trebui să funcţioneze ne pot rezerva momente vesele cu ghiontura).

Deosebirea dintre Antonescu şi Ponta e că primul zice că e mai democrat, deci mai întâi ia hotărâri şi apoi dacă mai crede de cuviinţă, îşi anunţă şi papagalii din partid. În fond, când a fost ales ca preşedinte, ţinta lui (singura) de îndepărtare a preşedintelui Băsescu a fost primită cu aplauze.

„În perioada următoare voi discuta cu fiecare preşedinte şi cu fiecare organizaţie judeţeană, să vedem dacă există un consens în partid”, a anunţat şi Victor Ponta, care a ţinut să marcheze încă o deosebire între el şi Antonescu: „Nu vreau să afle niciun coleg din PSD de la televizor că facem alianţă”. Un astfel de reproş  îi făcuseră mai mulţi lideri PNL lui Antonescu în privinţa alianţei cu PC.

De fapt ce au stabilit la aceste întâlniri de mare importanţă pentru alianţă, pentru partidele lor, ţară, pentru Europa, pentru toată harta mapamondului :D, pentru Galaxie şi pentru locuitorii Aburiţilor din Vale? Au stabilit că nu au stabilit nimic.

Totuşi, hai să nu fim răi, ceva ceva au …stabilit.  Nişte principii generale, dar care nu e sigur că vor fi acceptate de toţi, fapt care probabil se va stabili în primele două-trei decenii ale primului secol al mileniului trei. Sau poate în ale celui de al doilea, că la cum merg lucrurile cu alianţa asta pare a ne prinde următoarea criză, prongozată pe la finaulu secolului pe care l-am început acum un deceniu.Cam astea ar fi:

1. Alianţa să dureze cel puţin până în 2016;
2. Să fie înregistrată la tribunal pentru a acoperi prevederile constituţionale care conferă partidului sau alianţei cu majoritate absolută dreptul de a numi candidatul la funcţia de primministru;
3. Să aibă candidaţi comuni pentru funcţia de preşedinte şi premier, dar şi pentru cele de preşedinte al Senatului şi al Camerei Deputaţilor.

La întrebările jurnaliştilor dacă PSD şi PNL au ajuns la un acord şi un principiu şi în ceea ce priveşte candidaturile comune, dacă acestea vor funcţiona şi la locale, şi la parlamentare, respectiv şi la consilii judeţene, şi la primării, Ponta a răspuns vizibil iritat, semn că aceste subiecte sunt puncte delicate, încă nedepşite ale negocierilor cu PNL: „Nu, şi mă întreb cât o să reuşesc să vorbesc de pensii, de medicamente, de preţul benzinei ca să nu mă mai întrebaţi de împărţirea pe liste. O să vorbesc în continuare”. ( Hehehe… alianţă de mare forţă ce să zic… sunt urios cam cum se va rezulva povestea cu cota unică sau progresivă… adică atunci când se va vorbi de programe şi armonizarea lor.)

Se pare că problema cea mai … problematică în această aberaţie politică ce pare a fi noua alianţă este euforia care i-a cuprins pe cei din PNL în urma alipirii PC-ului. Au început să  pretindă egalitate cu PSD şi să  solicite paritate pe liste. Social-democraţii îşi arată scorul electoral şi resping solicitarea ca PNL să primească un număr egal de locuri pe listele viitoarei alianţe.
Spre deosebire de preşedintele PNL care ar fi dorit o alianţă fulger, peste noapte, negociată sub presiunea media şi mai ales în condiţiile sale, Ponta vrea discuţii aşezate, astfel încât deciziile să fie îndelung cumpănite. Preşedintele PSD caută astfel să-i facă pe liberali să-şi conştientizeze adevărata dimensiune de partid de 15%-20%.

Cei direct interesaţi nu prea au altă treabă decât să îşi bată capul. Pănă una alta şi pentru mult timp probabil cai din noua alianţă, LABA vor presta joc de glezne. Aşa, ca electoratul ameţit al opoziţiei să nu spună ca aleşii lor freacă menta pe banii ţării.

. Extrem de haios în povestea asta este dacă ne amintim puţin povestea urmaşilor Partiduului Comunist. A plecat din extrema stângă, a trecut prin centru stânga, Acum dacă vor să fie şi ei primiţi în gaşca cu liberali şi conservanţi trebuie să sară pârleazul în centru dreapta cică, deci prin 2030 se va trezi undeva în extrema dreaptă. La naţionali-socialişti. Şi după aceea? Poate se va ajunge la vorba lui Geoabnă cu românul în Cosmos, doar că nu va fi trimis un român ci un partid. Cam atunci probabil vor începe să se numere cei 20 de ani a lui Brucan…

Hehehe …

Pentru conformitate:

La scrierea acestui articol

am folosit citate din Evenimentul Zilei, din articolele:

”Negocieri între PSD şi PNL-PC, runda a treia.

Antonescu: Am convenit asupra elementelor de bază ale unei alianţe majore!”

Autor: Florin Ciornei

Publicat: Marţi, 11 Ianuarie 2011

http://www.evz.ro/detalii/stiri/negocieri-intre-psd-si-pnl-pc-runda-a-treia-antonescu-am-convenit-asupra-elementelor-de-baza-a.html

Şi:

“Alianţa ia o pauză de consultări. Cu baronii”

http://www.evz.ro/detalii/stiri/negocieri-intre-psd-si-pnl-pc-runda-a-treia-antonescu-am-convenit-asupra-elementelor-de-baza-a.html

Autor: Florin Ciornei

Publicat: joi, 13 Ianuarie 2011

P.S. Ca fapt divers, pentru a ilustra loialitatea de care a dat dovadă, de-a lungul timpului, cel  în a cărui trecut şi-a înecat Crin Antonescu ultimele urme de tradiţie liberală: Dan Voiculescu


 1. 13 ianuarie 2011 la 19:57

  acum am inteles de ce felix arunca cu bani grei in dobitocii de la A3. nu e important sa cada basescu in urma prestatiilor de pe ecran a tampitilor, ei sunt cheia usii de la parlament.un functie de ce partid se lipeste isi pune curvele de la A3 sa presteze pentru partidul care-l duce-n spate

 2. 13 ianuarie 2011 la 21:33

  Păi este de notoritate că Trustul Intact reprezintă biletul său spre fotoliul parlamentar.
  În mod normal, dacă nu era aliat cu PSD care l-a tras după el în Parlament PC nu pupa niciodată destule voturi să atingă pragul electoral.
  Eu sunt curios de altceva. Care sunt legăturile dintre Voiculescu şi CNA Pentru că la Trustul Intact se practică linşajul mediatic la greu. u e doar enervant ci şi ilegal.
  Aminteşteţi reacţia CNA la emisiunea doamnei Eugenia Vodă unde l-a avut invitat pe Cristoiu. Acesta a făcut O SIGURĂ afirmaţie de care s-au putut lega iar doamna „nu a asigurat echlibrul de idei”.
  Păi la Antene până şi la Meteo sau Sport se fac afirmaţii mult mai … dezechilibrate. De Badea, Gâdea, Tudor, Grecu etc, ce să mai spun? Ei fac DOAR afirmaţii defăimătoare într-un singur sens.
  Sincer, cred că acolo ar trebui să se bage SRI. Ceva e mult mai putred decţt ni se pare nouă. Cu siguranţă.
  Nici Realitatea Media nu e departe…

  • 15 ianuarie 2011 la 23:28

   Te întrebi care sunt legăturile dintre Voiculescu şi CNA. Cred că răspunsul poate fi simplu şi categoric: banii.
   Cei din CNA nu vor muri pe acele posturi şi când vor revini pe ” pămât” trebuie să-şi hrănească burţile flămănde.
   Astăzi m-a surprin o emisiune a unui tip pe A3. Se numeşte Petre parcă….. După ce în ultimele zile au bătut toaca cu benzina, …cum că guvernul nu face nimic, că sunt multe taxe,… astăzi apare în baner titlul- „benzina-multă demagogie” şi în sfărşit se făcea apologia celor două noţiuni tipice economiei de piaţă : cerere şi ofertă. Nu îţi vine să-ţi dai cu tesla în ouţe când vezi atâta manipulare ❓ Dar cum de s-a sucit peste noapte mogulul ❓ L-o fi sunat Costachi Dinu 💡

 3. AmSiDau
  14 ianuarie 2011 la 13:58

  „La rândul său, Victor Ponta a spus că ”Am stabilit că trebuie să facem cât mai repede ceea ce aşteapă oamenii de la noi””. Am reprodus din cele postate de tine. Zau, daca ai avea posibilitatea sa vezi cum rad de asemenea spuse de VP ce se crede si I. Ceea ce astept eu este sa dispara cu totii de pe firmament si sa nu mai aud pana cand arheologii, facand sapaturi adanci, dau de un mare C.. si il imapcheteaza ca pe substante periculoase „toxic” cu semnul acela specific.
  P.S. scuze nu am putut citi tot, mi-a fost de ajuns aceasta minunata remarca. Folosesc din plin Lime- ha, ha, ha
  PS2- am comutat si canalul TV unde se SCrinulet se Scrinulea si debita ceva incoerent. Daca un vapor e scufundat de o biata bucata de gheata, o barcuta se scufunda din prostia pasagerilor- ha, ha, ha

 4. 14 ianuarie 2011 la 21:02

  *AmSiDau*
  În faptul că aceea sau alte declaraţii apar aici, singurul meu merit este că am făcut un copy-paste (întâmplător acum din EVZ). Realitatea vieţii este a dracului de haiosă dacă reuşeşti să o observi distanţându-te.

  P.S. Absolut haios. Acum văd o tumă de generali pesionari pe care Ralitatea tv i-a dus în studiu.
  Unul din ei, dacă l-ai vedea pe stradă ai zice că e om, un bătrân a considerat că trebuie să argumenteze motivul pentru care ei trebuie să aibă pensii de sute de milioane. Sunt eroi cică.
  – În 68 (când ci invazia Cehoslovaciei) sicea ă au fost „pe picior de război” (Cei unitatea de care ineau era în alarmă, astaînsemnând că nu mai stăteau în crâşmă, îşi beau vodca în unitate 😀 )
  – În 70, zicea el, a luptat… (Adică nu neapărat el, dar, armata română a fost scoasă ca să ajute civilii. Am văzut la inindaţiile din vară cam în ce constă asta. Un pompier deservea o autospecială care scotea apa dintr-un canal, era atît de beat încât o băga în altă gură de canal care era dpv al canalului situată în aval :D)

  Eroii noştrii…. hehehe. Sute de milioane pensie pentru ce? Pentru că au comandat unităţi care au ucis oameni la Loviluţie? Păi jumătate, cel puţin, din limbrici nu ar trebui să primească pensii de sute de milioane, ci să stea la închisoare.

  Crin şi Pontănel … nişte marionete-măscărici… vai de capul lor.

 1. 15 ianuarie 2011 la 17:22

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: