Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > Deşi a intrat în grevă parlamentară japoneză, PNL face tot ce poate pentru neadoptarea legii votului prin corespondenţă.

Deşi a intrat în grevă parlamentară japoneză, PNL face tot ce poate pentru neadoptarea legii votului prin corespondenţă.

ANTESCRIPTUM

Să ne amintim un pic de USL.

Uniunea Social Liberală este rezultatul unei „pritenii” bazată pe interesul penalilor care controlau Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator de a se proteja în faţa Justiţiei.

La crearea USL au fost fixate câteva ţinte.

– Crearea unei noi Constituţii care să răspundă intereselor celor implicaţi în alianţă,

– Controlul cvasitotal asupra Justiţiei,

– Crearea pentru aleşii parlamentari a unei imunităţi totale pentru toată viaţa asupra a faptelor comise de aceştia pe perioada mandatului (mandatelor) de parlamentari şi a celor comise anterior. Parlamentarii urmând a nu putea fi anchetaţi indiferent de natura faptelor în discuţie, etc. (Deja justiţia începuse „să se obrăznicească” şi li se părea inadmisibil ca aleşii să ajungă să stea la puşcărie ca tot mitocanul)

În vederea realizării acestor ţinte  s-au fixat câteva obiective de atins în cel mai scurt  timp posibil:

– Eliminarea din viaţa politică a lui Traian Băsescu, obiectiv ratat la cele două tentative de lovitură de stat orchestrate de USL, din cauza sistemului de vot la referendumuri care prefedea pentru validare o prezenţă minimă de 50% cf. Constituţiei în vigoare.

Această neplăcere a fost eliminată prin scăderea pragului electoral  la 30% din cetăţenii cu drept de vot, astfel, în caz extrem, Preşedintele putând fi demis cu votul a 15% din cetăţenii cu drept de vot (jumătate din 30%).

– Eliminarea din viaţa politică a Partidului Democrat Liberal. Obiectiv atins prin fuziunea cu Partidul naţional liberal. Această fuziune este una de tipul „fuziune prin absorbţie” deoarece orice referiri la PDL au dispărut în numele tradiţii „uitându-se” că în relatic scurta existenţă, PDL reuşise să dea preşedintele României, lucru nereuşit până atunci de PNL.

Unul din efectele păstrării nealterate a numelui Partidului Naţional Liberal fiind acela că astfel USL poate exista fără modificări de statut care ar fi atras atenţia.

– Pentru păstrarea unei aparente egalităţi între PSD şi PNL,  trebuia ca în cazul în care unul din cele două partide dă Preşedintele Republicii, celălalt să dea Primul Ministru. Obiectiv realizat şi menţinut şi după ce s-a spus că USL a dispărut.

Cred că sunt relevante câteva lucruri:

– Într-o   declaraţie  a lui Călin Popescu Tăriceanu acesta spunea că PSD şi PNL trebuie să meargă separat în alegeri deoarece doar astfel se putea beneficia de voturile din zona de dreapta a electoratului.

– Prezenţa liberalilor la Antena 3 şi România TV. Imediat după ce a ajuns în funcţia de Preşedinte a PNL, Alina Gorghiu s-a dus la Antena 3 să îşi savureze marea realizare. La Antena 3 şi România TV şi acum liberalii sunt prezenţi ca în perioada în care USL exista oficial, discursul acestora nefiind schimbat  în vreun  fel.

– Nu există nici o sentinţă care să oficializeze desfiinţarea USL.  

Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Vasile Blaga

BULDOG COPREŞEDINTE SAU BULDOG ANIMĂLUŢ DE COMPANIE ?

Vineri, 2 octombrie 2015, iritat de parcă s-a opărit la ouă „buldogul” politicii mioritice anunţa cu mătreaţa zbârlită că nu mai vrea să audă de fostul PDL şi de fostul PNL. Acum există doar „marele PNL” căruia îi sunt toţi membrii şi cui nu-i convine, pa şi pu, la revedere, să îşi ia jucăriile şi să plece.

Blaga părea extrem de iritat exact pentru că era vorba de partidul căruia i-a semnat condamnarea, i-a comandat şi plutonul de execuţie, l-a îngropat , iar acum ar vrea să interzică şi parastasele de pomenire.

Şi totuşi, pentru ce atâta sârguinţă?

 Oare nu pentru a nu se observa că nu putem vorbi de coi copreşedinţi ai PNL, Alinuţa şi Vasilică, ci de doi copreşedinţi ai USL, Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea  şi de animăluţul lor de companie, Vasile Blaga?

GREVA JAPONEZĂ DE OPERETĂ ŞI O DEMISIE CARE BOCHEAZĂ ACTIVITATEA COMISIEI CE TREBUIE SĂ FACĂ LEGEA

Dacă ne uităm cu un pic de atenţie la ce se întâmplă legat de legea votului prin corespondenţă pare a fi vorba de o piesă de teatru în care PNL şi PSD se luptă ca Făt Frumos  cu paloşu’ gros şi Zmeul cel Rău şi bagabont,

În fundal însă, ca în atâtea alte ocazii, se simte cum USL lucrează extrem de organizat şi atent să nu se vadă modul unitar în care acţionează cele două partide.

Peste tot prin media şi prin Parlament vedem o luptă de genul celor în care nu se iau prizonieri , PSD şi PNL se acuză de mama focului că ar fi de vină pentru neintroducerea votului pri corespondenţă.

 În realitate aceasta nu e deloc o luptă ci, pe de o parte, pare a fi un mecanism  de ţepuit electoratul de dreaptacare altfel nu ar fi putut fi ţintuit în opţiunea care i se îndeasă pe gât … PNL, singurul  reprezentant al dreptei, pe de altă parte pare a fi o prestaţie extrtem de elaborată într-u servirea … intereselor superioare ale .. aşazisului „fost” USL, de fapt mai viu şi mai şmecher decât oricând. În realitate urmărindu-se de fapt amânarea  votului prin corespondenţă măcar până după alegerile parlamentare de anul viitor.

De curând, Alina Gorghiu şi alţi lideri ai PNL a anunţat că începând de luni, 5 octombrie 2015, parlamentarii PNL sunt în grevă japoneză,în semn de protest pentru neadoptarea legii privind votul prin corespondenţă.

„Am luat o decizie – spunea Alina Gorghiu –  aş putea să-i spun chiar extremă, din punctul de vedere al gesturilor parlamentare. O să avem de luni grevă japoneză a parlamentarilor. Mergem la muncă, dar vom critica povestea cu votul prin corespondenţă pe toate canalele“.

Frumos, nu? Doar că anunţul Alinei Gorghiu a fost făcut la doar câteva zile de la demisia  liberalului Mihai Voicu din funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, organism responsabil cu eleborarea legislaţiei electorale.

Anunţul acestei demisii a fost făcut tot de Gorghiu:

„Printr-o hotărâre a Parlamentului – a spus Alina Gorghiu – Mihai Voicu a fost desemnat preşedinte al Comisiei de Cod Electoral. Vă anunţăm că astăzi PNL şi Mihai Voicu au decis ca această funcţie să fie părăsită de Mihai Voicu.  De astăzi întrega responsabilitate de neadoptarea a votului prin corespondenţă revine PSD. PSD trebuie să dea un răspus tranşant“.

DOAR PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ELABORAREA LEGILOR ELECTORALE – O CHICHIŢĂ CARE FACE CA PRIN DEMISIA PREŞEDINTELUI COMISIEI SĂ SE BLOCHEZE ACTIVITATEA ACESTEIA

Şmecheria este că odată cu demisia liberalului Mihai Voicu acesta nu a fost înlocuit de un interimar ci, surpriză,  activitatea Comisiei a fost suspendată deoarece o chichiţă din regulament nu permite asta.  Şi anume că doar preşedintele Comisiei o poate convoca nefiind vorba de o comisie permanentă ci de una specială.

PSD urlă din toţi bojocii că demisia lui Voicu relevă faptul că liberalii sunt cei ce bagă beţe în roate adoptării votului prin corespondenţă.

Gabriela Podaşcă, deputat PSD, vice preşedintă a Comisiei de Cod Electoral, declara:

  „Demisia lui Mihai Voicu din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale este un act de laşitate politică. Şi PNL şi PSD şi celelalte partide parlamentare şi-au asumat un angajament ferm privind introducerea votului prin corespondenţă. Prin demisia de astăzi PNL ne demonstrează că nu este în stare să îşi îndeplinească angajamentele asumate”.

Deoarece electoratul din diaspora îi este, de obicei, ostil, PSD nu are nici un interes în ceea ce priveşte adoptarea unei legi a votului prin corespondenţă.  Ostilitatea diasporei faţă de PSD s-a văzut în mai multe rânduri, ultima dată la alegerile prezidenţiale, ostilitate care este reciprocă, PSD-ul condus de Ponta prin reprezentanţii lui , s-au răzbunat pentru pierderea alegerilor prezidenţiale blocând sistematic iniţiativele de introducere a legii în discuţie.

Cum legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de alegeri, pentru a nu se putea folosi votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare viitoare, e nevoie de o amânarea de vreo lună şi ceva. Alegerile pentru Parlament având loc la sfârşitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie 2016.

Discuţiile  pe tema proiectului privind introducerea votului prin corespondenţă  în Comisia de Cod Electoral au fost reluate abia  pe la începutul acestei sesiuni parlamentare (În a III-a săptămână), doar că a avut loc o singură şedinţă ţinută pe 15 septembrie.

Conform bunului obicei dâmboviţean, lucrurile s-au blocat, parlamentarii nereuşind să se pună de acord nici măcar dacă iau trebuie să ia în discuţie unul din proiectele care se află deja în Parlament sau trebuie să pornească de la un proiect nou.

Altă şedinţă nu s-a mai ţinut deoarece, a dracului coincidenţă, a intervenit demisia preşedintelui comisiei, Mihai Voicu, astfel, nemaiavând cine să convoce comisia.

PNL INUNDĂ PARLAMENTUL CU LEGI CARE NU FOLOSESC DIASPOREI

Deşi legea votului  prin corespondenţă este un obiectiv de grad zero pentru această sesiune parlamentară, liberalii nu prea reuşesc să se adune; în ultimele două săptămâni, PNL a inundat Parlamentul cu  trei proiecte de lege care, vezi Doamne, care vin în sprijinul românilor din Diaspora.

De fapt, cele trei proiecte nu au niciun efect asupra românilor din străinătate. PNL a depus două proiecte de lege care urmăresc să sporească numărul de mandate de senatori şi de deputaţi pentru Diaspora.

Nici patru luni nu au  trecut de când PNL  vota, cot la cot, cu PSD legea alegerilor parlamentare care prevede menţinerea numărului de aleşi pentru Diaspora.  Cam ciudat, nu?

Unul din aceste proiecte, semnat cu bucurie de mai mulţi liberali între care şi Alina Gorghiu prevede suplimentarea numărului de senatori de la doi la patru, iar numărul de deputaţi de la patru la opt.

Celălalt proiect de lege, depus de deputatul liberal  Ovidiu Raetchi, urmăreşte creşterea numărului de senatori iar cel al deputaţilor  de la trei la şase deputaţi de la patru la doisprezece.

PROIECT LEGISLATIV CARE NU ARE CUM SĂ TREACĂ DAR POATE CONSUMA TIMPUL

Un alt proiect legislativ care, deşi este extrem de bun şi necesar pentru democratizarea alegerilor locale, dar care nu are nici o şansă însă va mânca foarte mult timp, este propunerea legislativă de a se trece la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Niciodată cei care deţin majoritatea nu vor fi de acord cu asta deoarece primarul în funcţie are astfel şanse mult mai mari să fie reales.

Prin primăvară, PNL şi PSD votau la unison legea alegerilor locale, care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, situaţie ce îi avantajează pe aleşii locali în funcţie, atât de la PSD, cât şi de la PNL.

Liberalii recunosc că nu au nici o şansă în a găsi înţelegere, Mihai Voicu declarându-se învins chiar înainte de intrarea acestui proieact  în Parlament: 

„Politic, suntem conştienţi – declara Voicu –  de faptul că nu avem şanse, parlamentar vorbind pentru cei de la PSD sunt mai mulţi. Aşa cum ne-au respins şi amendamentul când s-a discutat legea, ne aşteptăm să fie respins. Este o chestiune de principiu pentru noi, nu o socoteală practică“, anunţând şi că proiectul va fi depus la Comisia de Cod Electoral, de la conducerea căreia şi-a dat demisia pentru că nu a reuşit să ajungă la un consens cu PSD privind votul prin corespondenţă, reuşind astfel să blocheze activitatea respectivei comisii.

Una peste alta, chiar dacă acest proiect ar trece, la alegerile locale tot nu ar putea avea efect, Comisia de la Veneţia  şi Curtea Constituţională(CCR)  stabilind că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor.

PNL FACE CALCULE GREŞITE

Mi se pare extrem de evident că PNL nu prea s-a strofocat legat de adoptarea votului prin corespondenţă (ba dimpotrivă, aş spune).

Motivul este şi el de domeniul evidenţei. Pur şi simplu ar fi fost în dezavantajul său la eventualele negocieri  negocierile pentru formarea unui nou guvern după viitoarele alegeri  parlamentare.

Calculul făcut de liberali însă pare a fi iar unul greşit. Ei consideră că astfel iar vor apărea la ambasade acele interminabile cozi în 2016, lucru care, cred ei, le-ar folosi ca la prezidenţiale.

Calcul greşit în esenţă… Electoratul nu ar migra spre ei, care au dovedit în mai multe rânduri că atunci … când trebuie sunt în cârdăşie cu PSD ci spre opoziţia adevărată dar cam leşinată şi ţinută sub obroc de presa obediantă PSD sau PNL: PMP (mai ales dacă Băsescu intră în partid) şi M10-le Monicăi Macovei (care continuă să aibă o imagine impecabilă în Diaspora deoarece pare a fi fost marginalizată exact deoarece a încercat să introducă peste tot pe unde a fost anumite criterii de integritate).

Un motiv extrem de puternic pentru care calculul liberal nu ţine este şi că ei nu încearcă o alianţă cu cele două partide (implicit cu Macovei şi Băsescu) ci fac o adevărată curte deşănţată UNPR care nu e nimic altceva decât o extensie a PSD.

De asemenea, la imaginea tot mai dezastroasă a PNL contribuie moţiunile de cenzură de operetă depuse, din care una exact pe tema votului prin corespondenţă şi cea cu demiterea lui Ponta pentru că este trimis în judecată.

Moţiunile au fost depuse aşa, ca să fie, niciuna neavând şanse reale, ultima debordând de oportunism şi ipocrizie.

 Să ne amintim de  faptul că dacă acum se oripilau la gândul că trimisul în judecată Ponta nu demisionează când, la ultimele alegeri prezidenţiale susţineau pe cineva care avea în desfăşurare un proces pe temă de incompatibilitate.

 Acelaşi proces avându-l în desfăşurare şi când, cu încălcarea incredibilă a statutului îl aduceau în partid ca pe un fel de Albă ca Zăpada şi,  trecând peste criteriul de vechime, l-au plantat direct într-o funcţie unde era nevoie de trei ani de vechime în partid.

Au încercat chiar să şi curteze UDMR astfel neputând să puncteze legat de tensionarea relaţiilor cu Ungaria legat de migraţia arabă şi de anumite reacţii din secuime cum a fost de exemplu obrăznicia ca minoritatea maghiară să se declare ofensată de arborarea drapelului Naţional de Ziua Drapelului.

POST SCRIPTUM

Sociologul Vasile Dâncu a punctat cât se poate de clar (şi obiectiv, aş spune) modul în care se comportă liberalii legat de tema adoptării votului prin corespondenţă:

„Să vrei vot prin corespondenţă – a declarat Dâncu –  să faci moţiune pentru vot prin corespondenţă, iar apoi să faci grevă japoneză pentru acest lucru. Nu se poate abandona un asemenea proiect. Adică, preşedintele tău să-şi dea demisia şi să nu vrei să pui preşedinte. Trebuie să fii consecvent: nu doar pe partea de comunicare, ci şi prin acţiune“.

  1. 6 octombrie 2015 la 8:17

    … Accept Buldog că mi se potrivește cu Cățelușa după cum animăluț mi se potrivește cu Alinuța care mă face să gândesc la tanti Nuța!
    … Parcă nu era chiar așa dusă cu căruța!
    Asta mă face să gândesc la o tanti din KZ (lagăr de concentrare). Nu este numai bună pentru spălat de creiere când le toarnă ca un greiere?
    … Păi… Cum să se încheiere, popor rămas de freiere!???
    Iar despre buldog?… I-aș pune mai puțin în trog!
    Chiar mă-ntreb mereu când îl văd în seu, cum de ăștia „binecrescuți“, cu dare de mână, nu se uită în oglindă să facă ceva pentru fizic… dacă nu pentru tară… măcar vreo săptămână!…?

    • 6 octombrie 2015 la 22:01

      „Buldogul” este porecla lui Blaga … nu am inventat-o eu.

      Cum se încheie? Depinde câţi din alegători vor înţelege că nu ei sunt cei care şi-au luat anul trecut ţara înapoi …
      Mai ţii minte când mă întrebai dacă am ceva cu .. cineva pentru că e neamţ? Ei, nu aveam nimic cu faptul că e neamţ, nemţii îmi plac, parşivii care te mint în faţă cu zâmbetul pe buze, nu …

  2. 6 octombrie 2015 la 23:40

    Și eu am zis că… Sper să nu-i facă pe sași de căcat!
    … îmi amintesc cum soțul meu a spus că, uite, un sas cu o româncă… și tot un Klaus!… și că el n-a ajuns președinte ( pentru orgoliul meu!!! :)))), unde, dacă gândesc mai bine, când am plecat de acolo era lucru știut că el, ca sas, cu toate calitățile lui, printre care și aceea că a fost încă de la începutul IUT-ului /Turnătoriei din Bistrița ca translator și mâna dreaptă a nemților care au pus totul pe picioare, n-ar fi fost urcat ca ăsta…
    … După revoluție, când foști colegi de vârsta noastră au ajuns directori iar o fostă colegă de lucru și prietenă mi-a zic că păcat că am plecat, că acum ar fi fost sigur unul dintre directori, soțul meu mi-a zis când i-am relatat:… CHIAR cred că ar fi fost așa???… SIGUR că n-ar fi fost așa!!!… Uite, acum știm mai bine DE CE!

    • 9 octombrie 2015 la 12:33

      Se pare că saşii serioşi au plecat din România, cei rămaşi s-au românizat … 😀

  3. moshu49
    7 octombrie 2015 la 6:05

    cum se numeşte cînd arunci apa din covată cu tot cu copilul proaspăt lăiat?
    ăştia fac totul ca măcar în diasporă să-i bată Băsescu?
    se demonstrează că drept a zis cine a spus: PNL, tot un fel de PSD dar ceva mai prost! 😀 )))

    • 9 octombrie 2015 la 12:48

      Moşule, dacă te uiţi cu atenţie la PNL după 90 vei observa că întotdeauna a existat între PNL şi PSD (Sau PDSR) a existat o afinitate.
      Datorită versatilităţii liberalismului (spun liberalii) de fapt din cauza oportunismului liderilor, cam în toată istoria lor liberalii români s-au pliat bine pe social democraţie.
      Acum este pentru prima dată când au încercat marea cu degetul: să fie un partid locomotivă de peste 20% …
      Nu sunt capabili de aşa ceva.
      De data aceasta au încercat să integreze, halindu-l, un partid de doctrină populară dar le-a stat în gât, popularii fiind din familia creştin democraţiei de sorginte conservatoare, adversari naturali ai liberalismului …

      Dacă îi pui unuiTrabant cele mai performante şenile nu vei reuşi decât să îl blochezi, niciodată nu vei obţine un buldozer.

      Dacă Băsescu ştie cum să le vorbească foştilor portocalii vosişi herupist în galben PNL va avea o mare surpriză …
      Euforia de a fi întrun partid care a făcut o manie din a se autodenumi „mare” pentru că dă bine a cam trecut … foştii PDL-işti se simt tot mai puternic marginalizaţi, puşi la colţ … or asta se poate înghiţi o vreme … după aceea … om vedea.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: