Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni, Presă > EVZ.ro: Tel Drum – puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea

EVZ.ro: Tel Drum – puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea

 Tel Drum – puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea

Istoria celor nouă ani în care o mică firmă de drumuri a scurs sute de milioane de euro din bugetul Consiliului Judeţean Teleorman este radiografia perfectă a corupţiei din România.
Afacerea TEL DRUM de la Teleorman capătă tot mai mult imaginea unui ghem de interese financiare de tip mafiot. Avem un binom perfect în acest caz: pe de-o parte, Liviu Dragnea – politicianul, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi lider politic la nivel naţional. Pe cealaltă parte îl avem pe Marian Fişcuci – afaceristul, responsabilul falangei economice a întregului angrenaj. Împreună au transformat societatea de drumuri TEL DRUM într-o maşinărie colosală de produs bani. Timp de 10 ani nimeni nu i-a deranjat pe cei doi nici măcar cu o întrebare. 
La botezul TEL DRUM, 10 miliarde cadou de la Dragnea În 2002, preşedintele CJ Liviu Dragnea privatizează societatea de drumuri TEL DRUM, care era aproape falimentară. Liderul PSD era de doi ani în fruntea judeţului, iar în 2001 niciunul dintre drumurile din Teleorman n-a ajuns să fie reabilitat de TEL DRUM, care era în subordinea CJ. Toate comenzile au ajuns la ATAL Giurgiu (aceasta câştigând atunci peste 16 miliarde de lei vechi).

Imediat după privatizare, TEL DRUM începe să câştige miraculos toate licitaţiile de drumuri. Un amănunt foarte important: imediat ce-a înstrăinat societatea, CJ face un împrumut de 10 miliarde de lei pentru reparaţii drumuri, astfel că TEL DRUM primeşte „combustibil” pentru a demara în trombă afacerile. Marian Fişcuci plătise 8 miliarde de lei, în rate, deşi societatea era evaluată la 20 de miliarde. Totul a fost subevaluat printr-o balanţă contabilă de la 31 noiembrie 2011 şi nu de la 31 decembrie, cum era normal. Printr-un simplu artificiu, valoarea unei acţiuni a scăzut de la 25.000 de lei la 6.369 de lei. Mai târziu, terenul pe care se afla baza de producţie şi sediul TEL DRUM a fost subevaluat de 10 ori, fiind vândut de CJ cu 137 milioane de lei, în timp ce un teren cu aceeaşi suprafaţă, din Alexandria, era tranzacţionat în 2002 cu 1,43 miliarde de lei. Prin acest artificiu, CJ a mai rămas doar cu 0,8% din acţiunile TEL DRUM. 

Sume ameţitoare curg în conturile TEL DRUM

Din 2002 până în 2005, din senin, TEL DRUM ia în locaţie de gestiune Hotelul Turris din Turnu Măgurele, ce aparţinea familiei Dragnea. Preţul chiriei era de 25 milioane lei pe lună. Există informaţii că TEL DRUM a modernizat hotelul pe cheltuiala proprie în timpul celor trei ani de închiriere, dar Liviu Dragnea le neagă: „TEL DRUM a făcut doar reparaţii curente, conform oricărui contract de închiriere”. Important este că în această perioadă, TEL DRUM câştiga pe bandă rulantă licitaţii de miliarde de lei organizate de către Consiliul Judeţean Teleorman, preşedintele Dragnea aflându-se în conflict de interese: pe de-o parte avea o relaţie comercială cu TEL DRUM (închirierea hotelului), pe de altă parte ca şef de instituţie îi oferea comenzi din bani publici. În 2003-2004, TEL DRUM a câştigat toate proiectele SAPARD pe drumuri, în valoare de 4,95 milioane euro. Tot atunci au început să fie rase toate lucrările făcute din bugetele comunale.

În câţiva ani, TEL DRUM ajunsese să încaseze de la Consiliul Judeţean condus de Dragnea 691 miliarde de lei vechi. În plus, a mai primit şi 39 miliarde de lei pentru dezsăpezire, contracte reînnoite şi anii următori, deşi n-a fost o urmă de zăpadă prin Teleorman.

Şmecheria folosită la licitaţii umflă şi mai mult vistieria 

Prietenia dintre cei doi devine indisolubilă. În 2006, pentru că nu mai erau bani în bugetul public, Liviu Dragnea propune consilierilor judeţeni contractarea unui împrumut de 400 milioane de euro pentru reabilitări şi modernizare drumuri. Licitaţiile sunt câştigate pe bandă rulantă de TEL DRUM, care a primit un ajutor substanţial având asigurate comenzi pentru următorii 3 ani. Aceste licitaţii erau trucate printr-un artificiu: în caietul de sarcini se prevedea obligativitatea ca firma câştigătoare să deţină un tren reciclator „in situ la rece”, pe care doar TEL DRUM îl avea. De fapt, îl cumpărase la o valoare mult subevaluată (19 miliarde de lei în loc de 40 de miliarde) tot de la CJ Teleorman.

Cu un an înainte, în 2005, TEL DRUM câştigase refacerea tuturor drumurilor calamitate de inundaţii, negocierile făcânduse cu o singură sursă. Din 247 miliarde de lei alocate de Guvern, 196 de miliarde au ajuns în vistieria TEL DRUM. Puşculiţa cuplului Dragnea-Fişcuci era gata să se reverse.

Sumele primite în ultimii nouă ani de către TEL DRUM de la Consiliul Judeţean condus de Liviu Dragnea sunt colosale. Ca idee, numai în 2007 firma de casă a liderului PSD primeşte 73,9 milioane RON, sumă ameţitoare pentru un asfaltator local şi care n-a ieşit niciodată din Teleorman. Iar toţi banii aveau o singură sursă: Consiliul Judeţean. Sunt zeci de pagini cu exemple de lucrări contractate fără licitaţii. Afacerea TEL DRUM este o ilustrare de-o acurateţe impecabilă a transferului banilor publici în conturile personale ale unor baroni locali. 

„Eu nu spun că nu-l cunosc pe Fişcuci, cum s-a înţeles, ci am spus că nu cunosc cine sunt acţionarii TEL DRUM sau ai altor societăţi care au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman.” 

LIVIU DRAGNEA, preşedinte CJ Teleorman şi secretar general PSD

 
 
 

Sursa: EVZ.ro

http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-tel-drum-pusculita-cu-milioane-de-euro-a-lui-liviu-dragnea-933335.html

Autor: Gabriel Gachi

Data publicării: 9 Iunie 2011

  1. 9 iunie 2011 la 22:53

    prima care a dat informatia a fost blohda de la Cotroceni.

  2. 9 iunie 2011 la 22:58

    Sunt bune blondele la casa omului… 😀

    P.S. Aşa, să mai spună Ponta că pe la ei nu e corupţie. Atenţie, la masă cu Ponta erau, în ziua în care a fost ales pesedel şef , Dragnea şi Năstase alături de alţii…
    Deh, corupţia PDL a inventat-o… cam asta reiese din ceea ce ne spun cei din Opoziţie (PSD, PNL, PC, Intact, Realitatea Media etc)

  3. veni, vidi, VICI?
    10 iunie 2011 la 9:37

    Sa va duceti la Dragnea la Alexandria pe str.Ion Creanga, sa vedeti domeniu amenajat din fonduri ue, cu iesire in doua strazi paralele, cu sere care se uda, aerisesc, incalzesc automat, si multe alte surprize. Bombonica este total nevinovata – si la propriu si la figurat. El are casa (hotel?) in Brazilia, vila la Busteni. Intrebati-l: in afara de Fiscuci, cu cine a mai fost in Brazilia vara trecuta? Cu o tipa mai brunetica, de la tv. personala…

    • 10 iunie 2011 la 14:59

      Deh, greu în opoziţie… Mă întreb cam cum ar fi să fie la putere
      Iată câteva chestii despre averea lui Dragnea:
      http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bucuresti-_Hotelul_lui_Dragnea-renovat_de_asfaltatori_0_494351183.html
      L-am prins din nou cu minciuna! Dragnea şi-a renovat hotelul cu ajutorul prietenilor asfaltatori
      Un audit recent al Comisiei Europene a scos la iveală probleme grave la contractele semnate de Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman, pentru repararea a două drumuri judeţene, susţin surse guvernamentale.

      Cele două contracte în discuţie sunt semnate cu firma Tel Drum SA, cunoscută în judeţul Teleorman pentru proiectele câştigate pe bandă rulantă cu Consiliul Judeţean.

      După ce în numerele trecute am arătat care sunt legăturile lui Dragnea cu firma Tel Drum, acum a ieşit la iveală o nouă verigă: un contract de locaţiune, din 2002, încheiat pe o perioadă de trei ani între firma respectivă, ca locatar, şi firma Hotel Turris SA, deţinut de familia preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman.

      Obiectul contractului este folosirea Hotelului Turris, din Turnu Măgurele, de firma Tel Drum pentru: „turism, activităţi hoteliere şi alimentaţie publică”.

      Conform datelor de la Registrul Comerţului, acţionar principal al firmei Hotel Turris SA, cu un capital de peste 95%, este doamna Bombonica Dragnea, nimeni alta decât soţia lui Liviu Dragnea.

      Firma „de casă” i-a scos hotelul din criză

      Hotelul de la Dunăre a fost preluat de familia Dragnea în la sfârşitul anilor ’90 la fostul FPS, condus la acea vreme de Sorin Dimitriu. În 2001, hotelul avea 42 de angajaţi, o cifră de afaceri de 70.000 de euro şi datorii de 8.000 de euro.

      Peste doi ani, în 2003, firma a ajuns în pragul falimentului, rămânând cu doar doi angajaţi, o cifră de afaceri de 10 ori mai mică, de nici 9.000 de euro şi datorii de trei ori mai mari, de 26.000 de euro.

      După câte îşi amintesc angajaţii de la hotel, chiar în perioada 2002-2003, adică exact de când imobilul a fost luat „în chirie” de firma Tel Drum, Hotelul Turris a fost renovat. De asemenea, în contractul semnat între compania lui Dragnea şi firma sa de casă, în afară de preţul închirierii care este de 600 de euro, o sumă destul de mică, mai sunt stipulate anumite condiţii care obligă firma Tel Drum să facă renoveze hotelul lui Dragnea.

      După renovare, profit

      Articolul 31 din contractul de locaţiune prevede ca „pe durata închirierii, locatarul (SC Tel Drum) se obligă să efectueze reparaţiile capitale şi necesare pe cheltuiala sa pentru a asigura funcţionalitatea bunului închiriat conform destinaţiei”. Practic, firma s-a obligat să renoveze hotelul lui Dragnea. Înflorirea Hotelului Turris reiese şi din datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

      Astfel, la doar un an după ce erau îngropaţi în datorii, proprietarii Hotelului Turris, care au rămas cu doar doi angajaţi, au reuşit să treacă de la datorii de peste un miliard de lei vechi la un profit net de 33.000 de euro. Ultimele date de pe Ministerul de Finanţe, din 2009, arată că firma a ajuns la 61 de angajaţi, dar are pierderi de aproximativ 200.000 de lei (47.000 de euro). Astfel, reiese că perioada cea mai bună a hotelului a fost cât s-a aflat sub „pălăria” Tel Drum.

      Liviu Dragnea refuză să mai dea declaraţii ziarului „Adevărul” despre scandalul Tel Drum. El a spus în urmă cu o săptămână însă că nici măcar nu ştie cine sunt acţionarii acestei societăţi. „Îl ştiu pe Marian Fişcuci, care a deţinut Tel Drum, pentru că este tot din Teleorman. Nu‑i ştiu pe acţionarii de acum. Să ştiţi că foarte multe alte firme au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman, nu doar Tel Drum”, a declarat Liviu Dragnea.

      În ediţia de ieri însă, „Adevărul” a arătat că relaţia dintre fostul ministru de Interne şi actualii acţionari Tel Drum este una apropiată: ei au fost colegi de facultate şi chiar au făcut parte dintr-o formaţie rock, în urmă cu 25 de ani.

      Jocurile lui Dragnea, sub lupa Comisiei Europene

      Ziarul „Adevărul de Seară” a dezvăluit săptămâna trecută ingineriile financiare cu bani publici, marca Liviu Dragnea, care ar putea să coste România 743 de milioane de euro, reprezentând fonduri europene. Dacă se dovedeşte că CJ Teleorman ar fi licitat „cu dedicaţie” două proiecte către Tel Drum, toate contractele din axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) pentru România ar putea fi pierdute.

      „Nu‑i ştiu pe acţionarii de acum din firma Tel Drum. Să ştiţi că foarte multe alte firme au contracte cu Consiliul Judeţean Teleorman, nu doar Tel Drum.”
      Liviu Dragnea
      preşedintele CJ Teleorman

      Bombonica şi-a subevaluat hotelul de 500 de ori

      ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) verifică modul în care, Bombonica Dragnea, soţia lui Liviu Dragnea, a încercat în 2009 să treacă hotelul din proprietatea firmei sale în proprietate ca persoană fizică (facsimil). De altfel, valoarea de vânzare trecută de ea a fost de 214.319 lei (50.000 de euro), iar valoarea menţionată ulterior în declaraţia de avere a soţului său a fost de peste 110 milioane de lei (26 de milioane de euro), deci de peste 500 ori mai mare. După ce a devenit proprietar al hotelului ca persoană fizică, Bombonica Dragnea a închiriat imobilul firmei care îl deţinuse iniţial. Valoarea chiriei anuale percepute de Bombonica este de 93.000 de lei (22.000 de euro). ANAF a demarat investigaţiile în acest caz, pornind de la relaţia de afiliere dintre Bombonica Dragnea şi SC Hotel Turris. În acest caz, persoana fizică Bombonica Dragnea deţine în mod direct 95,33% din totalul acţiunilor, adică peste limita de 25%, fapt pentru care a fost verificată de ANAF.

      http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/DECLARATII_Vezi_aici_averea_lui_Dragnea-_in_2009_avea_10_terenuri_si_cinci_imobile_0_491951321.html
      Vezi aici averea PSD-istului Dragnea, luat în vizor de UE: în 2009 avea 10 terenuri, 7 clădiri şi un hotel
      Preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, a declarat în 2009 că deţine 10 terenuri cu o suprafaţă totală de 32.986 de metri pătraţi, cinci clădiri cu o suprafaţă totală de 4.479 de metri pătraţi, plus alte două în construcţie şi Hotelul Turris din Turnu Măgurele. Se pare că Dragnea a „sărăcit“ anul trecut, rămânând cu trei terenuri cu o suprafaţă de 11.123 de metri pătraţi şi trei clăridi cu o suprafaţă totală de 1.684 de metri pătraţi.
      În 2009 Dragnea declara că deţine bunuri imobiliare, de milioane de euro, de la mare, la munte. Astfel, el avea un teren la Năvodari cu o suprafaţă de 484 de metri pătraţi, cumpărat în 2005, iar la Buşteni şi Azuga, două terenuri de 1.315 metri pătraţi respectiv 622 de metri pătraţi. Alte terenuri importante la: Turnu Măgurele (trei terenuri de 5.000 de metri pătraţi, 6741 de metri pătraţi, 29.13 metri pătraţi respectiv 8.422 metri pătraţi) , Mâneciu (1.035 de metri pătraţi) Alexandria (5.960 de metri pătraţi şi altul de 494 metri pătraţi).

      Fostul ministru de interne avea şi cinci clădiri (plus alte două în construcţie la acea vreme) cu o suprafaţă totală de peste 4.000 de metri pătraţi. Ca şi locaţie pentru acestea a ales tot zona unde are cea mai mare influenţă: Alexandria şi Turnu Măgurele.

      De asemenea, preşedintele CJ Teleorman susţinea că deţine Hotelul Turris din Turnu Măgurele precum şi alte terenuri aferent acestuia.

      Îb 2010 nu a mai declarat trei imobile şi şapte terenuri

      Anul trecut, Dragnea a rămas, cel puţin pe hârtie, doar cu trei terenuri cu o suprafaţă de 11.123 de metri pătraţi, cu trei clăridi cu o suprafaţă totală de 1.684 de metri pătraţi şi cu hotelul. Nu apare trecut nicăieri în declaraţie ce s-a întâmplat cu aceste imobile şi terenuri.
      Astfel, el deţine acum un teren de 6.895 de metri pătraţi cumpărat în 2002 în Alexandria, unul de 1.315 metri pătraţi la Buşteni şi cel de 2.913 metri pătraţi din Turnu Măgurele.

      Dragnea deţine acum patru imobile: trei la Turnu Măgurele, unul de 1.528 de metri pătraţi, unul de 80 de metri pătraţi şi unul de 76 de metri pătraţi.

      Venit anual al pesedistului a crescut foarte puţin de la 49.869 de lei în 2009 la 50.281 de lei în 2010.

      De asemenea, din 2009 până în 2010 Dragnea şi-a plătit şi datoriile de 180.000 de euro către Prodana Petrache.

      Declaraţia de avere a lui Dragnea pe 2009: http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Declaratia_de_avere_din_2009_a_lui_Liviu_Nicolae_Dragnea_ADVFIL20110603_0001.pdf
      Delclaraţia de avere a lui Dragnea pe 2010: http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Declaratia_de_avere_a_lui_Liviu_Dragnea_in_2010_ADVFIL20110602_0002.pdf

      În 2009 Dragnea declara că deţine bunuri imobiliare, de milioane de euro, de la mare, la munte. Astfel, el avea un teren la Năvodari cu o suprafaţă de 484 de metri pătraţi, cumpărat în 2005, iar la Buşteni şi Azuga, două terenuri de 1.315 metri pătraţi respectiv 622 de metri pătraţi. Alte terenuri importante la: Turnu Măgurele (trei terenuri de 5.000 de metri pătraţi, 6741 de metri pătraţi, 29.13 metri pătraţi respectiv 8.422 metri pătraţi) , Mâneciu (1.035 de metri pătraţi) Alexandria (5.960 de metri pătraţi şi altul de 494 metri pătraţi).

      Fostul ministru de interne avea şi cinci clădiri (plus alte două în construcţie la acea vreme) cu o suprafaţă totală de peste 4.000 de metri pătraţi. Ca şi locaţie pentru acestea a ales tot zona unde are cea mai mare influenţă: Alexandria şi Turnu Măgurele.

      De asemenea, preşedintele CJ Teleorman susţinea că deţine Hotelul Turris din Turnu Măgurele precum şi alte terenuri aferent acestuia.

      Îb 2010 nu a mai declarat trei imobile şi şapte terenuri

      Anul trecut, Dragnea a rămas, cel puţin pe hârtie, doar cu trei terenuri cu o suprafaţă de 11.123 de metri pătraţi, cu trei clăridi cu o suprafaţă totală de 1.684 de metri pătraţi şi cu hotelul. Nu apare trecut nicăieri în declaraţie ce s-a întâmplat cu aceste imobile şi terenuri.
      Astfel, el deţine acum un teren de 6.895 de metri pătraţi cumpărat în 2002 în Alexandria, unul de 1.315 metri pătraţi la Buşteni şi cel de 2.913 metri pătraţi din Turnu Măgurele.

      Dragnea deţine acum patru imobile: trei la Turnu Măgurele, unul de 1.528 de metri pătraţi, unul de 80 de metri pătraţi şi unul de 76 de metri pătraţi.

      Venit anual al pesedistului a crescut foarte puţin de la 49.869 de lei în 2009 la 50.281 de lei în 2010.

      De asemenea, din 2009 până în 2010 Dragnea şi-a plătit şi datoriile de 180.000 de euro către Prodana Petrache.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu